Διατροφή & Υγεία Μαθητών Λυκείου -Σειρά Παρουσίασης & Πρόγραμμα Όλη η ερευνητική εργασία βρίσκεται στη σελίδα http://dietandadolescents.wikispaces.com Μέθοδος & Ομάδες Συντονιστής:Λαμπάκη Παρουσιαστές: Δεμένικος & Παπαμιχαήλ
Θρεπτικά Συστατικά & Ομάδες Τροφίμων- Κωδωνάς, Τρίκος, Κάππος Νερό – Κόντε, Μαλκούκης, Κωνσταντινίδου, Νικηφόρη Μεταλλαγμένα είναι οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί Γενετική τροποποίηση ενός οργανισμού είναι η διαδικασία κατά την οποία απομονώνονται επιλεγμένα γονίδια από κάποιον οργανισμό (ζωικό, φυτικό, έντομο ή μικρόβιο) ή από έναν ιό και με τεχνητό τρόπο εισάγονται σε ίδιο ή εντελώς διαφορετικό οργανισμό με στόχο τη δημιουργία ειδών με νέες ιδιότητες. Ο οργανισμός που προκύπτει καλείται γενετικά τροποποιημένος ή μεταλλαγμένος.
Λίπη - Καραμητσίδου & Καστρίσιος Αξία Κορεσμένα & Ακόρεστα Λιπαρά Οξέα Χοληστερόλη
Βιταμίνες – Κάππος, Τρίκος, Σουλιώτη Βιταμίνες – Κάππος, Τρίκος, Σουλιώτη Απαραίτητα για την υγεία όλων των οργανισμών, αποτελούν σημαντικό στοιχείο για την ψυχοσωματική μας ισορροπία Οργανικές χημικές ενώσεις Είναι απαραίτητες για την κανονική αύξηση και διατήρηση ενός ζωντανού οργανισμού, ο οποίος δεν είναι σε θέση να τις συνθέσει υδατοδιαλυτές(A,D,E,K) και στις λιποδιαλυτές ( το σύμπλεγμα Β,C)
Μέταλλα & Ιχνοστοιχεία -Κωδωνάς ΣΙΔΗΡΟΣ (Fe) ΑΣΒΕΣΤΙΟ (Ca) ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ (Zn) ΦΩΣΦΟΡΟΣ (Ρ) ΣΕΛΙΝΙΟ (Se) ΙΩΔΙΟ (Ι) ΧΑΛΚΟΣ (Cu) ΦΘΟΡΙΟ ΜΟΛΥΒΔΑΙΝΙΟ (Mo) ΜΑΓΓΑΝΙΟ (Mn) ΜΑΓΝΗΣΙΟ (Mg)
ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ- Μπουραζάνης, Βαλασίδης, Ζαρίφης, Ελευθεριάδης ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ- Μπουραζάνης, Βαλασίδης, Ζαρίφης, Ελευθεριάδης Οι βασικές δομικές μονάδες των πρωτεϊνών είναι τα αμινοξέα (πρωτεϊνικά και μη πρωτεϊνικά ).Χημικά οι πρωτεΐνες διακρίνονται σε απλές, σύνθετες και πρωτεϊνικά παράγωγα Οι πρωτεΐνες είναι βασικές ουσίες που χρειάζεται το σώμα για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των κατεστραμμένων κυττάρων. Χρειάζονται επίσης στην πέψη και βοηθούν στην παραγωγή αντισωμάτων που καταπολεμούν τις λοιμώξεις.
Επιπτώσεις της αυξημένης-μειωμένης πρόσληψης πρωτεϊνών – Μπουραζάνης & Βαλασίδης Όταν η παροχή πρωτεϊνών στον οργανισμό είναι χαμηλή, είναι πιθανόν να χαθεί μυϊκός ιστό. Ακόμη εάν η ποσότητα πρωτεΐνης σε ένα γεύμα είναι πολύ μεγάλη, μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη απορρόφηση και αυξημένο καταβολισμό πρωτεϊνών. Σε περίπτωση παρατεταμένης λήψης μεγάλων ποσοτήτων πρωτεϊνών, υπάρχει κίνδυνος βλάβης στο συκώτι και στους νεφρούς.
Υδατάνθρακες- Βιδούρας, Αντωνιάδης Χ., Ζαγκλιαβός & Γαρντιάν Μονοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, Πολυσακχαρίτες Ο ρόλος τους στη διατροφή Άσκηση & Υδατάνθρακες, ενδυνάμωση
Διατροφικές – Μεταβολικές Παθήσεις Παχυσαρκία-Αντωνιάδης & Βιδούρας Νευρική Ανορεξία-Νικηφόρη
Διατροφικές Προτιμήσεις Εφήβων Ερωτηματολόγια (Σουλιώτη, Καστρίσιος, Αντωνιάδης Χ., Παπαμιχαήλ) 1ο 2ο 3ο Τελικό & Αποτελέσματα– Δεμένικος, Κάππος, Καραμητσίδου Ελευθεριάδης
Αποτελέσματα & Ιστοσελίδα Σουλιώτη, Μπουραζάνης, Καστρίσιος ( ιστοσελίδα)
Συζήτηση - Συμπεράσματα Μπουραζάνης & Σουλιώτη
Μαθησιακά Οφέλη από την Ερευνητική Εργασία Ερευνητικές Ικανότητες Δεξιότητες Συνεργασίας Δεξιότητες συλλογής στοιχείων & επεξεργασίας δεδομένων Ικανότητες Σύνθεσης και Κριτικής Σκέψης Απόκτηση Γνώσεων Δεξιότητες στη χρήση των ΤΠΕ και των διαδικτυακών εφαρμογών
Αξιολόγηση Ομαδική Ολομέλειας Διδάσκοντα και μαθήματος