Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ – ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ – ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ – ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ
ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ : ΕΕΕΕΚ ΛΕΙΒΑΔΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: Δ.Δ.Ε. ΒΟΙΩΤΙΑΣ Σχ. Έτος: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΠΟΥ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ : ΚΩΝΣΤΑΝΤΑ ΔΗΜΗΤΡΑ (ΠΕ20.50) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ : ΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ (ΠΕ ) ΔΡΟΛΑΠΑ ΧΑΡΑ (ΔΕ01)

2 Αναζήτηση πληροφοριών
Συγκέντρωση των στοιχείων μέσω περιοδικών, διαδικτύου και επεξεργασία τους. Ασκήσεις και δραστηριότητες.

3 Η σημασία και η λειτουργία των δοντιών (Παρουσίαση δοντιών)
Νεογιλά ονομάζονται τα πρώτα δόντια του παιδιού και έχουν μεγάλη σημασία γιατί προετοιμάζουν το έδαφος για την ανατολή των μόνιμων δοντιών. Μόνιμα δόντια δεύτερη και τελευταία σειρά των δοντιών κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Eίναι 32 στο σύνολο τους και σε κάθε γνάθο βρίσκονται 4 κοπτήρες (κεντρικοί και πλάγιοι), 2 κυνόδοντες, 4 προγόμφιοι και 6 γομφίοι. Είναι 20 στο σύνολό τους και σε κάθε γνάθο υπάρχουν 4 κοπτήρες (2 κεντρικούς και 2 πλάγιους), 2 κυνόδοντες και 4 γομφίοι.

4

5 Πώς πρέπει να φροντίζουμε τα δόντια μας
Bουρτσίζουμε μετά από κάθε γεύμα. Επίσης, να βουρτσίζουμε πάντα και τη γλώσσα μας. Κάθε 6 μήνες επίσκεψη στον οδοντίατρο για έλεγχο της στοματικής μας υγιεινής. Σωστή διατροφή.

6 Συσχέτιση δοντιών – τροφών (σύνδεση με πρόγραμμα διατροφής)
Υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που μας βοηθούν στη διατήρηση της στοματικής μας υγείας. Μεταξύ αυτών είναι το τυρί, το κοτόπουλο, το κόκκινο κρέας, οι ξηροί καρποί και το γάλα. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι επίσης μεταξύ των τροφών που προστατεύουν την υγεία των δοντιών. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ζάχαρη, όπως οι καραμέλες, τα μπισκότα, τα κέικ, τα πατατάκια, τα ξερά φρούτα και οι σοκολάτες θα πρέπει να αποφεύγονται. Η κατανάλωση των τροφών αυτών φυσικά δεν πρέπει να αποκλείεται από τη διατροφή µας, αλλά να γίνεται µε φειδώ και «τεχνική» (π.χ. να πίνουµε τους χυµούς µε καλαµάκι).

7 Ασθένειες δοντιών Οι πιο συχνές νόσοι του στόματος κατά την παιδική και την εφηβική ηλικία είναι η τερηδόνα και η ουλίτιδα. Η τερηδόνα και η ουλίτιδα μπορούν να προληφθούν σχεδόν 100%, ιδιαίτερα αν η οδοντιατρική πρόληψη αρχίσει εγκαίρως, από πολύ μικρή ηλικία

8 Εκμάθηση σωστού τρόπου καθαρισμού δοντιών

9 Επίσκεψη σε οδοντίατρο
Την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017, επισκέφθηκαν το σχολείο μας οι Οδοντίατροι κ.κ. Μπέλλου Ευαγγελία του Κ.Υ. Διστόμου και Μπαλτσιώτη Γαρυφαλλιά της Μ.Υ. του ΠΕΔΥ Λιβαδειάς, και υλοποίησαν πρόγραμμα Αγωγής Στοματικής Υγείας, έκαναν επίδειξη τεχνικής βουρτσίσματος των δοντιών και στη συνέχεια εξέτασαν τους μαθητές. 

10

11

12

13

14 Δομή, συστατικά οδοντόκρεμας
Αναζήτηση υλικών για την δημιουργία οδοντόκρεμας Οι σύγχρονες οδοντόκρεμες είναι αρκετά διαφορετικές από αυτές που κυκλοφορούσαν μέχρι πριν μερικά χρόνια.

15 Τα ενεργά συστατικά που βρίσκουμε συχνότερα στις οδοντόκρεμες είναι:
Φθόριο Αντιμικροβιακοί παράγοντες Απευαισθητοποιητικοί παράγοντες Λευκαντικοί παράγοντες Sodium Bicarbonate (Baking soda) Πυροφωσφορικά άλατα

16 Δημιουργία χειροποίητης οδοντόκρεμας

17

18

19 Δραστηριότητα (Τροφές βλαβερές και μη για τα δόντια)

20 Πλύσιμο δοντιών με την νέα οδοντόκρεμα

21

22

23 ΓΕΡΑ ΔΟΝΤΙΑ…. ΟΜΟΡΦΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ!!!


Κατέβασμα ppt "ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ – ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google