1 η ομάδα Γεωπόνοι Γαμπιεράκης Γιάννης Γιαννουκάς Ηλίας Ντεληγιώργη Σαββίνα Φασόλης Γιώργος Χαρινού Σταυρούλα Ελιά: από το δέντρο στο... πιάτο μας.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ελάτε να μάθουμε για τα δέντρα!!
Advertisements

Άνοιξη Η άνοιξη είναι η εποχή που η φύση ξαναγεννιέται. Τα φυτά ανθίζουν, τα ζώα ζευγαρώνουν. Ο καιρός είναι ηλιόλουστος και ζεστός. Άνοιξη έχουμε τον.
ΤΑ ΦΥΤΑ.
ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΣΟΦΙΑ ΒΡΕΤΤΟΥ ΣΟΦΙΑ ΒΡΕΤΤΟΥ ΑΝΘΗ ΓΚΕΜΟΥ ΑΝΘΗ ΓΚΕΜΟΥ.
Αν κόψουμε τη γη μας στη μέση, πώς θα είναι; Τι θα συναντήσουμε;
Ελιά Μια πρωτη γνωριμια Καψαλάκης Γιώργος.
Η ΕΛΙΑ Η ελιά μεγαλώνει με τη ζεστή φροντίδα του ήλιου.
ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ:
στην καθημερινή μας ζωή
Μαθητές: Στέλλα Γκούφα
Εργασία Στο Project Θέμα: Η Ελιά.
Είμαι το μέρος που συνδέει το άνθος με το βλαστό
Η ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΤΗΣ ΩΣ ΜΟΡΦΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Ως παράγοντας πολιτισμού και οικονομίας
Η Συγκομιδή της Ελιάς.
1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Α.Π.Θ ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΑΣΑΚΗΣ Ε΄2
Μαθαίνω για τις… Ομαδεσ τροφιμων.
ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
Και πώς να τις κατασκευάσετε
4o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ‘’ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ’’
ΛΙΠΗ ΚΑΙ ΛΑΔΙΑ Στόχοι Ο Μαθητής
Η ελια και το λαδι.
Η ελιά είναι δέντρο με σκληρό βλαστό,
Εύκρατα φυλλοβόλα δάση
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Λάδι, ο πράσινος χρυσός»
Προσαρμογή των ζώων στο περιβάλλον
Άσκηση 8/1/2013 για όλες τις υποομάδες. Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΙΣ Mια πόλη με λιγότερους δρόμους και περισσότερο πράσινο.
Η ελιά.
ΛΥΚΕΙΟ ΖΕΦΥΡΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2012/2013
Η ελιά Βαρνάβας Φλωρίδης.
ΣΥΜΒΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΙΑ Χρίστος Τομάζος 10/2/2015.
Η ελιά.
Λευτέρης Δάλπης 1 ο πρότυπο Πειραματικό Π.Τ.Δ.Ε Α.Π.Θ Τάξη: Ε’
Η ελιά.
Ελιά Γ1.
Ελιές και Ελαιόλαδο Μαρία Αμπατζή, Ε2 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό
1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νικης Π.Τ.Δ.Ε.- Α.Π.Θ.
ΔΕΝΔΡΩΔΕΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Η ελιά καρπός ζωής για τον άνθρωπο
ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΙΕΣ
ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΦΑΓΗΤΟ!!! ‘Αλεξ Χαράλαμπος Στ’2.
ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΕΛΛΑΔΟΣ.  ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ  Αρωματικά φυτά είναι μια ομάδα ειδών φυτικού βασιλείου με κοινό χαρακτηριστικό το ότι περιέχουν στα διάφορα.
5ο Μάθημα: Ποικιλίες Ελιάς
ΚΑΖΜΙΡΑ ΤΡΕΤΣΙΑΚ ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΩΣΤΕΡΗΣ Σχολικό έτος Γ / ΣΙΟ ΑΡΧΑΝΩΝ Καθηγητής : Κατσοπρινάκης Σταύρος.
Μαριάνθη Αγριτέλη Ελευθερία Ηλιάδη Καφετζής Κωνσταντίνος.
Mηλιά Η μηλιά είναι το πιο διαδεδομένο οπωροφόρο παγκοσμίως, αντιπροσωπεύει το 50% των φυλλοβόλων οπωροφόρων δέντρων, με παγκόσμια ετήσια παραγωγή τα.
ΕΛΙΑ ΜΕΛΩΔΙΑ - ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ ΟΡΦΕΑΣ ΚΑΡΑΟΥΖΑΣ ΑΝΤΡΕΑΣ ΛΥΡΑΣ Δ3.
Διδασκαλία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο: Σχεδιασμός Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων Ι Ενότητα 7: Η Ελιά Διδάσκουσα: Βασιλική Φωτοπούλου Τμήμα Επιστημών της.
Σταχτοτσικνιάς - ardea cinerea
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΡΥΩΝΗΣ ΝΤΑΝΙΕΛ ΛΙΛΑ Ε1
Η ελια.
ΦΥΛΛΟΒΟΛΑ ΔΑΣΗ ΕΥΗ-ΕΙΡΗΝΗ ΦΑΝΙΟΥΔΑΚΗ ΣΟΝΙΛΑ ΤΖΕΧΑΛΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΧΑΝΩΝ
ΤΟ ΦΥΤΙΚΟ ΚΥΤΤΑΡΟ.
Μεσογειακη βλαστηση Μάθημα Γεωγραφία Α΄ Γυμνασίου
ΟΙ 4 ΕΠΟΧΕΣ.
Φαινόλες Ενώσεις που έχουν ένα τουλάχιστον –ΟΗ απευθείας ενωμένο σε C βενζολικού δακτυλίου. Οι φαινόλες έχουν αντιοξειδωτική δράση και δρουν ως παρεμποδιστές.
Το κλίμα.
Βελανιδιά Η βελανιδιά έχει 531 αυτοφυή είδη στο βόρειο ημισφαίριο της γης. Είναι δέντρα ψηλά αιωνόβια που βρίσκονται είτε σε πεδινές είτε σε ορεινές.
Το μάζεμα της ελιάς –Η παραγωγή λαδιού
5ο Δημοτικό Σχολείο Κω Το κοινωνικό Σχολείο, το πράσινο Σχολείο, το Σχολείο που καινοτομεί, το συνεργατικό Σχολείο.
4 ΕΠΟΧΕΣ.
Λαχανικά ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα λαχανικά
Οι κλιματικές ζώνες της Γης
Βιολογική καλλιέργεια πατάτας (Solanum tuberosum, Solanaceae)
Ο ΦΥΣΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ!!
ΕΛΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
Δημοτικό Σχολείο Μενιδίου
Οι ερημικές περιοχές της Γης καταλαμβάνουν το 1/3 της ξηράς.
Ενότητα 7 Επιχειρηματολογικό Κείμενο
ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ - ΜΑΝΤΑΡΙΝΟΕΙΔΗ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 η ομάδα Γεωπόνοι Γαμπιεράκης Γιάννης Γιαννουκάς Ηλίας Ντεληγιώργη Σαββίνα Φασόλης Γιώργος Χαρινού Σταυρούλα Ελιά: από το δέντρο στο... πιάτο μας

Tο φυτό της ελιάς είναι γνωστό από τους αρχαίους χρόνους και ζει πολλά χρόνια (αιωνόβιο). Είναι αειθαλές δέντρο, έχει αντίθετα φύλλα, άνθη λευκωπά και καρπούς που, ανάλογα με την ποικιλία, είναι ωοειδείς ή στρογγυλοί. Άλλες ποικιλίες ελιάς καλλιεργούνται για τον καρπό (βρώσιμες) και άλλες για το λάδι. Ελιά: από το δέντρο στο... πιάτο μας

Τα φύλλα της ελιάς είναι μικρά, έχουν σχήμα λόγχης και μικρό μίσχο. Η πάνω επιφάνεια έχει χρώμα ανοιχτό πράσινο και η κάτω ασημένιο. Έχουν λεπτό χνούδι και παχιά επιδερμίδα, για να μη χάνουν πολύ νερό. Τα φύλλα βγαίνουν αντίθετα, για να μη σκιάζει το ένα το άλλο. Ελιά: από το δέντρο στο... πιάτο μας

Ο καρπός της ελιάς εξωτερικά αποτελείται από τη φλούδα, που είναι πράσινη και, όταν ωριμάσει, γίνεται κοκκινωπή ως μελανή. Αν κόψουμε τον καρπό της ελιάς, θα δούμε ότι μέσα από τη φλούδα βρίσκεται η σάρκα, που περιέχει το λάδι, και στο εσωτερικό ο πυρήνας που είναι σκληρός. Ελιά: από το δέντρο στο... πιάτο μας

Η ελιά καλλιεργείται σε σκληρά αλλά και σε μαλακά χώματα και εκεί όπου το κλίμα είναι εύκρατο, δηλαδή η θερμοκρασία δεν είναι πολύ χαμηλή, οι βροχές που πέφτουν δεν είναι πολλές και η ηλιοφάνεια μεγάλη (διαρκεί από την άνοιξη ως το φθινόπωρο).Τέτοια μέρη είναι τα νησιά και οι παραθαλάσσιοι τόποι. Ελιά: από το δέντρο στο... πιάτο μας

Ελαιώνες υπάρχουν κυρίως στη νότια Ελλάδα και στα νησιά, αν και ελιές συναντάμε και στις υπόλοιπες περιοχές της πατρίδας μας. Περιοχές της Ελλάδας που φημίζονται για τις ελιές και το λάδι που παράγουν είναι η Κρήτη, η Πελοπόννησος και η Μυτιλήνη. Ελιά: από το δέντρο στο... πιάτο μας

Στη Λέρο ελαιόδεντρα υπάρχουν σε όλο το νησί. Οι μεγαλύτεροι ελαιώνες βρίσκονται στις περιοχές: Ξηρόκαμπος Μπλεφούτι Λακκί Γούρνα Παρθένι Κόκκαλη Άλιντα Ελιά: από το δέντρο στο... πιάτο μας

Η συγκομιδή του καρπού της ελιάς στη Λέρο αρχίζει από το Νοέμβριο και τελειώνει το Φεβρουάριο. Η συγκομιδή των βρώσιμων ελιών γίνεται με τα χέρια και με μεγάλη προσοχή. Ελιά: από το δέντρο στο... πιάτο μας

Η συγκομιδή των άλλων ποικιλιών γίνεται συνήθως με το ράβδισμα των κλαδιών με ειδικά ραβδιά ή με το χτένισμά τους με χτενάκια. Οι καρποί της ελιάς πέφτουν πάνω σε ελαιόπανα ή πλαστικά δίχτυα που στρώνονται κάτω από τα δέντρα. Σήμερα η συγκομιδή γίνεται και με μηχανικά μέσα, με δονητή κλαδιών (ηλεκτρικό ραβδί). Ελιά: από το δέντρο στο... πιάτο μας

Από την ελιά παίρνουμε τους καρπούς της, τις ελιές που τρώμε, το λάδι και το ξύλο, που το χρησιμοποιούμε ως καύσιμη ύλη. Οι δύο κύριοι εχθροί του ελαιόλαδου είναι το φως και η ζέστη. Το ελαιόλαδο πρέπει να αποθηκεύεται απαραιτήτως μακριά από το φως και σε δροσερό μέρος. Ελιά: από το δέντρο στο... πιάτο μας