Συνεδρία 8 Wikis Συστάδα 3.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
«Πρόγραμμα Αναμόρφωσης Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών Γ.Π.Α.» Σεμινάριο Επιμόρφωσης Διδακτικού Προσωπικού Οι τεχνολογίες της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών.
Advertisements

Ελληνογαλλική Σχολή Πειραιά «Ο Άγιος Παύλος» Τμήμα Γ1 Γυμνασίου Με τι θα ασχοληθούμε σήμερα…
Οδηγός δημιουργίας ιστολογίου στο blogger.com
Επιμορφωτική συνάντηση Διευθυντών Σχ. Μονάδων Κέρκυρας
Εν. 6.5 & 6.6 Ειδικού Μέρους Ανάπτυξη, εφαρμογή και αξιολόγηση εκπαιδευτικού σεναρίου Νότα Σεφερλή
Η πλατφόρμα moodle και η χρήση ψηφ. εκπαιδευτικού υλικού
ΧΡΗΣΗ ΕΚΠ/ΚΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ
αποτελούν, για κάθε χώρα, δείκτες «Πολιτισμού και Ανάπτυξης»
Αξιοποίηση – Αξιολόγηση ιστοσελίδων, ιστοχώρων και πυλών
ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ – ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ, ΙΣΤΟΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΠΥΛΩΝ
Τι είναι wiki; Μια ιστοσελίδα που επιτρέπει στους επισκέπτες της να προσθέσουν, να αφαιρέσουν και να διαμορφώσουν το περιεχόμενό της.
Πανελλήνιο Ψηφιακό Αποθετήριο Μαθησιακών Αντικειμένων
Ιδέες Συνεργασιών Η παρουσίαση αυτή απευθύνεται κυρίως στους χρήστες που έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα eTwinning αλλά δεν έχουν συνάψει ακόμα συνεργασία.
Η Εκπαίδευση στην εποχή των ΤΠΕ
BLOGS ΚΑΙ WIKIS Εργαλεία WEB 2.0. Blogs  Το Βlog λέξη είναι η συντομευμένη εκδοχή του weblog.  Blog είναι το είδος της ιστοσελίδας, που συνήθως συντηρείται.
Οδηγός δημιουργίας ιστολογίου στο blogger.com
Σχεδιαστικά εργαλεία Διαχείριση σελίδων Βιβλιοθήκες αντικειμένων Διαχείριση αντικειμένων Επιφάνεια ψηφιακής μελάνης Πληκτρολόγιο οθόνης ΟΦΕΛΗ Αναγνώριση.
Το U4energy είναι ο πρώτος Πανευρωπαϊκός διαγωνισμός για την ενεργειακή εκπαίδευση που οργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ερευνητικη εργασια (project) β’ ταξη τομεασ πληροφορικησ
ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
Ασύγχρονη Τηλεκπαίδευση
Ενότητα Σύγχρονες θεωρίες στη Διδακτική – δημιουργία πλαισίου εκπ/κών σεναρίων / δραστηριοτήτων / διδακτικού υλικού με τη διαμεσολάβηση των ΤΠΕ.
Έργο: Ψηφιακό Σχολείο. Πράξη «Προδιαγραφές Ψηφιακής Εκπαιδευτικής Πλατφόρμας, Ανάπτυξη και Λειτουργία Ψηφιακής βάσης Γνώσης, Ψηφιακή Διαμόρφωση και Τεχνικός.
Οριζόντιο Έργο Υποστήριξης Σχολείων, Εκπαιδευτικών και Μαθητών στο Δρόμο για το ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, νέες υπηρεσίες Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και Στήριξη.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ WIKI Eίναι μία ιστοσελίδα που επιτρέπει στους χρήστες της να προσθέσουν, να αφαιρέσουν, ή να επεξεργαστούν το περιεχόμενό της, πολύ γρήγορα και.
Η λέξη Wiki ερμηνεύεται μερικές φορές ως ακρώνυμο για το "What I know is" δηλαδή "Αυτό που εγώ ξέρω είναι"
Ο Διαδραστικός Πίνακας ως διδακτικό εργαλείο Από τη βιβλιογραφία προκύπτουν μια σειρά από οφέλη από τη χρήση του ΔΠ τα οποία αφορούν τον εκπαιδευτικό,
Σύνδεση στόχου με Πληροφορική 1 Παραδείγματα κριτικής σκέψης –Δημιουργία ιστοσελίδας ή video clip με καθορισμένα κριτήρια για ένα θέμα της επικαιρότητας.
Τι είναι το wiki; Wiki και φιλολογικά μαθήματα. Λεωφορείο στη Χαβάη! γρήγορα – γρήγορα!
Πρόγραμμα Σπουδών ΤΠΕ-Τεχνολογίες Πληροφορίας Επικοινωνίας Δ’ τάξης.
Tο project από τα μάτια των μαθητών  ΕΓΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΜΑΘΗΜΑ Tο σχολείο χώρισε τους μαθητές της Α’ Λυκείου σε 9 διαφορετικά project, ανάλογα με το.
Οδηγός Αναζήτησης Ιδρυματικού Αποθετηρίου
Διδακτική προσέγγιση βασισμένη σε δραστηριότητες αξιοποιώντας το διαδίκτυο.
Υποέργο 03: Επιμόρφωση Επιμορφωτών και Εκπαιδευτικών για την εφαρμογή του Προγράμματος Εκμάθησης της Αγγλικής Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών ΠΕΑΠ.
Καλέμας Απόστολος Επιμόρφωση Β Επιπέδου ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ (BLOG) Blog = Web + Log =δικτυακή καταχώρηση.
Β΄ Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού Ερευνητική εργασία Β΄Λυκείου «Συμμετέχουμε, άρα υπάρχουμε»: Η κοινωνική οπτική της WEB 2.0 μάθησης ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012.
Blogging στην εκπαίδευση. Μια μικρή έρευνα Πόσοι από εσάς έχετε ξανακούσει τους όρους blog/blogging/ιστολόγιο? … διαβάζετε τακτικά κάποιο blog? … «κρατάτε»
ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ – ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ, ΙΣΤΟΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΠΥΛΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΟΥΣ.
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Βιολογίας Mάθημα Παιδαγωγικών Ενισχυτική Εργασία Υπεύθυνη μαθήματος: Ζαχαρούλα.
Χρησιμοποιώντας τις ΤΠΕ στα φιλολογικά μαθήματα: ένα σχέδιο διδασκαλίας στη Νεοελληνική Γλώσσα της Γ‘ Γυμνασίου Άννα Αγγελοπούλου.
Πρακτικές Σχεδιασμού Μαθήματος. Πρακτικές καλού σχεδιασμού μαθήματος Η συγκέντρωση του εκπαιδευτικού υλικού και η οργάνωση στο eclass γίνεται πλέον σε.
Και η εκπαιδευτική τους χρήση.  Web 2.0 τεχνολογίες, εφαρμογές και υπηρεσίες  Δημιουργία μαθημάτων με τη χρήση εργαλείων Web 2.0, διαδικτύου – σύγκριση.
ΕΝΝΟΙΕΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ι Μάθημα 1 ο Διδάσκει : Βασίλης Τσελφές.
Εκμετάλλευση υπηρεσιών Web 2.0 σε σχολικούς ιστοτόπους Παλάζης Βασίλης 3o Γυμνάσιο Μυτιλήνης.
ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟΣ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ – ΑΝΕΣΗ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΒΙΒΛΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ (ΣΤΟΛΗ) ΜΑΘΗΤΩΝ.
Μάθημα: Ιστορία και πολιτισμός Ιστορία και πολιτισμός στην εκπαίδευση Etta R. Hollins Κεφάλαιο 8: Μετασχηματισμός της επαγγελματικής πρακτικής Διδάσκον:Α.Ανδρέου.
Οριζόντιο Έργο Υποστήριξης Σχολείων, Εκπαιδευτικών και Μαθητών στο Δρόμο για το ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, νέες υπηρεσίες Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και Στήριξη.
Υπηρεσία Ηλεκτρονικής Σχολικής Τάξης (η-Τάξη/eclass)
Κεφαλαιο 15 Κοινωνικά Δίκτυα.
Wikis Ο Cunningham εμπνεύστηκε τον όρο wiki από τα "wiki wiki", δηλαδή τα "γρήγορα" λεωφορεία πυκνών δρομολογίων στον αερολιμένα της Χονολουλού.
Παραγωγή Ηλεκτρονικού Προϊόντος – ψηφιακός πίνακας ανακοινώσεων
ΤΙ ΕIΝΑΙ ΤΟ WEB2 Το Web 2.0 αναφέρεται σε μια αναμενόμενη δεύτερη γενιά του Web που επιτρέπει στα άτομα να δημιουργούν, να δημοσιεύουν, να ανταλλάσσουν,
Παραδείγματα προσβάσιμων προτύπων
Συνεργατικά και άλλα Εργαλεία Γενικής Χρήσης (2ο Μέρος)
Αυδίκος Αθανάσιος – Πήχας Στέφανος
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ:
Ανάπτυξη τηλεματικών υπηρεσιών από το Παν
Google docs Google docs forms
Αναζητώντας το καλό κλίμα στο σχολείο
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( PROJECT)
Κοινωνικά Δίκτυα στο Internet
Διδακτικές ενότητες Αξιολόγηση μαθήματος
Wiki: ένα εργαλείο συνεργασίας
Οδηγός δημιουργίας ιστολογίου στο blogger.com
ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ – ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ, ΙΣΤΟΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΠΥΛΩΝ
ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Συνεργατικά και άλλα Εργαλεία Γενικής Χρήσης (2ο Μέρος)
«Βιβλιοθήκη ανοικτού εκπαιδευτικού λογισμικού ΠΣΔ:
Σκοπός Η συνοπτική παρουσίαση
Διεύθυνση Επιμόρφωσης & Πιστοποίησης 3 η Συνεδρία Μέρος 1 ο Τα λογισμικά παρουσίασης.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Συνεδρία 8 Wikis Συστάδα 3

Τι είναι το wiki Ένας ιστοχώρος που περιλαμβάνει επιμέρους ιστοσελίδες. Διαφορά από τους κοινούς ιστοχώρους: επιτρέπει στο χρήστη να δημιουργήσει νέες ιστοσελίδες, να δώσει σε αυτές το περιεχόμενο και τη μορφή που θέλει (κείμενο, εικόνες, βίντεο και ήχο), να τις συνδέσει εύκολα μεταξύ τους, αλλά και να παρέμβει σε περιεχόμενο που έχει προσθέσει κάποιος άλλος. Παρέχει τη δυνατότητα συνεργασίας πολλών ατόμων για τη συγγραφή ενός έργου. Δεν έχει συγκεκριμένο ιδιοκτήτη Η δομή προκύπτει ανάλογα με τις ανάγκες των χρηστών Χαρακτηριστικό παράδειγμα η διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia: κάθε χρήστης του διαδικτύου μπορεί να αλλάξει και να προσθέσει περιεχόμενο

Φιλοσοφία των wikis Οι κανόνες χρήσης και συμπεριφοράς συνδιαμορφώνονται από τους ίδιους τους χρήστες. Κάθε χρήστης είναι ενήμερος και πρέπει να αποδεχθεί ότι οι συνεισφορές του μπορεί να τροποποιηθούν ανά πάσα στιγμή από κάποιον άλλο χρήστη. Έμφαση στην επικοινωνία: σε κάθε σελίδα υπάρχει forum. Εστίαση στο περιεχόμενο και όχι στην εμφάνιση. Η πληροφορία και το περιεχόμενο, δημιουργούνται από μία ομάδα χρηστών, για παράδειγμα μιας οικογένειας, μια τάξης και γενικά μιας κοινότητας ατόμων, οι οποίοι συνεργάζονται και συντονίζονται μεταξύ τους, προκειμένου να παράγουν ένα τελικό προϊόν. Πηγή: http://learn20.wikispaces.com/Wikis+2#a13

Χαρακτηριστικά των wikis (1) Ο δημιουργός του μπορεί είτε να αφήνει ελεύθερη πρόσβαση για επεξεργασία στον καθένα, είτε να την περιορίσει σε μία συγκεκριμένη ομάδα. οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα είτε να εγγραφούν με usernames, είτε όχι. δεν ανήκει σε κανέναν όλοι οι χρήστες είναι συνδιαμορφωτές - συνυπεύθυνοι - δεν αναγνωρίζονται πνευματικά δικαιώματα. δεν υπάρχει έλεγχος πάνω στο περιεχόμενο, η ίδια η κοινότητα παρακολουθεί - κρίνει για τις ορθές ή λανθασμένες επιλογές και μπορεί να αλλάξει ή να διαγράψει καταχωρίσεις έχει παρατηρηθεί εμφάνιση βανδαλισμών – δυνατότητα άμεσης αφαίρεσής τους

Χαρακτηριστικά των wikis (2) εξελίσσεται συνεχώς, δεν έχει χρονικούς περιορισμούς. κάθε χρήστης ενημερώνεται για τις τροποποιήσεις μέσω e-mail και μπορεί να επιλέξει τα θέματα που τον ενδιαφέρουν να παρακολουθεί. κάθε χρήστης μπορεί να παρέμβει και να τροποποιήσει μία σελίδα (πχ τον τίτλο, το περιεχόμενο, το μενού της). δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των χρηστών που μπορούν να επεξεργάζονται μία σελίδα. οι αλλαγές των χρηστών αποθηκεύονται στο ιστορικό της κάθε σελίδας, με διαφορετικό χρώμα, ώστε η κοινότητα να έχει γνώση του τι έκανε ο καθένας. υπάρχει δυνατότητα επαναφοράς του wiki σε μία προηγούμενη μορφή.

Χαρακτηριστικά των wikis (3) οργανώνονται με βάση συνδέσμους και θεματικές κατηγορίες (όχι χρονολογικά). δεν απαιτούνται από το χρήστη εξειδικευμένες τεχνολογικές γνώσεις δυνατότητα αναζήτησης σε κάθε σελίδα με λέξεις κλειδιά. σύνδεσμοι μεταξύ των σελίδων του wiki, συνδέσμοι προς εξωτερικές ιστοσελίδες στο wiki, συνδέσμοι μετάβασης από ένα σημείο μιας σελίδας σε άλλο της ίδιας (bookmarks).

Ζητήματα προς συζήτηση Επαλήθευση – διασταύρωση πηγών …….. Σκόπιμη παραπλάνηση …………… Πλεονεκτήματα – μειονεκτήματα ………..

Τα wikis στην εκπαίδευση μπορεί να δημιουργούνται από…. εκπαιδευτικούς ή ομάδες εκπαιδευτικών: με συνδιαμόρφωση ή ανταλλαγή διδακτικού ή επιμορφωτικού ή ερευνητικού υλικού μαθητές: με συνδιαμόρφωση εργασιών, αλληλοβοήθεια, ανταλλαγή απόψεων για τη σχολική τους ζωή κ.α. μαθητές και καθηγητές: ανάθεση εργασιών, συζητήσεις, ανάρτηση διδακτικού υλικού κ.α. άλλους: για άντληση πληροφοριών από μαθητές και εκπαιδευτικούς

Διδακτική αξιοποίηση των wikis (1) Από μαθητές: Ανταλλαγή εικόνων, πληροφοριών, εντυπώσεων μετά από εκπαιδευτικές επισκέψεις Σε κάθε διδακτικό αντικείμενο – μάθημα: «γλωσσάρι εννοιών - όρων», εμπλουτισμένο με πολυμεσικό υλικό Διαπραγμάτευση λύσεων σε προβλήματα, ανταλλαγή, σύγκριση. Συγκέντρωση και συνδιαμόρφωση υλικού για δημιουργία παρουσιάσεων Αναζήτηση πληροφοριών στο διαδίκτυο και δημιουργία αντίστοιχων σελίδων στο wiki ανά θέμα (πχ ιστορικά πρόσωπα ή γεγονότα, ιστορία μαθηματικών, πολιτεύματα, θρησκείες) Συγκέντρωση σημειώσεων από τις παραδόσεις των μαθημάτων στην τάξη για την ανάδειξη σημαντικών σημείων της διδασκαλίας και την γνωστοποίησή τους ευρύτερα στη μαθητική κοινότητα - Διαμοιρασμός επί πλέον υλικού. Σχολιασμό άρθρων από άλλες διαδικτυακές πηγές

Διδακτική αξιοποίηση των wikis (2) Από μαθητές και εκπαιδευτικούς: Καθορισμός πολιτικών ασφαλείας από τον εκπαιδευτικό. Δημιουργία e-portfolio του κάθε μαθητή, διαθέσιμου σε όλους. Προγραμματισμός της εξέλιξης μιας εργασίας και εύκολη παρακολούθηση από όλους Δυνατότητα ετεροαξιολόγησης μεταξύ των μαθητών Δυνατότητα διατύπωσης αποριών των μαθητών και επίλυσής τους από συμμαθητές τους ή τον εκπαιδευτικό Δυνατότητα εφαρμογής - από τον εκπαιδευτικό – συνεργατικών τεχνικών, όπως χωρισμός σε μικρές ομάδες εργασίας, καταιγισμός ιδεών, διατύπωση ανοιχτών ερωτημάτων, χρήση επιχειρηματολογίας κλπ Συνεργασίες μεταξύ σχολικών μονάδων της ίδιας χώρας ή του εξωτερικού, με θέματα που άπτονται των τοπικών παραδόσεων και των πολιτιστικών τους χαρακτηριστικών Δημιουργία θεματικών wikis: για πολιτιστικά θέματα, περιβαλλοντικά θέματα – δράσεις και αθλητικά δρώμενα εντός και εκτός του σχολείου.

Διδακτική αξιοποίηση των wikis (3) Από εκπαιδευτικούς: Μεταξύ εκπαιδευτικών διαφορετικών σχολικών μονάδων για: Ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών, υλικού και ευρύτερα ανάπτυξη συνεργασιών Συνδιαμόρφωση διδακτικού υλικού (φύλλα εργασίας, μικροσενάρια) Επίλυση αποριών (πχ για θέματα χρήσης της τεχνολογίας, για θέματα πανελληνίων, τράπεζα θεμάτων)

Πώς να φτιάξω ένα wiki Ελληνικά sites: http://learn20.wikispaces.com/Wikis+2#a13 http://www.scribd.com/doc/7348075/-wiki Ξένα sites: http://www.howtogeek.com/howto/34248/how-to-create-a-wiki-without-any- technical-know-how-using-google-sites/ http://www.slideshare.net/suesbent/how-to-create-a-wiki www.pbworks.com

Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα https://students.cs.unipi.gr/wiki/index.php/%CE%94%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%81%CE%B9%CF%84%CE%AC_% CE%9C%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC http://arithmos.wikispaces.com/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%BA%CE%AE+%CE%A3%CE%B5%CE%BB% CE%AF%CE%B4%CE%B1 http://el.wikibooks.org/wiki/%CE%9C%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%A C_%CE%B3%CE%B9%CE%B1_%CF%8C%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%82/%CE%93%CE%B5%CE%BD%CE%B9%C E%BA%CF%8C_%CF%84%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%B9%CE%BF http://www.geogebratube.org/