Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΟ ΦΥΤΙΚΟ ΚΥΤΤΑΡΟ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΟ ΦΥΤΙΚΟ ΚΥΤΤΑΡΟ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΟ ΦΥΤΙΚΟ ΚΥΤΤΑΡΟ

2 Κυτταρικό τοίχωμα Είναι το περίβλημα του κυττάρου. Είναι σκληρό, έτσι ώστε το φυτό να μπορεί να διατηρεί το σχήμα του (αφού δεν έχει σκελετό).

3 Κυτταρική μεμβράνη Είναι μία μεμβράνη που περιβάλλει το κύτταρο. Είναι ο «θυρωρός" του κυττάρου, αφού ελέγχει κάθε ουσία που μπαίνει και βγαίνει από αυτό.

4 Πυρήνας Είναι το "κέντρο ελέγχου" του κυττάρου. Περιέχει το DNA (τον γενετικό κώδικα, ο οποίος υπαγορεύει στο κύτταρο ποιες πρωτεΐνες θα κατασκευάσει). Μέσα στους πυρήνες των κυττάρων βρίσκονται τα γονίδια ενός οργανισμού.

5 Κυτταρόπλασμα Είναι το υγρό ανάμεσα στο κυτταρικό τοίχωμα και τον πυρήνα, μέσα στο οποίο περιέχονται όλα τα συστατικά του κυττάρου.

6 Χλωροπλάστες Είναι οργανίδια του κυττάρου τα οποία είναι υπεύθυνα για την φωτοσύνθεση (παίρνουν την ηλιακή ενέργεια που δέχεται το φυτό από τον ήλιο και την μετασχηματίζουν σε ενέργεια κατάλληλη για το κύτταρο). Στους χλωροπλάστες οφείλεται το πράσινο χρώμα των φυτών.

7 Χυμοτόπια Είναι μεγάλοι "σάκοι" οι οποίοι υπάρχουν σε πολλά φυτικά κύτταρα, και αποθηκεύουν νερό μαζί με θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται το κύτταρο για να μένει ζωντανό. Τα χυμοτόπια είναι όπως τα μπαλόνια γεμάτα νερό και είναι αυτά που βοηθούν το κύτταρο να στέκεται άκαμπτο. Αν τα χυμοτόπια χάσουν τα υγρά τους και ξεραθούν, τότε το φυτό μαραίνεται.

8 Μιτοχόνδρια Όπως και οι χλωροπλάστες, έτσι και τα μιτοχόνδρια παράγουν ενέργεια για το κύτταρο. Ενώ οι χλωροπλάστες χρησιμοποιούν το ηλιακό φως, τα μιτοχόνδρια χρησιμοποιούν την γλυκόζη για να παράγουν ενέργεια για το κύτταρο.

9 Ριβοσώματα Είναι μικροσκοπικά οργανίδια. Παίρνουν οδηγίες από το DNA στον πυρήνα του κυττάρου και συνθέτουν πρωτεΐνες που χρειάζεται το κύτταρο.

10 Πηγή εικόνων: digitalzoot presentations 2017


Κατέβασμα ppt "ΤΟ ΦΥΤΙΚΟ ΚΥΤΤΑΡΟ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google