1 η ομάδα Γεωπόνοι Γαμπιεράκης Γιάννης Γιαννουκάς Ηλίας Ντεληγιώργη Σαββίνα Φασόλης Γιώργος Χαρινού Σταυρούλα Ελιά: από το δέντρο στο... πιάτο μας
Tο φυτό της ελιάς είναι γνωστό από τους αρχαίους χρόνους και ζει πολλά χρόνια (αιωνόβιο). Είναι αειθαλές δέντρο, έχει αντίθετα φύλλα, άνθη λευκωπά και καρπούς που, ανάλογα με την ποικιλία, είναι ωοειδείς ή στρογγυλοί. Άλλες ποικιλίες ελιάς καλλιεργούνται για τον καρπό (βρώσιμες) και άλλες για το λάδι. Ελιά: από το δέντρο στο... πιάτο μας
Τα φύλλα της ελιάς είναι μικρά, έχουν σχήμα λόγχης και μικρό μίσχο. Η πάνω επιφάνεια έχει χρώμα ανοιχτό πράσινο και η κάτω ασημένιο. Έχουν λεπτό χνούδι και παχιά επιδερμίδα, για να μη χάνουν πολύ νερό. Τα φύλλα βγαίνουν αντίθετα, για να μη σκιάζει το ένα το άλλο. Ελιά: από το δέντρο στο... πιάτο μας
Ο καρπός της ελιάς εξωτερικά αποτελείται από τη φλούδα, που είναι πράσινη και, όταν ωριμάσει, γίνεται κοκκινωπή ως μελανή. Αν κόψουμε τον καρπό της ελιάς, θα δούμε ότι μέσα από τη φλούδα βρίσκεται η σάρκα, που περιέχει το λάδι, και στο εσωτερικό ο πυρήνας που είναι σκληρός. Ελιά: από το δέντρο στο... πιάτο μας
Η ελιά καλλιεργείται σε σκληρά αλλά και σε μαλακά χώματα και εκεί όπου το κλίμα είναι εύκρατο, δηλαδή η θερμοκρασία δεν είναι πολύ χαμηλή, οι βροχές που πέφτουν δεν είναι πολλές και η ηλιοφάνεια μεγάλη (διαρκεί από την άνοιξη ως το φθινόπωρο).Τέτοια μέρη είναι τα νησιά και οι παραθαλάσσιοι τόποι. Ελιά: από το δέντρο στο... πιάτο μας
Ελαιώνες υπάρχουν κυρίως στη νότια Ελλάδα και στα νησιά, αν και ελιές συναντάμε και στις υπόλοιπες περιοχές της πατρίδας μας. Περιοχές της Ελλάδας που φημίζονται για τις ελιές και το λάδι που παράγουν είναι η Κρήτη, η Πελοπόννησος και η Μυτιλήνη. Ελιά: από το δέντρο στο... πιάτο μας
Στη Λέρο ελαιόδεντρα υπάρχουν σε όλο το νησί. Οι μεγαλύτεροι ελαιώνες βρίσκονται στις περιοχές: Ξηρόκαμπος Μπλεφούτι Λακκί Γούρνα Παρθένι Κόκκαλη Άλιντα Ελιά: από το δέντρο στο... πιάτο μας
Η συγκομιδή του καρπού της ελιάς στη Λέρο αρχίζει από το Νοέμβριο και τελειώνει το Φεβρουάριο. Η συγκομιδή των βρώσιμων ελιών γίνεται με τα χέρια και με μεγάλη προσοχή. Ελιά: από το δέντρο στο... πιάτο μας
Η συγκομιδή των άλλων ποικιλιών γίνεται συνήθως με το ράβδισμα των κλαδιών με ειδικά ραβδιά ή με το χτένισμά τους με χτενάκια. Οι καρποί της ελιάς πέφτουν πάνω σε ελαιόπανα ή πλαστικά δίχτυα που στρώνονται κάτω από τα δέντρα. Σήμερα η συγκομιδή γίνεται και με μηχανικά μέσα, με δονητή κλαδιών (ηλεκτρικό ραβδί). Ελιά: από το δέντρο στο... πιάτο μας
Από την ελιά παίρνουμε τους καρπούς της, τις ελιές που τρώμε, το λάδι και το ξύλο, που το χρησιμοποιούμε ως καύσιμη ύλη. Οι δύο κύριοι εχθροί του ελαιόλαδου είναι το φως και η ζέστη. Το ελαιόλαδο πρέπει να αποθηκεύεται απαραιτήτως μακριά από το φως και σε δροσερό μέρος. Ελιά: από το δέντρο στο... πιάτο μας