Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ και ΛΗΨΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ και ΛΗΨΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ και ΛΗΨΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ και ΛΗΨΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ Διδάσκουσα: Κατερίνα Αργυροπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια

2 Η θεωρία του Bandura ( ) Η θεωρία της κοινωνικής μάθησης του Bandura υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη του ατόμου επηρεάζεται από την τριαδική αλληλεπίδραση: ατόμου, περιβάλλοντος και συμπεριφοράς. Πρόκειται για το τριαδικό μοντέλο αμοιβαίας αιτιότητας, το οποίο αποτελείται από μηχανισμούς που αλληλεπιδρούν δυναμικά μεταξύ τους: α) τα «προσωπικά στοιχεία» του ατόμου, β) τους «εξωτερικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες» και γ) την «έκδηλη συμπεριφορά του ατόμου». Οι προσωπικότητες των ατόμων και οι διάφορες συμπεριφορές που παρουσιάζουν δημιουργούνται μάλλον από τις εμπειρίες μάθησης του κάθε ατόμου, παρά από έμφυτες ψυχικές διαδικασίες.

3 Η θεωρία του Bandura ( )

4 Η θεωρία του Bandura ( ) Μέσα από την παρατήρηση των άλλων το άτομο αναπτύσσει γνωστικές προσδοκίες όσον αφορά στην πιθανή δική του επίδοση σε ορισμένες μελλοντικές συμπεριφορές (Κάντας & Χαντζή, 1991). Έτσι, οδηγείται σε αυτορρύθμιση της συμπεριφοράς του. Ο Bandura ερμηνεύει τη διαδικασία αυτή με βάση την έννοια της αυτεπάρκειας (self-efficacy), την οποία ορίζει ως την υποκειμενική κρίση του ατόμου όσων αφορά την ικανότητά του να ακολουθήσει μια πορεία ενεργειών που θα αποδειχθεί αποτελεσματική σε μια συγκεκριμένη κατάσταση. Η αυτοαποτελεσματικότητα δεν αναφέρεται στο κατά πόσο ένα άτομο είναι ικανό αντικειμενικά, αλλά στις προσωπικές πεποιθήσεις για το αν διαθέτει τις απαραίτητες δεξιότητες να εκτελέσει ένα έργο κάτω από διάφορες συνθήκες, με όποιες ικανότητες κι αν έχει.

5 Κύριος πρωταγωνιστής στη διαδικασία της επιλογής επαγγέλματος αναγνωρίζεται το άτομο.
Το άτομο κατέχει εξέχουσα θέση ως συν- προσδιοριστικός παράγοντας στην όλη διαδικασία. Στο πλαίσιο της επαγγελματικής του πορείας είναι σε θέση να παρεμβαίνει μέσω των επιθυμιών/επιλογών του στις εκάστοτε καταστάσεις, οι οποίες εν συνεχεία επηρεάζουν τη σκέψη, το συναίσθημα και τη συμπεριφορά του, Και έτσι, γίνεται το ίδιο ρυθμιστής του «επαγγελματικού παιχνιδιού».

6 Οι αντιλήψεις αυτοαποτελεσματικότητας
θεωρούνται μια δυναμική σειρά πεποιθήσεων του ατόμου για τον εαυτό του, που διευκολύνουν στην ερμηνεία των δεξιοτήτων και στην οργάνωση της δράσης του, επηρεάζοντας άμεσα την επίδοσή του στην εκτέλεση δραστηριοτήτων. αποτελούν σημαντικό παράγοντα πρόβλεψης του βαθμού στον οποίο το άτομο θα εμπλακεί σε μια κατάσταση, καθώς και της επιμονής του να αντιμετωπίσει δυσκολίες στην εκτέλεση μιας δραστηριότητας. συνδέονται με συναισθήματα, σκέψεις και τρόπους παρωθήσεων του ατόμου (Καλίρης, 2012).

7 Υψηλές πεποιθήσεις αυτοαποτελεσματικότητας
Οι δυσκολίες αντιμετωπίζονται ως προκλήσεις Υψηλός βαθμός αφοσίωσης στην πραγματοποίηση επαγγελματικών στόχων Άσκηση προσωπικού ελέγχου Διερεύνηση εναλλακτικών επιλογών Μεγαλύτερη αποφασιστικότητα Αυτοαποτελεσματικότητα (Zimmerman, Gushue et al, 2006)

8 Χαμηλές πεποιθήσεις αυτοαποτελεσματικότητας
Οι δυσκολίες αντιμετωπίζονται ως απειλές Χαμηλοί στόχοι, δυσκολία επίτευξης θετικής αυτοεκτίμησης στην αντιμετώπιση του μέλλοντος Παραίτηση Απροθυμία για βαθύτερη διερεύνηση, αναζήτηση & επεξεργασία πληροφοριών Αναποφασιστικότητα Αυτοαποτελεσματικότητα (Zimmerman, Gushue et al, 2006)

9 Ανάπτυξη αυτοαποτελεσματικότητας
Η διαδικασία ανάπτυξης και τροποποίησης των πεποιθήσεων αυτοαποτελεσματικότητας προσδιορίζεται από τις παρακάτω πηγές πληροφοριών: τις προσωπικές εμπειρίες και επιδόσεις, τη μάθηση που παρέχεται από τα κοινωνικά πρότυπα, την κοινωνική πειθώ και τη σωματική και συναισθηματική κατάσταση του ατόμου (Bandura, 1997). Οι επιτυχίες αυξάνουν την εμπιστοσύνη του ατόμου στο εύρος των καταστάσεων που νιώθει ότι είναι επαρκές να αντιμετωπίσει και, μεγαλώνουν την πιθανότητα υιοθέτησης της συγκεκριμένης συμπεριφοράς, ενώ δίνουν τη δυνατότητα στο άτομο να αναπτύσσει κατάλληλα σχέδια δράσης προκειμένου να διαχειρίζεται τις εναλλασσόμενες συνθήκες ζωής του (Καλίρης, 2012).

10 Ανάπτυξη αυτοαποτελεσματικότητας
Η μάθηση μέσω υποκατάστατου (vicarious learning) που παρέχεται από τα κοινωνικά πρότυπα δημιουργεί μεγαλύτερη αυτεπάρκεια. Η κοινωνική πειθώ (social persuasion) (συμβουλές, λεκτικά σχήματα, παρότρυνση, ενθάρρυνση) γίνονται μέσα διαμόρφωσης των πεποιθήσεων αυτοαποτελεσματικότητας. Τα άτομα που έχουν πεισθεί λεκτικά ότι κατέχουν τις ικανότητες να ελέγχουν τις δράσεις τους, επιμένουν περισσότερο στην επίλυση των προβλημάτων που τους παρουσιάζονται σε σχέση με τα άτομα που αμφιβάλλουν για τις ικανότητές τους (Καλίρης, 2012). Η φυσιολογική και συναισθηματική κατάσταση (physiological and emotional states) επηρεάζει το πόσο επικίνδυνη θεωρείται μια αγχογόνος κατάσταση.

11 Ανάπτυξη αυτοαποτελεσματικότητας
Οι παραπάνω πηγές μεταβάλλονται ανάλογα με το πώς τις προσδιορίζει η προσωπικότητα του ατόμου, το φύλο του και τα στοιχεία του οικογενειακού και κοινωνικο-οικονομικου πλασίου (Χαροκοπάκη, 2016). Ο συνδυασμός των εν λόγω πηγών υποστηρίζει την εφαρμογή στη συμβουλευτική πρακτική.

12 Διαστάσεις αυτοαποτελεσματικότητας
Οι πεποιθήσεις αυτοαποτελεσματικότητας συνίστανται στις παρακάτω τρεις διαστάσεις: 1) Επίπεδο: ο βαθμός δυσκολίας της ενέργειας που το άτομο νιώθει ικανό ότι μπορεί να ολοκληρώσει. 2) Ισχύς: ο βαθμός εμπιστοσύνης που το άτομο έχει στις εκτιμήσεις του. 3) Γενικευσιμότητα: το εύρος των καταστάσεων που το άτομο νιώθει ότι είναι επαρκές να αντιμετωπίσει.

13 Προσδοκίες αποτελέσματος
Η αυτοαποτελεσματικότητα διαφοροποιείται από τις προσδοκίες αποτελέσματος (outcome expectations) Οι αντιλήψεις αυτοαποτελεσματικότητας συνιστούν απάντηση στο εσωτερικό ερώτημα «μπορώ να το κάνω αυτό;» παρέχοντας έτσι, μια εκτίμηση των ικανοτήτων του ατόμου όσον αφορά στην εκτέλεση μιας δραστηριότητας Οι προσδοκίες αποτελέσματος απαντούν στο εσωτερικό ερώτημα «αν το κάνω αυτό, τι θα συμβεί;» συνιστώντας έτσι, μια πρόβλεψη των συνεπειών που θα ακολουθήσουν τη συγκεκριμένη συμπεριφορά.

14 Οι χαμηλές αντιλήψεις αυτοεπάρκειας μπορούν να δημιουργήσουν στο άτομο την αίσθηση της ανικανότητας («Δεν μπορώ να κάνω τίποτα»), ενώ οι χαμηλές προσδοκίες αποτελέσματος δημιουργούν την αίσθηση της απελπισίας και της απόγνωσης («Τίποτα δεν μπορεί να με βοηθήσει»),

15 Στο χώρο της επαγγελματικής συμβουλευτικής
Η έννοια των πεποιθήσεων αυτοαποτελεσματικότητας έχει ερευνηθεί ευρέως τα τελευταία χρόνια (Betz & Taylor, 2006), Η αυτοαποτελεσματικότητα περιεχομένου, η οποία αναφέρεται σε συγκεκριμένους τομείς της σταδιοδρομίας όπως είναι τα μαθηματικά, η γραφή, ή επιστήμη (τι το άτομο επιλέγει). Η αυτοαποτελεσματικότητα διαδικασίας λήψης απόφασης, η οποία επικεντρώνεται στην χρήση στρατηγικών που απαιτούνται για μια επιτυχημένη διερεύνηση κατά τη λήψη αποφάσεων (πώς πραγματοποιούν τα άτομα επαγγελματικές επιλογές).

16 Η αυτοαποτελεσματικότητα περιεχομένου
Αναφέρεται στις επαγγελματικές προτιμήσεις, τα επαγγέλματα που τα άτομα σκέφτονται σοβαρά να ακολουθήσουν, τις επαγγελματικές εναλλακτικές επιλογές και το εύρος αυτών. Οι γυναίκες, εξαιτίας της διαφορετικής τους διαπαιδαγώγησης, έχουν πολύ χαμηλές προσδοκίες για την προσωπική τους επάρκεια και ικανότητα σε θέματα που σχετίζονται με την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Το αποτέλεσμα είναι να μη μπορούν να εκμεταλλευτούν σωστά και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες και τα ταλέντα τους στον χώρο της δουλειάς. Η θεωρία προσφέρει τη δυνατότητα στους συμβούλους να επαναφέρουν επιλογές, οι οποίες είχαν αποκλειστεί εντελώς, τόσο λόγω των στερεοτύπων των ρόλων των φύλων όσο και εξαιτίας άλλων περιβαλλοντικών εμποδίων.

17 Η αυτοαποτελεσματικότητα περιεχομένου
Σύμφωνα με τις ερευνήτριες η επαγγελματική αυτοαποτελεσματικότητα (career self-efficacy) μπορεί να λειτουργήσει ενισχυτικά της αυτοπεποίθησης των γυναικών και να τους προσφέρει μεγαλύτερο πεδίο επαγγελματικών επιλογών (Bimrose, 2008). να θεωρηθεί μεταβλητή πρόβλεψης εκπαιδευτικών και επαγγελματικών επιλογών, ακαδημαϊκής επίδοσης και επιμονής των ατόμων στην επιδίωξη των επιθυμητών επαγγελματικών τους στόχων (Betz & Hackett, 1997).

18 H αυτοαποτελεσματικότητα στη διαδικασία λήψης απόφασης
Αναφέρεται στο κατά πόσο το άτομο αισθάνεται σίγουρο και ικανό να εκτελέσει με επιτυχία τις δραστηριότητες που απαιτούνται στη λήψη επαγγελματικών αποφάσεων επιλογή στόχου επαγγελματική διερεύνηση ικανότητες επίλυσης προβλημάτων δεξιότητες σχεδιασμού και δεξιότητες ρεαλιστικής αυτοεκτίμησης (Crites, 1981)

19 Με άλλα λόγια……. η επιτυχημένη επιλογή επαγγέλματος δεν προϋποθέτει μόνο την ανάπτυξη των παραπάνω δεξιοτήτων, αλλά και την εμπιστοσύνη του ατόμου στις δεξιότητες αυτές

20 Προγράμματα ενδυνάμωσης της αυτοαποτελεσματικότητας (2)
Εμπλοκή σε εκπαιδευτικές- ερευνητικές δραστηριότητες με προσωπική ενεργοποίηση του ατόμου σε διαδικασίες διερεύνησης του τοπικού κοινωνικού περιβάλλοντος και της αγοράς εργασίας Αναζήτηση/επεξεργασία/ αξιοποίηση εκπαιδευτικών & επαγγελματικών πληροφοριών Διερευνητική συνέντευξη με επαγγελματία Προσομοιώσεις επαγγελματικών δραστηριοτήτων/ παιχνίδια ρόλων Κριτική ανάλυση επαγγελματικών πληροφοριών Ενδυνάμωση προσωπικών επιδόσεων/ ενίσχυση αντιλήψεων αυτοαποτελεσματικότητας/ αποδόμηση αρνητικών εμπειριών π.χ. μαθητής/τρια Γυμνασίου ή Λυκείου με χαμηλή βαθμολογία σε κάποιο μάθημα του σχολικού προγράμματος συσχετίζει τη χαμηλή επίδοση με συγκεκριμένη εκπαιδευτική περιοχή και αποφεύγει την επιλογή αντίστοιχης επαγγελματικής κατεύθυνσης ή συναφών κατευθύνσεων (Χαροκοπάκη, 2016)

21 Προγράμματα ενδυνάμωσης της αυτοαποτελεσματικότητας (3)
Τεχνικές προβολής προτύπων προσφέρουν σημαντικά πρότυπα μάθησης Αφηγήσεις εργαζομένων Παρακολούθηση κινηματογραφικών ταινιών Ανάλυση και επεξεργασία προσωπικών περιπτώσεων Διερευνητική συνέντευξη με επαγγελματίες Αναπτύσσονται κίνητρα όσον αφορά στη σχολική επίδοση γιατί συνδέονται με την είσοδο και την επιτυχή ένταξη σε ορισμένο επαγγελματικό χώρο Οι ωφελούμενοι ταυτίζονται και αντλούν κίνητρα από την ταύτιση αυτή Η εθνικότητα, η ηλικία, το φύλο, η κοινωνική τάξη είναι σημαντικά κριτήρια στην επιλογή προτύπων π.χ. φοιτητής από υποβαθμισμένη περιοχή μεγάλης πόλης που κατόρθωσε να ξεπεράσει εμπόδια VS μεσήλικας ευκατάστατος και πετυχημένος δικηγόρος (Χαροκοπάκη, 2016)

22 Προγράμματα ενδυνάμωσης της αυτοαποτελεσματικότητας (4)
Λεκτικά επικοινωνιακά μηνύματα (λεκτική πειθώ) Θετική αλληλεπίδραση Συναισθήματα αποδοχής και εμπιστοσύνης Ενίσχυση επιτευγμάτων και επιτυχιών, συναισθημάτων και αναγκών Στήριξη στις αποφάσεις και τις επιλογές Δραστηριότητες χειρισμού συναισθηματικών καταστάσεων Ασκήσεις αυτογνωσίας, αυτοεκτίμησης και διαχείρισης άγχους με στοχευμένη σκοποθεσία τονώνουν το αίσθημα προσωπικού ελέγχου Μειώνουν τα αρνητικά συναισθήματα και τις συμπεριφορές που προκαλούν οι επιδράσεις των γονέων Καλλιεργούν αυτονομία και αυτενέργεια στις αποφάσεις (Αργυροπούλου, Κατσιούλα, Δρόσος Καλίρης, Χαροκοπάκη, 2016)

23 Το μοντέλο επιλογής

24 Το μοντέλο επιλογής Σύμφωνα με το παραπάνω μοντέλο οι ατομικοί παράγοντες (φύλο, εθνικότητα, φυλή, στοιχεία προσωπικότητας, κατάσταση υγείας) και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες (δομή ευκαιριών, διαπροσωπικές σχέσεις με σημαντικούς άλλους) επηρεάζουν μέσω των μαθησιακών εμπειριών τη διαμόρφωση των αντιλήψεων αυτοαποτελεσματικότητας των ανθρώπων και διαμορφώνουν τις σχετικές προσδοκίες τους. Αυτές επιδρούν, με τη σειρά τους, άμεσα και έμμεσα, στο σχηματισμό των ενδιαφερόντων τους και των στόχων τους, αλλά και στις επιδόσεις τους, παρέχοντας έτσι, μια διαρκή και δυναμική ανατροφοδότηση του γνωστικού συστήματος Έτσι, το άτομο δημιουργεί /επηρεάζει, αλλά και δημιουργείται/ επηρεάζεται από το περιβάλλον

25 Το μοντέλο λήψης απόφασης

26 Οι μακροπρόθεσμοι παράγοντες (γενικές επιδράσεις του περιβάλλοντος όπως για παράδειγμα ευκαιρίες που έχουν τα άτομα να εμπλακούν με συγκεκριμένες δραστηριότητες ή να εκτεθούν σε συγκεκριμένα πρότυπα, η διαφορετικότητα της πρόσβασης σε εκπαιδευτικές ή επαγγελματικές δραστηριότητες, η κοινωνικοποίηση, η διαπροσωπική επικοινωνία και η διαπαιδαγώγηση από σημαντικούς άλλους όπως οι γονείς, οι φίλοι, κ.ά.) Οι βραχυπρόθεσμοι παράγοντες (παράγοντες η επίδραση των οποίων πραγματοποιείται σε κρίσιμα σημεία της σταδιοδρομίας του ατόμου όπως όταν προσεγγίζει τη διαδικασία λήψης εκπαιδευτικών ή επαγγελματικών αποφάσεων, όπως το δίκτυο κοινωνικών επαφών του, η προσφορά και ζήτηση επαγγελματικών ειδικοτήτων, κ.ά.). Στους παράγοντες αυτούς αναφέρονται: 1) οι υποστηρικτικοί μηχανισμοί (π.χ. η υποστήριξη, η ενθάρρυνση από σημαντικά πρόσωπα στην οικογένεια, από φίλους, η επικοινωνία με πρόσωπα που μπορεί να λειτουργήσουν ως μέντορες στη ζωή του ατόμου) και 2) τα εμπόδια –φραγμοί («αρνητικές επιρροές» του περιβάλλοντος π.χ. οι αρνητικές επιδράσεις της οικογένειας στην υλοποίηση της απόφασης επιλογής ενός τομέα σπουδών κ.ά.) που επηρεάζουν στις διαδικασίες επαγγελματικής ανάπτυξης, οι οποίες περιγράφονται στο παραπάνω μοντέλο

27 Τα τελευταία χρόνια η χρήση της παραπάνω θεωρίας έχει αρκετά διευρυνθεί.
Εκτός από την αξιοποίησή της για τη μελέτη του περιεχομένου της επαγγελματικής επιλογής εφαρμόζεται και στη μελέτη της διαδικασίας λήψης απόφασης Οι αντιλήψεις αυτοαποτελεσματικότητας οδηγούν σε υψηλά επίπεδα επαγγελματικής διερεύνησης, διαμορφώνοντας με τη σειρά τους την επαγγελματική ταυτότητα των ανθρώπων. Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες επηρεάζουν τον κοινωνικογνωστικό μηχανισμό των αντιλήψεων αυτοαποτελεσματικότητας στη λήψη επαγγελματικών αποφάσεων, ο οποίος σχετίζεται με την παρουσία ή μη δυσκολιών στη λήψη επαγγελματικών αποφάσεων Η επίδειξη επιτυχημένης επαγγελματικής συμπεριφοράς θα εξαρτηθεί από το πώς το άτομο θα αξιοποιήσει τα στοιχεία του εξωτερικού του περιβάλλοντος και θα αντιμετωπίσει την επίδραση των συστημάτων στήριξης, καθώς και τους όποιους περιορισμούς θέτει το κοινωνικο- οικονομικό πλαίσιο της ζωής του.

28 Το μοντέλο της ικανοποίησης
Οι Lent και Brown’s (2006), επέκτειναν το πλαίσιο της Κ.Θ.Σ. (SCCT) στην εργασιακή ικανοποίηση προτείνοντας ότι οι συναισθηματικές καταστάσεις και εμπειρίες επιδρούν άμεσα στην αυτοαποτελεσματικότητα και έμμεσα στις προσδοκίες αποτελέσματος. Η μελέτη αυτή επεκτείνεται στο πλαίσιο της Κ.Θ.Σ. για να ενσωματώσει την έννοια της συναισθηματικής δέσμευσης. Η συναισθηματική δέσμευση, εμπλέκει συναισθήματα υπερηφάνειας, ενθουσιασμού, θετικής αυτοεκτίμησης και ισχυρής ταύτισης με το ζήτημα των σπουδών, ενώ επηρεάζει τις γνωστικές και συναισθηματικές διεργασίες καθορίζοντας τον βαθμό ετοιμότητας των ατόμων να διαχειριστούν ζητήματα της σταδιοδρομίας τους Για παράδειγμα, οι μαθητές που έχουν συναισθηματική ταύτιση με το γνωστικό αντικείμενο είναι πιθανότερο να εκτιμούν θετικά τις αντίστοιχες εμπειρίες τους, νιώθουν άνετα θέτοντας στόχους για την συνέχεια των σπουδών τους στο αντικείμενο αυτό και φτιάχνουν σχέδια για την μελλοντική πορεία της σταδιοδρομίας τους στην αντίστοιχη εκπαιδευτική κατεύθυνση.

29 Αντιλήψεις ταιριάσματος με το Ακαδημαϊκό Αντικείμενο
Αυτοαποτελεσματικότητα Λήψης Επαγγελματικής Απόφασης Συναισθηματική Δέσμευση Ακαδημαϊκού Αντικειμένου Προσδοκίες Αποτελέσματος (Επαγγελματική Ικανοποίηση και Επίδοση)

30 Αξίζει να σημειωθεί ότι…….
Οι νέοι άνθρωποι που είναι συναισθηματικά ώριμοι και σταθεροί υπερέχουν στην αυτοαποτελεσματικότητα στη διαδικασία λήψης απόφασης, καθώς φαίνεται ότι είναι αυτάρκεις και αυτόνομοι. Η υποστήριξη των γονέων στην επιλογή επαγγέλματος, η ύπαρξη ασφαλούς δεσμού προσκόλλησης με τους γονείς και η τάση για αυτονομία/αυτάρκεια και ανεξαρτησία θεωρούνται παράγοντες που επηρεάζουν τις πεποιθήσεις αυτοαποτελεσματικότητας στη διαδικασία λήψης απόφασης Η Κοινωνικογνωστική Θεωρία για τη Σταδιοδρομία αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για την κατανόηση της επαγγελματικής ανάπτυξης και ειδικών ομάδων πελατών (π.χ. πολιτισμικά διαφορετικοί, οικονομικά ασθενείς, άνεργοι κ.ά.) παρέχοντας ένα ασφαλές πλαίσιο για την συμβουλευτική αντιμετώπιση αυτών των περιπτώσεων στη διαχείριση της σταδιοδρομίας τους και τη διερεύνηση των επαγγελματικών τους επιλογών


Κατέβασμα ppt "ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ και ΛΗΨΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google