Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Το Φύλο και ο Εγκέφαλος. Σχέδιο φυλετικής διαφοροποίησης Ένα γονίδιο μεταστρέφει την αρχική ανάπτυξη του γεννητικού αδένα από θηλυκό σε αρσενικό ΧΧ 

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Το Φύλο και ο Εγκέφαλος. Σχέδιο φυλετικής διαφοροποίησης Ένα γονίδιο μεταστρέφει την αρχική ανάπτυξη του γεννητικού αδένα από θηλυκό σε αρσενικό ΧΧ "— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Το Φύλο και ο Εγκέφαλος

2 Σχέδιο φυλετικής διαφοροποίησης Ένα γονίδιο μεταστρέφει την αρχική ανάπτυξη του γεννητικού αδένα από θηλυκό σε αρσενικό ΧΧ  δημιουργία ωοθηκών ΧΥ  δημιουργία όρχεων Η δημιουργία ωοθήκης είναι η κανονική οδός διαφοροποίησης. Το χρωματόσωμα Υ αλλάζει το αναπτυξιακό πρόγραμμα των γεννητικών αδένων.

3 Γεννητικές ορμόνες από τη μητέρα και από το αρσενικό έμβρυο Ανάπτυξη φυλετικού φαινότυπου είναι αποτέλεσμα συνδυασμένης δράσης ορμονών εμβρυϊκού όρχεως και ορμονών μητέρας. Σύνδρομο Turner Σύνδρομο έλλειψης ευαισθησίας στα ανδρογόνα

4 Ποσοτικά διαφορετική δράση γεννητικών ορμονών στη δίμορφη συμπεριφορά Το νευρικό σύστημα αναπτυσσόμενου εμβρύου είναι αδιαφοροποίητο και διδύναμο. Ο γενότυπος αρσενικού και θηλυκού είναι συμβατός και με τους 2 φαινότυπους του εγκεφάλου. Ο φαινότυπος εγκεφάλου καθορίζεται από επίδραση συγκεκριμένων στεροειδών ορμονών στην κρίσιμη περίοδο. Η δράση γεννητικών ορμονών στο αναπτυσ- σόμενο νευρικό σύστημα είναι δομική και μόνιμη.

5 Επίδραση ορμονών στο ώριμο νευρικό σύστημα Στον ενήλικο, οι στεροειδείς γεννητικές ορμόνες ενεργοποιούν κυρίως γενετήσιες αποκρίσεις. Η δράση γεννητικών ορμονών στο ώριμο νευρικό σύστημα είναι επαγωγική και παροδική.

6 Περιγεννητικές ορμόνες επιβάλλουν μόνιμο πρόγραμμα στο αναπτυσσόμενο νευρικό σύστημα Τα στεροειδή προϊόντα του όρχεως και της ωοθήκης διαφέρουν ως προς την αναλογία τους και τον χρόνο δράσης και οδούς σύνθεσης.

7 Φυλετικός διμορφισμός στην ασυμμετρία των εγκεφαλικών ημισφαιρίων Τα 2 φύλο διαφέρουν στον ρυθμό ωρίμανσης των γνωστικών λειτουργιών στα 2 ημισφαίρια. Απτική διάκριση σχημάτων: αγόρια 6 χρονών δείχνουν υπεροχή δεξιού ημισφαιρίου, κορίτσια 13 χρονών δείχνουν υπεροχή δεξιού ημισφαιρίου.

8 Φυλετικές διαφορές στην πλαστικότητα του εγκεφάλου Κορίτσια έχουν μεγαλύτερη πλαστικότητα στο δεξί ημισφαίριο από ότι αγόρια. Οι γλωσσικές λειτουργίες μεταφέρονται στο δεξί ημισφαίριο πιο εύκολα στις γυναίκες μετά από βλάβη αριστερού ημισφαιρίου. Παρατεταμένη πλαστικότητα κοριτσιών εμφανίζουν μικρότερο αριθμό αναπτυξιακών διαταραχών συνδεδεμένων με δυσλειτουργία αριστερού ημισφαιρίου.

9 Βαθμός εγκεφαλικής γνωστικής ασυμμετρίας σε ενήλικες Άνδρες: στενή σχέση μεταξύ πλευράς εγκεφάλου με βλάβη και διαταραγμένες λειτουργίες. Γυναίκες: λιγότερο στενή σχέση. Ο εγκέφαλος μιας ενήλικης γυναίκας είναι λιγότερο ασύμμετρος από ό,τι ενός άνδρα.

10 Διαφορές των φύλων στις γνωστικές λειτουργίες Δεν οφείλονται απλώς σε κοινωνικές εμπειρίες. Αντικατοπτρίζουν θεμελιώδεις διαφορές στον εγκέφαλο. Δεν αντικατοπτρίζονται σε νοητικές λειτουργίες, αλλά σε συγκεκριμένες ικανότητες.

11 Συγκεκριμένες διαφορές των φύλων Κατά μέσον όρο, οι γυναίκες υπερτερούν σε δοκιμασίες: γλωσσικής ευφράδειας ταχύτητας αντίληψης αριθμητικούς υπολογισμούς ακρίβεια εκτέλεσης χειρισμών Κατά μέσον όρο, οι άνδρες υπερτερούν σε δοκιμασίες: εξερεύνησης χωρικών σχέσεων μαθηματική σκέψη κινητικές ενέργειες που κατευθύνονται σε στόχο


Κατέβασμα ppt "Το Φύλο και ο Εγκέφαλος. Σχέδιο φυλετικής διαφοροποίησης Ένα γονίδιο μεταστρέφει την αρχική ανάπτυξη του γεννητικού αδένα από θηλυκό σε αρσενικό ΧΧ "

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google