Τρισωμία 21, από τα χρωμοσώματα στα γονίδια.  Το συχνότερο γενετικό αίτιο Ν.Υ. 95% των περιπτώσεων ελεύθερη τρισωμία (3 χρωμοσώματα) 1/800 γεννήσεις.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΙΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ
Advertisements

Νοέμβριος 2009 Κατερίνα Φυτράκη Φιλόλογος ΜΑ
Σχολική Ετοιμότητα Πρώιμη Διάγνωση Μαθησιακών Δυσκολιών
Εργοθεραπευτική Παρέμβαση σε Παιδιά με Μαθησιακές Δυσκολίες
  Ενιαίο  Αναμορφωμένο  Εκπαιδευτικό  Πρόγραμμα Ε. Α. Ε. Π (961)
ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η ανάδυση της ανάγνωσης και της γραφής: έννοια και σύγχρονες απόψεις Ευφημία Τάφα Καθηγήτρια Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης.
ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ
Το παιδικό παιχνίδι Εισαγωγικά σχόλια και ερμηνευτικές υποθέσεις
Κλωνοποίηση στην εποχή μας
5ο ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Ψ447 ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ. ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΕΣ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ.
Ικανότητες και δεξιότητες.
Το νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα του ελληνικού Νηπιαγωγείου
ΚΑΠΝΙΣΜΑ.
ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΑ: AITIA KAI ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΜΠΡΙΓΚΕΛ ΣΕΛΕΝΙΤΣΑ
ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
Παρουσίαση για το βίντεο με θέμα «Skin Cancer : What Causes it and Who is at Risk?» (από τη Mayo Clinic)
Ορισμός της Αναπτυξιακής Δυσαριθμησίας
CRI DU CHAT Επιμέλεια: Ραφαελλα Πηλιανιδου Μαθημα: Αρχες Εργοθεραπείας
Επιμέλεια: Δούρου Μαρίνα ΠΕ04-04
ΟΜΙΛΟΣ ΡΗΤΟΡΙΚΗΣ Καλλιέργεια του προφορικού λόγου σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της κριτικής και δημιουργικής σκέψης Καλλιέργεια επικοινωνιακών δεξιοτήτων.
Το Φύλο και ο Εγκέφαλος. Σχέδιο φυλετικής διαφοροποίησης Ένα γονίδιο μεταστρέφει την αρχική ανάπτυξη του γεννητικού αδένα από θηλυκό σε αρσενικό ΧΧ 
Διαταραχές Λόγου και Μαθησιακές Δυσκολίες
Ιγ’ δημοτικο σχολειο παφου Προγραμμα «Νιωθω ασφαλησ στο σχολειo μου»
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ
Χαρακτηριστικά παιδιών αυτιστικού φάσματος
Αναπτύσσοντας, κινητοποιώντας και βελτιώνοντας δεξιότητες: η εφαρμογή μαθησιακού προγράμματος σε ομάδα τμήματος του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου.
Εργαλείο ανίχνευσης και διερεύνησης των αναγνωστικών δυσκολιών στο Νηπιαγωγείο και στην Α΄ & Β΄ Δημοτικού Γεσθημανή Κούφτα 12/4/2017.
ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ Ι
ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ & ΤΥΦΛΩΣΗ
Μάρθα, 10 μηνών, δεύτερο παιδί υγιών γονέων Ιστορικό:Προωρότητα (29 εβδ.), νοσηλεία σε ΜΕΝ, δυσκολίες στη σίτιση, ευερέθιστη, δυσκολίες στον ύπνο.
ΑΥΤΟΡΡΥΘΜΙΣΗ «Ο μαθητής παίρνει την ευθύνη του εαυτού και των σχέσεών του» Πουλής Αναστάσιος Ψυχολόγος - 4ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης.
Συγγενής λοίμωξη από τον CMV
Ο ρόλος του Ψυχολόγου στη διάγνωση των Ειδικών Μαθησιακών Δυσκολιών: Διαφοροδιαγνωστικοί παράγοντες Ευδοξία Παναγιωτίδου Ψυχολόγος Α’ ΚΕΔΔΥ Θεσσαλονίκης.
Περιγεννητική υγεία.
Ανάπτυξη Μια συνεχής, δυναμική διαδικασία. Σταδιακή απόκτηση δεξιοτήτων, οι οποίες επιτρέπουν τη μετάβαση από την εξάρτηση στην αυτονομία. Βιολογικές και.
Αντιδιαστολή με νόσο, πχ Μεσογειακή αναιμία
Αντιμετώπιση Μαθησιακών Δυσκολιών στα Μαθηματικά
Θέμα project : Cyberbullying
Αναπτυξιακή Ψυχολογία
Σύνδρομο = Σύνολο συμπτωμάτων που σχετίζονται με την ίδια κλινική εικόνα, η αιτιολογία ή η παθογένεια της οποίας δεν είναι γνωστές με βεβαιότητα. Αντιδιαστολή.
Τ.Ε.Ι. Αθήνας Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας « ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» Διδάσκουσα: Δρ. Ειρήνη Κατσαμά.
ΕΙΣΑΓΩΓΉ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΠΑΘΟΛΟΓΊΑ - ΔΙΆΛΕΞΗ ΙΙΙ Δήμητρα Παπαστεργίου Ψυχολόγος MSc
Συμβουλευτική ΑμΕΑ Άτομα με Ειδικές Ανάγκες ή Αναπηρία; Άτομα με Ειδικές Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Ανάγκες.
ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Αξιολόγηση στο νηπιαγωγείο
εκπαιδευτικη μεταβαση
Οι διαταραχές όρασης Αθανάσιος Κ. Ρισβάς.
Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση και Επιστήμες της Αγωγής
ΤΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΣ ΑΙΤΙΑΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΓΔ ΧΡΙΣΤΙΝΑ Φ. ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ.
Ταξινομίες διδακτικών στόχων
ΕΓΚΑΙΡΗ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΝΕΥΡΟΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ- Παραδείγματα
Έγκαιρη Παρέμβαση για Παιδιά με Ειδικές Ανάγκες ή Παράγοντες Κινδύνου
Κλινικά σημεία νεογνού Βαθμολογία 0,1, 2
Εξελικτικές Μαθησιακές Δυσκολίες
«Τάξη» έξω από την «τάξη»…
Ι. Δρίκος1, Β. Μούγιου1, Ε. Ράγκου1, Δ. Μπριάνα1,
Εξελικτικές Μαθησιακές Δυσκολίες
Συγγενής λοίμωξη από τον CMV
«Παιδιά με Μαθησιακές Δυσκολίες & Διαταραχές Λόγου»
Εξελικτικές Μαθησιακές Δυσκολίες
Ανίχνευση Μαθησιακών Δυσκολιών από Εκπαιδευτικούς στο Σχολείο
«Παιδιά με Μαθησιακές Δυσκολίες & Διαταραχές Λόγου»
ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ α’
Αναλυτικό Πρόγραμμα Προσχολικής Αγωής
ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΠΑΡΑΛΥΣΗ Κ. Ασωνίτου. ΟΡΙΣΜΟΣ Εγκεφαλική παράλυση είναι μια μόνιμη αλλά μεταβλητή διαταραχή της κινητικότητας και των στάσεων του σώματος,
Αναπτυξιακη ψυχολογια συναισθηματικη και κοινωνικη αναπτυξη παιδιων
Αναπτυξιακές διαταραχές μάθησης/ειδικές μαθησιακές δυσκολίες
Παιδοψυχιατρική Dr. Μαρία Παπαδημητρίου, MD, PhD
ΜΕΤΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: 1/ θ Νηπιαγωγείο Φράγκα
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Τρισωμία 21, από τα χρωμοσώματα στα γονίδια

 Το συχνότερο γενετικό αίτιο Ν.Υ. 95% των περιπτώσεων ελεύθερη τρισωμία (3 χρωμοσώματα) 1/800 γεννήσεις Κίνδυνος για δεύτερο παιδί 1% Κύριος παράγων η μητρική ηλικία

Τρισωμία : 250 γονίδια επιπλέον Τρισωμία : 250 γονίδια επιπλέον Το 1/3 των τρισωμικών εμβρύων αποβάλλονται αυτόματα, αλλά λιγότερο στις μεγαλύτερες γυναίκες Το 1/3 των τρισωμικών εμβρύων αποβάλλονται αυτόματα, αλλά λιγότερο στις μεγαλύτερες γυναίκες «Τρισωμικά ποντίκια» «Τρισωμικά ποντίκια»

Kίνδυνος ανάλογα με την ηλικία της μητέρας 20 ετών /1.2001/7001/2501/100

Χαρακτηριστικός φαινότυπος από τη γέννηση- ΥΠΟΤΟΝΙΑ Δυσπλασίες του πεπτικού ή/και της καρδιάς (50%) Δυσπλασίες του πεπτικού ή/και της καρδιάς (50%) Η Ν.Υ. παρουσιάζει μεγάλο εύρος (IQ 20-80, μέσος όρος 40-45) Η Ν.Υ. παρουσιάζει μεγάλο εύρος (IQ 20-80, μέσος όρος 40-45) Μικροκεφαλία και βραχυκεφαλία, στρογγυλό πρόσωπο Μικροκεφαλία και βραχυκεφαλία, στρογγυλό πρόσωπο Κοντός λαιμός με περίσσεια δέρματος Κοντός λαιμός με περίσσεια δέρματος Υπερτελορισμός και επίκανθος, λοξές βλεφαρικές σχισμές Υπερτελορισμός και επίκανθος, λοξές βλεφαρικές σχισμές Αυτιά μικρά και στρόγγυλα Αυτιά μικρά και στρόγγυλα Μεγάλη ή απλώς προέχουσα γλώσσα λόγω της υποτονίας Μεγάλη ή απλώς προέχουσα γλώσσα λόγω της υποτονίας Κοντά και παχουλά άκρα, με ανωμαλίες των δακτύλων Κοντά και παχουλά άκρα, με ανωμαλίες των δακτύλων Μονήρης μαντική γραμμή στην παλάμη Μονήρης μαντική γραμμή στην παλάμη

Επιβίωση : μέσος όρος 50 ετών 10-50% πεθαίνουν στην παιδική ηλικία 10-50% πεθαίνουν στην παιδική ηλικία Λοιμώξεις, ωτίτιδες Λοιμώξεις, ωτίτιδες Διαθλαστικές ανωμαλίες, κυρίως μυωπία Διαθλαστικές ανωμαλίες, κυρίως μυωπία Διαβήτης Διαβήτης Λευχαιμία Λευχαιμία Επιληψία Επιληψία Σταδιακή έκπτωση των πνευματικών ικανοτήτων- Alzheimer Σταδιακή έκπτωση των πνευματικών ικανοτήτων- Alzheimer

Ψυχοκινητική και γνωστική ανάπτυξη Υποτονία- καθυστέρηση στην κινητική ανάπτυξη- βάδιση μεταξύ 18 μ. και 4 ετών Υποτονία- καθυστέρηση στην κινητική ανάπτυξη- βάδιση μεταξύ 18 μ. και 4 ετών Αυτοεξυπηρέτηση γύρω στα 5 Αυτοεξυπηρέτηση γύρω στα 5 Καθυστέρηση οφθαλμοκινητικού συντονισμού Καθυστέρηση οφθαλμοκινητικού συντονισμού Ανίχνευση αισθητηριακών δυσλειτουργιών Ανίχνευση αισθητηριακών δυσλειτουργιών Καθυστέρηση στο λόγο- καλύτερη δυνατότητα κατανόησης παρά έκφρασης Καθυστέρηση στο λόγο- καλύτερη δυνατότητα κατανόησης παρά έκφρασης Προβλήματα ορθοφωνίας Προβλήματα ορθοφωνίας

Σχολική ένταξη Εφικτή στο Νηπιαγωγείο και Δημοτικό σε ένα μεγάλο ποσοστό των παιδιών Εφικτή στο Νηπιαγωγείο και Δημοτικό σε ένα μεγάλο ποσοστό των παιδιών Μεγάλο εύρος και ποικιλία δυνατοτήτων, ανάλογα με το IQ και την εκπαίδευση Μεγάλο εύρος και ποικιλία δυνατοτήτων, ανάλογα με το IQ και την εκπαίδευση 2/3 των παιδιών κατακτούν γραφή και ανάγνωση, αλλά μεγάλη δυσκολία στα μαθηματικά 2/3 των παιδιών κατακτούν γραφή και ανάγνωση, αλλά μεγάλη δυσκολία στα μαθηματικά

Κοινωνικές δεξιότητες και αλληλεπίδραση Η συναισθηματική ανάπτυξη, η αντίληψη και η έκφραση των συναισθημάτων, η εμπάθεια και οι κοινωνικές δεξιότητες, το συμβολικό παιχνίδι ανάλογα με την ηλικία, εκτός αν IQ πολύ χαμηλό. Η συναισθηματική ανάπτυξη, η αντίληψη και η έκφραση των συναισθημάτων, η εμπάθεια και οι κοινωνικές δεξιότητες, το συμβολικό παιχνίδι ανάλογα με την ηλικία, εκτός αν IQ πολύ χαμηλό. Εφηβοι και νέοι παθητικότητα, ανησυχία, εσωστρέφεια Εφηβοι και νέοι παθητικότητα, ανησυχία, εσωστρέφεια Ενήλικες: κατάθλιψη στο 1/3 Ενήλικες: κατάθλιψη στο 1/3 Ημιαυτόνομη διαβίωση Ημιαυτόνομη διαβίωση