Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Oι θεωρίες της κοινωνικής μάθησης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Oι θεωρίες της κοινωνικής μάθησης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Oι θεωρίες της κοινωνικής μάθησης

2 Η θεωρία της γνωστικο-κοινωνικής μάθησης του Albert Bandura

3 Πώς οι άνθρωποι μαθαίνουν πλήθος πολύπλοκων μορφών συμπεριφοράς σε σχετικά σύντομο χρόνο χωρίς εμφανή άσκηση;

4 Η θεωρία του Bandura Υποστήριξε την άποψη ότι μαθαίνουμε με έμμεσο τρόπο. To άτομο είναι ενεργητικός μεσολαβητής που επενεργεί στο περιβάλλον του με βάση συγκεκριμένες προσδοκίες και ταυτόχρονα προβλέπει τις πιθανές συνέπειες της συμπεριφοράς του. Η ουσιαστική μάθηση συντελείται μέσω της διαδικασίας της μίμησης.

5 Η θεωρία του Bandura Η θεωρία της κοινωνικής μάθησης αποδίδει μεγάλη σημασία στις επιδράσεις που ασκούν πάνω στην ανάπτυξη οι εσωτερικές διαδικασίες μεσολάβησης. Η εξελικτική διαδικασία χαρακτηρίζεται από την αμοιβαιότητα ανάμεσα στο άτομο και το περιβάλλον (αμοιβαίος καθορισμός).

6 Η θεωρία του Bandura Το άτομο επεξεργάζεται τις πληροφορίες που του παρέχει το πρότυπο και αναπτύσσει ένα σύνολο συμβολικών αναπαραστάσεων της συμπεριφοράς με την οποία, μέσω της δοκιμής και της αποτυχίας, ταυτίζεται αργότερα.

7 Ο ρόλος της ενίσχυσης κατά τη μίμηση
Παράγοντες που καθορίζουν την ισχύ ενός ενισχυτή: Πόσο σύντομα ένα ερέθισμα-συμβάν έπεται της συμπεριφοράς του ατόμου. Το πλάνο ενίσχυσης και η συχνότητα με την οποία εμφανίζονται τα ενισχυτικά συμβάντα.

8 Λειτουργίες της ενίσχυσης
Παροχή πληροφοριών (εμπρόθετη συμπεριφορά, μάθηση μέσω της εμπειρίας, διαμόρφωση προσδοκιών, πρόβλεψη). Εξασφάλιση κινήτρων (οι άνθρωποι μαθαίνουν να προβλέπουν ποια ερεθίσματα θα λειτουργήσουν ως ενισχυτές σε κάποια δεδομένη συνθήκη – μαθαίνουν από τις θετικές και αρνητικές εμπειρίες των άλλων ανθρώπων).

9 Η θεωρία της κοινωνικής μάθησης ως διαδικασία
Για να επιτευχθεί η μίμηση ή η μάθηση μέσω παρατήρησης είναι αναγκαίες τέσσερις διαδικασίες: Προσοχή Συγκράτηση Κινητική αναπαράσταση Κίνητρα

10 Η παρατήρηση ενός προτύπου είναι δυνατόν να έχει τρεις διαφορετικές επιδράσεις:
Επιδράσεις που σχετίζονται με τη μίμηση Με πρόκληση νέας συμπεριφοράς Με την ενθάρρυνση ή αποθάρρυνση μιας συμπεριφοράς.


Κατέβασμα ppt "Oι θεωρίες της κοινωνικής μάθησης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google