Η δικαστική έρευνα που διεξάγεται από τα Παρατηρητήρια Περιβαλλοντικού Δικαίου της Κρήτης (σε εξέλιξη) Μαρία Μανιαδάκη Δικηγόρος,MLE Συντονίστρια Παρατηρητηρίου.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Δημήτρης Ν. Τζουγανάτος Καθηγητής Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών
Advertisements

1 “Ανάπτυξη και Εφαρμογή Ολοκληρωμένου Συστήματος για τον Έλεγχο και την Παρακολούθηση των Μονάδων Επεξεργασίας Αστικών Λυμάτων στην Κύπρο, COMWATER” (Δεκέμβριος.
Τόποι, περιβάλλον και διαδίκτυο Η πρόταση ΤόΠΟΙ για το labs.opengov.gr Ημερίδα Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αθήνα,
Αθήνα, Ιούνιος 2014 Nέο Πρόγραμμα 2 Το «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» σήμερα  Από τον Οκτώβριο του 2010 δημοσιεύονται στο όλες οι πράξεις.
ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ
Το Δίκτυο Εθνικών Σημείων Επαφής του Ειδικού Προγράμματος «Άνθρωποι»
Ερευνητικό Δυναμικό Περιφέρειες της Γνώσης Ειδικό Πρόγραμμα “Ικανότητες” Γεωργία Τζένου – Μαρία Κουτροκόη Χανιά, 21 Σεπτεμβρίου 2007 Εθνικό Σημείο Επαφής.
Πιλοτική λειτουργία ψηφιακής πλατφόρμας για τις διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων και δραστηριοτήτων στην Περιφέρεια Κρήτης Πιλοτική λειτουργία.
Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών Σε συνεργασία με: την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος 4 ο Τριήμερο.
Η Ευρωπαϊκή K εντρική T ράπεζα ιδρύθηκε την 1 η Ιουνίου του 1998 και εδρεύει στη Φρανκφούρτη. Η ΕΚΤ είναι επιφορτισμένη με τη διαχείριση του ευρώ και.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ (ΕΛ.ΣΤΑΤ.). Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) είναι η ανεξάρτητη αρχή που συντονίζει τις δραστηριότητες του Ελληνικού Στατιστικού.
Ενιαία Αρχή για τις Δημόσιες Συμβάσεις Ενιαία Αρχή για τις Δημόσιες Συμβάσεις
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών.
LIFE- ENVIRONMENT PROGRAMME ‘Starting with the promotion of IPP approach in Mediterranean countries’’ Αθήνα, 19 Σεπτεμβρίου 2005 Παρουσίαση Start-IPP.
Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών Σε συνεργασία με: την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος 4 ο Τριήμερο.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ
ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ
Εργαστήρι – Στρατηγικές της Αριστεράς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Ο θεσμός του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης ως εργαλείο προώθησης του σεβασμού.
Η ένταξη των ψηφιακών βιβλιοθηκών στον χώρο της εκπαίδευσης Επιμέλεια-Παρουσίαση Μαρία-Ειρήνη Καραχάλιου Β Ανδρομάχη Νοτοπούλου Β
AΥΘΑΙΡΕΤΗ ΔΟΜΗΣΗ παραδείγματα συνιδιοκτησίας σε σχέση με τον Ν
Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας Τμήμα Εμπορίας & Διαφήμισης
1 Η ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ & ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ.
ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΔΕΣΗ ΔΙΚΤΥΟ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΔΙΚΤΥΟ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΘΕΣΗΣ.
Διακρίσεις Δικαίου Έννομη τάξη= όλοι οι κανόνες δικαίου
Ιστορική Αναδρομή Η Ευρωπαϊκή Ιδέα, δηλαδή η ιδέα μιας κοινής ανθρωπιστικής Ευρώπης, αποτέλεσε όραμα πολλών φιλοσόφων (π.χ. Καντ, Κομένιος, Ουγκώ). Οι.
ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Ευρώπη, Ελλάδα, Νέοι : προοπτικές. Ευρωπαϊκή ένωση.
Εργασία Πληροφορικής 2 ου Εξαμήνου Συστήματα Στήριξης Οδοντιατρικής Απόφασης (ΣΣΟΑ) Δημάδης Αργύρης Θεοδοσοπούλου Ζωή Παπαδούλης Κων/νος.
Financial Planning Η εξέλιξη στον χρηματο-ασφαλιστικό χώρο
Επιχειρησιακό ΠρόγραμμαΕπιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Α΄ ΦΑΣΗ: Στρατηγικός Σχεδιασμός.
Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
«ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»
4 ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ & ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Ο ρόλος του Αγρονόμου Τοπογράφου Μηχανικού στην ανασυγκρότηση της χώρας Σχεδιασμός και Εφαρμογή.
Β΄ τάξη Θεωρητική κατεύθυνση Συμπεράσματα και Εντυπώσεις Υπεύθυνη καθηγήτρια: Φ. Κυριλλίδου ΠΕ 13.
1 η Συνεδρίαση Επιτροπής Παρακολούθησης ΕΠ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Τα Βασικά Στοιχεία του ΕΠ.
«Ξαναδιαβάζοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση με την έκθεση των πέντε προέδρων και την νέα δια-θεσμική συμφωνία: Νέα στρατηγική σε παλιό σκηνικό;» Λουτράκι
ΑΣΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ & ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ-ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ (ICU-MERIS) Αθανάσιος Βοζίκης, Επ. Καθηγ. Οικονομ. & Πληροφορ. Συστημ. Υγείας.
Ελεγκτικό Συνέδριο ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ Ελένη Λυκεσά Σύμβουλος ΕλΣ Διημερίδα ΚΕΔΕ Αθήνα, 14 και.
Διοικητική Δικαιοσύνη στην Κύπρο Ηλίας Γεωργίου Ανώτερος Επαρχιακός Δικαστής Αθήνα Απριλίου 2016.
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΧΡΗΣΤΩΝ ΕΤΟΥΣ 2015
POSEIDON MED II-ΛΙΜΕΝΑΣ ΠΑΤΡΩΝ & ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
«Επιχειρηματικό Περιβάλλον & Αδειοδότηση Επιχειρήσεων»
Β’ Τάξη Γενικού Λυκείου
Αγγελική Καλλία Δρ. Νομικής, Δικηγόρος
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3. ΠΕΙΡΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ
Οι χώρες της Ε.Ε..
(Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας ΠΕ Χανίων).
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΤΕΑΝ ΑΕ
Μετάφραση Ειδικών Κειμένων
Μοντελοποίηση και ανάλυση του προφίλ της άποψης των δικαστικών λειτουργών για τα περιβαλλοντικά εγκλήματα στην Ελλάδα Π. Μπάλιος1, Σ. Ζήμερας2, Ι. Πολυχρονοπούλου1,
Ο ρόλος της ClientEarth στην Περιβαλλοντική Δικαιοσύνη
Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας
Παιδική πορνογραφία.
Υπηρεσιακα συμβουλια - συνελευσεισ
Δίκαιο Επιχειρήσεων ΙΙ
Οι ποινές επιβάλλονται με αποφάσεις των:
Διάλογος με τα δικαστήρια
IX. ΕΠ’ ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΩ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Cyber Risk Insurance Front Line S.A. Insurance Brokers.
Παντείου Πανεπιστημίου
Ιωάννης Σταυρόπουλος ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Τερψιχόρη Ν. Μαγδαληνού, Εταίρος
TMHMA NOMIKHΣ TOMEΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Συμμόρφωση με τον GDPR από την Νόπη Τιντζογλίδου
ΠΜΣ Δίκαιο της ΕΕ Οικονομική και Νομισματική Ένωση Μανώλης Περάκης
ΟΙ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΩΝ ΚΙΝΗΤΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΟΔΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 2005 ΚΑΙ 2009 Χρίστος Χρίστου Λειτουργός Εργασιακών.
EΕΥΘΥΝΗ ΜΕΛΩΝ Δ.Σ. – Τι αλλάζει;
Ηλεκτρονικές εφαρμογές Φορολογίας Κεφαλαίου
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΑΣΚΟΥΜΕΝΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η δικαστική έρευνα που διεξάγεται από τα Παρατηρητήρια Περιβαλλοντικού Δικαίου της Κρήτης (σε εξέλιξη) Μαρία Μανιαδάκη Δικηγόρος,MLE Συντονίστρια Παρατηρητηρίου Περιβαλλοντικού Δικαίου Δυτικής Κρήτης Εθνικό Συνέδριο LIFE NATURA THEMIS, Ηράκλειο, 9 Σεπτεμβρίου 2017 Το έργο LIFE14/GIE/GR/000026 χρηματοδοτείται σε ποσοστό 60% από το χρηματοδοτικό εργαλείο LIFE “Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση & Πληροφόρηση” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Διάγραμμα Παρουσίασης Τα Παρατηρητήρια Περιβαλλοντικού Δικαίου της Κρήτης (σύσταση, δομή, λειτουργία) Η μεθοδολογία της δικαστικής έρευνας Τα βασικά συμπεράσματα της δικαστικής έρευνας Η δικαστική έρευνα στον γεωπληροφορικό χάρτη προσιτή στο ευρύ κοινό Χρήσιμα συμπεράσματα Διάγραμμα Παρουσίασης Το έργο LIFE14/GIE/GR/000026 χρηματοδοτείται σε ποσοστό 60% από το χρηματοδοτικό εργαλείο LIFE “Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση & Πληροφόρηση” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Κρήτη στην Ελλάδα Δυτική Κρήτη Ανατολική Κρήτη

Γιατί στην Κρήτη; 30 % της συνολικής έκτασης της Κρήτης ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000 (53 προστατευόμενες περιοχές) Το έργο LIFE14/GIE/GR/000026 χρηματοδοτείται σε ποσοστό 60% από το χρηματοδοτικό εργαλείο LIFE “Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση & Πληροφόρηση” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα μοναδικά χαρακτηριστικά των Παρατηρητηρίων Περιβαλλοντικού Δικαίου της Κρήτης Ανεξάρτητη λειτουργία- εγγύηση αντικειμενικότητας Συστηματική καταγραφή των δικαστικών αποφάσεων των Ποινικών Δικαστηρίων της Κρήτης που αφορούν περιβαλλοντικά εγκλήματα με έμφαση στις περιοχές NATURA 2000 Συστηματική καταγραφή διοικητικών προστίμων που αφορούν περιβαλλοντικές παραβάσεις στην Κρήτη με έμφαση στις περιοχές NATURA 2000 Χωρο-χρονική αναφορά των συλλεχθέντων πληροφοριών μέσω GIS Άμεση διάχυση των πληροφοριών στο ευρύ κοινό Το έργο LIFE14/GIE/GR/000026 χρηματοδοτείται σε ποσοστό 60% από το χρηματοδοτικό εργαλείο LIFE “Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση & Πληροφόρηση” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η μεθοδολογία της δικαστικής έρευνας Εξασφάλιση αδειών από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για πρόσβαση στους φακέλους των δικογραφιών (5 στο σύνολο) Έρευνα σε δικογραφίες-συμπλήρωση προδιατυπωμένης φόρμας Ανάρτηση συλλεχθέντων δεδομένων στον γεωπληροφορικό χάρτη με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα Στατιστική ανάλυση των συλλεχθέντων δεδομένων Το έργο LIFE14/GIE/GR/000026 χρηματοδοτείται σε ποσοστό 60% από το χρηματοδοτικό εργαλείο LIFE “Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση & Πληροφόρηση” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Προβλήματα που κατεγράφησαν κατά την έρευνα ΚΑΜΙΑ ΜΗΧΑΝΟΡΓΑΝΩΣΗ μετά στο στάδιο της «ΜΗΝΥΣΗΣ» και του «ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ» !! Η έρευνα στις ποινικές δικογραφίες χρονοβόρα, επίπονη και χειρωνακτική ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ: (στο Μονομελές και Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου) Έρευνα βιβλίου αποφάσεων με βάση τη δικάσιμο και εντοπισμός των περιβαλλοντικών υποθέσεων και του τελικού αποτελέσματός τους (αθώος ή ένοχος) 2. Έρευνα φακέλου αποφάσεων για λήψη στοιχείων για τυχόν καταδικαστική απόφαση 3. Έρευνα δικογραφίας για λήψη στοιχείων για τυχόν αθωωτική απόφαση 4. Έρευνα βιβλίου καταχώρησης καθαρογραφής απόφασης για τυχόν ασκηθείσα έφεση 5. Έρευνα βιβλίου αναβολών για λήψη στατιστικών στοιχείων για αναβληθείσες υποθέσεις Το έργο LIFE14/GIE/GR/000026 χρηματοδοτείται σε ποσοστό 60% από το χρηματοδοτικό εργαλείο LIFE “Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση & Πληροφόρηση” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η προδιατυπωμένη φόρμα συλλογής στοιχείων Το έργο LIFE14/GIE/GR/000026 χρηματοδοτείται σε ποσοστό 60% από το χρηματοδοτικό εργαλείο LIFE “Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση & Πληροφόρηση” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Βασικά συμπεράσματα από τη μέχρι σήμερα δικαστική έρευνα Το περιβαλλοντικό έγκλημα στο σύνολο των υποθέσεων ΔΥΤΙΚΗ ΚΡΗΤΗ- έτος 2015: Μελετήθηκαν 13.815 υποθέσεις/ Περιβαλλοντικές 304 Αναβλήθηκαν 7210 υποθέσεις (Ποσοστό αναβολών: 52,19%) Ποσοστό περιβαλλοντικού εγκλήματος επί των δικασθεισών υποθέσεων: 4,60 % ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΚΡΗΤΗ- έτος 2015: Μελετήθηκαν 24.669 υποθέσεις/ Περιβαλλοντικές 313 Αναβλήθηκαν 136 περιβαλλοντικές υποθέσεις (Ποσοστό αναβολών: 43,40%) Ποσοστό περιβαλλοντικού εγκλήματος επί των εισαχθεισών υποθέσεων: 1,27 % Το έργο LIFE14/GIE/GR/000026 χρηματοδοτείται σε ποσοστό 60% από το χρηματοδοτικό εργαλείο LIFE “Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση & Πληροφόρηση” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η διάρκεια από την τέλεση της πράξης μέχρι την εκδίκασή της Η διάρκεια από την τέλεση της πράξης μέχρι την εκδίκασή της ΔΥΤΙΚΗ ΚΡΗΤΗ : 4,96 έτη σε περιοχές NATURA 2000 (στοιχεία α΄εξαμήνου 2015) 5,16 έτη στο σύνολο των περιοχών (στοιχεία β΄εξαμήνου 2015) ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΚΡΗΤΗ: 4 χρόνια (στοιχεία έτους) Το έργο LIFE14/GIE/GR/000026 χρηματοδοτείται σε ποσοστό 60% από το χρηματοδοτικό εργαλείο LIFE “Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση & Πληροφόρηση” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟ ΚΡΗΤΗΣ 4,7 ΕΤΗ ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΜΕΤΑΞΥ ΤΕΛΕΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΔΙΚΑΣΗΣ

Ποσοστό περιβαλλοντικών εγκλημάτων σε περιοχές NATURA 2000 και μη ΔΥΤΙΚΗ ΚΡΗΤΗ (στοιχεία α΄εξαμήνου 2015): Εντός NATURA 2000: 70 από 184 (38,04%) Εκτός NATURA 2000: 114 από 184 (61,96%) ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΚΡΗΤΗ (στοιχεία έτους): Εντός NATURA 2000: 67 από 313 (21%) Εκτός NATURA 2000: 246 από 313 (79%) Το έργο LIFE14/GIE/GR/000026 χρηματοδοτείται σε ποσοστό 60% από το χρηματοδοτικό εργαλείο LIFE “Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση & Πληροφόρηση” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟ ΚΡΗΤΗΣ

Η δικαστική εξέλιξη των περιβαλλοντικών εγκλημάτων στη Δυτική Κρήτη Το έργο LIFE14/GIE/GR/000026 χρηματοδοτείται σε ποσοστό 60% από το χρηματοδοτικό εργαλείο LIFE “Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση & Πληροφόρηση” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η δικαστική εξέλιξη των περιβαλλοντικών εγκλημάτων στην Ανατολική Κρήτη (στοιχεία έτους) Το έργο LIFE14/GIE/GR/000026 χρηματοδοτείται σε ποσοστό 60% από το χρηματοδοτικό εργαλείο LIFE “Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση & Πληροφόρηση” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟ ΚΡΗΤΗΣ

Ο μέσος όρος των επιβληθεισών ποινών ΔΥΤΙΚΗ ΚΡΗΤΗ: 9,3 μήνες φυλάκισης σε περιοχές NATURA 2000 (χαμηλότερη ποινή 20 μέρες και υψηλότερη 24 μήνες φυλάκιση- α΄εξάμηνο 2015) 7,7 μήνες φυλάκισης στο σύνολο των περιοχών (χαμηλότερη ποινή 10 ημέρες και υψηλότερη 1 έτος φυλάκιση- β΄εξάμηνο 2015) Επιπλέον χρηματικές ποινές όπου επιτάσσει ο νόμος (συνήθως στα αυθαίρετα) Το έργο LIFE14/GIE/GR/000026 χρηματοδοτείται σε ποσοστό 60% από το χρηματοδοτικό εργαλείο LIFE “Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση & Πληροφόρηση” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συχνότητα περιβαλλοντικών εγκλημάτων στη Δυτική Κρήτη σε περιοχές NATURA 2000 (στοιχεία α΄ εξαμήνου 2015) Το έργο LIFE14/GIE/GR/000026 χρηματοδοτείται σε ποσοστό 60% από το χρηματοδοτικό εργαλείο LIFE “Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση & Πληροφόρηση” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συχνότητα περιβαλλοντικών εγκλημάτων στη Δυτική Κρήτη σε όλες τις περιοχές (στοιχεία β΄εξαμήνου 2015) Το έργο LIFE14/GIE/GR/000026 χρηματοδοτείται σε ποσοστό 60% από το χρηματοδοτικό εργαλείο LIFE “Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση & Πληροφόρηση” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συχνότητα περιβαλλοντικών εγκλημάτων στην Ανατολική Κρήτη Το έργο LIFE14/GIE/GR/000026 χρηματοδοτείται σε ποσοστό 60% από το χρηματοδοτικό εργαλείο LIFE “Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση & Πληροφόρηση” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟ ΚΡΗΤΗΣ

Η δικαστική έρευνα στον γεωπληροφορικό χάρτη προσιτή στο ευρύ κοινό Το έργο LIFE14/GIE/GR/000026 χρηματοδοτείται σε ποσοστό 60% από το χρηματοδοτικό εργαλείο LIFE “Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση & Πληροφόρηση” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Χρήσιμα συμπεράσματα Απαρχαιωμένο-χειρωνακτικό το σύστημα αρχειοθέτησης μετά το στάδιο της μήνυσης και του προσδιορισμού/ εξαιρετικά δυσχερής έως αδύνατη οποιαδήποτε στατιστική έρευνα πολλών ετών Οι περιβαλλοντικές υποθέσεις δεν είναι αμελητέες στο σύνολο της δικαστικής ύλης Τεράστιο ποσοστό αναβολών Μεγάλη διάρκεια από την τέλεση της πράξης μέχρι την εκδίκασή της Μεγάλα ποσοστά εγκληματικότητας σε περιοχές NATURA 2000 Μεγάλα ποσοστά αθώωσης και παραγραφής Οργιάζει η αθώωση στην αυθαίρετη δόμηση Μετρίου μεγέθους οι επιβαλλόμενες ποινές Έλλειψη στοχευμένης αντιμετώπισης του περιβαλλοντικού εγκλήματος Το έργο LIFE14/GIE/GR/000026 χρηματοδοτείται σε ποσοστό 60% από το χρηματοδοτικό εργαλείο LIFE “Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση & Πληροφόρηση” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Χρήσιμα συμπεράσματα Έλλειμμα διοίκησης, νομοθεσίας και δικαιοσύνης για την εφαρμογή της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας Απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός διοίκησης, νομοθεσίας και δικαιοσύνης με στόχο την αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού εγκλήματος Επιτυχημένος συγκερασμός της προστασίας του περιβάλλοντος και της οικονομικής ανάπτυξης Το έργο LIFE14/GIE/GR/000026 χρηματοδοτείται σε ποσοστό 60% από το χρηματοδοτικό εργαλείο LIFE “Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση & Πληροφόρηση” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας! Μαρία Μανιαδάκη Συντονίστρια Παρατηρητηρίου Περιβαλλοντικού Δικαίου Δυτικής Κρήτης E-mail: observatorywestcrete@gmail.com Το έργο LIFE14/GIE/GR/000026 χρηματοδοτείται σε ποσοστό 60% από το χρηματοδοτικό εργαλείο LIFE “Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση & Πληροφόρηση” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.