 Στόχος της παρουσίασης αυτής είναι η εξοικείωση με τον Ηλεκτρονικό Κατάλογο της Βιβλιοθήκης προκειμένου να αναζητήσουμε ένα τεκμήριο από τη συλλογή.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑ 6. SELECTSELECT SELECT * FROM όνομα_πίνακα ; • Με τη εντολή SELECT ανασύρουμε δεδομένα από την βάση δεδομένων. • Το αστεράκι.
Advertisements

Triglianoi.gr Δημιουργήσαμε αυτή την παρουσίαση, ώστε τα μέλη μας να πάρουν μία σύντομη ιδέα, σχετική με την λειτουργία του φόρουμ μας.
Οδηγός δημιουργίας ιστολογίου στο blogger.com
LIBRARY THING ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ. Πληκτρολογούμε την διεύθυνση Επιλέγουμε το.
Support.ebsco.com Εκπαιδευτικό μάθημα για τη δημιουργία τοπικής συλλογής.
Copyright ©: SAMSUNG & Samsung Hope for Youth. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος Εκπαιδευτικό υλικό Το Internet: Αναζητήσεις στο διαδικτύο.
Οδηγίες Χρήσης της Δυνατότητας Σύνθετης Αναζήτησης στην Βάση Δεδομένων Νομοθεσίας του ΣΑΤΕ.
Support.ebsco.com Η Λίστα αποτελεσμάτων EBSCOhost Εκπαιδευτικό μάθημα.
Υπηρεσία Δανεισμού - Διαδανεισμού
ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΦΥΛΛΑ (EXCEL)
Διαχείριση πληροφοριών και επικοινωνίες Ονομ/νυμο Επιμορφωτή Επιμορφωτής: Ονομ/νυμο Επιμορφωτή ΥΠΕΠΘ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ»
Πολλαπλασιαστική συσχέτιση •Δύο ή περισσότερες ιδιότητες μπορούν να επιδρούν «πολλαπλασιαστικά» σε μια τρίτη. •Στην περίπτωση αυτή έχουμε δυο ανεξάρτητες.
Ειδικά & Υβριδικά Εργαλεία Αναζήτησης. Εισαγωγή  Υπάρχει μια πλειάδα από ειδικά και υβριδικά εργαλεία αναζήτησης που αξίζουν ιδιαίτερης αναφοράς.  Αυτά.
Support.ebsco.com Εισαγωγή στο EBSCOhost Εκπαιδευτικό μάθημα.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑ “ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΙΜΑΤΟΣ”
Σελ. 1 Ε.2.2 Υπηρεσίες – Λειτουργία Helpdesk Καταχώρηση και παρακολούθηση αιτημάτων μέσω web Ε Καταχώρηση αιτημάτων υποστήριξης.
Ηλεκτρονικός Κατάλογος Βιβλιοθήκης (OPAC). ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ. Βιβλιοθήκη Από την αρχική σελίδα της βιβλιοθήκης (
Συστήματα Ταξινόμησης Βιβλιοθήκης
Microsoft Excel 4.2 Κελιά Κίκα Χρυσοστόμου.
Το Δίκτυο Ηλεκτρονικής Μάθησης για την Τάξη
Εισαγωγή στο Blackboard
1 iPac Μια πρώτη γνωριμία Κώστας Βίγλας ΥΚΒ. 26/6/2002 Ενημέρωση πάνω στις νέες ψηφιακές υπηρεσίες 2 Περιεχόμενα 1 iPac  Τί είναι το iPac  Δυνατότητες.
Copyright ©: SAMSUNG & Samsung Hope for Youth. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος Εκπαιδευτικό υλικό Το Internet: Σύνδεση online Επίπεδο γνώσεων:
Εφαρμογές Πληροφορικής
Τομέας Πληροφορικής ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Θεσσαλονίκη - Ιωάννινα
Τομέας Πληροφορικής ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Θεσσαλονίκη
Πρόταση τελικού προϊόντος της ιστοεξερεύνησης προς δημοσίευση στην ιστοσελίδα του σχολείου ( Προαιρετικά ) Χρόνος: 1 επιπλέον διδακτική ώρα.
Heal Link Η HEAL Link (Hellenic Academic Libraries Link) είναι ο Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών και λειτουργεί υπό.
Copyright ©: SAMSUNG & Samsung Hope for Youth. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος Εκπαιδευτικό υλικό Λογισμικό: Προγράμματα περιήγησης στο.
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Κρήτης
ΈΝΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΚΘΕΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΚΤΗΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Κολοβός Φίλιππος Τσανακτσίδου ΕλισάβετΠαπαργύρη.
Εκπαιδευτικό μάθημα Εκπαιδευτικό μάθημα για το Δικό μου EBSCOhost
21/11/2001 Καταστάσεις και Στατιστικές Αναφορές Κώστας Βίγλας Υπολογιστικό Κέντρο Βιβλιοθηκών.
Οργάνωση πληροφοριών Ευρετηρίαση Μέρος Β Σχεδιασμός ευρετηρίων.
Μια σύντομη παρουσίαση της Ψηφιακής Συλλογής της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης (Ρέθυμνο) Μια σύντομη παρουσίαση της Ψηφιακής Συλλογής της Βιβλιοθήκης.
Η Βιβλιοθήκη Ως Χώρος Εργασίας
Ηλεκτρονική Γραμματεία
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ ΩΣ ΕΓΑΛΕΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΘΕΜΑ: ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
ΠΜΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ The Digital Library and Computational Philology: The BAMBI Project Γόντικα Ειρήνη.
Εκπαιδευτικό μάθημα Διεξαγωγή Προηγμένης αναζήτησης στο EBSCOhost Πεδία εύρεσης βάσει οδηγιών
MELVYL the catalog of the universities of California Digital Libraries MELVYL ο κατάλογος των ψηφιακών βιβλιοθηκών των πανεπιστημίων της Καλιφόρνια.
Εισαγωγή στο Blackboard
«Πρόγραμμα Αναμόρφωσης Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών Γ.Π.Α» Σεμινάριο Ενημέρωσης Διδακτικού Προσωπικού Οι τεχνολογίες της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών.
Οδηγός Αναζήτησης Ιδρυματικού Αποθετηρίου
Εύρεση και είσοδος σε κανάλι συνομιλίας Χρησιμοποιήστε την αναζήτηση του Lync για την εύρεση καναλιών στα οποία έχετε πρόσβαση. 1.Στο κύριο παράθυρο του.
ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ. Η διανομή επιτρέπεται μόνο σε Συνεργάτες με τον όρο μη κοινοποίησης. Η Microsoft δεν παρέχει καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή. © 2012 Microsoft.
ΜΠΑΛΑΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗ(Β ) ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ(Β ) ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ (Β )
Εκπαίδευση Koha Ενότητα 1: Βασικές λειτουργίες Έργο: Δημιουργία Καινοτόμων Υπηρεσιών Ψηφιακής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ Πράξη 2: Βελτίωση Υπηρεσίας Ολοκληρωμένου.
1 Υπηρεσία Γκρίζας Βιβλιογραφίας ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ ΓΚΡΙΖΑΣ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑΣ Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Αιγαίου Μυτιλήνη, Μάιος 2007.
Ιδρυματικό Αποθετήριο: Κοινότητες και Συλλογές Μάιος 2015 Βιβλιοθήκη Τ.Ε.Ι. Κεντρικής Μακεδονίας Μάρθα Χριστοφορίδου – Ναούμ Βιβλιοθηκονόμος Περιφερειακό.
1 Apothesis : Νέο Ακαδημαϊκό Αποθετήριο ΕΑΠ Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης.
Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στ. Ελλάδας ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΚΟΛΗΣΗ ΠΑΠΥΡΟΣ MILLENNIUM III.
Εγγραφή στην πλατφόρμα του eclass. Πιστοποίηση μέσω UPnet Η είσοδός σας στην πλατφόρμα του eclass προϋποθέτει την ύπαρξη λογαριασμού της μορφής
Βιβλιογραφική Αναζήτηση: αναλυτική παρουσίαση και εφαρμογή της Υπηρεσίας Διαδανεισμού Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο Βιβλιοθήκη και Κέντρο.
ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ 2 ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: Μενού,Εντολές και Παράθυρα Διαλόγου Καθηγητής: Γρηγόριος Νικ. Καρατάσιος.
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Κρήτης Ακαδημαϊκό έτος Ηράκλειο.
Εισαγωγή στη Νοσηλευτική Επιστήμη
ΜΑΘΗΜΑ: ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ
Σύνδεση στην πλατφόρμα
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ
Που και πως ψάχνουμε.
3.1. Το διαδίκτυο ως πηγή πληροφοριών
Ηλεκτρονικός κατάλογος ΒΚΠ
Τρόπος προσαρμογής του Microsoft SharePoint Τοποθεσία Web με σύνδεση
Ηλεκτρονικά Περιοδικά
Αναζήτηση στο Διαδίκτυο
Φόρμες Φόρμες χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουμε ένα φιλικό περιβάλλον για την διαχείριση των δεδομένων της βάσης. Επίσης δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας.
Διαχείριση πληροφοριών και επικοινωνίες
ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

 Στόχος της παρουσίασης αυτής είναι η εξοικείωση με τον Ηλεκτρονικό Κατάλογο της Βιβλιοθήκης προκειμένου να αναζητήσουμε ένα τεκμήριο από τη συλλογή και να διαπιστώσουμε τη διαθεσιμότητά του. Επίσης, θα κάνουμε μια συνοπτική παρουσίαση του Ταξινομικού Συστήματος Dewey βάσει του οποίου έχουν καταχωρηθεί τα βιβλία στα ράφια.  Ο Ηλεκτρονικός Κατάλογος Βιβλιοθήκης είναι μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων η οποία περιλαμβάνει το σύνολο της συλλογής μιας βιβλιοθήκης. Η πρόσβαση σε αυτόν γίνεται μέσα από την ηλεκτρονική διεύθυνση της Βιβλιοθήκης ακολουθώντας διαδοχικά τους συνδέσμους.

Στον ηλεκτρονικό κατάλογο μπορεί κανείς να πραγματοποιήσει: Aπλή αναζήτηση με:  λέξη ή φράση  όνομα συγγραφέα  ISBN βιβλίου Σύνθετη αναζήτηση:  Εμπλουτίζουμε την αναζήτηση ψάχνοντας δυο ή τρεις όρους ταυτόχρονα

Απλή αναζήτηση ενός όρου σε όλα τα ευρετήρια («ΙΣΤΟΡΙΑ»)  Επισκεπτόμαστε την ηλεκτρονική σελίδα της Βιβλιοθήκης και επιλέγουμε Κύριος Κατάλογος.

 Επιλέγουμε το ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ, πληκτρολογούμε ΙΣΤΟΡΙΑ και πατάμε Αναζήτηση.

 Εμφανίζονται όλες οι εγγραφές οι οποίες είτε στον τίτλο είτε στο θέμα τους έχουν τη λέξη ΙΣΤΟΡΙΑ.  Παρουσιάζονται οι πρώτες 10 εγγραφές. Για να δούμε κάθε φορά τις επόμενες εγγραφές κάνουμε κλικ στο Επόμενες εγγραφές.  Με κλικ πάνω στην εγγραφή που μας ενδιαφέρει, εμφανίζονται περισσότερα στοιχεία της συγκεκριμένης βιβλιογραφικής εγγραφής. Στον πίνακα βλέπουμε όλα τα στοιχεία της εγγραφής όπως ο συγγραφέας, ο τίτλος, η φυσική περιγραφή, ο αριθμός Dewey, η τοπική ταξινόμηση που αναφέρεται στο πρόγραμμα σπουδών στο οποίο εντάσσεται και τα θέματα που πραγματεύεται. Κάτω από τον πίνακα αναφέρεται η θέση του τεκμηρίου, το πρόγραμμα σπουδών, ο ταξιθετικός αριθμός του (στοιχείο βασικό για την αναζήτησή του στα ράφια) και τέλος, η κατάστασή του (στο ράφι- όταν βρίσκεται στο ράφι της βιβλιοθήκης, ή η ένδειξη της ημερομηνίας επιστροφής του όταν αυτό είναι δανεισμένο).

 Στο παράδειγμα που ακολουθεί, εμπλουτίζουμε την αναζήτησή μας ψάχνοντας δυο όρους ταυτόχρονα. Θα αναζητήσουμε εγγραφές στο θέμα με τις λέξεις ΕΥΡΩΠΗ AND ΙΣΤΟΡΙΑ. Στη συνέχεια, επιλέγουμε τον τελεστή AND για να συνδέσουμε τις δυο λέξεις, επιλέγουμε το ευρετήριο ΘΕΜΑ για τη δεύτερη λέξη και πληκτρολογούμε ΙΣΤΟΡΙΑ. Τέλος, πατάμε το πλήκτρο Αναζήτηση.

 Η αναζήτηση επιστρέφει εγγραφές οι οποίες έχουν ως θέμα και τις δυο λέξεις ΕΥΡΩΠΗ και ΙΣΤΟΡΙΑ.

 Οι τελεστές AND, OR, AND NOT χρησιμοποιούνται για σύνθετες αναζητήσεις προκειμένου να περιορίσουμε ή να διευρύνουμε τα αποτελέσματα της αναζήτησης.  Ο όρος AND χρησιμοποιείται για σύνδεση δυο λέξεων. Στα αποτελέσματα ανακτώνται εγγραφές που περιέχουν και τις δυο λέξεις π.χ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ AND ΚΟΙΝΩΝΙΑ.  Η αναζήτηση δίνει αποτελέσματα που αναφέρονται και στους δυο θεματικούς όρους.

 Ο όρος OR χρησιμοποιείται για εμφάνιση στα αποτελέσματα ενός τουλάχιστον όρου αναζήτησης π.χ. Εκπαίδευση OR Κοινωνία.  Στα αποτελέσματα ευρετηριάζονται οι όροι μεμονωμένοι ή και μαζί.

 Με τον τελεστή AND NOT αποκλείονται κάποιοι όροι αναζήτησης από την έρευνα. Η έρευνα περιορίζεται π.χ. Εκπαίδευση AND Κοινωνία AND NOT Ιστορία.  Σε αυτή την περίπτωση η αναζήτηση ανακτά τεκμήρια που αναφέρονται γενικά στην Εκπαίδευση και στην Κοινωνία αλλά αποκλείονται εγγραφές που εμπεριέχουν τη λέξη “Ιστορία”.

 Σαν όρος αναζήτησης χρησιμοποιούνται τα πρώτα γράμματα μιας λέξης π.χ. τα πρώτα γράμματα της λέξης ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.  Από τον κατάλογο αρχικά επιλέγουμε Σάρωση. Πληκτρολογούμε ΕΚΠΑΙΔ και πατάμε Σάρωση.  Λαμβάνουμε αλφαβητικό ευρετήριο με παράγωγα της λέξης «εκπαίδευση» και δίπλα φαίνεται ο αριθμός των εγγραφών που αντιστοιχεί στο καθένα:

 Στον Ηλεκτρονικό Κατάλογο μπορούμε να αναζητήσουμε Διπλωματικές Εργασίες και να ανακτήσουμε το πλήρες κείμενο μέσω του Ιδρυματικού Αποθετηρίου του ΕΑΠ (  Για να αναζητήσουμε το σύνολο των διπλωματικών εργασιών που έχουν γίνει σε ένα πρόγραμμα σπουδών, επιλέγουμε κριτήριο «ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ» και πληκτρολογούμε τη λέξη διπλωματικές και στη συνέχεια τον τριγράμματο κωδικό που αντιπροσωπεύει το πρόγραμμα σπουδών.  Στο επόμενο παράδειγμα θα αναζητήσουμε διπλωματικές εργασίες του προγράμματος Σπουδές στην Εκπαίδευση. Αναζητούμε λοιπόν τον όρο ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΠ:

 Επιλέγουμε ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, πληκτρολογούμε ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΠ και πατάμε Αναζήτηση.

 Εμφανίζονται όλες οι διπλωματικές εργασίες που έχουν γίνει στο πρόγραμμα Σπουδές στην Εκπαίδευση.

 Για να περιορίσουμε τα αποτελέσματα των διπλωματικών εργασιών, θα μπορούσαμε να κάνουμε σύνθετη αναζήτηση.  Ανοίγοντας την εγγραφή που μας ενδιαφέρει βλέπουμε όλα τα στοιχεία της και στο πεδίο Ηλεκτρονική πρόσβαση στο πλήρες κείμενο, κάνοντας κλικ στη συγκεκριμένη ηλεκτρονική διεύθυνση, συνδεόμαστε με το portal. Όλοι οι φοιτητές όλων των προγραμμάτων σπουδών μπορούν να κατεβάσουν το πλήρες κείμενο μιας εργασίας εισάγοντας τους προσωπικούς κωδικούς τους.

 Στον Ηλεκτρονικό Κατάλογο (Opac) μπορείτε να πραγματοποιήσετε αναζήτηση με τον ταξινομικό αριθμό Dewey επιλέγοντας το ευρετήριο «Ταξινόμηση- Dewey» και εισάγοντας τον αριθμό (π.χ ):  Αν είστε επιτόπιος χρήστης της Βιβλιοθήκης μπορείτε βάσει αυτού του αριθμού να εντοπίσετε τα βιβλία στο ράφι.

 Η Δεκαδική Ταξινόμηση Dewey είναι έργο του Αμερικανού Βιβλιοθηκονόμου Melvil Dewey και χωρίζει τη γνώση στις παρακάτω 10 κύριες τάξεις:

 Καθεμιά από τις 10 τάξεις χωρίζεται σε 10 διαιρέσεις:

 Κάθε διαίρεση έχει 10 τμήματα τα οποία αριθμούνται εκ νέου από το 0 έως το 9:

 Για ακόμα μεγαλύτερη θεματική ανάλυση χρησιμοποιούνται δεκαδικοί αριθμοί:

 Γενικά κατά την έρευνα προσέχουμε ώστε να επιλέγουμε σωστές λέξεις- κλειδιά, σε περίπτωση μεγάλου αριθμού αποτελεσμάτων περιορίζουμε την έρευνα με σύνθετη αναζήτηση και χρήση τελεστή Boolean and / or / and not και κάνουμε αναζήτηση σε περισσότερα του ενός ευρετήρια για συνολική εικόνα των αποκτημάτων της βιβλιοθήκης.

Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας.