1 Βιολογικά ή Οργανικά Τρόφιμα – Θρεπτική Αξία και Ασφάλεια ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 11η ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
Advertisements

8 κανόνες της έξυπνης κατανάλω-σης Κλείσε τον κύκλο
ΟΜΑΔΑ PROJECT FACE TO FACE A TEΤΡΑΜΗΝΟ 17ο Γενικό Λύκειο Αθηνών Μυρτώ Αρβανίτη Ομορφιάκαι Βιολογικά προϊόντα.
Προληψη καρκινου: ΑλλαγεΣ στο τροπο ζωηΣ απο την παιδικη ηλικια
Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
Βιολογικές καλλιέργειες
ΔΙΚΤΥΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΩΙΝΟ PHILOXENIA 2011 ORGANIC PRODUCTS CLUSTER MORIHOVOU SQ. 1 THESSALONIKI ΔΙΚΤΥΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ.
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου)
Εισαγωγή στην επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΦΥΤΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ.
ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ •Είναι εξαιρετικά ασφαλή •Είναι εξαιρετικά ασφαλή, καθώς ελέγχονται στο σύνολό τους πριν φτάσουν στον καταναλωτή •Δεν.
Μεσογειακή Διατροφή Μαρίνα Πόγκα Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Βιολογικά προϊόντα..
Τι είναι η βιολογική γεωργία;
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Χαράλαμπος Σπύρου Δάσκαλος ΛΕΥ14Γ3_Α06Δ 28/2/2006
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
Εισαγωγή στην Τροφογνωσία
Β΄ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΡΑΧΩΝΙΟΥ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤ΄ΤΑΞΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ « ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ» ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ
Τα μυστικα της υγειασ… για μικρουσ μαθητεσ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΑΝΤΟΓΝΩΣΤΕΣ; 50: ΠΑΝΤΟΓΝΩΣΤΕΣ 500, ,000.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
Σκοπός της εργασίας Κατά πόσο οι καταναλωτές της Θεσσαλονίκης γνωρίζουν τα βιολογικά προϊόντα Αν αγοράζουν βιολογικά προϊόντα, και ποια είναι αυτά. Η.
Ποιότητα Τροφής και Είδη Καλλιεργειών
Οικονομικές Συνέπειες των Γενετικά Τροποποιημένων Τροφίμων
Ερωτήματα για …πρόσθετη διερεύνηση:
ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΣΚΕΨΗ… ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ
ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Έτσι είπε ο Θεός... «Ας βλαστήσει η γη χλωρό χόρτο, χόρτο που κάνει σπόρο κατά το είδος του, και δέντρο που κάνει καρπό, του οποίου ο σπόρος να βρίσκεται.
ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ Η ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
Project:”Διατροφή και υγεία”
Υγιεινή Διατροφή Αγωγή Υγείας Λουκάς Κμιέτσικ Χρήστος Αγγελόπουλος
ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΑΖΩΤΟΥ Το άζωτο (Ν) είναι ένα σημαντικό χημικό στοιχείο για τη ζωή, καθώς είναι συστατικό πολλών βιομορίων όπως: Των νουκλεïκών οξέων και των.
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
Βιολογική Γεωργία Μ. Σταυρινίδης Επίκουρος Καθηγητής
Ομάδες τροφών Παναγιώτα & Ζαχαρούλα.
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
ΘΕΜΑ: “Τεχνολογία και αγροτική κτηνοτροφική παραγωγή
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας Σχολ
Διατροφή και υγεία Ελένη Καλιάτση Α΄ Γυμνασίου 1ο Γυμνάσιο Άργους.
"Υγειηνή Διατροφή" Τα παιδιά χρειάζονται μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού.
Σόνια Αρχοντάκη, Νάντια Βασιλικού, Θεοδώρα Τσουτσουλιανούδη
Μάθημα διαιτολογίας C.D.A. College Limassol Χειμερινό εξάμηνο 2014 ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ.
ΜΠΕΛΛΕΝΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΡΟΥ Σχ. Έτος: ΣΧΟΛΙΚΗ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ: ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΚΛΕΙΔΩΝΙΑΡΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΡΑΝΤΑΝΗ ΜΕΛΙΝΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ.
Λ ΙΠΗ Άντρη Τζιωνή 1. Λ ΙΠΗ Τα λιπίδια διαλύονται στο λίπος, όχι στο νερό Λίπη- στερεά σε θερμοκρασία δωματίου Έλαια- υγρά σε θερμοκρασία δωματίου 2.
OIKOΓΕΝΕΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ 14 ο μαθητικό συνέδριο με θέμα περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές πτυχές της αειφορίας «Αυτός ο κόσμος.
Πρωτεΐνες ή Λευκώματα:. Πρωτεϊνες Το όνομά τους « πρωτεΐνες » προέρχεται από το ρήμα πρωτεύω και υποδηλώνει την πρωταρχική τους σημασία για τη ζωή, αν.
ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΤΣΕΚΟΥΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΡΟΥΠΑ.
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΦΥΤΟΦΑΓΟΥΣ. ΟΡΙΣΜΟΣ Ως φυτοφάγος χαρακτηρίζεται εκείνος που συνειδητά έχει αποκλείσει από το καθημερινό του διαιτολόγιο την κατανάλωση.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΟΡΟΣΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΧΗΜΙΚΟΥ Χημικοί και χημικοί μηχανικοί έχουν κάνει πολλές παρεμβάσεις στη διατροφή και τη γεωργία που θα μας επιτρέψουν.
ΤΡΩΩ ΥΓΙΕΙΝΑ...ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ!
Διατροφή και Υγεία Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου) Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου - Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου - Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων.
Διατροφή & Υγεία Μαθητών Λυκείου -Σειρά Παρουσίασης & Πρόγραμμα Όλη η ερευνητική εργασία βρίσκεται στη σελίδα
Γιατί τρεφόμαστε ; Ενέργεια Απαραίτητα θρεπτικά συστατικά (nutrients)
Σχεδιασμός Διαιτολογίου για Φυσιολογικές Καταστάσεις ΙΙ
ΝΕΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Νέο τρόφιμο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, είναι το τρόφιμο ή το συστατικό τροφίμου που δεν είχε χρησιμοποιηθεί ευρέως (για ανθρώπινη.
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
11 ερωτήσεις για τη διατροφή
‘Περί ορέξεως…’ Project 2ου τετραμήνου
Τζένη Ρούτσι. Τζένη Ντίνε. Θεοδώρα Βλαχάκη..
Πρωτεΐνες και συμπληρώματα διατροφής
Ευρωπαϊκή Νομοθεσία Περί Διάθεσης Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων στην Αγορά Κανονισμός 1107/2009 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2ο.
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
ΕΛΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
3.5 Δημητριακά και ψωμί.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ  ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Βιολογικά ή Οργανικά Τρόφιμα – Θρεπτική Αξία και Ασφάλεια ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 11η ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ

2 Βιολογικά ή Οργανικά προϊόντα Ως βιολογική γεωργία στα πλαίσια του Καν (Ε.Κ)- 1257/99, ορίζεται η χρήση μεθόδων φιλικών προς το περιβάλλον, όπως αυτές καθορίζονται από τον Καν. (ΕΟΚ)-2092/91, τις τροποποιήσεις αυτού καθώς και τυχόν μελλοντικές τροποποιήσεις του. "Βιολογικό προϊόν" μπορεί να είναι ένα µη μεταποιημένο αρχικό αγροτικό προϊόν ή είδος διατροφής. Σε αυτά υπάρχει η σήμανση «βιολογικό», εφόσον έχουν παραχθεί ή παρασκευασθεί σύμφωνα µε τα Παραρτ. Ι, ΙΙ, IV του Καν. 2092/91 και έχουν ελεγχθεί όπως περιγράφεται στο Παρ. ΙΙΙ του Καν. 2092/91.

3 Τρόπος παραγωγής Τα βιολογικά προϊόντα, προκύπτουν από καλλιέργεια στην οποία απαγορεύεται η χρήση κάθε χημικού φυτοφάρμακου – λιπάσματος και ορμόνης. Αυτή η μορφή βιολογικής παραγωγής -γεωργίας ή κτηνοτροφίας- στηρίζεται σε φυσικές και όχι χημικές διεργασίες, και στην αποφυγή της χρήσης χημικών (π.χ. λιπασμάτων, φαρμάκων, ορμονών) ή άλλων προϊόντων, που συνήθως χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση ασθενειών και μικροοργανισμών. Τα βιολογικά τρόφιμα είναι πολύ ακριβότερα από τα συμβατικά (συχνά έχουν έως διπλάσια τιμή).

4 Lundegardh and Martensson, 2003 Conventional production Organic production Plant protection by pesticides Plant protection by plant induced defense mechanisms Plant nutrients supplied as salts Plant nutrients supplied organically bound Soil chemical process Soil biological process Σύγκριση βιολογικής και συμβατικής παραγωγής

5 Τρόπος παραγωγής Οι βιολογικές καλλιέργειες πρέπει να καλλιεργούνται ξεχωριστά από τις συμβατικές καλλιέργειες, να βρίσκονται σε ασφαλές έδαφος που δεν έχει δεχτεί τροποποιήσεις. Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί δεν χρησιμοποιούνται. Τα κτηνοτροφικά προϊόντα, πρέπει να προέρχονται από αγροκτήματα με πρόσβαση στην ύπαιθρο, που βοηθούν στη φυσική διαβίωση του ζώου, να μην δίνονται στα ζώα μη βιολογικές τροφές, αντιβιοτικά, αυξητικές ορμόνες και ζωικά υποπροϊόντα.

6 Υπολείμματα ξένο-βιοτικών Η βασική διαφορά βρίσκεται στη χρήση και στα υπολείμματα των φυτοφαρμάκων. Τα προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας διακρίνονται από μειωμένες συγκεντρώσεις νιτρικών αλάτων (λιπάσματα), των οποίων η αυξημένη πρόσληψη έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση κάποιων νεοπλασιών, π.χ. ο καρκίνος του στομάχου. Στα βιολογικά προϊόντα, συνήθως δεν ανιχνεύονται υπολείμματα φυτοφαρμάκων, όπως εντομοκτόνα, αυξητικές ορμόνες, τεχνητά αρώματα και ζιζανιοκτόνα οπότε όταν τα καταναλώνουμε δεν συσσωρεύονται τοξικές ουσίες στο σώμα.

7 Σήμανση βιολογικών τροφίμων Ένα τρόφιμο που είναι βιολογικό, πρέπει καταρχάς να είναι συσκευασμένο και να διαθέτει την ένδειξη ότι αποτελεί προϊόν βιολογικής γεωργίας. Σημαντικό είναι επίσης να επιλέγονται βιολογικά φρούτα και λαχανικά που πωλούνται μόνο στην εποχή τους. Επίσης, δεν επιτρέπεται να πωλούνται χύμα, εκτός και αν αγοράζονται από το κτήμα του παραγωγού. Tα "παραδοσιακά προϊόντα", δεν είναι κατ' ανάγκη βιολογικά, εκτός και αν υπάρχει βέβαια η ένδειξη ότι αποτελούν προϊόντα βιολογικής γεωργίας.

8 Βιολογικά τρόφιμα

9 Τα τυποποιημένα βιολογικά προϊόντα φέρουν στη συσκευασία ειδική σήμανση, όπως το ευρωπαϊκό σήμα βιολογικής γεωργίας και το σήμα των φορέων πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων, όπως η ΔΗΩ, ο Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π. - AGROCERT (Οργανισμός Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων), ο Σ.Ο.Γ.Ε. (Σύλλογος Οικολογικής Γεωργίας Ελλάδας), η ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ Ε.Π.Ε., το Ινστιτούτο Ελέγχου Βιολογικών Προϊόντων ΒΙΟΕΛΛΑΣ.

10 Βιολογικά τρόφιμα

11 Βιολογικές ετικέτες τροφίμων Πρέπει να γνωρίζουμε τι σημαίνουν κάποιοι όροι που βλέπουμε στις ετικέτες των τροφίμων όπως: «οργανικό», «ελευθέρας βοσκής» κ.α. α). 100% Οργανικό: Είναι τα προϊόντα που προέρχονται από 100% βιολογική παραγωγή ή περιέχουν βιολογικά συστατικά (π.χ. ψωμί που προέρχεται από αλεύρι βιολογικής καλλιέργειας). β). Βιολογικό: Προϊόντα που διαθέτουν τουλάχιστον 95% βιολογικά συστατικά. γ). Φτιαγμένο με Βιολογικά Συστατικά: Περιέχουν 70% βιολογικά συστατικά που αναφέρονται στη συσκευασία ή στα συστατικά υπάρχει σημείο που υποδηλώνει το «προϊόν βιολογικής καλλιέργειας».

12 Βιολογικές ετικέτες τροφίμων δ). Περιέχει Οργανικά Συστατικά: Τρόφιμα που περιέχουν κάτω από 70% βιολογικά συστατικά που αναφέρονται συγκεκριμένα πάνω στην ετικέτα. Πρέπει να ελέγχεται η επωνυμία και οι κωδικοί πιστοποίηση της εταιρίας που διαχειρίζεται το προϊόν. Ακόμη θα πρέπει να υπάρχει το λογότυπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη βιολογική γεωργία, που χρησιμοποιείται σε προϊόντα % βιολογικής καλλιέργειας. Σε βιολογικά προϊόντα που διατίθενται χύμα, θα ήταν ωφέλιμο να ζητείται το πιστοποιητικό που συνοδεύει το προϊόν.

13 Όροι, κρέατα - γαλακτοκομικά ε). Φυσικό: Είναι το ελάχιστα επεξεργασμένο. Το κρέας δεν μπορεί να έχει οποιαδήποτε τεχνητά χρώματα, αρώματα και άλλα τεχνητά συστατικά. στ). Ελευθέρας βοσκής: Δείχνει ότι τα ζώα έχουν πρόσβαση στο φυσικό τους περιβάλλον και τρέφονται με χόρτα ή σανό. Έρευνες έχουν δείξει ότι βοοειδή που τρέφονται με χόρτα έχουν περισσότερα ω-3 λιπαρά οξέα στους μυς τους. ζ). Χωρίς πρόσθετες ορμόνες: Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται όταν δεν έχουν χρησιμοποιηθεί πρόσθετες αυξητικές ορμόνες.

14 Θρεπτική αξία βιολογικών τροφίμων Έχουν λιγότερο νερό από τα συμβατικά, συχνά κατά 20-30%. Μπορεί να έχουν επίσης μεγαλύτερη συγκέντρωση σε θρεπτικές ουσίες όπως αντιοξειδωτικά και βιταμίνες από ότι τα συμβατικά τρόφιμα, χωρίς όμως αυτό να είναι απόλυτος κανόνας, ενώ είναι εξίσου πιθανό να είναι μολυσμένα με ορισμένα βακτήρια και μυκοτοξίνες. Αν και λιπαίνονται βιολογικά, γενικά δεν δημιουργούν μεγαλύτερο κίνδυνο διασποράς παθογόνων ζωικών μικροοργανισμών.

15

16

17

18

19

20 Θρεπτική αξία βιολογικών τροφίμων Τα βιολογικά αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα είναι λιγότερο πιθανό να φέρουν υπολείμματα παρασιτοκτόνων ή μικρόβια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Υπάρχουν βέβαια και άλλοι λόγοι που θα μπορούσε κανείς να προτιμήσει τα βιολογικά προϊόντα, όπως η (πιθανή) καλύτερη γεύση, το ενδιαφέρον του για το περιβάλλον και τα ζώα κ.α.

21

22 Κατανάλωση βιολογικών τροφίμων Βιολογικά τρόφιμα που κυρίως καταναλώνονται είναι τα οπωρολαχανικά, τα γαλακτοκομικά, τα αβγά και ορισμένα προϊόντα σιτηρών. Γάλα: Σε σχέση με το κοινό, το οργανικό γάλα είναι πιο πλούσιο σε Ω-3 και περιέχει περισσότερη βιταμίνη Ε και β-καροτένιο. Κοτόπουλο: Σύμφωνα με μελέτες, τα κοτόπουλα που μεγαλώνουν σε εξωτερικό χώρο έχουν λιγότερο λίπος, περισσότερη πρωτεΐνη και υψηλότερα επίπεδα απαραίτητων λιπαρών οξέων.

23 Βιολογικό γάλα

24 Κατανάλωση βιολογικών δημητριακών

25 Κατανάλωση βιολογικών τροφίμων Μήλο/Αχλάδι: Τα περισσότερα χημικά υπολείμματα εντοπίζονται στη φλούδα, όπου επίσης βρίσκονται και πολλά θρεπτικά στοιχεία. Κατανάλωση με φλούδα σε βιολογικά μήλα και αχλάδια. Ντομάτα/Αγγούρι: Η βιολογική ντομάτα και το βιολογικό αγγούρι έχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά, βιταμίνη C και β-καροτένιο. Πατάτες: Οι μη βιολογικές πατάτες ψεκάζονται με μυκητοκτόνα κατά την ανάπτυξή τους και, στη συνέχεια, με ζιζανιοκτόνα πριν από τη συγκομιδή.

26 Θρεπτικά συστατικά σε Βιολογικά και Συμβατικά προϊόντα: Μέση % Διαφορά (Worthington, 2001) ΘρεπτικάΜέση % Διαφορά Βιταμίνη C+27.0 Σίδηρος+21.1 Μαγνήσιο+29.3 Φώσφορος+13.6 Νιτρικά-15.1 J. Altern. Complement. Med Apr; 7(2): Worthington V. Nutritional quality of organic versus conventional fruits, vegetables, and grains.

27

28

29 Χυμός τομάτας O βιολογικός χυμός ντομάτας περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά (συγκεκριμένα πολυφαινόλες) από χυμό που προέρχεται από συμβατικές καλλιέργειες. Οι πολυφαινόλες μπορεί να προστατεύσουν τον οργανισμό από καρδιαγγειακές και εκφυλιστικές ασθένειες. Οι ουσίες αυτές εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και επηρεάζουν την ενζυμική δραστηριότητα. Τα φαινόμενα αυτά θα μπορούσαν να εξηγηθούν από τους μηχανισμούς άμυνας των φυτών και τη διαθεσιμότητα του αζώτου.

30 Universidad de Barcelona. "Organic tomatoes contain higher levels of antioxidants than conventional tomatoes, study suggests." ScienceDaily. ScienceDaily, 3 July 2012.

31 Συστατικά βιολογικών τροφίμων Στη συμβατική γεωργία, το άζωτο μπορεί να προστεθεί σε διαλυτή μορφή, ως λίπασμα, ενώ στη βιολογική παραγωγή το φυτό δεν λαμβάνει τεχνητά θρεπτικά συστατικά και επομένως αντιδρά ενεργοποιώντας μηχανισμούς μεταβολισμού και άμυνας που αυξάνουν τα επίπεδα των πολυφαινολών. Ως εκ τούτου, τα συμβατικά φυτά μπορούν να χάσουν την αντίσταση τους στις ασθένειες με αποτέλεσμα να περιέχουν μικρότερες συγκεντρώσεις ορισμένων θρεπτικών ουσιών, κυρίως δευτερογενείς μεταβολίτες.

32 Συστατικά βιολογικών τροφίμων

33

34 Τα 10 μεγαλύτερα μερίδια αγορών για την κατανάλωση βιολογικών προϊόντων σε Παγκόσμιο επίπεδο για το έτος 2007 (Πηγή: IFOAM, 2009)

35