1 ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 3 Η ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗΣ Γ.Α.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
Advertisements

ΝΕΡΟ Είναι βασικό συστατικό του κυτταρικού περιβάλλοντος το οποίο συμβάλλει στη δομή, την εμφάνιση και τη διατηρησιμότητα των τροφίμων. Εξυπηρετεί απαραίτητες.
Επίδραση της Αφυδάτωσης στις βιταμίνες
8 κανόνες της έξυπνης κατανάλω-σης Κλείσε τον κύκλο
Η σημασία της ποιότητας στη γεωργική επιχείρηση
ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΚΑΙ ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ
Εισαγωγή στην επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων
ΖΑΧΑΡΗ & ΟΞΕΑ.
ΗΜΕΡΙΔΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, Γεύση,Οργανοληπτικά Χαρακτηριστικά,
Εισαγωγή στην Τροφογνωσία
Στάδια ανάπτυξης καλλιεργούμενων φυτών
ΧΑΡΤΙ Παραγωγή / Είδη χαρτιού
ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ  ΕΠΙΛΟΓΗ  ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΓΕΝΙΚΗ ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ
ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ-ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΛΛΑΝΤΙΚΩΝ
Ποιότητα Τροφής και Είδη Καλλιεργειών
ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΣΚΕΨΗ… ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Χημεία και καθημερινή ζωή Ομάδα Εργασίας
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
ΥΛΙΚΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ # 2.
Κοστολόγηση Μάθημα 10.
ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ Η ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
Ομάδες Τροφών Ιωάννα & Σταυρούλα.
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
ΥΛΙΚΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ.
ΘΕΜΑ: “Τεχνολογία και αγροτική κτηνοτροφική παραγωγή
2013 ΚΟΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑ ΕΑΡΙΝΟ Ε ΞΑΜΗΝΟ 2015 ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΚΤΕΝΑ ΔΙΑΛΕΞΗ¨5
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
Οξυγαλακτικά βακτήρια
ΣΧ0ΛΗ ΤΕΧΝ0Λ0ΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Σόνια Αρχοντάκη, Νάντια Βασιλικού, Θεοδώρα Τσουτσουλιανούδη
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Ο γλυκός εχθρός της υγείας μας Ο γλυκός εχθρός της υγείας μας Σχολικό έτος Υπεύθυνοι καθηγητές: ΓΑΛΑΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΣΟΠΕΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.
ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ ΜΠΑΝΑΝΑ ΚΑΙ ΜΗΛΟ.
Kριτήρια Συλλεκτικής Ωριμότητας (ΙΙ) Xημικά χαρακτηριστικά Τα χημικά χαρακτηριστικά του καρπού αποτελούν ασφαλή κριτήρια συλλεκτικής ωριμότητας για το.
ΔΙΑΠΝΟΗ : ΑΠΩΛΕΙΑ H 2 O (ΜΟΡΦΗ ΥΔΡΑΤΜΩΝ) ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΦΥΤΙΚΟΥΣ ΙΣΤΟΥΣ (mg H 2 O cm -2 day -1 ) Α. ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ  Ένταση της Αναπνοής  Σχήμα (επιφάνειας/όγκου)
ΜΕΤΑΣΥΛΛΕΚΤΙΚΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 4 & 5. Μετασυλλεκτική Εργ4-Λιοσάτου Γ.2 ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ Η έννοια της ποιότητας αποκτά όλο και.
Εξέλιξη ποιότητας κατά την εμπορία Εισαγωγικά Κατά τη διάρκεια εμπορίας των καρπών παρατηρείται συνεχής εξέλιξη στις οργανοληπτικές ιδιότητες που εκδηλώνονται.
10ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΡΔ\ΟΔΑΚΙΝΩΝ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ – Σ.ΤΕ.Γ. ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ Εισηγητής: Δρ.
Ειδικές Πληροφορίες Συντήρησης. Απώλεια βάρους σε θερμοκρασία 8 ο έπειτα από 7 και 14 ημέρες συντήρηση Η απώλεια βάρους σε καρπούς ΝΟΠ παίζει σημαντικό.
Ισοζύγιο Ενέργειας Και Έλεγχος Βάρους θεωρεία & Άσκηση Πράξης ΕΞΑΜΗΝΟ Γ’
Παραπροϊόντα και υποπροϊόντα της βιομηχανίας τροφίμων στη διατροφή των παραγωγικών ζώων ως λειτουργικά συστατικά για την παραγωγή κρέατος με βελτιωμένα.
Οινολογία Εργαστήριο 1 ο. Οίνος ή κρασί το προϊόν που παράγεται αποκλειστικά από την αλκοολική ζύμωση μερική ή ολική των νωπών σταφυλιών σπασμένων ή όχι.
Αλάτι ονομάζεται το μαγειρικό άλας ή χλωριούχο νάτριο. Με αυτό αλατίζουμε τα τρόφιμα και παρασκευάζουμε τα αλίπαστα. Το αλάτι είναι πολύ διαδομένο στη.
ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΤΣΕΚΟΥΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΡΟΥΠΑ.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΕΝΖΥΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΟΞΥΓΑΛΑΚΤΙΚΗΣ ΖΥΜΩΣΗΣ Εργαστήριο Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων - Άσκηση 8η.
Δασκαλάκη Δ. Δέσποινα Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Επ. συνεργάτιδα Medtronic Ηράκλειο, 10/9/2016 Διατροφικές συστάσεις & άσκηση σε ασθενείς με Διαβήτη.
ΜΕΤΑΣΥΛΛΕΚΤΙΚΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1. 2 ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Η ανάγκη για διατήρηση των τροφίμων φάνηκε από την πρώτη στιγμή που ο άνθρωπος άρχισε να οργανώνεται.
ΤΡΩΩ ΥΓΙΕΙΝΑ...ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ!
Μετασυλλεκτικοί Χειρισμοί Γεωργικών Προϊόντων
ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Σχεδιασμός Διαιτολογίου για Φυσιολογικές Καταστάσεις ΙΙ
Κατάρτιση διαιτολογίου
Φρούτα Ορισμός: Φρούτα και καρποί καλλιεργημένων και άγριων φυτών.
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
11 ερωτήσεις για τη διατροφή
συμπληρώματα διατροφής-νομοθεσία 2017
Ευρωπαϊκή Νομοθεσία Περί Διάθεσης Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων στην Αγορά Κανονισμός 1107/2009 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2ο.
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
ΕΛΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
Η ΑΓΟΡΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ Αναστασιος Παπαθωμάς Σύμβουλος ΟΕΥ Α’, Βρυξέλλες ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ.
ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
3.5 Δημητριακά και ψωμί.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 3 Η ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗΣ Γ.Α.

2 Ποιότητα οπωροκηπευτικών Παγκόσμια παραγωγή – Διεθνές εμπόριο Σημασία στην ανθρώπινη διατροφή Σύσταση των οπωροκηπευτικών Ποιότητα Παράμετροι της ποιότητας Γεύση οπωροκηπευτικών Ασφάλεια προϊόντων

3 Παγκόσμια παραγωγή – Διεθνές εμπόριο Η κατανάλωση οπωροκηπευτικών προϊόντων παρουσιάζει αυξητικές τάσεις διεθνώς. Οι καταναλωτές ενδιαφέρονται για τις υγιεινές δίαιτες και τα φυτικά τρόφιμα με αποτέλεσμα να αυξάνει η ζήτηση. Η ποιότητα στις δυτικές χώρες αποκτά αύξουσα σημασία και οι καταναλωτές είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για καλύτερη ποιότητα.

4 Η τάση κατανάλωσης οπωροκηπευτικών Stuart Platt, Department for Environment, Food, and Rural Affairs (Defra) UK

5 Η τάση κατανάλωσης οπωροκηπευτικών-1 Stuart Platt, Department for Environment, Food, and Rural Affairs (Defra) UK

6 Ποιότητα Το σύνολο των χαρακτηριστικών ενός προϊόντος, που επιτρέπουν το διαχωρισμό του και σχετίζονται άμεσα με την ικανότητα του καταναλωτή, ο οποίος είναι σε θέση να ξεχωρίζει το προϊόν και να το διακρίνει από το σύνολο ομοειδών προϊόντων. Το σύνολο των χαρακτήρων ή ιδιοτήτων ενός προϊόντος που αναφέρονται στη βρωσιμότητα, την εμφάνιση και γενικώς τη χρησιμότητά του.

7 Συστατικά ποιότητας Γενική εμφάνιση (μέγεθος, σχήμα, χρώμα) Τυχόν ελαττώματα στον καρπό Κατάσταση της επιφάνειας του καρπού, λεία ή ανώμαλη, βλάβες από κακή μεταχείριση ή από ασθένειες/έντομα ή συρρικνωμένη επιδερμίδα Φυσικά – ανατομικά χαρακτηριστικά Γεύση Άρωμα Θρεπτική αξία Ασφάλεια

8 ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΖΥΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ  Η ενζυματική δράση μπορεί να προκαλέσει μεταβολές στο χρώμα, στη γεύση, στην υφή και σε άλλα χαρακτηριστικά. Η ενζυματική καστάνωση των φρούτων και των λαχανικών, που παρατηρείται με τη μορφή μαυρίσματος στις κομμένες επιφάνειες, πχ μήλου, αχλαδιού, πατάτας, οφείλεται στη δράση των ενζύμων που προκαλούν οξείδωση στην παρουσία οξυγόνου στην ατμόσφαιρα.

9 ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΖΥΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ  Για την αποφυγή των ανεπιθύμητων ενζυματικών μεταβολών και την καταστροφή των ανεπιθύμητων μικροοργανισμών, τα τρόφιμα δέχονται θερμική επεξεργασία κατά την παρασκευή τους, με σκοπό να παραταθεί ο χρόνος διατήρησης τους, ή εμβαπτίζονται σε αναστολείς, π.χ. ασκορβικό οξύ.

10

11 Βέλτιστες συνθήκες διατήρησης μετα- συλλεκτικά. Ένα παράδειγμα: τα μήλα.

12 Προτιμήσεις καταναλωτών Η εμφάνιση του καρπού αποτελεί το βασικό κριτήριο για την αρχική αγορά του προϊόντος Επιλέγονται προϊόντα που έχουν ελκυστικό χρώμα, μέγεθος, σχήμα και συνεκτικότητα Θρεπτική αξία και ενισχυτικές ιδιότητες για την υγεία Προτιμώνται προϊόντα τοπικής παραγωγής Γεύση, τιμή κ.λπ.

13 Γεύση οπωροκηπευτικών Οι αγορές οπωροκηπευτικών προϊόντων που πραγματοποιούνται για πρώτη φορά βασίζονται στην εμφάνιση και τη συνεκτικότητά του. Οι επαναλαμβανόμενες αγορές για ένα συγκεκριμένο προϊόν βασίζεται σε εσωτερικά χαρακτηριστικά του που καθορίζουν την ποιότητα, πρωτίστως τη γεύση. Η γεύση αποτελεί ένα σύνθετο χαρακτηριστικό, το οποίο καθορίζεται κυρίως από γενετικούς (χαρακτηριστικά της ποικιλίας και του υποκειμένου) και περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως και από το βαθμό ωριμότητας του καρπού.

14 Γεύση οπωροκηπευτικών -1 Η ποιότητα της γεύσης βρίσκεται στο άριστο επίπεδο κατά τη συγκομιδή των καρπών, εκτός από τους κλιμακτηρικούς καρπούς, όπου συνεχίζεται η ωρίμανσή τους μετά τη συγκομιδή. Η διάρκεια ζωής της γεύσης (flavor life) είναι μικρότερη από τη διάρκεια ζωής των προϊόντων στο ράφι (shelf life), καθώς η τελευταία βασίζεται κυρίως στην εμφάνιση του προϊόντος.

15 Εποχή συγκομιδής φρούτων - λαχανικών

16 Μετα-συλλεκτική φυσιολογία φρούτων Γενικά στους καρπούς παρατηρείται πτώση της έντασης αναπνοής πριν την ωρίμανση. Σε μερικούς καρπούς αυτή η μείωση ακολουθείται από απότομη αύξηση της αναπνοής κατά την ωρίμανση ενώ σε άλλους όχι. Με βάση την απότομη ή μη αύξηση της αναπνοής, οι καρποί διαιρούνται σε δύο μεγάλες ομάδες: τους κλιμακτηριακούς (με απότομη αύξηση της αναπνοής) και τους μη κλιμακτηριακούς (χωρίς απότομη αύξηση). Οι κλιμακτηριακοί καρποί ωριμάζουν πολύ πιο γρήγορα από την κλιμακτηριακή κρίση και μετά, ενώ οι μη κλιμακτηριακοί ωριμάζουν με πιο αργό ρυθμό, πράγμα που επιτρέπει την αποθήκευσή τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

17 Μετα-συλλεκτική φυσιολογία φρούτων Κλιμακτηριακά φρούτα είναι τα μήλα, τα αχλάδια. τα βερίκοκα τα ροδάκινα, τα αβοκάντο, οι μπανάνες, ενώ μη κλιμακτηριακά είναι τα κεράσια, τα σταφύλια, οι φράουλες και τα εσπεριδοειδή. Η κλιμακτηριακή κρίση (σημείο στη ζωή του καρπού όπου παρατηρείται η αύξηση στην ένταση της αναπνοής) επηρεάζεται από τη θερμοκρασία και τη σύνθεση της ατμόσφαιρας. Η ωρίμανση των κλιμακτηριακών καρπών συνοδεύεται και από την παραγωγή αιθυλενίου, η φυσιολογική σημασία του οποίου είναι γνωστή αφού ακόμα και σε ίχνη στην ατμόσφαιρα του θαλάμου διεγείρει τα φαινόμενα της ωρίμανσης.

18 Μετα-συλλεκτική φυσιολογία φρούτων Για να περιορίσουμε ή να αποφύγουμε την αλλοίωση του προϊόντος πρέπει να επιβραδύνουμε τη φυσιολογική εξέλιξη να ελαττώσουμε τις απώλειες υγρασίας. να περιορίσουμε την ανάπτυξη των μικροοργανισμών και το ρυθμό των χημικών αντιδράσεων. Η ψύξη, όταν χρησιμοποιείται σωστά, μπορεί να επιτύχει όλα τα παραπάνω, προστατεύοντας το προϊόν από τις διάφορες αλλοιώσεις και συντελώντας στη μακρά του συντήρηση.

19 Γευστικά συστατικά Γλυκύτητα, οξύτητα, πικρότητα, αλμυρότητα, στυφότητα, άρωμα Η γλυκύτητα των καρπών οφείλεται στα σάκχαρα, όπως η σακχαρόζη και η φρουκτόζη στα εσπεριδοειδή, η γλυκόζη και/ή η φρουκτόζη σε καρπούς τομάτας, η σορβιτόλη και άλλα σάκχαρα στα ώριμα δαμάσκηνα. Η οξύτητα οφείλεται κυρίως σε οργανικά οξέα όπως το κιτρικό οξύ στα λεμόνια, το μηλικό οξύ στα μήλα, το κινινικό οξύ στα ακτινίδια, το τρυγικό οξύ στα σταφύλια, το οξαλικό οξύ στις μπανάνες.

20

21 Σάκχαρα εσπεριδοειδών

22 ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΟΞΕΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

23 Σορβιτόλη Sorbitol IUPAC name Properties Molecular formulaC C 6 H 14 O 6 H O Molar mass g/mol Density1.489 g/cm³ Melting point95 °C Boiling point296 °C Προκύπτει από την γλυκόζη μετά από μετατροπή της αλδεϋδικής ομάδας σε υδροξύλιο. Προσδίδει 2,6 kilocalories (11 kilojoules) ανά gram. ΣΑΚΧΑΡΑ PRUNUS DOMESTICA L. Cinquanta et al. Food Chemistry 79 (2002) 233–238

24 Άλλα συστατικά της γεύσης Η πικρότητα οφείλεται σε τερπενοειδή (λεμονίνη – πορτοκάλια) ή σε φλαβονοειδή γλυκοσίδια (ναργινίνη – γκρέϊπ φρούτο) Η αλμυρότητα οφείλεται σε διάφορα φυσικά άλατα Η στυφότητα οφείλεται κυρίως σε φλαβονοειδή, αλκαλοειδή και τανίνες Το άρωμα οφείλεται σε πτητικές ενώσεις των καρπών

25 Τερπενοειδή

26 Λεμονένιο ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑΛΕΜΟΝΙΑ

27 Ασφάλεια προϊόντων Τα πρότυπα πιστοποίησης έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις στο θέμα της ασφάλειας των προϊόντων. Αυτές αναφέρονται: Στο πρότυπο AGRO-2 Στο πρότυπο EUREPGAP Στους κανονισμούς περί βιολογικών προϊόντων

28 ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ Συχνότητα Παρτίδες Αριθμός δειγμάτων Χειρισμός δειγμάτων Δείγματα σε σχέση με το είδος του τροφίμου Διαχείριση δειγμάτων Αξιοπιστία μεθόδων Διασταύρωση αποτελεσμάτων

29 ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ Μικροβιολογική ποιότητα Παράσιτα Χημική ποιότητα Τοξικολογική ποιότητα Φρεσκότητα – Ωρίμανση Προηγούμενη συντήρηση Ακεραιότητα καρπών και φύλλων Χρώμα Οσμή

30 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ Ολικά κολοβακτηριοειδή Η International Commission on Microbiological Specification for Food (ICMSF) συνιστά επίπεδα κατώτερα του 1 x ανά 100 g Escherichia coli. Τα τρόφιμα που καταναλώνονται χωρίς περαιτέρω επεξεργασία στην Ευρώπη πρέπει να φέρουν λιγότερα από100 βακτήρια E. coli ανά 100 g υγρού βάρους. Ζεμάτισμα, εξυγίανση

31

32

33 ΠΑΡΑΣΙΤΑ Ascaris lumbricoides Trichostrongylus spp Schistosoma heamatobium και mansoni Trichuris trichiura Strongyloides stercoralis Eίδη παρασίτων Βιωσιμότητα

34 Echinococcus granulosus

35 ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΒΕΡΙΚΟΚΩΝ, ένα παράδειγμα Σύμφωνα με την Κοινοτική Νομοθεσία (Κανονισμοί ΕΚ 2200/96 και 1148/01), τα νωπά φρούτα και λαχανικά που προορίζονται να διατεθούν στις πάσης φύσεως αγορές και καταστήματα της Ε.Ε, να εξαχθούν ή εισαχθούν, πρέπει υποχρεωτικά να είναι τυποποιημένα.

36 ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΑ Επιλεγμένα φρούτα και λαχανικά, σύμφωνα με τους κανόνες ποιότητας που έχουν καθοριστεί από την Ε.Ε για κάθε προϊόν χωριστά και τα οποία προσφέρονται στο εμπόριο συσκευασμένα σε κατάλληλα μέσα συσκευασίας με την σωστή σήμανση, έτσι ώστε να υπάρχει ομοιομορφία στην καταγωγή, την ποικιλία, την ποιοτική κατηγορία, το μέγεθος ή βάρος, το βαθμό ωριμότητας κ.α. COMMISSION REGULATION (EC) No 1148/2001 of 12 June 2001 on checks on conformity to the marketing standards applicable to fresh fruit and vegetables

37 Τα βερίκοκα είναι φρούτα που μεθωριμάζουν δηλαδή η ωρίμανσή τους συνεχίζεται και μετά τη συγκομιδή τους. Το στάδιο ωριμότητας το οποίο πρέπει να έχουν αποκτήσει οι καρποί επί των δέντρων είναι καθοριστικής σημασίας παράγοντας ώστε αυτοί να μεθωριμάσουν στον επιθυμητό βαθμό για την κατανάλωσή τους. ΕΞΕΛΙΞΗ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ ΒΕΡΙΚΟΚΩΝ

38 ΩΡΙΜΑ ΒΕΡΙΚΟΚΚΑ: ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥΣ

39 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ Η εφαρμογή της τυποποίησης 1/ Είναι προς το συμφέρον των παραγωγών αφού στην προσπάθειά τους να παράγουν κατάλληλα για τυποποίηση προϊόντα, βελτιώνουν την ποιότητά τους, ικανοποιούνται οι καταναλωτές, αυξάνεται η ζήτηση και βελτιώνονται οι τιμές. 2/ Εξυπηρετεί τους εμπόρους αφού έτσι υπάρχει κώδικας συνεννόησης μεταξύ των εμπόρων ως και μεταξύ εμπόρων και συσκευαστών, με όλες τις δικλείδες διασφάλισης χωρίς την ανάγκη της επί τόπου παρουσίας των συναλλασσομένων.

40 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ 3/ Προστατεύει τους καταναλωτές αφού τα προσφερόμενα τυποποιημένα προϊόντα ελέγχονται ως προς την κατάλληλη ποιότητα και κυρίως ως προς την υγιεινή τους κατάσταση (υπολείμματα φυτοφαρμάκων και άλλων επικίνδυνων ουσιών, όπως βαρέα μέταλλα- νιτρικά άλατα-μυκοτοξίνες κλπ.)

41 ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ Τα προϊόντα που συσκευάζονται σε κάθε μέσο συσκευασίας πρέπει να ανταποκρίνονται: A.Στα ελάχιστα χαρακτηριστικά ποιότητας κάθε προϊόντος B.Στη δηλούμενη στη σήμανση: 1. ποιοτική κατηγορία (extra – I –II) 2. κατηγορία μεγέθους ή βάρους 3. ποικιλία ή εμπορικό τύπο

42 ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΜΕΣΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ Α/ Να αντέχουν κατά την μεταφορά. Β/ Να προστατεύουν το περιεχόμενο προϊόν από πιέσεις ή τραυματισμούς. Γ/ Να είναι από υλικά ακίνδυνα για την υγεία του ανθρώπου, (χαρτιά, πλαστικά κ.λ.π. που πιθανόν να τοποθετούνται στο εσωτερικό των κιβωτίων πρέπει να είναι καινούργια και καθαρά) Δ/ Τα χαρτο- ή ξυλο-κιβώτια πρέπει να είναι καινούργια.Τα πλαστικά κιβώτια μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν μόνον εφ’ όσον είναι πολύ καθαρά και έχουν κατάλληλη θέση για σωστή ετικέτα σήμανσης.

43 ΣΩΣΤΗ ΣΗΜΑΝΣΗ Η σήμανση πρέπει να είναι ευκρινής, με ανεξίτηλους χαρακτήρες, τυπωμένους επάνω στα μέσα συσκευασίας ή σε κατάλληλη επ’ αυτών ετικέτα και θα πρέπει να περιλαμβάνει συγκεντρωμένα τα εξής στοιχεία:

44 1.Το ονοματεπώνυμο ή το επίσημο εμπορικό σήμα του συσκευαστή ή και του εμπόρου την πλήρη διεύθυνση του (και αριθμό Μητρώου). 2.Την ποικιλία ή τον εμπορικό τύπο και το είδος του προϊόντος ανάλογα με τα χρησιμοποιούμενα μέσα συσκευασίας (ανοιχτά, κλειστά) και ανάλογα με τον σχετικό για το κάθε προϊόν κανονισμό. 3.Την ποιοτική κατηγορία των προϊόντων (extra – I – II). 4.Την κλίμακα μεγέθους ή βάρους ή και το βάρος των περιεχόμενων σε κάθε συσκευασία προϊόντων.

45 5. Την καταγωγή των προϊόντων (origin). Για όσα προϊόντα προέρχονται από άλλες χώρες πρέπει να αναγράφεται η χώρα και ενδεχομένως και η ζώνη παραγωγής του προϊόντος. Για τα ελληνικά προϊόντα υποχρεωτικά πρέπει να αναγράφεται και η τοπική περιοχή παραγωγής του κάθε προϊόντος. 6. Τα πιθανόν χρησιμοποιηθέντα απολυμαντικά – συντηρητικά – παρεμποδιστές αναπνευστικής δραστηριότητας (εφ’ όσον έχουν τη σχετική έγκριση που επιτρέπει τη χρήση τους).

46 ΣΗΜΑΝΣΗ ΣΕ ΜΙΚΡΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΚΑΤΗΓ: Ι

47 ΣΗΜΑ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ

48 ΣΗΜΑΝΣΗ ΧΑΡΤΟΚΙΒΩΤΙΟΥ ΜΕ ΛΕΜΟΝΙΑ ΚΑΤΗΓ: ΙΙ (Δεν είναι υποχρεωτική η κλίμακα μεγέθους)

49 ΣΗΜΑΝΣΗ ΧΑΡΤΟΚΙΒΩΤΙΟΥ ΜΕ ΛΕΜΟΝΙΑ ΚΑΤΗΓ: ΙΙ (Δεν είναι υποχρεωτική η κλίμακα μεγέθους)

50 ΣΗΜΑ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ

51 ΈΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΑΝΟΝΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΕΡΙΚΟΚΚΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (Ε.Κ.) : 851/2000 ΕΞΤΡΑ Ι ΙΙ Ι) Ελάχιστα χαρακτηριστικά - ακέραια - υγιή - απαλλαγμένα από μη φυσιολογική εξωτερική υγρασία - απαλλαγμένα από ξένες οσμές και γεύσεις - πρακτικά απαλλαγμένα από ζωικά παράσιτα και αλλοιώσεις - καθαρά απαλλαγμένα από ορατές ξένες ύλες και ιδιαίτερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων - ωριμότητα που να επιτρέπει αντοχή σε μεταφορά και μεταχείριση και να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της κατανάλωσης.

52 ΔΙΑΤΑΞΕΙΣΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΞΤΡΑΙΙΙ ΙΙ) Ποιοτικά χαρακτηριστικά σχήμα ανάπτυξη χρωματισμό σάρκα επιδερμίδα επιμήκη ελαττώματα λοιπά ελαττώματα (συνολική επιφάνεια) τυπικά ποικιλίας -χωρίς ελαττώματα - -//- -//- Άθικτη Μόνο πολύ ελαφρά ηλιακά εγκαύματα - -τυπικά της ποικιλίας με ελαφρό ελάττωμα - -//- -//- -Άθικτη -ελαφρά τραύματα από τριβές, ελαφρά ηλιακά εγκαύματα -μέχρι 1cm - μέχρι 0,5cm 2 -ανταποκρίνονται στα ελάχιστα χαρακτηριστικά έχουν όμως τέτοια ελαττώματα ώστε να μην μπορούν να καταταγούν στις προηγούμενες κατηγορίες -μέχρι 2cm - μέχρι 1cm 2

53 ΒΕΡΙΚΟΚΑ ΠΟΙΟΤ.ΚΑΤΗΓ: ΙΙ

54 ΒΕΡΙΚΟΚΑ ΠΟΙΟΤΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ EXTRA (Υποχρεωτική η συσκευασία σε στρώσεις)

55 ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΒΕΡΙΚΟΚΩΝ ΠΟΙΟΤΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΙΙ (Δεν είναι υποχρεωτική η ομοιομορφία μεγέθους)

56 ΔΙΑΤΑΞΕΙΣΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΞΤΡΑΙΙΙ ΙΙΙ) Ταξινόμηση κατά μέγεθος βάσει μέγιστης διαμέτρου ισημερινής τομής ελάχιστο μέγεθος 35mm30mm μέγιστη διαφορά στο ίδιο μέγεθος 5mm10mmδεν είναι υποχρεωτική η ταξινόμηση μεγεθών

57 ΜΕΤΡΗΣΗ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΜΕΤΡΟΥ ΤΗΣ ΙΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΤΟΜΗΣ ΤΩΝ ΚΑΡΠΩΝ

58

59 ΔΙΑΤΑΞΕΙΣΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΞΤΡΑΙΙΙ ΙV) Ανοχές (σε αριθμό καρπών ή βάρος) -Ποιότητας-5%-10% -Μεγέθους -10%(μέσα στα όρια 3mm περισσότερο ή λιγότερο από το αναγραφόμενο μέγεθος) -Δεν είναι υποχρεωτική η ταξινόμηση -Σύνολο - μέχρι 10%- μέχρι 15%-

60 ΔΙΑΤΑΞΕΙΣΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΞΤΡΑΙΙΙ V) Συσκευασία και εμφάνιση - ομοιογένεια ως προς: - ποικιλία - ποιότητα - μέγεθος - χρωματισμό -ποικιλία - ποιότητα - μέγεθος - -εμπορικός τύπος -ποιότητα -χωρίς ταξινόμηση - - εμφάνιση -προσυσκευασμένα σε ένα ή περισσότερα στρώματα προσυσκ- ευασμένα ή χύμα χύμα

61 ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΑΝΟΝΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΕΡΙΚΟΚΚΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (Ε.Κ.) : 851/2000 ΕΞΤΡΑ Ι ΙΙ Ι) Ελάχιστα χαρακτηριστικά - ακέραια - υγιή - απαλλαγμένα από μη φυσιολογική εξωτερική υγρασία - απαλλαγμένα από ξένες οσμές και γεύσεις - πρακτικά απαλλαγμένα από ζωικά παράσιτα και αλλοιώσεις - καθαρά απαλλαγμένα από ορατές ξένες ύλες και ιδιαίτερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων - ωριμότητα που να επιτρέπει αντοχή σε μεταφορά και μεταχείριση και να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της κατανάλωσης.

62 ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΑΝΟΝΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΕΡΙΚΟΚΚΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (Ε.Κ.) : 851/2000 ΕΞΤΡΑ Ι ΙΙ Ι) Ελάχιστα χαρακτη- ριστικά - ακέραια - υγιή - απαλλαγμένα από μη φυσιολογική εξωτερική υγρασία - απαλλαγμένα από ξένες οσμές και γεύσεις - πρακτικά απαλλαγμένα από ζωικά παράσιτα και αλλοιώσεις - καθαρά απαλλαγμένα από ορατές ξένες ύλες και ιδιαίτερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων - ωριμότητα που να επιτρέπει αντοχή σε μεταφορά και μεταχείριση και να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της κατανάλωσης.

63 Βερίκοκο, 100g. Διατροφικά στοιχεία ανά 100g Θερμίδες 48 kcal ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ11 g - Σάκχαρα 2.4g - Φυτικές ίνες 2.1g Λίπος0.3 g Πρωτεΐνη1.4 g Θειαμίνη (Βιτ. B1) 0.03 mg3% Ριβοφλαβίνη (Βιτ. B2) 0.04 mg3% Νιασίνη (Βιτ. B3) 0.6 mg4% Βιταμίνη Α RAE 96 mcg11% Βιταμίνη B mg4% Βιταμίνη Ε 0,89 mg6% Βιταμίνη C 10 mg11% Ασβέστιο 13 mg1% Σίδηρος 0.39 mg5% Μαγνήσιο 10 mg3% Φώσφορος 23 mg3% Ψευδάργυρος 0.20 mg2% Τα ποσοστά είναι σύμφωνα με τις συνιστώμενες ημερήσιες συστάσεις για ενήλικες: USDA Nutrient databaseUSDA Nutrient database

64 Ποικιλίες βερικοκιάς Η βερικοκιά (Prunus armeniaca ή Armeniaca vulgaris) ανήκει στην οικογένεια Rosaceae και την υποοικογένεια Prunoidae. Σήμερα καλλιεργείται στην Εύκρατη ζώνη της Ευρώπης, Ασίας, Αφρικής και κυρίως στις χώρες της Μεσογείου. Στην Ελλάδα καλλιεργείται σποραδικά σε όλη τη χώρα.

65 Ποικιλίες βερικοκιάς Η Βερικοκιά δεν έχει πολλές ποικιλίες, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το δέντρο είναι αυτογόνιμο και περιορίζεται η φυσική διασταύρωση. Στην Ελλάδα διαδόθηκε η Ελληνικής προέλευσης ποικιλία «Μπεμπέκου» που καλλιεργείται κυρίως στην νότια Ελλάδα. Επίσης καλλιεργούνται και οι ποικιλίες «Πρώιμα Τίρυνθας» και «Διαμαντοπούλου» (έχουν πιο λευκή σάρκα από τα άλλα και είναι αρκετά μικρότερα σε μέγεθος, ιδιαίτερα αρωματικά αλλά και ευαίσθητα).

66 Ποικιλίες βερικοκιάς-1 Μπεμπέκου. Είναι πολύ παραγωγική, εξαγώγιμη ποικιλία με μεγάλους καρπούς, νόστιμους και αρωματικούς, όταν είναι εντελώς ώριμοι. Έχει μικρή περίοδο λήθαργου. Αντέχει στην συσκευασία και τις μεταφορές. Ωριμάζει τέλη Ιουνίου έως αρχές Ιουλίου. Αποτελεί την κύρια ελληνική ποικιλία (μαζί με την Διαμαντοπούλου). Είναι ποικιλία εξίσου καλή για επιτραπέζια και για βιομηχανική χρήση (κονσέρβα, γλυκό).

67 Ποικιλίες βερικοκιάς-1 Διαμαντοπούλου. Ο καρπός της είναι μετρίου μεγέθους, πολύ νόστιμος και αρωματικός. Ωριμάζει 1-2 εβδομάδες μετά την Μπεμπέκου. Είναι ποικιλία εξαιρετικής ποιότητας, αλλά πιο ευαίσθητη από την Μπεμπέκου στην συσκευασία και στις μεταφορές και λιγότερο παραγωγική. Από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά οι πρώιμες ποικιλίες βερίκοκου (Τίρυνθας, Aurora), ενώ το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου ωριμάζει το «Μπεμπέκου». Λίγες μέρες μετά, έρχονται τα βερίκοκα Διαμαντοπούλου.

68 Καρποί ποικιλίας «Μπεμπέκου» Συνολικά οι κυριότερες ποικιλίες στην Ελλάδα είναι: Polonais Rouge du Roussillon Bergeron Cafona Boccucia Monaco Bello Μπεμπέκου Διαμαντοπούλου Precoce de Tyrinthe Bulida Canino Moniqui Borida Currot Paviot Real Fino

69

70 Ποιότητα άλλων φρούτων και λαχανικών Τα μήλα, εσπεριδοειδή, επιτραπέζια σταφύλια, ακτινίδια, ροδάκινα και νεκταρίνια, αχλάδια, φράουλες και τομάτες, είναι: Κατηγορία Έξτρα, Κατηγορία Ι, και Κατηγορία ΙΙ. Ενώ, για τα μαρούλια- κατσαρά αντίδια- πλατύφυλλα αντίδια και τις γλυκές πιπεριές κατατάσσονται στις ακόλουθες κατηγορίες: Κατηγορία Ι, και Κατηγορία ΙΙ

71

72

73 ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΒΑΛΕΝΤΣΙΑ

74 ΣΟΥΛΤΑΝΙΚΟΤΣΥΦΑΛΙ ΛΙΑΤΙΚΟ

75 ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ ΠΟΙΚΙΛΙΑΣ HAYWARD

76

77 ΚΟΝΤΟΥΛΑ

78

79 ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΑ Ή ΤΣΑΚΩΝΙΚΑ

80 Ποικιλίες Αχλαδιών και ημερομηνίες συγκομιδής οι οποίες μεταβάλονται αναλόγως των καιρικών συνθηκών Kontula5 Ιουλίου* Cosia15 Ιουλίου* Santa Maria25 Ιουλίου* Crystallia10 Αυγούστου* Williams15 Αυγούστου* Hailant20 Αυγούστου* * Οι ημερομηνίες διαφοροποιούνται ανάλογα των καιρικών συνθηκών(+/- 10 ημέρες)