ΜΑΘΗΜΑ 1 – ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Μουστάκα Φρίντα Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, MSc, Med, PhD ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΙΕΚ ΑΙΓΕΑΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ο Αθλητισμός στο κυπριακό Δημοτικό Σχολείο
Advertisements

ΦΑΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Προσδιορισμός του διδακτικού στόχου, των κριτηρίων και των στοιχείων της αξιολόγησης Επιλογή της τεχνικής Ερμηνεία των πληροφοριών Αποτύπωση.
ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
Η φιλοσοφία του Pro-Skills
Βασίλης Παπαχαρίσης ( /
Εκπαιδευτικοι εν δρασει νεα πολυτροπικη διδακτικη
Η μελέτη του φαινομένου εμπεριέχει δυο τάσεις:
Κριτική παιδαγωγική & δημιουργία σχολικού κήπου
Αξιολόγηση στη φυσική αγωγή
Βασικοί παιδαγωγικοί όροι
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ – ΣΧ.ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ –ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 1/3/2004 Σκοπός – στόχοι της Συνάντησης Ο ρόλος του Σχολικού Συμβούλου (Παιδαγωγική ευθύνη λειτουργίας.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6ο – ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ
ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΛΦΑΒΗΤΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΜΕΣΑ Παιδαγωγικές Προσεγγίσεις και Εφαρμογές Της ΕΛΕΝΗ ΜΕΛΙΑΔΟΥ Μ. Σφυρόερα.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ
…Πληθώρα στοιχείων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η γεωγραφική εκπαίδευση στη χώρα μας δεν αντιστοιχεί στο επίπεδο που της αρμόζει ούτε με βάση την εθνική προσφορά.
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ Γ’ Λυκείου
Μια διαγραμματική παρουσίαση των όρων
Διαγραμματική θεώρηση της έννοιας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Άλλο μόρφωση και άλλο παιδία και αγωγή
Ο ρόλος του καθηγητή Φυσικής Αγωγής στο Σχολείο Στυλιανίδης Χριστόδουλος Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Νομού Μεσσηνίας Καλαμάτα, Ιούνιος 2009.
Αναπτύσσοντας, κινητοποιώντας και βελτιώνοντας δεξιότητες: η εφαρμογή μαθησιακού προγράμματος σε ομάδα τμήματος του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου.
Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ Γιάννης Πεχτελίδης 12/4/2017.
Σχολικά Μαθηματικά, Δάσκαλος των Μαθηματικών, Μαθητής Καθηγητής Μαθηματικών Μαθητής Σχολικά Μαθηματικά Ακαδημαϊκά Μαθηματικά Φροντιστήρια ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
Ιστορία Εκπαίδευσης και Παιδαγωγικών Ιδεών
4.1 Κοινωνικοί θεσμοί 4.2 Αναγκαιότητα κοινωνικών θεσμών
Ιχνηλατώντας το «καινούριο» στο σύγχρονο σχολείο.
Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ συστηματική και μεθοδευμένη δραστηριότητα κατά την οποία ο δάσκαλος αποσκοπεί να επιδράσει, σύμφωνα με ορισμένους σκοπούς και χρησιμοποιώντας.
Ερμηνείες της κοινωνικής ανισότητας στο σχολείο. Διαφορετικές ερμηνείες (θεωρίες) για τις αιτίες τους μηχανισμούς τον κοινωνικό ρόλο των εκπαιδευτικών.
Η Παιδαγωγική ως επιστήμη
Διδάσκουσα: Λέκτορας Μαρία Δασκολιά
Οι σκοποί της Αγωγής. Αγωγή α) Σύνολο από σκόπιμες, προγραμματισμένες και μεθοδευμένες ενέργειες και επιδράσεις (β) Διαδικασίες και επιδράσεις του ευρύτερου.
ΙΕΚ ΑΙΓΕΑΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ Μουστάκα Φρίντα Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, MSc, Med, PhD.
Μουστάκα Φρίντα Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής MSc, Med, PhD.
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΘΕΩΡΙΑ, ΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ Αντιγόνη-Άλμπα Παπακωνσταντίνου, MSc, PhD Εντεταλμένη Διδασκαλίας Πανεπιστημίου.
ΔΙΑ ΒΊΟΥ ΜΆΘΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΊΔΕΥΣΗ Εκπαίδευση Ενηλίκων.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΤΑΧΟΥ-ΗΛΙΑΔΟΥ Καραντάκη Μαργαρίτα Α.Ε.Μ.: 3141.
Αντικείμενο και κλάδοι της Παιδαγωγικής Επιστήμης.
ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑ 10 : ΠΑΡΑΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΙΕΚ ΑΙΓΕΑΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ Μουστάκα Φρίντα Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, MSc,
Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ. Η διδασκαλία: έννοια και χαρακτηριστικά ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΣΑΦΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΟΥ «ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ»  Η έννοια της διδασκαλίας.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Μάριος Κουκουνάρας - Λιάγκης.
ΙΕΚ ΑΙΓΕΑΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ Μουστάκα Φρίντα Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, MSc, Med, PhD.
Η Διδακτική του Νέου Σχολείου Επιστημολογία + Διδακτική 2016.
ΙΕΚ ΑΙΓΕΑΣ – ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ Μουστάκα Φρίντα Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής MSc, Med, PhD.
ΜΑΘΗΜΑ 11: ΑΜΟΙΒΕΣ, ΠΟΙΝΕΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΙΕΚ ΑΙΓΕΑΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ Μουστάκα Φρίντα Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, MSc, Med,
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ ΣΤΟ Ε. Π. ΠΑΙ. Κ. ΑΣΠΑΙΤΕ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ DEA Εκκλησιαστικής Ιστορίας ΑΠΘ / Δρ. Θεολογίας ΑΠΘ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ.
Εργοθεραπεία Μάθημα: Κινησιολογία
Βασικοί Παιδαγωγικοί όροι
ΟΜΑΔΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
Έργο Παιδαγωγικής, κλάδοι, βασικοί παιδαγωγικοί όροι Έργο Παιδαγωγικής: να βοηθήσει το παιδί και τον έφηβο να διανύσει ομαλά την εξελικτική του πορεία.
Εισαγωγή στις Επιστήμες της Αγωγής
Φιλοσοφία της εκπαίδευσης και Πρόγραμμα Σπουδών
Ιστορική εξέλιξη Παιδαγωγικής Επιστήμης Διεθνής παιδαγωγική σκέψη και πράξη Πρώτες παιδαγωγικές αντιλήψεις: φιλόσοφοι, θεολόγοι Διαμόρφωση καθαρά παιδαγωγικής.
Ευάγγελος Αλμπανίδης Καθηγητής
Μάριος Κουκουνάρας-Λιάγκης Μάθημα 6
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Εισαγωγή στη διδακτική μεθοδολογία
Κεφάλαιο 1ο Θεωρητική Θεμελίωση
Εργασία Α’ τετραμήνου Τόσκα Ραβέσα Κοκκίνου Έλενα Σφακιανάκη Βασιλική Τζαβάρα Κωνσταντίνα.
Μάριος Κουκουνάρας-Λιάγκης Λέκτορας Διδακτικής των Θρησκευτικών
Μάριος Κουκουνάρας-Λιάγκης Λέκτορας Διδακτικής των Θρησκευτικών
Στο Σχολείο μας, παράλληλα με τις εκπαιδευτικές διαδικασίες, λειτουργούν οι ακόλουθες Ομάδες: - Μουσική Ομάδα, - Θεατρική Ομάδα, - Κινηματογραφική.
Ο σκοπός της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής στην εκπαίδευση είναι:
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ
ΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ Έννοια και Σκοποί του Νέου Λυκείου
Σχολειο ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ;
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΜΑΘΗΜΑ 1 – ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Μουστάκα Φρίντα Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, MSc, Med, PhD ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΙΕΚ ΑΙΓΕΑΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ

« Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του κράτους και έχει σκοπό την ηθική πνευματική, πνευματική κα i φυσική αγωγή των Ελλήνων Ελλήνων,....»(( ΣύνταγμαΣύνταγμα, 1975,, άρθροάρθρο. 16,. παράγραφοςπαράγραφος. 2)

Το αντικείμενο της Παιδαγωγικής είναι η αγωγή του ανθρώπου

Ο όρος " παιδαγωγική " προέρχεται από την ελληνική λέξη παις, που σημαίνει παιδί και τη λέξη άγω, που σημαίνει οδηγώ.

Τι είναι παιδαγωγική..  Μία διαδικασία με στόχο την αγωγή και τη μάθηση  Δεν απευθύνεται μόνο στη σχολική πραγματικότητα, αλλά και σε όλες τις διαδικασίες και δομές που συνδέονται με τη μόρφωση του ανθρώπου

Επίσης...  Είναι το πραγματικό έργο του εκπαιδευτικού, δηλαδή μια τέχνη παιδαγωγικής πράξης  Είναι η επιστημονική έρευνα της αγωγής

Τι σημαίνει παιδαγωγώ..  Βοηθώ το παιδί να γίνει ελεύθερος και υπεύθυνος πολίτης  Δε σημαίνει δαμάζω ούτε καταναγκάζω τον παιδαγωγούμενο, αλλά τον οδηγώ μέσα από την ελευθερία στην υπευθυνότητα

Ακόμη...  Αξιοποιώ ακατάπαυστα τη μάθηση που δίνω και την αγωγή που προσπαθώ να ασκήσω στο παιδί

Αγωγή ορίζεται...  Μία διαδικασία όπου γίνεται συνάντηση και συναντίληψη παιδαγωγού και παιδαγωγούμενου  Η επίδραση της ενήλικης γενιάς σε άτομα ή σε ομάδα  Η διαδικασία που οδηγεί στην κατάκτηση και κατοχή μορφωτικών αγαθών

Επιπλέον...  Εκμάθηση κοινωνικών ρόλων  Προσπάθεια προσαρμογής  Σχέση αλληλεπίδρασης  Μηχανισμός καθοδήγησης  Σχεδιασμένη ενέργεια μετάδοσης γνώσεων και αξιών  Επίδραση του ενήλικά στον ανήλικο

Ευρεία έννοια της αγωγής  Επίδραση του προτύπου του δασκάλου.  Επίδραση του « παραπρογράμματος ».  Τυχαία γεγονότα, βιώματα και πράξεις συνανθρώπων.  Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας.

Ευρεία έννοια της αγωγής  Θεάματα, ακούσματα, ήθη, έθιμα και θρησκεία.  Αλληλεπίδραση του κοινωνικού γίγνεσθαι με την εξέλιξη της προσωπικότητας του παιδιού και του εφήβου.

« Αγωγή δεν μ π ορεί να θεωρηθεί ως ένα σύνολο α π ό εμ π ρόθετες μόνο ενέργειες. Πρόκειται για ένα ευρύ π λέγμα α π ό π ολύ π τυχες δια π ροσω π ικές σχέσεις και κοινωνικές αλληλε π ιδράσεις, π ου ξε π ερνούν τα όρια των π ρογραμματισμένων και μεθοδευμένων δραστηριοτήτων ».

Μόρφωση...  Μόρφωση δεν είναι πολυμάθεια και εγκυκλοπαιδισμός  Μόρφωση σημαίνει καλλιέργεια, ανέβασμα και διαμόρφωση χαρακτήρα

« Μορφωμένος δεν είναι ό π οιος α π όκτησε γνώσεις και έγινε ε π ιστήμονας, Μορφωμένος είναι ό π οιος καλλιέργησε τον ανθρω π ισμό του » Πλάτων

Οριοθέτηση των « παιδαγωγικών επιδράσεων » Δεχόμαστε ένα αξιολογικό κριτήριο, το οποίο δηλώνει ότι την ιδιότητα των παιδαγωγικών επιδράσεων έχουν μόνο εκείνες οι επιδράσεις που τεκμηριωμένα βελτιώνουν την προσωπικότητα των παιδιών και των νέων, σύμφωνα με τους δηλωμένους στόχους ή με τις εκάστοτε ισχύουσες νόρμες.

Μάθηση Κατά τη διαδικασία της αγωγής τα π αιδιά δεν είναι π αθητικοί δέκτες Η π ροσ π άθεια των π αιδιών για να α π οκτήσουν εμ π ειρίες και μορφές συμ π εριφοράς ονομάζεται μάθηση

Κοινωνικοποίηση Διαδικασία ένταξης και δραστηριοποίησης του παιδιού, με την εκμάθηση του συστήματος αξιών και κοινωνικών ρόλων που ισχύουν στο κοινωνικό σύνολο

Διδασκαλία Το μέρος της παιδαγωγικής διαδικασίας που αφορά τη μετάδοση γνώσεων και την άσκηση δεξιοτήτων

Μόρφωση Είναι η καθορισμένη μορφή που επιδιώκει να δώσει η αγωγή στη συμπεριφορά. Είναι το « τέλος » της παιδαγωγικής διαδικασίας.

Εκπαίδευση Οργανωμένη και μεθοδευμένη διαδικασία αγωγής και μάθησης από την πλευρά του κράτους ή άλλου επίσημου φορέα

Παιδεία  Μπορεί να είναι και συνώνυμο των όρων αγωγή και μάθηση.  Το αποτέλεσμα της παιδαγωγικής διαδικασίας και ταυτίζεται έτσι με τον όρο μόρφωση, με την έννοια της πνευματικής καλλιέργειας.  Οι προσπάθειες που καταβάλλει η πολιτεία για την οργάνωση της παιδαγωγικής διαδικασίας.

Θεωρητική παιδαγωγική..  Συστηματική παιδαγωγική  Ιστορική παιδαγωγική  Συγκριτική παιδαγωγική

Εφαρμοσμένη παιδαγωγική  Προσχολική παιδαγωγική  Σχολική παιδαγωγική  Παιδαγωγική ενηλίκων