Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ. Βήματα ανάπτυξης εκπαιδευτικού προγράμματος στην κοινότητα Εντοπισμός μιας ειδικής για ένα πληθυσμό ανάγκης για μάθηση.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΤΡΟΠΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 1.1 Τεχνικές δεξιότητες και προσόντα.
Advertisements

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στη διδακτική διαδικασία ο διδάσκων θέτει στόχους, στη συνέχεια μεριμνά για την επίτευξή τους και τέλος αξιολογεί το έργο του, το υλικό.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ
Διδακτικές στρατηγικές Oδηγίες για βέλτιστες συνθήκες μάθησης Gagné.
Η Εκπαίδευση στην εποχή των ΤΠΕ
Ειδικά θέματα διδακτικής των Οικονομικών Συνέχεια… Μεθοδολογικές προσεγγίσεις 4 η διάλεξη.
ΦΑΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Προσδιορισμός του διδακτικού στόχου, των κριτηρίων και των στοιχείων της αξιολόγησης Επιλογή της τεχνικής Ερμηνεία των πληροφοριών Αποτύπωση.
Ατομικό έργο Προβληματισμοί και προτάσεις για τη διδασκαλία του μαθήματος Γιάννης Τούρλος, ΠΕ 17 Ηλεκτρολόγος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών.
«Ενδυναμώνοντας την Παιδαγωγική Αυτονομία
Ενότητα 2.2. Σύγχρονες θεωρίες στη Διδακτική – δημιουργία πλαισίου εκπ/κών σεναρίων / δραστηριοτήτων / διδακτικού υλικού με τη διαμεσολάβηση των ΤΠΕ Επιμορφώτρια:
Συμμετοχή στο πρόγραμμα : «Η Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη ως πλαίσιο Εκπαίδευσης Νεοδιορισθέντων Εκπαιδευτικών: Ποιοτικοί Εκπαιδευτικοί για Ποιοτική.
Μερικά ακόμη παραδείγματα
Tσουλής Μιλτιάδης: – Βασικές έννοιες στη Διδακτική με την υποστήριξη των ΤΠΕ.
Ενότητα Σύγχρονες θεωρίες στη Διδακτική – δημιουργία πλαισίου εκπ/κών σεναρίων / δραστηριοτήτων / διδακτικού υλικού με τη διαμεσολάβηση των ΤΠΕ.
Staff Appraisal/Αξιολόγηση Προσωπικού
Learning to Learn Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρούσα δημοσίευση(ανακοίνωση) δεσμεύει μόνο τον συντάκτη.
Αξιολόγηση στη φυσική αγωγή
2. Μορφή και οργάνωση του μαθήματος
Εξερευνώντας το πρότυπο (συναίσθημα, περιεχόμενο, αποτελέσματα) για τη διευκόλυνση της ανατροφοδότησης πολλαπλών πηγών Ομάδα Χάβαρη Χριστιάνα Καρασμάνη.
Πρόταση αποτελεσματικής μαθησιακής διαδικασίας για το μάθημα : Προγραμματιστικά εργαλεία για το διαδίκτυο. Εισηγητής: Msc Νίκος Νίκας.
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της Αγωγής,
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ-ΜΟΥΡΚΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΩΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΠΡΑΞΗ
Το νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα του ελληνικού Νηπιαγωγείου
ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΟΙ
Εποπτεία και διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού
ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (ΤΠΕ) Εύη Μακρή - Μ.
Ερευνητική εργασία «Φύλα και επαγγέλματα»
ΤΙ ΕΙΝΑΙ WIKI Eίναι μία ιστοσελίδα που επιτρέπει στους χρήστες της να προσθέσουν, να αφαιρέσουν, ή να επεξεργαστούν το περιεχόμενό της, πολύ γρήγορα και.
Οργανικός και Λειτουργικός Σχεδιασμός Εκπαιδευτικού Λογισμικού
Διδακτική προσέγγιση βασισμένη σε δραστηριότητες αξιοποιώντας το διαδίκτυο.
ΝΗΠΙΑΚΗ ΗΛΙΚΙΑ (3-5 χρ.).
Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ συστηματική και μεθοδευμένη δραστηριότητα κατά την οποία ο δάσκαλος αποσκοπεί να επιδράσει, σύμφωνα με ορισμένους σκοπούς και χρησιμοποιώντας.
Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ Αντωνία Παπαδάκη Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Ν. Πέλλας.
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Βιολογίας Mάθημα Παιδαγωγικών Ενισχυτική Εργασία Υπεύθυνη μαθήματος: Ζαχαρούλα.
Η Εκπαίδευση του Ασθενή. Στόχοι της Εκπαίδευσης του Ασθενή Πρόληψη της ασθένειας Προαγωγή της υγείας Προαγωγή γνώσεων που αφορούν την ασθένεια, τη διατροφή,
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΑΣΚΗΣΗΣ «ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ» ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ : ΣΠΥΡΕΤΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΕΜ : 1022.
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ και ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ Αντωνία Παπαδάκη Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Ν. Πέλλας.
Διάλεξη : είναι η μετάδοση γνώσεων από τον δάσκαλο στο μαθητή με το λόγο, την επίδειξη αντικειμένων, την υποδειγματική εκτέλεση δεξιοτήτων ( πνευματικών.
Εισαγωγή στη Νοσηλευτική Επιστήμη Ενότητα 4: Στρες και Στρατηγικές Αντιμετώπισης – Νοσηλευτική Φροντίδα. Κοτρώτσιου Ευαγγελία, Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής,
Παρουσίαση Αξιολόγηση μαθητή και διδασκαλίας Κατσίρας Λεωνίδας, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ 13, Νομικών- Πολιτικών Επιστημών Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας.
«Οι Αρχές της διαφοροποιημένης παιδαγωγικής
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΕΜΠΕΤΣΟΣ, Ph.D.. H ηθική περιλαμβάνει τις αρχές που ορίζουν το τι είναι σωστό και το τι όχι. Ως ηθική συμπεριφορά ορίζεται η επίδειξη μιας.
Καταιγισμός ιδεών Συνιστάται για την πολυεπίπεδη εξέταση ζητήματος ή κεντρικής έννοιας, μέσω της παρακίνησης των εκπαιδευόμενων να προβούν σε ελεύθερη,
ΜΑΘΗΜΑ 11: ΑΜΟΙΒΕΣ, ΠΟΙΝΕΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΙΕΚ ΑΙΓΕΑΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ Μουστάκα Φρίντα Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, MSc, Med,
Κώστας Θεριανός, Δρ. Επιστημών της Αγωγής Το σχέδιο δράσης (project) και η σύνδεση του με την Επαγγελματική Συμβουλευτική.
Τα καινοτόμα χαρακτηριστικά του Διαδικτύου και η ευρεία του αποδοχή από τις νεαρές ηλικίες καλλιέργησαν την ιδέα της αξιοποίησής του ως ένα εργαλείο στην.
Μάθημα: Ιστορία και πολιτισμός Ιστορία και πολιτισμός στην εκπαίδευση Etta R. Hollins Κεφάλαιο 8: Μετασχηματισμός της επαγγελματικής πρακτικής Διδάσκον:Α.Ανδρέου.
ΘΕΩΡΙΕΣ ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ
Ανακαλυπτική μάθηση Γνώση προϊόν του μαθητή Διαδικασία ανακάλυψης η έρευνα για τον εντοπισμό του ακαθορίστου Μέσα από τα ερεθίσματα που του δίνει ο εκπαιδευτικός.
Υγεία και Ευεξία Μαθητών/τριών
Πορεία διδασκαλίας Στάδιο προετοιμασίας Στάδιο παρουσίασης
ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Ψηφιακό Παιγνίδι στην προσχολική ηλικία
Πολυμέσα και Υπερμέσα στη Διδασκαλία και τη Μάθηση
1ος υπό έμφαση στόχος - ΥΠΠ
Εναλλακτικές εφαρμογές αξιολόγησης
Κομνηνού Ιωάννα, υπ.Διδ. MPhil
Παναγιώτης Σαραντόπουλος Σχολικός Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών
Εισηγητής: Msc Νίκος Νίκας
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( PROJECT)
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
– Η ταυτότητα του ρόλου του φύλου
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
Οργανικός και Λειτουργικός Σχεδιασμός Εκπαιδευτικού Λογισμικού
Ατομικός Φάκελος Υλικού / Φάκελος Εργασιών Εκπαιδευτικού και Μαθητή
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Βήματα ανάπτυξης εκπαιδευτικού προγράμματος στην κοινότητα Εντοπισμός μιας ειδικής για ένα πληθυσμό ανάγκης για μάθηση Επιλογή της κατάλληλης φιλοσοφικής θεώρησης για την ικανοποίηση της συγκεκριμένης ανάγκης. Επιλογή μεθόδων και θεωριών εκμάθησης Εξέταση των εκπαιδευτικών κανόνων που διευκολύνουν την εκμάθηση Εξέταση εκπαιδευτικών ζητημάτων όπως τα ειδικά για τους πληθυσμούς θέματα, οι φραγμοί στην εκπαίδευση και οι τεχνολογικές στρατηγικές. Σχεδιασμός και εφαρμογή εκπαιδευτικού προγράμματος. Αξιολόγηση των αποτελεσμάτων που έχει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη μάθηση και την συμπεριφορά

Θεωρία της συμπεριφοράς: Στόχος είναι η αλλαγή συμπεριφοράς. Εντοπίζεται μια συμπεριφορά στόχος που ο νοσηλευτής επιθυμεί να ενισχύσει ή να περιορίσει. Για να ενισχυθεί μια συμπεριφορά στόχος ο νοσηλευτής επιλέγει και χρησιμοποιεί διαρκώς μια θετική ενίσχυση – επιβράβευση. Αντιθέτως για να περιορίσει μια συμπεριφορά στόχο επιλέγει και χρησιμοποιεί διαρκώς μια αρνητική ενίσχυση – τιμωρία.

Γνωστική θεωρία: Η γνωστική θεωρία υποστηρίζει πως ο τρόπος σκέψης των ανθρώπων μεταβάλλεται διαρκώς καθώς αυτοί αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον Για το λόγο αυτό ο νοσηλευτής που έχει αναλάβει την εκπαίδευση μιας ομάδας, παρέχει πληροφορίες με διάφορους τρόπους, ώστε τελικά να αλλάξουν τρόπο σκέψης και στην συνέχεια συμπεριφορά.

Κριτική θεωρία: Η κριτική θεωρία προσεγγίζει την μάθηση ως ένα διαρκή διάλογο. Ένα άτομο φέρει μια άποψη σχετικά με ένα θέμα υγείας. Ο νοσηλευτής που έχει αναλάβει την εκπαίδευση του προσπαθεί να του αλλάξει γνώμη αμφισβητώντας την άποψή του. Καθώς το άτομο απαντά στις ερωτήσεις η άποψή του αρχίζει να κλονίζεται, νέα ερωτήματα προκύπτουν και τελικά αρχίζει να ρωτά τον εκπαιδευτή του ο οποίος και απαντά. Αυτή η διαδικασία συζήτησης αλλάζει τον τρόπο σκέψης και την συμπεριφορά

Αναπτυξιακή θεωρία: Σύμφωνα με την αναπτυξιακή θεωρία η διαδικασία της μάθησης βρίσκεται σε συνάρτησης με τα στάδια ανάπτυξης του ανθρώπου. Κάθε στάδιο διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από το προηγούμενο γι αυτό και η μάθηση εξελίσσεται με τελείως διαφορετικό τρόπο σε κάθε περίοδο ανάπτυξης. Η ετοιμότητα για μάθηση εξαρτάται από το στάδιο ανάπτυξης του κάθε ατόμου.

Ανθρωπιστική θεωρία: Η ανθρωπιστική θεωρία περιγράφει την επίδραση των αισθήσεων, των συναισθημάτων και των διαπροσωπικών σχέσεων στη συμπεριφορά. Οι υποστηρικτές της θεωρίας πιστεύουν πως οι εκπαιδευόμενοι πρέπει κατόπιν παρότρυνσης να εξετάζουν τα συναισθήματά τους και να αυτοεκφράζονται. Εάν λοιπόν δοθεί στους ανθρώπους το ελεύθερο της επιλογής, αυτοί θα πράξουν κατά το συμφέρον τους.

Θεωρία κοινωνικής μάθησης: Η θεωρία της κοινωνικής μάθησης παρέχει τους κανόνες της θεωρίας της συμπεριφοράς υποστηρίζοντας πως η συμπεριφορά είναι μια έκφραση των ατομικών προσδοκιών σχετικά με την αξία της έκβασης (επιθυμώ αυτή την έκβαση;) ή την προσωπική ικανότητα (μπορώ να επιτύχω αυτή την έκβαση;)

Κανόνες Διδασκαλίας Γνωστικός τομέας: Μνήμη Αναγνώριση Κατανόηση Αιτιολόγηση Εφαρμογή Επίλυση προβλημάτων

Κανόνες Διδασκαλίας Σχεδιασμός αποτελεσματικής εκπαίδευσης υγείας κατά Driscoll: Κερδίστε την προσοχή Ενημερώστε τον εκπαιδευόμενο σχετικά με το αντικείμενο του μαθήματος Κινητοποιείστε την ανάκληση προηγούμενων γνώσεων Παρουσιάστε το υλικό Δώστε οδηγίες εκμάθησης Ζητήστε την επίδειξη γνώσεων Αξιολογήστε την μάθηση Ενισχύστε την διατήρηση και την εφαρμογή των γνώσεων

Αποτελεσματικός εκπαιδευτής:

Εκπαιδευτικά ζητήματα Διαφορετικοί πληθυσμοί εκπαιδευομένων απαιτούν διαφορετικές διδακτικές στρατηγικές. Οι εκπαιδευτές νοσηλευτές θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν τα εμπόδια που παρακωλύουν την μάθηση. Οι εκπαιδευτές πρέπει την καταλληλότητα των τεχνικών μέσων που χρησιμοποιούν.

Φραγμοί στην μάθηση Φραγμοί που οφείλονται στον εκπαιδευτή: Φόβος ομιλίας σε κοινό Μειωμένη αυτοπεποίθηση Μικρή επαγγελματική εμπειρία σχετικά με ένα θέμα υγείας Δεν ξέρει να κάνει την ομάδα να συμμετέχει Δεν αισθάνεται άνετα να δέχεται ερωτήσεις από τους εκπαιδευόμενους Ανησυχία για τον τεχνικό εξοπλισμό Δυσκολία στην έναρξη και το κλείσιμο της ομιλίας Εξάρτηση από τις σημειώσεις του

Φραγμοί στην μάθηση Φραγμοί που οφείλονται στον εκπαιδευόμενο: Αναλφαβητισμός Έλλειψη κινήτρων

Τεχνολογικά ζητήματα Ηλεκτρονικά παιχνίδια και προγράμματα Βίντεο και DVD Διαδύκτιο

Κριτήρια για την αξιολόγηση των διαδικτυακών πληροφοριών υγείας Προέλευση. Αναφέρονται τα ονόματα των συγγραφέων καθώς και τα προσόντα τους και οι θέσεις που κατέχουν; Η ιστοσελίδα διευκρινίζει αν παρέχει πληροφορίες ή εμπορεύεται προϊόντα Είναι οι πληροφορίες ακριβείς και ολοκληρωμένες και υπάρχει πιστοποίηση της εγκυρότητάς τους; Αναφέρονται οι ημερομηνίες καταχώρησης και αναβάθμισης των πληροφοριών; Περιλαμβάνονται μηχανισμοί ανατροφοδότησης και ευκαιρίες ανταλλαγής πληροφοριών στην ιστοσελίδα; Έχουν αξιολογηθεί οι σύνδεσμοι για το περιεχόμενό τους

Αξιολόγηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας Αξιολόγηση του εκπαιδευτή Αξιολόγηση της διαδικασίας Αξιολόγηση του αποτελέσματος

Εργαλεία για την αξιολόγηση της υγείας και των αλλαγών συμπεριφοράς Ερωτηματολόγια Δημοσκοπήσεις Βαθμολογικοί κατάλογοι Επιδείξεις δεξιοτήτων Άμεση παρακολούθηση της βελτίωσης του επιπέδου των εκπαιδευόμενων