4 ο εργαστήριο: Είδη και Ποικιλίες Μανταρινοειδών Μεσογειακές Δενδρώδεις καλλιέργειες ΤΕΙ Κρήτης, Σ.ΤΕ.Γ. Τμήμα: Φ.Π. Εισηγητής: Δρ. Νίκη Ταβερναράκη
Μεγάλες κατηγορίες: Πορτοκαλοειδή Μανταρινοειδή Γκρέιπ Φρουτ Λεμονοειδή ΕΙΔΗ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ Μικρές κατηγορίες Νεραντζιά Περγαμόντο Κιτριά Λιμεττία Φράππα Κουμ κουάτ...
ΕΙΔΗ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ : Μανταρινοειδή Προδιαγραφές καλών μανταρινιών: Όσο γίνεται μεγάλο μέγεθος Εύκολο ξεφλούδισμα Ασπερμία ή «εμπορική» ασπερμία (0-5) Ευχάριστη γεύση Παραμονή στο δέντρο για μεγάλο διάστημα Μανταρίνι: < πορτοκάλι, ξεφλουδίζεται με το χέρι
ΕΙΔΗ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ : Μανταρινοειδή (συνέχεια) Πολλά είδη και πολλά υβρίδια (με άλλα εσπεριδοειδή), π.χ.: με Γκρέιπφρουτ ή με Πορτοκάλι καρποί τύπου μανταρίνι, μακράς διάρκειας στο δέντρο ( μακράς διάρκειας στην αγορά) Κατά τον W. Webber 6 ομάδες: 1. Satsuma 2. Βασιλιάς του Σιάμ 3. Μεσογειακά μανταρίνια 4. Μικρόκαρπα 5. Ταγκερίνια (Dancy) 6. Μανταρινολιμετίες (Cleopatra)
Μανταρινοειδή: 1.Σατσούμες (Satsuma) Από την Ιαπωνία (αρχικά, μετά και από την Ισπανία): Ποικιλίες πλαγιόκλαδες, φύλλα μεγάλα, έντονα πράσινα, με τη μεγαλύτερη αντοχή σε χαμηλές θερμοκρασίες (ιδίως πάνω σε τρίφυλλη πορτοκαλιά). Πρώιμες (ωριμάζουν μέσα Οκτώβρη), o καρπός τους τρώγεται ευχάριστα ενώ είναι πράσινος. Μείον: οι μεμβράνες των σκελίδων είναι σκληρές Διακρίνονται σε πολλές υποομάδες. Οι πιο γνωστές: α) υποομάδα Wase: υπερ-πρώιμες ποικιλίες Miyagawa, Okitsu κ.α. β) υποομάδα Owari: κλώνοι ζωηροί, πολύ παραγωγικοί, οψιμότεροι των προηγούμενων
1.Σατσούμες (Satsuma) Δέντρα: λίγο μικρά, ανοιχτόκλαδα Φύλλα: σκούρα πράσινα, μεγάλα και επιμήκη
Δέντρα: μέτρια, μάλλον ορθόκλαδα, αραιή βλάστηση (λίγοι βραχίονες & βλαστοί), πολύ παραγωγικό (σπάνε κλαδιά) Φύλλα: σκούρα πράσινα, πολύ μεγάλα, μακρόστενα Καρποί μεγάλοι με πολλά σπέρματα, ξεφλουδίζονται εύκολα, συμπιεσμένοι με μικρό λαιμό προς το μίσχο, αλλά έχουν χοντρή και ανώμαλη φλούδα.Είναι πολύ όψιμοι (Μάρτη – Απρίλη). Στην Ελλάδα δεν εκτιμάται και τόσο λόγω της χαμηλής ποιότητας των καρπών της Μανταρινοειδή: 2. Βασιλιάς του Σιάμ (King of Siam)
2. Βασιλιάς του Σιάμ
Μανταρινοειδή: 3. Μεσογειακά ή κοινά Δέντρο: βραδυαυξές, κρεμοκλαδές, μέτρια ζωηρό, πολύ παραγωγικό, με πολλούς λεπτούς βλαστούς, με μικρά στενά φύλλα (# Σατσούμες), σχεδόν χωρίς αγκάθια Καρπός μέτριος, με πολλά σπέρματα, με κιτρινο-πορτοκαλί ανοιχτό χρώμα, πολύ λεπτό και στρωτό φλοιό, χυμώδης, πολύ εύγευστος και αρωματικός, πεπλατυσμένος, πρώιμος Μείον: έχει μεγάλη τάση παρενιαυτοφορίας (να κλαδεύεται πριν τη χρονιά της μεγάλης παραγωγής), με τα πρώτα κρύα πέφτουν πολλοί καρποί, αν παραμείνει στο δέντρο φουσκώνει, χάνει το χυμό και υποβαθμίζεται ποιοτικά Αντικαθίστανται κυρίως από τις Κλημεντίνες
Μανταρίνι Αρακαπά
Μανταρινοειδή: 4. Μικρόκαρπα Καρποί μικροί, με σκούρο πορτοκαλί χρώμα, φλοιός που δεν αποκολλάται τόσο εύκολα όσο των Satsuma και των Μεσογειακών. Έχουν δώσει σπουδαία υβρίδια, π. χ. Clementine, Murcott, Tankan, Nova, Fortune, Robinson... Nova Χιώτικο μανταρίνι
Μανταρινοειδή: 5. Ταγκερίνια Δέντρα ορθόκλαδα, μεγάλης ζωηρότητας και αναπτύξεως Καρποί με έντονο βαθύ πορτοκαλί ή πορτοκαλέρυθρο χρώμα, μικροί έως μέτριοι, έχουν αρκετά αναπτυγμένο λαιμό απο την πλευρά του μίσχου και είναι λεπτόφλουδοι, χυμώδεις, γευστικοί και αρωματικοί.
Μανταρινοειδή: 6. Μανταρινο-λιμέτιες Cleopatra: έχει μικρή εμπορική αξία, λόγω πολλών σπερμάτων. Χρήσηι κυρίως ως υποκείμενο της λεμονιάς, όπου αντιμετωπίζει το πρόβλημα της Κορυφοξήρας και άλλα υβρίδια π.χ.: Tangor,Tangelo Minneola tangelo (μανταρινιά Χ γκρειπφρουτ), Orlando tangelo (Dancy Χ Duncan γκρειπφρουτ), Υ Ortanique (Tangor): Or(-ange) Tan(-gerina) (un-)ique
Μανταρινοειδή: Ποικιλίες - υβρίδια ΚΛΗΜΕΝΤΙΝΗ (Clementine): επιλογή του κληρικού Clement Rodier (εξ ου το όνομα) τυχαία στην Αλγερία Αυτοασυμβίβαστη= δίνει παρθενοκαρπικούς καρπούς αν καλλιεργείται μόνη της μακριά από άλλες ποικιλίες παράγει λιγότερους αλλά άσπερμους καρπούς Μανταρίνια με την καλύτερη ποιότητα: άσπερμα, φλοιός λείος, καρπόφυλα με λεπτές μεμβράνες, υψηλό % χυμού, τρυφερή & γλυκιά σάρκα, ↑ Σ/Ο Ωρίμαση λίγο μετά τις Σατσούμες, αν και οι καρποί της χρωματίζονται σχεδόν ταυτόχρονα ή και πριν Προτιμάται λόγω πρωιμότητας και γεύσης.
Μανταρινοειδή: Ποικιλίες - υβρίδια Clementine (συνέχεια): Πιθανόν από διασταύρωση κοινή μανταρινιά Χ νεραντζιά (εξ ου νεραντζομαντάρινα) Ξεχώρισαν δύο κλώνοι: Κλημεντίνη SRA-63: επικονιαστής της η Dancy, δεν μένει πολύ πάνω στο δέντρο, παρενιαυτοφορεί Κλημεντίνη De nules : πολύ παραγωγικός, καρπός μεγάλος. -- μικρή οψίμηση της αλλαγής χρώματος. κ.α. (Fina, Marisoln, Arrufatina, Oroval κ.α.) Κλημεντίνη Πόρου: επιλογή του σταθμού Πόρου και άλλα υβρίδια, π.χ. Fortuna= Κλημεντίνη Χ Βασιλιάς του Σιάμ. Όψιμη, μόνη της άσπερμη, με άλλες ένσπερμη. Ζωηρό δέντρο, πολύ ανθεκτικό σε κρύο και αέρα, με καρπούς μεγάλους, γεμάτους, γευστικοί
ΚΛΗΜΕΝΤΙΝΗ FORTUNA
Poncan: Ίσως τα καλύτερα μανταρίνια. Ωριμάζει τον 1 ο. Άσπερμο, μέτριο ως μεγάλο μέγεθος, πολύ εύγευστο, καθαρίζει εύκολα με το χέρι, μεγάλη αντοχή στο κρύο και στον αέρα. Στις Φιλιππίνες κυρίως. Βασικό μείον: ωριμάζει ταυτόχρονα με τα πορτοκάλια Mineola: King of Siam X Greip-Frut. Ωριμάζει 2 ο με 3 ο. Μεγάλο μέγεθος, με λίγους σπόρους, πολύ χυμώδες, με πολλά οξέα. Μαλακώνει εύκολα. Στο Ισραήλ κυρίως Μανταρινοειδή: Ποικιλίες - υβρίδια
Encore: Κοινό X King of Siam. Ωριμάζει 3 ο ως 5 ο. Μεγάλο, πολύ γευστικό, δεν καθαρίζει εύκολα. Παρενιαυτοφορεί έντονα, ξήρανση δέντρων με υπερβολική παραγωγή. Μανταρινοειδή: Ποικιλίες - υβρίδια
Malvazio: ή Αργεντίνικο. Μετάλλαξη του κοινού. Ωριμάζει 2 ο με 3 ο. Με πολλά αιθέρια έλαια. Δεν περπάτησε εδώ Μανταρινοειδή: Ποικιλίες - υβρίδια Ortanique: στο Ισραήλ ως Tancor, στην Κύπρο ως Madora Ωριμάζει 5 ο – 6 ο. Αντέχει μετασυλλεκτικούς χειρισμούς (στο ψυγείο 2-6 μήνες), καρποί μεγάλοι
Kinnow: Κοινό πορτοκάλι X King of Siam. Ωριμάζει 1 ο – 2 ο. Δέντρο ζωηρό, παραγωγικό, καρπός μέτριος, γευστικός, αλλά με πολλούς σπόρους. Μανταρινοειδή: Ποικιλίες - υβρίδια
Κάρα: Σατσούμα Χ βασιλιάς του Σιάμ Ωριμάζει τον Mάρτιο. Δέντρο μέτριο, ανθεκτικό σε χαμηλές θερμοκρασίες. Καρπός μεγάλος, γευστικός, χυμώδης, αρωματικός, με υπεροχή οξέων, αλλά με πολλά σπέρματα