J. Piaget Γνωστική εξελικτική θεωρία Παρδαλού Χριστίνα 4N-EΡΜ11.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Αμπαλάκης Στέλιος Διδακτική Αμπαλάκης Στέλιος
Advertisements

ΤΟ «ΝΕΟ» ΛΥΚΕΙΟ. 1.Το σχολείο πρέπει να μεταδίδει γνώση λειτουργική και όχι μνημονική. 2.Η γνώση δε μεταβιβάζεται αλλά χτίζεται με ενεργητικές διαδικασίες.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ
Θεωρία Μάθησης Ο ατομικός Εποικοδομητισμός του Piaget
ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΥΡΓΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ Μ. Μ. Ε
Μουσείο - Σχολείο Τι ακριβώς είναι μάθηση; Μάθηση είναι:
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η ανάδυση της ανάγνωσης και της γραφής: έννοια και σύγχρονες απόψεις Ευφημία Τάφα Καθηγήτρια Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης.
Εκπαιδευτικοι εν δρασει νεα πολυτροπικη διδακτικη
Το παιδικό παιχνίδι Εισαγωγικά σχόλια και ερμηνευτικές υποθέσεις
Ενότητα 2.2. Σύγχρονες θεωρίες στη Διδακτική – δημιουργία πλαισίου εκπ/κών σεναρίων / δραστηριοτήτων / διδακτικού υλικού με τη διαμεσολάβηση των ΤΠΕ Επιμορφώτρια:
ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ  Αποτελεί ένα από τα τέσσερα τμήματα της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Αγωγής.  Υπήρξε το πολυπληθέστερο.
Οι επιρροές του κοινωνικού περιβάλλοντος
Ενότητα Σύγχρονες θεωρίες στη Διδακτική – δημιουργία πλαισίου εκπ/κών σεναρίων / δραστηριοτήτων / διδακτικού υλικού με τη διαμεσολάβηση των ΤΠΕ.
2. Μορφή και οργάνωση του μαθήματος
Θεωρία Μάθησης Εποικοδομητισμού
Σενάριο.
Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΩΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΠΡΑΞΗ
Ανάπτυξη της γλώσσας Η ανάπτυξη της γλωσσικής ικανότητας περνάει από συγκεκριμένα στάδια απόκτησης γλωσσικών επιπέδων. Ο στόχος ενός παιδιού που μαθαίνει.
Θεωρίες μάθησης Βιβή Δεληκάρη.
 Λαμβάνουν υπόψη τις πολιτισμικές και κοινωνικές συνθήκες μάθησης.  Έχουν επιρροές από ανθρωπολογία και κοινωνική ψυχολογία  Ενδιαφέρονται για τις.
Γνωστική προσέγγιση: Μελέτη στην αφετηρία της νόησης
Σύγχρονες Θεωρίες Μάθησης στη Διδασκαλία με ΤΠΕ
ΝΗΠΙΑΚΗ ΗΛΙΚΙΑ (3-5 χρ.).
«Φυσικές Επιστήμες και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Βιβλιογραφική επισκόπηση και ζητήματα που αναδύονται» Βασιλούδης Ιωάννης, Δάσκαλος, MSc Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Ανάπτυξη Μια συνεχής, δυναμική διαδικασία. Σταδιακή απόκτηση δεξιοτήτων, οι οποίες επιτρέπουν τη μετάβαση από την εξάρτηση στην αυτονομία. Βιολογικές και.
Εννοιολογική Ανάπτυξη (Μέρος Α)
Αναπτυξιακή Ψυχολογία
Κατάκτηση της γλώσσας από το παιδί Ο γενικευτικός και αφαιρετικός χαρακτήρας της γλώσσας Το νόημα = σημαινόμενο του γλωσσικού σημείου συγκροτείται στη.
Διάλεξη : είναι η μετάδοση γνώσεων από τον δάσκαλο στο μαθητή με το λόγο, την επίδειξη αντικειμένων, την υποδειγματική εκτέλεση δεξιοτήτων ( πνευματικών.
Αντικείμενο και κλάδοι της Παιδαγωγικής Επιστήμης.
Θεοδοσίου Φίλιππος Κουζέλη Αικατερίνη Λανάι Όλτα.
«Οι Αρχές της διαφοροποιημένης παιδαγωγικής
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ ΣΤΟ Ε. Π. ΠΑΙ. Κ. ΑΣΠΑΙΤΕ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ DEA Εκκλησιαστικής Ιστορίας ΑΠΘ / Δρ. Θεολογίας ΑΠΘ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ.
John Dewey
Ανάπτυξη και οικοδόμηση της γνώσης στις Φυσικές Επιστήμες
Βασικοί Παιδαγωγικοί όροι
Ανάπτυξη της γλώσσας Η ανάπτυξη της γλωσσικής ικανότητας περνάει από συγκεκριμένα στάδια απόκτησης γλωσσικών επιπέδων. Ο στόχος ενός παιδιού που μαθαίνει.
Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ PIAGET.
Φιλοσοφία της εκπαίδευσης και Πρόγραμμα Σπουδών
Διδακτική της Πληροφορικής
Ανακαλυπτική μάθηση Γνώση προϊόν του μαθητή Διαδικασία ανακάλυψης η έρευνα για τον εντοπισμό του ακαθορίστου Μέσα από τα ερεθίσματα που του δίνει ο εκπαιδευτικός.
Δημοτικά Σχολεία με ΕΑΕΠ, Σ Παπαπέτρου
Μaθηση και μορφες διδασκαλιας
Μάθηση σημαίνει τροποποίηση συμπεριφοράς & σχηματισμό συνηθειών
ΗΘΙΚΗ & ΗΘΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Βιβλιογραφία που αξιοποιήθηκε κυρίως για τις σημειώσεις:
Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση και Επιστήμες της Αγωγής
Εννοιολογική Ανάπτυξη Μέρος Β
Ενότητα 2: Η θεωρία του Jean Piaget για τη γνωστική ανάπτυξη
ΘΕΩΡΙΕΣ ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Jerome Bruner Η συμβολή της θεωρίας μάθησης του Jerome Bruner
Σύνδεση κρίσιμου συμβάντος με το μοντέλο Van Hiele
Ενότητα 1: Εισαγωγή στην γνωστική ανάπτυξη
Εφαρμογές, πειράματα, εμπειρίες που σχετίζονται με τις θεωρίες μάθησης
Τ.Π.Ε. Επιμόρφωση Β1 Επιπέδου
Η ανάπτυξη του παιδιού Καλαϊτζίδης Αγάπιος.
Βασικές θέσεις της πολιτισμικής-ιστορικής θεωρίας του Vygotsky ( )
Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ- ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ
ΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠ/ΚΩΝ ΣΤΙΣ ΤΠΕ
Εισαγωγή στην Ψυχολογία
Η θεωρία του Piaget και η κοινωνικοπολιτισμική θεωρία του Vygotsky
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ.
– Η ταυτότητα του ρόλου του φύλου
Εποικοδόμηση. Θεωρία του Vygotsky
Η Γνωστική εξελικτική θεωρία του Jean Piaget
Η Θεωρία της Γνωστικής Ανάπτυξης του Piaget
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

J. Piaget Γνωστική εξελικτική θεωρία Παρδαλού Χριστίνα 4N-EΡΜ11

Γεννήθηκε το 1896 στο Nεσατέλ της Ελβετία Από παιδί ανέπτυξε ένα ενδιαφέρον για τη βιολογία και τον φυσικό κόσμο. Σε ηλικία των 15 ετών είχε δημοσιεύσει διάφορα άρθρα σχετικά με τη ζωολογία. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Νεσατέλ στη φιλολογία και πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα στις φυσικές επιστήμες.

Το ενδιαφέρον του για την ψυχανάλυση παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της φοιτητικής του ζωής. Το 1921, ο Piaget επέστρεψε στην Ελβετία ως διευθυντής του Ινστιτούτου Ρουσσώ. Το 1979 του απονεμήθηκε το Βραβείο Balzan Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Δημιούργησε το Διεθνές Κέντρο Γενετικής Επιστημολογίας στη Γενεύη το 1955 και το διεύθυνε μέχρι το 1980.

Αφομοίωση Εντάσσονται νεα ερεθίσματα σε γνωστικά σχήματα που ήδη διαθέτει. Συμμόρφωση Αναπροσαρμογή των γνωστικών σχημάτων. Προσαρμογή Η ισορροπία ανάμεσα την αφομοίωση και τη συμμόρφωση. Μηχανισμοί ανάπυξης νοημοσύνης

Σχήμα  Τα σχήματα αποτελούν ένα είδος μονάδων επίγνωσης και επικοινωνίας του οργανισμού με το περιβάλλον του.  Είναι διαφορετικά σε κάθε ηλικία επομένως και ο τρόπος σκέψης του παιδιού διαφέρει ριζικά από εκείνον του ενήλικα.  Τα πρώτα σχήματα του ατόμου σχετίζονται με τα αντανακλαστικά που υπάρχουν σ’ αυτό μόλις γεννηθεί (θηλασμός, κίνηση ματιών και χεριών, αναπνοή)

Παράγοντες μάθησης Ο Piaget θεωρεί, ότι η βιολογική ωρίμανση, η εμπειρία και η κοινωνική αλληλεπίδραση είναι παράγοντες μάθησης.  H βιολογική ωρίμανση των μηχανισμών του νευρικού συστήματος, δίνει νέες δυνατότητες για πνευματική ανάπτυξη και καθορίζει την σειρά των σταδίων γνωστικής ανάπτυξης.  Η εμπειρία είναι η συνύπαρξη του ατόμου με το περιβάλλον.  Η κοινωνική αλληλεπίδραση έχει την έννοια της ενίσχυσης του ατόμου στην πορεία των σταδίων ανάπτυξης που ακολουθεί.

Ο Piaget πρόσθεσε έναν ακόμα παράγοντα με τη θεωρία του και είναι της εξισορρόπησης ή αυτορρύθμισης.  Κατευθύνει την ανάπτυξη του ατόμου προς μια ισορροπία με το περιβάλλον, το κυριότερο κατευθύνει τις διαδικασίες προσαρμογής προς μια καλύτερη ισορροπία και σταθερότερη νέα δόμηση.

Στάδια γνωστικής ανάπτηξης

Αισθησιοκινητική περίοδος (0-2 έτος) - Αντίληψη μέσω αισθήσεων. - δεν υπάρχει αίσθηση μονιμότητας αντικειμένων. - εγωκεντρική σκέψη,αντιλαμβάνονται το περιβάλλον. και τους άλλους μόνο μέσα από την δική τους οπτική

Προσυλλογιστικό στάδιο (3-5 έτος) - ανάπτυξη γλώσσας. - συμβολισμός / ανιμισμός. - εγωκεντρική και μη αναστρεψιμότητα σκέψης.

Συγκεκριμένης λογικής σκέψης ( 6-12 έτη) -κατανοεί πλήρως μορφές αντικειμένων και τις κατηγοριοποιεί - κατάκτηση λογικής σκέψης Περίοδος της αφαιρετικής σκέψης( έτος) -ακολουθεί λογική σειρά στις σκέψεις ή στις ενέργειές του -χρησιμοποιεί κριτική σκέψη -κινείται στο αφαιρετικό πεδίο

Θεωρία Piαget και εκπαίδευση Τα θεμέλια της παιδαγωγικής αντίληψης βασίζονται : i.στην αυτενέργεια του μαθητή. ii.στο δημιουργικό της ρόλο. Η διδασκαλία στηρίζεται στην ενεργητική συνεργασία διδασκόντων και διδασκομένων με στόχο την κατάκτηση της γνώσης.

 Ο δάσκαλος δεν έχει τον κύριο ρόλο  Αναλαμβάνει υποστηρικτικό - συμβουλευτικό ρόλο  Χρησιμοποιει δραστηριότητες για εκμάθηση νέων γνώσεων  Οι μαθητές δεν περιορίζονται σε παθητική αποδοχή  Πρέπει να αντιμετοπίζονται σύμφωνα με την ηλικία τους  Αποδοχή ατομικών διαφορών κατα την αναπτυξιακή πορεία ΣυμβολήτουPiaget

Πηγές Μεσσήνης Σ ( 2008) Piaget ερευνητική διάθεση αλλά και την ενεργή συμμετοχή του στη διαδικασία της μάθησης της γνώσης. Μανιά Μ κ.α (2015) Το μοντέλο του Κονστρουκτιβισμού Χριστοφίδη-Ενρίκες Α (1997 ) Ο Πιαζέ και το σχολείο. Οι βασικές θέσεις της θεωρίας του Πιαζέ Εκδότης: Εκκρεμές