ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ Επιμόρφωση σε μεθόδους δημιουργικής μάθησης. Αναστασία Παναγιωτίδου Σχολική σύμβουλος Αγγλικής. M.Ed., Διδάκτορας ΔΠΘ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Εν. 6.5 & 6.6 Ειδικού Μέρους Ανάπτυξη, εφαρμογή και αξιολόγηση εκπαιδευτικού σεναρίου Νότα Σεφερλή
Advertisements

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στη διδακτική διαδικασία ο διδάσκων θέτει στόχους, στη συνέχεια μεριμνά για την επίτευξή τους και τέλος αξιολογεί το έργο του, το υλικό.
Συνεργασία Εκπαιδευτικών και Γονέων
Α. Αναλυτικό Α’ Γυμνασίου
Στρατηγικές διδασκαλίας και σχεδιασμός μαθήματος
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ 4ΕΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Με ποιόν τρόπο θα διδάξω ;
ΦΑΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Προσδιορισμός του διδακτικού στόχου, των κριτηρίων και των στοιχείων της αξιολόγησης Επιλογή της τεχνικής Ερμηνεία των πληροφοριών Αποτύπωση.
Εκπαίδευση, επιμόρφωση και αξιολόγηση
Τίτλος υλοποιημένης Θεματικής Ενότητας: Όλα τα παιδιά του Κόσμου Χρειάζονται Δασκάλους.
Πρόγραμμα εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» στο πλαίσιο των αξόνων προτεραιότητας.
Επιμέλεια παρουσίασης: Ασημακοπούλου Κατερίνα Σιλιγάρδου Χρύσα Τζοβάρα Αλεξάνδρα.
ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΤΔΕ ΡΟΔΟΣ 2010
Τι είναι το Σχέδιο Εργασίας (Project) και τι μέθοδος Project;
Εκπαιδευτικοι εν δρασει νεα πολυτροπικη διδακτικη
ΜΠΑΟΥΡΑΚΗ ΤΟΝΙΑ ΓΡΑΣΕΠ ΚΟΛΥΜΒΑΡΙΟΥ -Νοέμβριος 2009
Ενότητα 2.2 Σύγχρονες προσεγγίσεις στη Διδακτική μεθοδολογία
Εν. 2.4 Γενικού Μέρους Εν. 6.5 & 6.6 Ειδικού Μέρους Το εκπαιδευτικό σενάριο Νότα Σεφερλή
Στέλλα Καραολιά Βαλεντίνα Θεοδοσίου 20 Απριλίου 2013
Εφαρμογή της καθοδηγούμενης διερευνητικής μεθόδου: πλεονεκτήματα, δυσκολίες και τρόποι αντιμετώπισης Σαλούστρου Πόπη ΓΕΛ Γαζίου.
ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πρόταση αποτελεσματικής μαθησιακής διαδικασίας για το μάθημα : Προγραμματιστικά εργαλεία για το διαδίκτυο. Εισηγητής: Msc Νίκος Νίκας.
Ένα ολοκληρωμένο μοντέλο Παιδαγωγικής Διαχείρισης Ποιότητας
 Εισαγωγή  Χωροταξική κατανομή  Προσωπικό  Μαθησιακές μέθοδοι  Επίλογος.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Η αξιολόγηση του έργου των εκπαιδευτικών προσφέρει τη δυνατότητα: Να βελτιωθεί η ποιότητα του εκπαιδευτικού συστήματος,
Όψεις της Πραγματικότητας Ερευνητική Εργασία Α΄ τάξης Γενικό Λύκειο Σπήλιου Μελέτη Περίπτωσης με αποτελεσματικές πρακτικές.
ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Εκπαίδευση Εκπαιδευτών ΙΕΚ ΠΑΤΡΑΣ» ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ
ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ.
H εφαρμογή της ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας στα φιλολογικά μαθήματα Γεωργιάδης Μιχάλης ΣΣ Φιλολόγων.
Η διδασκαλία ως διαδικασία διαμόρφωσης εγγράμματων ταυτοτήτων Ειδικό Μέρος Ενότητα Ι, 2.4.
Διδασκαλία των Θρησκευτικών με Νέες Τεχνολογίες
Γυμνάσιο-Λύκειο Γραβιάς «Ο λόγος στους μαθητές»
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΝΕΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
Διδακτική προσέγγιση βασισμένη σε δραστηριότητες αξιοποιώντας το διαδίκτυο.
Συνεργασία Εκπαιδευτικών και Γονέων
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΜΕ ΤΙΣ «ΙΔΕΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ» 1 Ν. Αμανατίδης.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΩΝ
Αναστασία Παναγιωτίδου Σχολική Σύμβουλος ΠΕ 06 M.ed, PhD Π.Τ.∆.Ε., ∆.Π.Θ. “Διδακτικές προσεγγίσεις και Ειδική Αγωγή” ΔΡΑΜΑ 2014.
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ και ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ Αντωνία Παπαδάκη Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Ν. Πέλλας.
Ομαδική εργασία Ελένη Μπαμπίλα Σχολική Σύμβουλος.
Παρουσίαση Αξιολόγηση μαθητή και διδασκαλίας Κατσίρας Λεωνίδας, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ 13, Νομικών- Πολιτικών Επιστημών Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας.
Παραδοτέο έργο : Προσαρμογή υλικού για τη διδασκαλία, εκμάθηση, πιστοποίηση της ελληνικής σε άτομα με αναπηρίες Η διδασκαλία, εκμάθηση, πιστοποίηση της.
Καταιγισμός ιδεών Συνιστάται για την πολυεπίπεδη εξέταση ζητήματος ή κεντρικής έννοιας, μέσω της παρακίνησης των εκπαιδευόμενων να προβούν σε ελεύθερη,
Έργο Παιδαγωγικής, κλάδοι, βασικοί παιδαγωγικοί όροι Έργο Παιδαγωγικής: να βοηθήσει το παιδί και τον έφηβο να διανύσει ομαλά την εξελικτική του πορεία.
ΜΑΡΙΑ ΣΥΡΓΙΑΝΝΗ, ΣχολιΚΗ Συμβουλοσ Θεολογων
Μάθημα: Ιστορία και πολιτισμός Ιστορία και πολιτισμός στην εκπαίδευση Etta R. Hollins Κεφάλαιο 8: Μετασχηματισμός της επαγγελματικής πρακτικής Διδάσκον:Α.Ανδρέου.
Ανακαλυπτική μάθηση Γνώση προϊόν του μαθητή Διαδικασία ανακάλυψης η έρευνα για τον εντοπισμό του ακαθορίστου Μέσα από τα ερεθίσματα που του δίνει ο εκπαιδευτικός.
Βιολογία Γυμνασίου.
Παραδείγματα εκπαιδευτικών ερευνών δράσης
“Τα παιδιά μαθαίνουν όλη την ώρα σαν τρελά, μέχρι να πάνε σχολείο” – Jean Liedloff
Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση και Επιστήμες της Αγωγής
Εναλλακτικές εφαρμογές αξιολόγησης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ
Νεοελληνική Γλώσσα (ΝΠΣ)
«Η ανάπτυξη της τριαρχικής νοημοσύνης»
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ:
ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Αναζητώντας το καλό κλίμα στο σχολείο
Η Πρακτική σας Άσκηση στο πλαίσιο της Διδακτικής Μαθηματικών ΙΙ
Εισηγητής: Msc Νίκος Νίκας
Διδακτική οικονομικών
Project ΘΕΜΑ: Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥΣ, ΤΡΑΓΙΚΟΥΣ ΠΟΙΗΤΕΣ, ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΑΛΛΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ Ιωάννα Κομνηνού.
Ανάδυση της γραφής και διδακτικές προεκτάσεις
Έννοιες από τη Διδακτική Βασίλης Δαγδιλέλης. 2 Διδακτική Διδακτική. Είναι ένα πεδίο ερευνών (όχι ακόμη μια Επιστήμη) που παράγουν ένα σύνολο από προτάσεις.
Αποτελεσματικός εκπαιδευτικός και αποτελεσματική διδασκαλία
Διαφοροποιημένη διδασκαλία και εναλλακτική αξιολόγηση
Η Συνθετική Δημιουργική Εργασία ως εναλλακτική μορφή αξιολόγησης της Αγγλικής Γλώσσας στο Γυμνάσιο: Ένα παράδειγμα Χριστίνα Κάλφογλου Πειραματικό Γυμνάσιο.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ.
To Teach Curricular Subjects
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ Επιμόρφωση σε μεθόδους δημιουργικής μάθησης. Αναστασία Παναγιωτίδου Σχολική σύμβουλος Αγγλικής. M.Ed., Διδάκτορας ΔΠΘ

 Brainstorming  Reverse Brainstorming  Brainwriting Α Μέθοδος SCAMPER ARTFUL THINKING (Μάθηση μέσω τέχνης ) Β Γ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ Επιμόρφωση σε μεθόδους δημιουργικής μάθησης.

Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στη δημιουργική μάθηση "φορτώνει" τους μαθητές με γνώσεις; μαθαίνει τους μαθητές πώς να μαθαίνουν; μαθαίνει τους μαθητές πώς να γεννούν οι ίδιοι τις δικές τους ιδέες; ?

Εμπόδια  όλοι μας έχουμε μεγαλώσει με μια διαφορετική αντίληψη της αγωγής…  έλλειψη χρόνου….  φόβος αποτυχίας….  η πεποίθηση ότι δε μας αφορά όλους…..

Προϋποθέσεις ευχάριστο και ασφαλές μαθησιακό περιβάλλον να μη νιώθουν άσχημα όταν κάνουν λάθη… αμοιβαίος σεβασμός και εμπιστοσύνη… ενθάρρυνση… πρότυπο εκπαιδευτικού…

Brainstorming: Γενικές αρχές Είναι η εξέταση ενός ζητήματος μέσα από την υποκίνηση των μαθητών να προβούν σε ελεύθερη, αυθόρμητη έκφραση ιδεών. Ανεξάρτητα από το αν γνωρίζουν το θέμα, το ζητούμενο είναι να συμβάλουν στην εξέταση του ζητήματος με όποια ιδέα ή πρόταση έρχεται στο μυαλό τους, έστω και αν αυτή μοιάζει φανταστική. Ως μέθοδος διδασκαλίας επιτρέπει τη δημιουργική έκφραση. Όλοι μπορούν να εκφραστούν χωρίς να κριθούν ή να αξιολογηθούν. Αποτελεί μία ευχάριστη δραστηριότητα που βοηθά στο ξεπέρασμα των αναστολών αλλά και στη βελτίωση των ανθρωπίνων σχέσεων. Εφαρμόζεται συνήθως στην αρχή μιας διδακτικής ενότητας ή μιας δραστηριότητας ή όπου κριθεί απαραίτητο.

Variations  Nominal group technique  Group passing technique  Team idea mapping method  Electronic brainstorming  Directed brainstorming  Guided brainstorming  Individual brainstorming  Question brainstorming

[+ & -] Brainstorming ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ Συμμετοχή των μαθητών. Καλλιέργεια κριτικού πνεύματος. Καλλιέργεια δημιουργικότητας. Επικοινωνιακή διδασκαλία. ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ Ορισμένοι μαθητές μπορεί να μη συμμετέχουν Κάποιοι που έχουν πάντα ιδέες και ισχυρή προσωπικότητα επικρατούν – όσοι δεν έχουν τους ακολουθούν (συμφωνούν). Κλίμα ανταγωνισμού που δεν καταλήγει πάντα στην καλύτερη λύση, αλλά σε αυτή που υποστηρίχθηκε με το μεγαλύτερο σθένος.

Ο ΤΡΟΠΟΣ… α) προετοιμασία  Αναγγέλλουμε την τεχνική και το στόχο της: (π.χ. Θα χρησιμοποιήσουμε τον «καταιγισμό ιδεών». Δηλαδή θα προτείνουμε όσες περισσότερες ιδέες μπορούμε ως απάντηση σε μία ερώτηση. Οι ιδέες αυτές θα μας επιτρέψουν να λύσουμε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα.  Αναγγέλλουμε τη διάρκεια: (5-10΄ περίπου).  Αναγγέλλουμε τη συνέχεια: (θα ταξινομήσουμε τις ιδέες σύμφωνα με ορισμένα κριτήρια…).  Προσδιορίζουμε το ρόλο μας: (συντονισμός διαδικασίας, κρατάμε πρακτικά).  Ορίζουμε τους κανόνες: Καθένας διατυπώνει τις ιδέες του χωρίς ειρμό. Οι ιδέες δεν κρίνονται, μπορούν να εκφράζονται χωρίς τάξη. Από την ιδέα ενός μπορεί να προκύψει η ιδέα ενός άλλου.

Ο ΤΡΟΠΟΣ… β) εφαρμογή…  Κάνουμε μία ανοικτή ερώτηση και τη γράφουμε στον πίνακα για αρχή.  Σημειώνουμε (στον πίνακα) όλες τις ιδέες.  Δεν παρεμβαίνουμε.  Αν οι ιδέες λιγοστεύουν κάνουμε πάλι την ερώτηση και ενθαρρύνουμε, ή κάνουμε ένα διάλλειμα, ή συμμετέχουμε με δικές μας πρωτότυπες ιδέες.

Ο ΤΡΟΠΟΣ… γ) Ολοκλήρωση-Σύνθεση  Ταξινομούμε τις ιδέες με βάση κάποια κριτήρια.  Συνοψίζουμε ή συνεχίζουμε το θέμα με βάση τα νέα στοιχεία που προέκυψαν.

Reverse brainstorming για τη δημιουργία περισσότερων δημιουργικών ιδεών. χρησιμοποιούμε αυτή την τεχνική όταν το brainstorming δεν μας δίνει τόσες ιδέες όσες μας χρειάζονται και αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στο να λύσουμε ένα πρόβλημα. ακολουθούμε τη διαδικασία του brainstorming η αποτελεσματικότητα της μεθόδου φαίνεται από τη συμμετοχή και την ανεύρεση λύσεων στο πρόβλημα που μας απασχολεί.

+ & - Reverse brainstorming ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ Εξασφάλιση της συμμετοχής των μαθητών. Καλλιέργεια κριτικού πνεύματος. περισσότερης Καλλιέργεια περισσότερης δημιουργικότητας. Εξασφάλιση επικοινωνιακής διδασκαλίας. Αξιοποίηση των εμπειριών Συνδυάζει πρωτότυπες ιδέες και χιούμορ. Συνδυάζει πρωτότυπες ιδέες και χιούμορ. ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ Ορισμένοι μαθητές μπορεί να μη συμμετέχουν Κάποιοι που έχουν πάντα ιδέες και ισχυρή προσωπικότητα επικρατούν – όσοι δεν έχουν τους ακολουθούν (συμφωνούν). Κλίμα ανταγωνισμού που δεν καταλήγει πάντα στην καλύτερη λύση, αλλά σε αυτή που υποστηρίχθηκε με το μεγαλύτερο σθένος.

Brainwriting Ακολουθούμε τα βήματα του brainstorming Οι μαθητές γράφουν τις ιδέες τους σε αυτοκόλλητα φύλλα, τα οποία στη συνέχεια κολλούν στον πίνακα…ή φύλλο χαρτί στο οποίο υπάρχει το ερώτημα και κενός χώρος από κάτω για να γραφτούν ιδέες κάθε μαθητής γράφει στο φύλλο την ιδέα του δίνει το φύλλο χαρτί στον διπλανό του, ο οποίος θα πρέπει να γράψει τη δική του λύση. Συνεχίζουμε μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία

+ & - Brainwriting ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ Εξασφάλιση της συμμετοχής των μαθητών. Καλλιέργεια κριτικού πνεύματος. Καλλιέργεια περισσότερης δημιουργικότητας. Εξασφάλιση επικοινωνιακής διδασκαλίας. Αξιοποίηση των εμπειριών Συνδυάζει πρωτότυπες ιδέες και χιούμορ. ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ Ορισμένοι μαθητές μπορεί να μη συμμετέχουν Κάποιοι που έχουν πάντα ιδέες και ισχυρή προσωπικότητα επικρατούν – όσοι δεν έχουν τους ακολουθούν (συμφωνούν). Κλίμα ανταγωνισμού που δεν καταλήγει πάντα στην καλύτερη λύση, αλλά σε αυτή που υποστηρίχθηκε με το μεγαλύτερο σθένος.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1 ENVIRONMENTAL PROBLEMS Brainstorming

CAUSES EFFECTS SOLUTIONS ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 2 Brainwriting

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 3 – What can sb do to lead an unhealthy life? …………………………………………….. Now, let’s try to decode!!!