Ισοζύγιο Ενέργειας Και Έλεγχος Βάρους θεωρεία & Άσκηση Πράξης ΕΞΑΜΗΝΟ Γ’

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Από το χωράφι στο πιάτο μας Σκέψεις, εμπειρίες, ερευνητικά δεδομένα.
Advertisements

Εισαγωγή στην Διατροφή Κωσταρέλλη Βασιλική.  Γιατί τρεφόμαστε;  Συνοπτική ανασκόπηση ύλης μαθήματος  Σύντομη εισαγωγή στην διατροφική επιδημιολογία.
Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής
Οικιακή οικονομία Γιατί? Καθηγήτρια: Αποστολοπούλου Μαρία- Βενετία.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΕΛΛΗ -ΨΥΧΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
Διατροφή και υγεία «Οι κακοί ζουν για να τρώνε και να πίνουν, ενώ οι καλοί τρώνε και πίνουν για να ζήσουν» ΣΩΚΡΑΤΗΣ.
Project με θέμα: Υγιεινή διατροφή, Αθλητισμός και παχυσαρκία
ΕΠΑΛ ΑΓΙΑΣ Σχολικό Έτος:
Μεσογειακή Διατροφή Εκδήλωση «Μεσογειακό γεύμα»
Γιατί πάχυναν τα Ελληνόπουλα; Τ. Μπακάλη Υπεύθ. Αγωγής Υγείας Β/θμια Διεύθυνση Δ΄Αθήνας.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Το ένα τρίτο περίπου της νεολαίας στην Ευρώπη είναι υπέρβαροι
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ: ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΟΥ ΝΑΝΣΥ ΣΤΑΓΓΑ ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ
ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ.
ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
EΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΕΡΟΒΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ.
Κυκλοφορικό και υγεία Το κυκλοφορικό σύστημα, που αποτελείται από την καρδιά, τις αρτηρίες, τα τριχοειδή αγγεία και τις φλέβες, είναι ο μηχανισμός που.
Συμμετέχουν Μπίκης Γιώργος Μπίκης Γιώργος Μπακαλούμη Κωνσταντίνα Μπακαλούμη Κωνσταντίνα Μπεκίρη Ερσίντα Μπεκίρη Ερσίντα Μπούσμπος Πέτρος Μπούσμπος Πέτρος.
Ως παχύσαρκο χαρακτηρίζεται το άτομο που έχει αυξημένο σωματικό βάρος και συγκεκριμένα κατά ένα ποσοστό μεγαλύτερο του % από αυτό που θα έπρεπε.
ΓΝ2 ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ
2ο ΕΠΑΛ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ : ΑΔΑΜΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.
ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ
Διατροφικές συνήθειες των νέων και Μεσογειακή Διατροφή
Συμπεριφορές Υγείας.
Συμπεριφορά και όρεξη. Stress Κατά τη διάρκεια του stress: Η αδρεναλίνη και η ντοπαμίνη αυξάνονται απότομα Η αδρεναλίνη και η ντοπαμίνη αυξάνονται απότομα.
Ομάδες Τροφών Ιωάννα & Σταυρούλα.
ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΑΣΚΗΣΗ Εργαλείο για τη ζωή μας.
Εισηγητής Πύργος Γεώργιος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Ομάδα 1 ΡΟΥΣΣΟΥ ΕΛΕΟΝΩΡΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ
Διατροφή και υγεία Ελένη Καλιάτση Α΄ Γυμνασίου 1ο Γυμνάσιο Άργους.
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ Επιμέλεια: Φωτεινή Σωτηροπούλου, Βιολόγος, 1ο ΓΕΛ Αμαλιάδας.
Γιάννης Αυγουστάκης Β1  Συχνό φαινόμενο των πόλεων, αλλά όχι μόνο. Η ρύπανση χωρίζεται σε φυσική και τεχνητή. Η φυσική προέρχεται από διάφορα φυσικά.
«Τρώω για να ζω και δεν ζω για να τρώω»
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ.
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Επιμέλεια παρουσίασης Καλοδήμου Ιωάννα
Τροφή και τρόφιμα.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ¨Μέτρο, ποικιλία , ισορροπία¨ έχει
Ο γλυκός εχθρός της υγείας μας Ο γλυκός εχθρός της υγείας μας Σχολικό έτος Υπεύθυνοι καθηγητές: ΓΑΛΑΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΣΟΠΕΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.
ΓΕΛ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ: Μπάντιος Ευστάθιος Μασσαρά Αντριάννα Μπαλτιμάς Διονύσιος Μπαρμπούνη Γεωργία Υπεύθυνοι Καθηγητές: Λουκοπούλου Νεκταρία Γκουντάνης.
ΜΑΘΗΜΑ 2. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ Η’ ΘΕΡΜΙΔΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΕΧΟΥΜΕ ΟΤΑΝ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Η’ ΘΕΡΜΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Η’
Μάθημα διαιτολογίας C.D.A. College Limassol Χειμερινό εξάμηνο 2014 ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ.
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΕΑΡΙΝΟ ΕΞ Η εργασία πραγματοποιήθηκε από τις φοιτήτριες: ΜΑΤΣΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΣΜΙΡΙΔΟΥ ΑΜΑΛΙΑ-ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΑΚΗ ΚΛΕΛΙΑ.
Οικονομοτεχνικές Μελέτες στην Εκπαίδευση Πληθυσμός, εργασία & Υγεία.
ΔΙΑΤΡΟΦΗΚΑΙ ΥΓΕΙΑ.
ΜΑΘΗΜΑ PROJECT - Α ΤΡΙΜΗΝΟ Νικόλαος Καλιβόπουλος - ΤΑΞΗ Α1 Υπεύθυνη Καθηγήτρια-Ρίγγα Ειρήνη ΠΕ15 Αποφεύγω το Αλκοόλ.
Ισοζύγιο Ενέργειας Και Έλεγχος Βάρους θεωρεία & Άσκηση Πράξης ΕΞΑΜΗΝΟ Γ’
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΣΩΜΑΤΟΣ ΙΙΙ ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ
ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΒΆΡΟΥΣ Παπαηλιού Άννα -Διαιτολόγος.
Δασκαλάκη Δ. Δέσποινα Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Επ. συνεργάτιδα Medtronic Ηράκλειο, 10/9/2016 Διατροφικές συστάσεις & άσκηση σε ασθενείς με Διαβήτη.
O ΌΡΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΉΘΗΚΕ ΑΡΧΙΚΆ, ΓΙΑ ΆΤΟΜΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΎΝΤΑΝ ΣΤΟ ΧΏΡΟ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΉΣ ΥΓΕΊΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΈΧΕΙΑ ΣΥΝΔΈΘΗΚΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΕΠΆΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΎ,
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΦΙΟΡΕΛΛΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ. Η Υγεία είναι ο παράγοντας που μετράει την φυσική, ψυχολογική ή ακόμα και την πνευματική κατάσταση ενός ζώντος οργανισμού.
Κατάρτιση διαιτολογίου
ΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
Νευροβιολογία της λήψης τροφής
Παγκρεατικές Ορμόνες και Άσκηση
Διατροφή και Ασθένειες
Παχυσαρκία.
« Μεσογειακή Διατροφή – Ομάδες Τροφίμων »
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΘΛΗΤΩΝ Συνέντευξη από τους γυμναστές: Δ.Τάκο και Δ.Μαρκάκη
Ισοζύγιο Ενέργειας Και Έλεγχος Βάρους
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ. ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Σ΄ αυτήν την εργασία θα αναφερθούμε συνοπτικά στις ομάδες τροφίμων, στα θρεπτικά που περιέχονται σ’ αυτές και.
Ομοιοσταση Βιολογία Γ’ Λυκείου.
Παχυσαρκία και Επιπλέον σωματικό βάρος
ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ εργασια στο μαθημα της οικιακησ οικονομιασ τμημα : α1 δημητρα βλαχιωτη ολγα βογκλη σοφια ανδρικοπουλου δημητρα δενδρινελλη.
Φροντίδα των ηλικιωμένων στην κοινότητα
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ισοζύγιο Ενέργειας Και Έλεγχος Βάρους θεωρεία & Άσκηση Πράξης ΕΞΑΜΗΝΟ Γ’

Παράγοντες που επηρεάζουν τη διατροφή του ανθρώπου ενδογενείς - εξωγενείς

Στοιχεία που επηρεάζουν τις διατροφικές συνήθειες μέσα σε μία ομάδα ανθρώπων/πολιτισμικό περιβάλλον Μέθοδοι παρασκευής τροφής Πρακτικές σίτισης Συνήθεις συμμετέχοντες στο γεύμα Διατροφικές συνήθειες Ώρα που τρώγονται τα γεύματα Αριθμός γευμάτων Συνήθειες κολατσιού Επιλογή τροφίμων Ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή των τροφίμων

Νευρικά ερεθίσματα (συσπάσεις κενού στομάχου) Νευρικά ερεθίσματα (συσπάσεις κενού στομάχου) Θερμικά ερεθίσματα (αυξημένη θερμοκρασία περιβάλλοντος μειώνει την όρεξη) Θερμικά ερεθίσματα (αυξημένη θερμοκρασία περιβάλλοντος μειώνει την όρεξη) Κληρονομικότητα (γενετική διαταραχή στη ρύθμιση από τα υποθαλαμικά κέντρα) Κληρονομικότητα (γενετική διαταραχή στη ρύθμιση από τα υποθαλαμικά κέντρα) Κατάσταση Υγείας ( ειδική διατροφή ) Κατάσταση Υγείας ( ειδική διατροφή ) Έλλειψη ένζυμων (φαινυλοκετονουρία) Έλλειψη ένζυμων (φαινυλοκετονουρία) Αλλεργίες Αλλεργίες Κατηγορίες ερεθισμάτων στα υποθαλαμικά κέντρα:

Φυσιολογική Ρύθμιση της Πρόσληψης Τροφής Η φυσιολογική ρύθμιση της πρόσληψης τροφής γίνεται με το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού, που ρυθμίζονται κυρίως από τα υποθαλαμικά κέντρα. Μέσοι Κοιλιακοί πυρήνες του υποθαλάμου κορεσμό Μέσοι Κοιλιακοί πυρήνες του υποθαλάμου κορεσμό Πλάγιοι πυρήνες του εγκεφάλου πείνα Πλάγιοι πυρήνες του εγκεφάλου πείνα ΓΛΥΚΟΣΤΑΤΙΚΗ ΘΕΩΡΕΙΑ Χορήγηση γλυκόζης (υπεργλυκαιμία) πρόσληψη τροφής (διεγείρει τους μέσους κοιλιακούς πυρήνες και προκαλεί το αίσθημα του κορεσμού) Χορήγηση γλυκόζης (υπεργλυκαιμία) πρόσληψη τροφής (διεγείρει τους μέσους κοιλιακούς πυρήνες και προκαλεί το αίσθημα του κορεσμού) Χορήγηση ινσουλίνης (υπογλυκαιμία) πρόσληψη τροφής (η πτώση της γλυκόζης στο αίμα διεγείρει τα νευρικά κέντρα της πείνας) Χορήγηση ινσουλίνης (υπογλυκαιμία) πρόσληψη τροφής (η πτώση της γλυκόζης στο αίμα διεγείρει τα νευρικά κέντρα της πείνας)

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ Γεωργική παραγωγή Οι κυριότερες αιτίες που εντοπίστηκαν είναι: Η διαρκής αύξηση του πληθυσμού Η διαρκής αύξηση του πληθυσμού Η ανεπαρκής γεωργική παραγωγή Η ανεπαρκής γεωργική παραγωγή Την έλλειψη μόρφωσης / διαφώτισης σε νέες μεθόδους, στις υποανάπτυκτες χώρες Την έλλειψη μόρφωσης / διαφώτισης σε νέες μεθόδους, στις υποανάπτυκτες χώρες Οι κυριότεροι παράγοντες που επηρεάζουν τη γεωργική παραγωγή είναι: Οι κλιματολογικές συνθήκες Οι κλιματολογικές συνθήκες Η ποιότητα του εδάφους Η ποιότητα του εδάφους Οι ανεπαρκείς καλλιέργειες Οι ανεπαρκείς καλλιέργειες Τα τεχνολογικά μέσα Τα τεχνολογικά μέσα

Άνιση κατανομή της τροφής 1. Το ποσοστό πρόσληψης των ζωικών πρωτεϊνών αυξάνεται με την αύξηση του εισοδήματος. 2. Στις υποανάπτυκτες χώρες το 75% των θερμίδων είναι CHO. Στις ανεπτυγμένες χώρες αποτελεί το 50% (20% κατανάλωση ζάχαρης) 3. Τα λίπη αποτελούν το 10% των θερμίδων στις υποανάπτυκτες χώρες, ενώ το 40% στις ανεπτυγμένες. 4. Στις αναπτυσσόμενες χώρες παρατηρείται συχνά έλλειψη βιταμινών και μετάλλων. 5. Στις ανεπτυγμένες χώρες υπάρχει αυξημένη πρόσληψη κεκορεσμένων λιπαρών οξέων και ζάχαρης, (αρτηριοσκλήρυνση, καρδιοπάθειες, παχυσαρκία, διαβήτη, προβλήματα στα δόντια κτλ.)

Το παγκόσμιο πληθυσμιακό πρόβλημα Στη μείωση του ποσοστού θνησιμότητας συντέλεσαν : Το σταμάτημα των θρησκευτικών πολέμων στην Ευρώπη. Το σταμάτημα των θρησκευτικών πολέμων στην Ευρώπη. Καλύτερες συνθήκες υγιεινής. Καλύτερες συνθήκες υγιεινής. Ανάπτυξη της επιστήμης της Ιατρικής (εμβόλια). Ανάπτυξη της επιστήμης της Ιατρικής (εμβόλια). Ανάπτυξη νέων μεθόδων γεωργικής καλλιέργειας. Ανάπτυξη νέων μεθόδων γεωργικής καλλιέργειας. Η μείωση των γεννήσεων οφείλεται: Στον έλεγχο των γεννήσεων (Κέντρα οικογενειακού προγραμματισμού). Στον έλεγχο των γεννήσεων (Κέντρα οικογενειακού προγραμματισμού). Στο γεγονός ότι πολλές μητέρες άρχισαν να εργάζονται. Στο γεγονός ότι πολλές μητέρες άρχισαν να εργάζονται. Μια μικρότερη οικογένεια επιτρέπει στους ανθρώπους της Δύσης να απολαύσουν τα καλά του πολιτισμού τους και έτσι πετυχαίνουν υψηλότερο βιοτικό επίπεδο. Μια μικρότερη οικογένεια επιτρέπει στους ανθρώπους της Δύσης να απολαύσουν τα καλά του πολιτισμού τους και έτσι πετυχαίνουν υψηλότερο βιοτικό επίπεδο.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ  Η τροφή ως σύμβολο κοινωνικότητας, φιλίας και κοινωνικής αποδοχής (διατήρηση σχέσεων)  Η τροφή προσδιορίζει το είδος των σχέσεων μεταξύ ανθρώπων (επίσημο γεύμα ή δεξίωση, πρόχειρο γεύμα με φίλους)  Η τροφή ως μέσο κοινωνικής προβολής Ορισμένα από αυτά τα κοινωνικά προβλήματα που αλλάζουν της διατροφικές συνήθειες είναι: α) Η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση. β) Η φτώχεια που πολύ συχνά παρατηρείται σε ομάδες ανθρώπων που μεταφέρθηκαν από αγροτικές περιοχές σε αστικά κέντρα. γ) Ο αλκοολισμός.

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ α) Η τροφή συνδέεται με την αγάπη. β) Η τροφή συνδέεται με τιμωρία και ανταμοιβή. γ) Η παρασκευή της τροφής συνδέεται με τη δημιουργικότητα. δ) Η τροφή συνδέεται με διάθεση εξερεύνησης αλλά και με αίσθημα φοβίας. Επίσης η ψυχική διάθεση επηρεάζει τη διατροφή

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ Παραδείγματα πολιτιστικών επιδράσεων στη διατροφή : 1. Τρόφιμα που αποτελούν τμήμα της πολιτιστικής παράδοσης μιας χώρας μπορεί να μην υπάρχουν καθόλου στο διαιτολόγιο μιας άλλης. 2. Ορισμένοι λαοί αποφεύγουν ολόκληρες κατηγορίες τροφίμων. 3. Κάποια τρόφιμα προτιμούνται για ορισμένα γεύματα. 4. Ο τρόπος και ο τόπος ενός γεύματος επηρεάζονται από την πολιτιστική παράδοση μιας χώρας. 5. Συγκεκριμένα τρόφιμα τρώγονται σε ειδικές περιστάσεις. 6. Τα τρόφιμα αποτελούν σύμβολα του πολιτισμού γι' αυτό και συνδέονται με εμπειρίες του ανθρώπου όπως η γέννα, ο θάνατος, ο γάμος. 7. Η θρησκεία είναι ένας σημαντικός πολιτιστικός παράγοντας. Τα αποτελέσματα των θρησκευτικών δοξασιών έχουν άμεσες επιπτώσεις στη διατροφή των λαών κυρίως στην περίπτωση των γιορτών και νηστειών.

Γιορτές: Σε πολλές κοινωνίες συνεπάγονται αλλαγή στη διατροφή - συνήθως αύξηση της πρόσληψης ζωικών πρωτεϊνών (π.χ σφάξιμο κάποιου ζώου).Στις περισσότερες περιπτώσεις συνεπάγονται αύξηση της πρόσληψης τροφής. Γιορτές: Σε πολλές κοινωνίες συνεπάγονται αλλαγή στη διατροφή - συνήθως αύξηση της πρόσληψης ζωικών πρωτεϊνών (π.χ σφάξιμο κάποιου ζώου).Στις περισσότερες περιπτώσεις συνεπάγονται αύξηση της πρόσληψης τροφής. Νηστείες: Μπορεί να έχουν θετικά αποτελέσματα στις πλούσιες κοινωνίες, ενώ αντίθετα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά διατροφικά προβλήματα σε κοινωνία που υποσιτίζεται. Νηστείες: Μπορεί να έχουν θετικά αποτελέσματα στις πλούσιες κοινωνίες, ενώ αντίθετα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά διατροφικά προβλήματα σε κοινωνία που υποσιτίζεται.

Σύνοψη των παραγόντων που επηρεάζουν την επιλογή τροφίμων Ενδογενείς (ατομικοί) παράγοντες Εξωγενείς (κοινωνικοί/ πολιτιστικοί παράγοντες Φύση των τροφίμων ΌρεξηΚουλτούραΔιαθεσιμότητα ΑποστροφήΘρησκείαΠόσο εύληπτο είναι το τρόφιμο ΠροτίμησηΗθικές αποφάσεις ΣυναισθήματαΚοινωνικοί κανόνες Στοιχεία προσωπικότηταςΜόρφωση και στάσεις ως προς την υγεία Διάθεση και στρεςΜέσα ενημέρωσης και υγεία