Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ
ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ 7ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ Καθηγητής: Γρηγόριος Νικ. Καρατάσιος

2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΓΡΑΦΙΚΩΝ: Σε ένα έγγραφο μπορεί να εισαχθεί εκτός από το κείμενο & γραφικά. Τα γραφικά χρησιμοποιούνται για διάφορους λόγους, ο κυριότερος εκ των οποίων είναι η διακόσμηση των εγγράφων. Κάθε εφαρμογή σχεδίασης γραφικών χρησιμοποιεί τη δική της μορφή αποθήκευσης. Το Word μπορεί να «διαβάσει» αρχεία γραφικών από άλλα προγράμματα, χωρίς την εγκατάσταση ειδικών φίλτρων. Για την εισαγωγή κάποιας ειδικής μορφής αρχείο γραφικών, θα πρέπει πρώτα να εγκατασταθεί το κατάλληλο φίλτρο γραφικών. Το Word διαθέτει ένα ειδικό πρόγραμμα σχεδίασης, για να δημιουργούμε τα δικά μας σχέδια, αν δεν μας καλύπτουν οι δεκάδες έτοιμες εικόνες, οι οποιές έρχονται μαζί με το Word & το Microsoft Office & βρίσκονται στο φάκελο Clipart. Μπορούν να εισαχθούν εικόνες (με επέκταση αρχείου .bmp), οι οποίες βρίσκονται στον κατάλογο που είναι εγκατεστημένα τα Windows.

3 Διαδικασία εισαγωγής εικόνας στο έγγραφο:
Τοποθέτηση του σημείου εισαγωγής μεταξύ των δύο παραγράφων. Επιλογή της εντολής Εικόνα του μενού Εισαγωγή & εν συνεχεία, κλικ στην εντολή Από αρχείο. Εμφανίζεται το παράθυρο διαλόγου «Εισαγωγή εικόνας». Κλικ στο κουμπί Προβολές για να βλέπουμε τις εικόνες του τρέχοντος φακέλου. Επιλογή Μικρογραφίες από το μενού που ανοίγει. Κλικ στο κουμπί Εισαγωγή. Το Word εισάγει την επιλεγμένη εικόνα στο σημείο, όπου έχουμε αφήσει το σημείο εισαγωγής.

4 Διαδικασία μορφοποίησης μιας εικόνας:
Επιλογή εικόνας κάνοντας ένα μόνο κλικ πάνω της. Σε κάθε γωνία & στα μέσα των πλευρών του ορθογωνίου επιλογής, εμφανίζονται οι λαβές αλλαγής μεγέθους. Εάν, καθώς είναι επιλεγμένη η εικόνα, πλησιάσουμε το δείκτη του ποντικιού σε οποιαδήποτε λαβή, αυτός αλλάζει & παίρνει τη μορφή διπλού βέλους. Το μέγεθος της εικόνας αλλάζει με πατημένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού. Για την αλλαγή αναλογικά του μεγέθους, σύρουμε μία γωνιακή λαβή. Εάν σύρουμε κάποια από τις λαβές των πλευρών, θα προκαλέσουμε κάποια παραμόρφωση της εικόνας. Εάν επιλέξω το γραφικό αντικείμενο & δεν εμφανιστεί η γραμμή εργαλείων, κάνω πάνω του δεξί κλικ & από το μενού συντόμευσης, επιλέγω Εμφάνιση της γραμμής εργαλείων «Εικόνα». Όταν είναι επιλεγμένη η εικόνα εμφανίζεται η γραμμή εργαλείων Εικόνα. Με το κουμπί Αύξηση κοντράστ της γραμμής εργαλείων Εικόνα, αυξάνεται το κοντράστ της εικόνας σε σχέση με την αρχική της μορφή. Με τα υπόλοιπα εργαλεία της γραμμής εργαλείων Εικόνα, δίνεται η δυνατότητα η περικοπής της, ρύθμιση της φωτεινότητας της, κ.λ.π.

5 Διαδικασία αναδίπλωσης κειμένου γύρω από την εικόνα:
Δεξί κλικ πάνω στην εικόνα & από το μενού συντόμευσης επιλογή Μορφοποίηση εικόνας. Εμφανίζεται το παράθυρο διαλόγου «Μορφοποίηση εικόνας». Κλικ στην καρτέλα «Διάταξη». Από την καρτέλα «Διάταξη», επιλέγω στυλ αναδίπλωσης «Τετράγωνο» & για οριζόντια στοίχιση επιλέγω «Στο κέντρο». Κλικ στο κουμπί ΟΚ & το έγγραφο λαμβάνει την επιθυμητή μορφή. Το παράθυρο διαλόγου «Μορφοποίηση εικόνας», το οποίο μπορούμε να εμφανίσουμε & με το ομώνυμο κουμπί της γραμμής εργαλείων εικόνας, μας παρέχει επιπλέον δυνατότητες επέμβασης στην εικόνα. Για να διαγράψουμε ένα γραφικό αντικείμενο, το επιλέγουμε & πατάμε το πλήκτρο [Delete].

6 ΣΤΥΛ ΣΤΥΛ: Αποτελούν συλλογές μορφοποίησης.
Έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν τη μορφοποίηση χαρακτήρων, επιλεγμένων τμημάτων κειμένου, παραγράφων, γραμμών πινάκων & επιπέδων διάρθρωσης. Υπάρχουν τα εξής δύο στυλ: Στυλ χαρακτήρων. Περιέχει επιλογές μορφοποίησης χαρακτήρων. 2) Στυλ παραγράφου. Περιέχει επιλογές μορφοποίησης παραγράφων.

7 Ένα στυλ μπορεί να αποθηκευθεί & να του δοθεί όνομα
Ένα στυλ μπορεί να αποθηκευθεί & να του δοθεί όνομα. Το στυλ χρησιμοποιείται για να κερδίσουμε χρόνο & για να αποκτήσουν τα έγγραφα ομοιόμορφη εμφάνιση. Το πλαίσιο των στυλ βρίσκεται αριστερά στη γραμμή εργαλείων μορφοποίησης & εμφανίζει πάντα το τρέχον στυλ του κειμένου, στο οποίο βρίσκεται το σημείο εισαγωγής. Συνήθως, το προκαθορισμένο στυλ του Word είναι το «Βασικό». Το Word περιλαμβάνει πολλά πρότυπα εγγράφου. Κάθε ένα από αυτά διαθέτει δεκάδες προκαθορισμένα στυλ.

8 Διαδικασία εμφάνισης των διαφόρων στυλ που περιέχει το παράθυρο
διαλόγου «Συλλογή στυλ»: Επιλογή Μορφή Θέμα & εμφανίζεται το παράθυρο «Θέμα». Κλικ στο κουμπί Συλλογή στυλ & εμφανίζεται το παράθυρο διαλόγου «Συλλογή στυλ». Τρόποι για τη δημιουργία ενός στυλ σε ένα επιλεγμένο κείμενο ή σε μια ή & περισσότερες παραγράφους: Χρήση από τη λίστα στυλ, της γραμμής εργαλείων Μορφοποίηση. Χρήση των συντομεύσεων του πληκτρολογίου. Για το στυλ «Βασικό», χρησιμοποιείται η συντόμευση [Ctrl]+[Shift]+[N]. Χρήση του παραθύρου διαλόγου «Στυλ».

9 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Επιλογή μιας παραγράφου. Επιλογή Μορφή Στυλ & Μορφοποίηση.
Κλικ στο κουμπί Νέο στυλ. Εμφάνιση παραθύρου διαλόγου «Νέο στυλ». Στο πλαίσιο κειμένου «Όνομα» δίνεται το όνομα Τεστ 1. Από την αναδιπλούμενη λίστα «Τύπος στυλ», επιλέγεται Παράγραφος. Από την αναδιπλούμενη λίστα «Με βάση το στυλ», επιλέγεται Βασικό. Κλικ στο κουμπί Μορφοποίηση & ανοίγει το επόμενο μενού. Από αυτό επιλέγεται Γραμματοσειρά & Παράγραφος, για τη δημιουργία των ακόλουθων μετρήσεων: Γραμματοσειρά Tahoma Στυλ γραμμάτων κανονικά Μέγεθος γραμμάτων 18 Στυλ υπογράμμισης μια γραμμή Όλα κεφαλαία Στοίχιση στο κέντρο 10) Με το κουμπί Πλήκτρο συντόμευσης ορίζουμε μια συντόμευση πληκτρολογίου. 11) Κλικ στο κουμπί ΟΚ. Εν συνεχεία, κλικ στο κουμπί ΟΚ. 12) Κλικ στην επιλογή ΤΕΣΤ 1 για την εφαρμογή του στυλ. 13) Το αποτέλεσμα παρουσιάζεται στην οθόνη του Η/Υ.

10 Διαδικασία τροποποίησης ενός στυλ:
Κλικ στο βελάκι του στυλ ΤΕΣΤ 1. Στο μενού που ανοίγει, κάνω κλικ στην εντολή Τροποποίηση. Εμφάνιση του παραθύρου διαλόγου «Τροποποίηση στυλ». Σε αυτό το παράθυρο διενεργούμε τις επιθυμητές τροποποιήσεις. Διαδικασία εφαρμογής ενός στυλ ή του στυλ που δημιουργήσαμε με το όνομα Τεστ 1 σε κάποιο άλλο μέρος του κειμένου: Επιλογή του κειμένου, στο οποίο θα εφαρμόσουμε το συγκεκριμένο στυλ. Κλικ στο κουμπί ΤΕΣΤ1. Προκύπτει το αποτέλεσμα στην οθόνη του Η/Υ. Διαδικασία διαγραφής ενός στυλ: Κλικ στο βελάκι του στυλ ΤΕΣΤ 1. Στο μενού που ανοίγει, κάνουμε κλικ στην εντολή Διαγραφή. Εμφάνιση του παραθύρου διαλόγου, που ζητάει την επιβεβαίωση της διαγραφής. Κλικ στο κουμπί Ναι. Δεν μπορούμε να διαγράψουμε το Βασικό στυλ, επειδή πολλά από τα υπόλοιπα προκαθορισμένα στυλ βασίζονται σε αυτό.

11 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΥΜΒΟΛΩΝ & ΕΙΔΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΩΝ:
Οι γραμματοσειρές περιλαμβάνουν πολλά σύμβολα & ειδικούς χαρακτήρες, οι οποίοι δεν υπάρχουν στα πλήκτρα του πληκτρολογίου. Για να δούμε τους ειδικούς χαρακτήρες & τα σύμβολα, πρέπει να εμφανίσουμε το παράθυρο διαλόγου «Σύμβολο».

12 Διαδικασία εισαγωγής ενός συμβόλου σε ένα έγγραφο:
Τοποθέτηση του σημείου εισαγωγής στη θέση του εγγράφου, όπου είναι επιθυμητό να εισαχθεί το σύμβολο. Με την εντολή Εισαγωγή Σύμβολο, εμφανίζεται το παράθυρο διαλόγου «Σύμβολο». Επιλογή του συμβόλου της αρεσκείας μας & πατάμε το κουμπί Εισαγωγή. Εν συνεχεία, κλικ στο κουμπί Κλείσιμο. Στη θέση του σημείου εισαγωγής εμφανίζεται ο χαρακτήρας στο έγγραφο. Στην οθόνη του Η/Υ, το μέγεθος του συμβόλου φαίνεται αρκετά μεγάλο & γι’ αυτό κάνουμε το εξής: Επιλέγεται πρώτα το σύμβολο. Εν συνεχεία, δίνεται το μέγεθος γραμματοσειράς 48.

13 Τους ειδικούς χαρακτήρες & τα σύμβολα μπορούμε να τα επεξεργαστούμε,
όπως όλους τους χαρακτήρες. Τις διαθέσιμες ομάδες συμβόλων & χαρακτήρων τα βλέπουμε μέσα από την αναδιπλούμενη λίστα «Γραμματοσειρά». Αν χρησιμοποιούμε συχνά κάποιο χαρακτήρα, ο οποίος δεν υπάρχει στο πληκτρολόγιο, μπορούμε να αυτοματοποιήσουμε τη διαδικασία εισαγωγής του, αναθέτοντας την σε ένα πλήκτρο συντόμευσης.

14 Για να προσθέσουμε μια συντόμευση πληκτρολογίου για ένα σύμβολο, κάνουμε τα εξής:
Επιλογή Εισαγωγή Σύμβολο & εμφάνιση του παραθύρου διαλόγου «Σύμβολο». Επιλογή του συμβόλου, για το οποίο θα ορίσουμε μία συντόμευση. Εν συνεχεία, κλικ στο κουμπί Πλήκτρο συντόμευσης & εμφάνιση του παραθύρου διαλόγου «Προσαρμογή πληκτρολογίου». Εν συνεχεία, πατάω τα πλήκτρα [Alt]+[Ctrl] το πλήκτρο που θέλουμε να χρησιμοποιούμε για τη συντόμευση. Κλικ στο κουμπί Αντιστοίχιση για να πραγματοποιηθεί η αντιστοίχιση. Κλείνουμε & τα δύο παράθυρα διαλόγου, πατώντας κάθε φορά το κουμπί Κλείσιμο. Εάν υπάρχει ήδη η συντόμευση του πλήκτρου, που θέλουμε να αντιστοιχίσουμε, το Word θα μας εμφανίσει το μήνυμα ότι το πλήκτρο είναι αντιστοιχισμένο. Μπορούμε να ενεργοποιήσουμε την αναδιπλούμενη λίστα «Ισχύοντα πλήκτρα», για να δούμε αν ο συνδυασμός, που θέλουμε δεν έχει αντιστοιχιστεί.

15 Διαδικασία εισαγωγής ενός άλλου αρχείου σε ανοιχτό έγγραφο:
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΡΧΕΙΟΥ Η εντολή Εισαγωγή Αρχείο επιτρέπει την εισαγωγή του περιεχομένου ενός αρχείου μέσα στο έγγραφο μας στη θέση, όπου έχουμε τοποθετήσει το σημείο εισαγωγής. Αυτά τα αρχεία δεν χρειάζεται υποχρεωτικά να είναι έγγραφα του Word. Μπορούν να είναι έγγραφα γραμμένα & από άλλους επεξεργαστές κειμένου αλλά & απλά αρχεία κειμένου. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα να εισαχθούν περιοχές κελιών από φύλλα εργασίας του Microsoft Office Excel. Διαδικασία εισαγωγής ενός άλλου αρχείου σε ανοιχτό έγγραφο: Κλικ στο σημείο, όπου πρόκειται να εισαχθεί το δεύτερο έγγραφο. Στο μενού Εισαγωγή, κλικ στην εντολή Αρχείο & εμφανίζεται το παράθυρο διαλόγου «Εισαγωγή αρχείου». Αφού εντοπίσουμε το αρχείο που θέλουμε να εισαγάγουμε, το επιλέγουμε & κλικ στο κουμπί Εισαγωγή.

16 Διαδικασία εισαγωγής τμήματος ενός αρχείου κειμένου:
Για να εισαχθεί ένα τμήμα κειμένου ενός αρχείου, πρέπει να έχει γίνει σωστή χρήση του σελιδοδείκτη. Διαδικασία εισαγωγής τμήματος ενός αρχείου κειμένου: Τοποθέτηση του σημείου εισαγωγής εκεί όπου είναι η επιθυμητή η εμφάνιση του κειμένου. Κλικ στην εντολή Αρχείο του μενού Εισαγωγή & εμφάνιση του παραθύρου διαλόγου «Εισαγωγή αρχείου». Μόλις εντοπιστεί το επιθυμητό αρχείο, κλικ στο κουμπί Περιοχή. Στο παράθυρο διαλόγου «Ορισμός περιοχής», πληκτρολογούμε το όνομα του σελιδοδείκτη (DNS) & πατάμε το κουμπί ΟΚ. Εν συνεχεία, κλικ στο κουμπί Εισαγωγή.

17 Διαδικασία δημιουργίας ειδικών εφέ σε κείμενο, με το WordArt:
Με το κουμπί Εντολή σχεδίασης του Office της γραμμής εργαλείων Σχεδίαση ή την εντολή WordArt (Εισαγωγή Εικόνα) προσθέτουμε ειδικά εφέ σε κείμενο. Διαδικασία δημιουργίας ειδικών εφέ σε κείμενο, με το WordArt: Τοποθέτηση το σημείο εισαγωγής στην επιθυμητή θέση. Εμφανίζεται η γραμμή εργαλείων σχεδίασης & κλικ στο Εντολή σχεδίασης του Office. Εμφάνιση του παραθύρου διαλόγου «Συλλογή WordArt». Στο συγκεκριμένο παράθυρο υπάρχουν διάφορα στυλ. Κλικ στην επιθυμητή μορφή εφέ & εν συνεχεία, κλικ στο ΟΚ. Εμφάνιση του παραθύρου διαλόγου «Επεξεργασία κειμένου WordArt». Πληκτρολόγηση του κειμένου το οποίο πρόκειται να διαμορφωθεί στο πλαίσιο «Κείμενο».

18 Από το πλαίσιο «Μέγεθος» επιλέγεται το μέγεθος που θα έχουν οι χαρακτήρες, τους οποίους θα πληκτρολογήσουμε. Κλικ στο ΟΚ. Το αντικείμενο του WordArt εμφανίζεται στη θέση του σημείου εισαγωγής μαζί με τη γραμμή εργαλείων του, η οποία μας παρέχει διάφορα εργαλεία, για να τροποποιήσουμε το αντικείμενο. Ένα αντικείμενο WordArt διαγράφεται, όπως ακριβώς κάθε άλλο αντικείμενο. Το επιλέγουμε & πατάμε το πλήκτρο [Delete].

19 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΓΡΑΦΙΚΟΥ CLIP ART
Γραφικά που συνήθως είναι απλά γραμμικά σχέδια & βρίσκονται στον κατάλογο Clipart του Word ή του Microsoft Office, ανάλογα με την εγκατάσταση.

20 Εφόσον εγκατασταθεί η Clip Gallery (βιβλιοθήκη εικόνων Clip Art), μπορεί να πραγματοποιηθεί η εισαγωγή ενός έτοιμου Clip Art στο έγγραφο, με την εξής διαδικασία: Επιλογή της εντολής Εικόνα, από το μενού Εισαγωγή. Στο 2ο μενού που εμφανίζεται, κλικ στην εντολή Έτοιμες εικόνες Clip Art. Εμφάνιση του παραθύρου εργασιών «Έτοιμες εικόνες Clip Art». Στο πλαίσιο κειμένου «Αναζήτηση για» πληκτρολογούμε λέξεις – κλειδιά ή φράσεις αναζήτησης & κλικ στο κουμπί Μετάβαση. Εάν θέλουμε να περιορίσουμε την αναζήτηση, μπορούμε να καθορίσουμε τις συλλογές στις οποίες θα γίνει αναζήτηση από την αναδιπλούμενη λίστα «Αναζήτηση σε». Μόλις ξεκινήσει η αναζήτηση, το παράθυρο εργασιών Clip Art αρχίζει & παραθέτει μικρογραφίες σχεδίων, φωτογραφιών, ήχων & άλλων αρχείων πολυμέσων. Για την εισαγωγή της επιθυμητής εικόνας στο έγγραφο, κάνουμε μία κλικ πάνω της.

21 Το παράθυρο της εφαρμογής, εμφανίζει μια λεπτομερή λίστα συλλογών.
Για την οργάνωση των εικόνων & των υπολοίπων αρχείων πολυμέσων χρησιμοποιείται η εφαρμογή Οργάνωση Clip της Microsoft, που παρέχει τη δυνατότητα περιήγησης σε οργανωμένες συλλογές clip art. Παρέχεται η δυνατότητα δημιουργίας μιας συλλογής, ομαδοποίησης των clip που χρησιμοποιούνται συχνότερα ή η ίδια η εφαρμογή να προσθέσει & να ταξινομήσει αυτόματα τα αρχεία πολυμέσων στον σκληρό δίσκο. Για να εμφανιστεί το πρόγραμμα αυτό, πρέπει να ανοιχθεί το παράθυρο εργασιών «Έτοιμες εικόνες Clip Art» & εν συνεχεία, κλικ στο σύνδεσμο Οργάνωση εικόνων clip, το οποίο βρίσκεται στο κάτω μέρος της του παράθυρου εργασιών. Το παράθυρο της εφαρμογής, εμφανίζει μια λεπτομερή λίστα συλλογών. Εάν επιθυμούμε να εισάγουμε μία εικόνα στο έγγραφο, κλικ στο κουμπί με το βέλος που βρίσκεται στα δεξιά της μικρογραφίας & από το μενού που εμφανίζεται, επιλέγουμε Αντιγραφή. Εν συνεχεία, πραγματοποιείται επικόλληση στην επιθυμητή θέση του εγγράφου. Για την εμφάνιση όλων των εικόνων ενός φακέλου, πρέπει να γίνει κλικ στο φάκελο. Στο δεξί μέρος του παραθύρου εμφανίζεται (ανάλογα με την προβολή) μία λίστα με μικρογραφίες εικόνων.


Κατέβασμα ppt "ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google