«Κοινωνική Μάθηση» Α.Bandura

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Εξωτερική Αξιολόγηση – • Λειτουργεί.
Advertisements

ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Εξωτερική Αξιολόγηση – Οι προοπτικές.
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στη Δ.Ε.
5ο ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ»
Βασίλης Κόμης Αναπληρωτής Καθηγητής
Αξιολόγηση στη φυσική αγωγή
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της.
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της Αγωγής,
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
ΞΑΝΘΟΥΛΗ ΜΑΡΙΑ ΘΕΩΡΙΕΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΕΞΑΜΗΝΟ Α. Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΓΝΩΣΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΑΝΤΙΤΑΣΣΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΜΠΙΧΙΕΒΙΟΡΙΣΜΟ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΗΧΑΝΙΣΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΜΑΘΗΣΗΣ ΤΥΠΟΥ Ε-Α.
ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ»
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Στρατηγικές ένταξης και επικοινωνίας Ευάγγελος Πεπές.
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) 2 Επίπεδα 1.Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) 2.Διδακτορικό Δίπλωμα (Δ.Δ.) Αναφέρεται σε ίδιες ή συναφείς.
Γιατί οι Ερευνητικές Εργασίες (ΕΕ) είναι καινοτομία;
Νέα μάθηση Βασικές αρχές για την επιστήμη της εκπαίδευσης
Επιμορφωτική Ημερίδα Καθηγητών κλάδου ΠΕ04 Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011 Εισηγητής Σωκράτης Τουμπεκτσής Σχολικός Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών.
Οκτώβριος, 2012 Ειδική Θεματική δραστηριότητα Β΄ Τάξης ΕΠΑΛ Τομέας Ηλεκτρολογικός.
ΟΙ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΨΥΧΑΡΗΣ
Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία.
Πόσο Ελεύθερες είναι οι Προσωπικές Επιλογές μας
Εκπαιδευτική Ψυχολογία: Θεωρία & Εφαρμογές (445)
ΝΗΠΙΑΚΗ ΗΛΙΚΙΑ (3-5 χρ.).
Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ Αντωνία Παπαδάκη Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Ν. Πέλλας.
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Βιολογίας Mάθημα Παιδαγωγικών Ενισχυτική Εργασία Υπεύθυνη μαθήματος: Ζαχαρούλα.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Δρ. Μόνικα Σιακού Επίκουρη Καθηγήτρια Ψυχολογίας Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Η παρουσία του εκπαιδευτικού στη σχολική μονάδα. Ο εκπαιδευτικός ως πρότυπο (role model) Ο εκπαιδευτικός: είτε το επιδιώκει είτε όχι, είτε το θέλει είτε.
Παιδαγωγική Ψυχολογία Φ. Αντωνίου
Αντικείμενο και κλάδοι της Παιδαγωγικής Επιστήμης.
Πρακτική Άσκηση σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ενότητα 6: Ρεαλιστικά μαθηματικά και μοντελοποίηση Γιώργος Ψυχάρης Σχολή Θετικών επιστημών Τμήμα.
Ένα εννοιολογικό πλαίσιο για τη Διδακτική της Πληροφορικής.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΩΝ Β ΕΠΙΠΕΔΟΥ-ΠΑΚΕ ΒΟΛΟΥ Κωνσταντίνα Ματσούκα, φιλόλογος.
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης Πρόγραμμα σπουδών Ενημέρωση Τεταρτοετών
Εισαγωγή στην Ψυχολογία Ενότητα 2:Τομείς Έρευνας της Σύγχρονης Ψυχολογίας Διδάσκουσα: Ειρήνη Σκοπελίτη Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην.
Έργο Παιδαγωγικής, κλάδοι, βασικοί παιδαγωγικοί όροι Έργο Παιδαγωγικής: να βοηθήσει το παιδί και τον έφηβο να διανύσει ομαλά την εξελικτική του πορεία.
Εύη Μακρή-Μπότσαρη Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας
Το μοντέλο δομής κοινωνικών παραγόντων του Κ. Roberts
Σακελλαρίου Μαρία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Albert Bandura Κοινωνιογνωστική Θεωρία
Διδακτική της Πληροφορικής
Το αναλυτικό πρόγραμμα του μέλλοντος
Επιθεώρηση Συμβουλευτικής-Προσανατολισμού,
εκπαιδευτικη μεταβαση
Παιδαγωγική σχέση Ρόλος εκπαιδευτικού: Να βοηθήσει τους μαθητές να μεταβούν από την ανωριμότητα στην ωριμότητα, από την άγνοια στη γνώση, από την αδυναμία.
ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ για το μάθημα της ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Αθήνα, 1-2 Απριλίου 2005
Έρευνα στη Διδακτική των Μαθηματικών και Διδακτική Πράξη
ΑΣΠΑΙΤΕ - ΠΕΣΥΠ ΤΜΗΜΑ Α ΜΑΘΗΜΑ: ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΤΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Υπεύθυνος Καθηγητής: Μάριος Κουκουνάρας Λιάγκης
Οι διαταραχές όρασης Αθανάσιος Κ. Ρισβάς.
Εισαγωγή στη διδακτική μεθοδολογία
για την επιλογή σκοπών και στόχων κατά το σχεδιασμό ΑΠ
1ος υπό έμφαση στόχος - ΥΠΠ
Jerome Bruner Η συμβολή της θεωρίας μάθησης του Jerome Bruner
2ο Γυμνάσιο Καλυβίων Ενημέρωση για το Γυμνάσιο
Εισαγωγή στο πρόγραμμα Mascil
Ενότητα 2_2 Η αρχή των επιδόσεων στην κοινωνία και στο σχολείο
Ο πολυσύνθετος ρόλος του εκπαιδευτικού
Από τις θεωρίες μάθησης… στην θεωρία του BLOOM
Οι ΚοινωνικογνωστικεΣ και ΚονστρουκτιβιΣτικεσ ΑποψειΣ για την ΜΑθηση
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Τμήμα Ψυχολογίας
Η πορεία των Projects στα ΕΠΑΛ – ΓΕΛ (Πρώτος απολογισμός)
Προετοιμασία για την ανάληψη προγράμματος
Συνεργασία νηπιαγωγείου -οικογένειας
Γενική Εκτίμηση (άπαξ)
Αχιλλέας Καμέας Επίκουρος Καθηγητής ΕΑΠ
– Η ταυτότητα του ρόλου του φύλου
Oι θεωρίες της κοινωνικής μάθησης
Προσωπική Εκπαιδευτική Θεωρία
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ και ΛΗΨΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

«Κοινωνική Μάθηση» Α.Bandura Ανδρέας Θεοδώρου Ξένια Ντβέικ Χαρούλα Ρούφα

«Most of the images of reality on we base our actions are really based on vicarious experience…»A.Bandura

Εισαγωγή Ο Άλμπερτ Μπαντούρα είναι ψυχολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Είναι ο εισηγητής της θεωρίας κοινωνικής μάθησης,της κοινωνιογνωστικής θεωρίας και της θεωρίας αυτοαποτελεσματικότητας και είναι υπεύθυνος για το πείραμα με τη κούκλα Μπόμπο(Bobo Doll experiment).

Θεωρία Κοινωνικής Μάθησης Ορισμός κοινωνικής μάθησης Παρατήρηση και μοντελοποίηση συμπεριφοράς Αυτοκαθοδήγηση,αυτοενίσχυση,αυτοέλεγχος (Αποστολοπούλου,2012)

Το πείραμα με τη κούκλα Μπόμπο

Τι συμπεριλαμβάνει η μίμηση προτύπων; Προσοχή Διατήρηση Κινητική αναπαραγωγή Κίνητρα

Παράδειγμα κοινωνικής μάθησης Ο Albert Bandura πίστευε ότι η τηλεόραση αποτελεί πεδίο μίμησης προτύπων.

Επέκταση της κοινωνικής μάθησης:κοινωνιογνωστική θεωρία

Κοινωνιογνωστική θεωρία + διαμόρφωση ανθρώπινης συμπεριφοράς Δυνατότητα συμβολισμού Δυνατότητα προγραμματικής δράσης Δυνατότητα να μαθαίνει το άτομο δι’άντιπροσώπου Δυνατότητα αυτορρύθμισης Δυνατότητα μεταγνώσης

Σύνδεση κοινωνιογνωστικής θεωρίας + επαγγελματικής επιλογής Ρυθμιστής του επαγγελματικού «παιχνιδιού» γίνεται καθένας από μας, αφού έχει τη δυνατότητα να ρυθμίζει, να διαχειρίζεται τις επαγγελματικές του αποφάσεις και επιθυμίες. (Σιδηροπούλου-Δημάκου & al.,2008)

Τι είναι η αυτεπάρκεια ή αλλιως αυτοαποτελεσματικότητα; Τι είναι η αυτεπάρκεια ή αλλιως αυτοαποτελεσματικότητα; Η έννοια της αυτεπάρκειας (self-efficacy), ορίζεται ως «η υποκειμενική κρίση του ατόμου όσον αφορά την ικανότητά του να ακολουθήσει μια πορεία ενεργειών που θα αποδειχτεί αποτελεσματική σε μια συγκεκριμένη κατάσταση».

Πηγές πληροφόρησης σχετικά με την αυτεπάρκεια ή αυτοαποτελεσματικότητα Οι προηγούμενες επιδόσεις, η έμμεση μάθηση, η λεκτική πειθώ, και η φυσιολογία και συναισθηματική κατάσταση του ατόμου.

Aυτεπάρκεια και προσωπική ιστορία του ατόμου Η οικογένεια Το σχολείο Συνομίληκοι

Στο χώρο της επαγγελματικής συμβουλευτικής Η αυτοαποτελεσματικότητα περιεχομένου. Η αυτοαποτελεσματικότητα διαδικασίας λήψης απόφασης. (παρουσίαση Αργυροπούλου)

Ερωτήματα που απασχολούν τον Σύμβουλο Ποια είναι η αυτεπάρκεια του πελάτη για διάφορες επαγγελματικές επιλογές; Ποιες είναι οι προσδοκίες αποτελέσματος του πελάτη για διάφορες επαγγελματικές επιλογές; Ποιες εμπειρίες μάθησης έχει ο πελάτης; Ποιες επιλογές έχει αποκλείσει ο πελάτης; Ποια είναι η αυτεπάρκεια του πελάτη στη λήψη επαγγελματικής απόφασης; Είναι οι προσδοκίες αποτελέσματος του πελάτη ρεαλιστικές; Ποιοι είναι οι στόχοι του πελάτη;

Η Κοινωνικογνωστική Θεωρία Σταδιοδρομίας(ΚΘΣ) Η Κοινωνικογνωστική Θεωρία Σταδιοδρομίας (Κατσίκης & Συγκολλίτου,) αποτελεί μια σύγχρονη προσέγγιση στην έρευνα, στη συμβουλευτική ψυχολογία και στην επαγγελματική συμβουλευτική ειδικότερα. Σκοπός της είναι η κατανόηση των διαδικασιών με βάση τις οποίες το άτομο σχηματίζει ενδιαφέροντα, κάνει επιλογές, επιτυγχάνει διαφορετικές επιδόσεις και επιδεικνύει επιμονή κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικών και επαγγελματικών ενεργειών.

Προσδοκίες ικανότητας VS Προσδοκίες αποτελέσματος

Βιβλιογραφία https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%BC%CE%AC%CE%B8%CE%B7%CF%83%CE%B7 http://www.teachthought.com/learning/principles-of-social-learning-theory/ https://oiko.wordpress.com/2012/02/23/%CE%AC%CE%BB%CE%BC%CF%80%CE%B5%CF%81%CF%84-%CE%BC%CF%80%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%B1-albert-bandura-1925/ Αποστολοπούλου. Δ, (2012). Οι Θεωρίες Μάθησης και η Ενσωμάτωσή τους στο Εκπαιδευτικό Λογισμικό.Διπλωματική εργασία. Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Μαθηματικά & σύγχρονες εφαρμογές: κατεύθυνση πληροφορική στην εκπαίδευση» Πανεπιστήμιο Πατρών, Σχολή Θετικών Επιστημών, Τμήμα Μαθηματικών: Πάτρα. Αργυροπούλου.Κ. Συμβουλευτική και επαγγελματικός προσανατολισμός.Τομέας Παιδαγωγικής,Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σιδηροπούλου-Δημάκου,Δ.,Αλεξοπούλου,Γ.,Αργυροπούλου,Α.,Δρόσος.Ν.,Ταμπούρη,Σ. (2008).Σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός.Πανεπιστήμιο Αθηνών,Τομέας Ψυχολογίας. Kατσίκης, Δ. & Συγκολλίτου,Ε. Η κοινωνικογνωστική θεωρία ενδιαφερόντων και στόχων επιλογής κατα Holland σε Έλληνες μαθητές μέσης εφηβικής ηλικίας. Τμήμα Ψυχολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Κολιάδης.Α,(1994).Θεωρίες μάθησης και εκπαιδευτικής πράξης.Β’έκδοση Η συμβολή των παιδαγωγικών προσεγγίσεων στην κατανόηση του φαινομένου της μάθησης.Παρουσίαση power point.