ΨΗΣΙΜΟ ΣΤΟN ΦΟΥΡΝΟ
ΣΤΟΧΟΙ Ορίζει τη μέθοδο. Αναφέρει τις τροφές που ψήνονται με τη μέθοδο αυτή. Ονομάζει τον εξοπλισμό που απαιτείται. Περιγράφει τη μέθοδο. Αναφέρει τα σημεία που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή. Επεξηγεί τα διάφορα σημεία προσοχής και τα στάδια της μεθόδου.
ΟΡΙΣΜΟΣ: ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΤΕΓΝΟ ΨΗΣΙΜΟ ΤΡΟΦΗΣ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΥΓΡΟΥ.
ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΨΗΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΑΥΤΗ: ΨΩΜΙ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΠΟ ΑΛΕΥΡΙ (ΓΛΥΚΑ ΚΑΙ ΑΛΜΥΡΑ) ΠΑΤΑΤΕΣ ΑΥΓΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΡEΜΕΣ ΕIΔΗ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚHΣ
ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΨΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΜΕΘΟΔΟ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ: ΦΟΥΡΝΟΥΣ ΛΑΜΑΡΙΝΕΣ ΦΟΡΜΕΣ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΛΛΑ ΔΟΧΕΙΑ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΡΕΙΣ ΤΡΟΠΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ BAKING: ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΗ ΥΓΡΑΣΙΑ. Η ΜΟΝΗ ΥΓΡΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΦΗ ΟΤΑΝ ΑΥΤΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΤΜΟΣ, Π.Χ. CAKES.
ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΥΓΡΑΣΙΑΣ, Η ΟΠΟΙΑ ΕΠΙΤΑΧΥΝΕΙ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ (Π.Χ. ΨΩΜΙ). Η ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΗ ΥΓΡΑΣΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΝΟΣ ΔΟΧΕΙΟΥ ΜΕ ΚΟΧΛΑΣΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ.
ΜΕ ΜΠΕΝ-ΜΑΡΙ (ΒAIN ΜARIE) ΟΠΟΥ ΨΗΝΟΝΤΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΑΥΓΑ, ΟΠΩΣ Η ΚΡΕΜΑ ΚΑΡΑΜΕΛΕ ΚΑΙ ΤΑ ΣΟΥΦΛΕ (CRÈME CARAMEL AND SOUFFLÉS).
ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΟΧΗΣ Ο ΦΟΥΡΝΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΡΜΑΝΘΕΙ ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΠΡΟΤΟΥ Η ΤΡΟΦΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ Σ’ ΑΥΤΟΝ. ΟΙ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΕΙΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ. ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΦΟΥΡΝΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΑΙ.
ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΟΧΗΣ Η ΤΡΟΦΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΣΩΣΤΟ ΡΑΦΙ ΤΟΥ ΦΟΥΡΝΟΥ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΨΗΛΟΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΦΟΥΡΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΖΕΣΤΟ. ΤΟ MISE EN PLACE ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΑΥΤΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΕΣ ΓΙΑΤΙ ΤΥΧΟΝ ΠΑΡΑΛΗΨΕΙΣ ΘΑ ΜΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.
ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΕΠΑΛΕΙΨΗ ΔΟΧΕΙΩΝ (GREASING). ΜΕΡΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΧΑΡΑΣΣΟΝΤΑΙ ΜΕ ΜΑΧΑΙΡΙ ΓΙΑ: ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΤΑΙ Ο ΑΕΡΑΣ ΚΑΙ Η ΥΓΡΑΣΙΑ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ. ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΛΕΓΧΟ ΜΕΡΙΔΩΝ. ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΨΗΣΙΜΟ. Η ΣΩΣΤΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΕΙ ΚΑΥΣΙΜΑ, ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΧΩΡΟ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ.
ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ Η ΕΠΑΛΕΙΨΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ ΜΕ ΠΙΝΕΛΟ (BRUSHING) ΓΙΝΕΤΑΙ: ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ ΜΕ ΚΤΥΠΗΜΕΝΟ ΑΥΓΟ. ΚΑΤΑ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ ΜΕ ΓΑΛΑ. ΜΕΤΑ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ ΜΕ ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΙ ΓΑΛΑ Η’ ΝΕΡΟ.
ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΠΑΣΠΑΛΙΣΜΑ (DUSTING) ΓΙΝΕΤΑΙ: ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ, ΜΕ ΑΛΕΣΜΕΝΗ ΦΡΥΓΑΝΙΑ Η΄ ΖΑΧΑΡΗ ΣΕ ΔΟΧΕΙΑ Η΄ ΦΟΡΜΕΣ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΟΙ ΤΡΟΦΕΣ. ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΨΩΜΙΑ Η΄ ΡΟΛΟΥΣ ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ Η΄ ΣΟΥΣΑΜΙ. ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ ΜΕ ΖΑΧΑΡΗ ΑΧΝΗ (Π.Χ. ΖΥΜΕΣ).
ΣΤΟΧΟΙ Ορίζει τη μέθοδο. Αναφέρει τις τροφές που ψήνονται με τη μέθοδο αυτή. Ονομάζει τον εξοπλισμό που απαιτείται. Περιγράφει τη μέθοδο. Αναφέρει τα σημεία που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή. Επεξηγεί τα διάφορα σημεία προσοχής και τα στάδια της μεθόδου.