Σύγχρονες Τάσεις στη διατροφή των αιγοπροβάτων Γεώργιος Ζέρβας Καθηγητής Φυσιολογίας Θρέψεως και Διατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Γεώργιος Ζέρβας, Καθηγητής
Advertisements

ΣΠΟΡΟΣ “Κλειδί στην πρόκληση για αύξηση της παραγωγής τροφίμων”
Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΝΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΣΤΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
ΕΡΓΟΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
«ΕΛΕΓΧΟΣ ΒΑΡΟΥΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΒΑΡΟΥΣ»
Η ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΣΤΗ ΦΥΛΗ ΛΕΣΒΟΥ ΩΣ ΣΥΝΔΕΤΙΚΟΣ ΚΡΙΚΟΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΠ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Μαστρανεστάσης A.Ιωάννης MSc.
Πρόσληψη και δαπάνη ενέργειας
Η ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΡΦΕΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
Κλωνοποίηση στην εποχή μας
ΕΡΓΟΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Ποιότητα Τροφής και Είδη Καλλιεργειών
Οικονομικές Συνέπειες των Γενετικά Τροποποιημένων Τροφίμων
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΒΙΟΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ
Ως συντελεστής παραγωγής
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΑΣΚΗΣΗ Εργαλείο για τη ζωή μας.
Μάθημα 39: Η κτηνοτροφία, η αλιεία και οι υδατοκαλλιέργιες στην Ευρώπη
ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗ ΛΟΙΜΩΞΗ. Λοίμωξη Αντιδράσεις : Βιοχημικές Μεταβολικές Ορμονολογικές Κυτταρική και συστηματική αντίδραση εναντίον του οργανισμού-
ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΕΝΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΠΡΟΑΓΕΙ ΤΗΝ ΕΚΚΡΙΣΗ ΕΝΤΕΡΙΚΩΝ ΟΡΜΟΝΩΝ ΣΤΑ ΝΕΟΓΝΑ.
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας Σχολ
ΗΠΑΤΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΘΡΕΨΗ
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΨΗ ΣΤOΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ. Στόχοι oΝα αναγνωριστούν οι δυσάρεστες επιπτώσεις του υποσιτισμού κατά τη περίοδο εγκυμοσύνης καθώς και στην.
ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ. Μαθησιακοί στόχοι Εξέταση των 2 βασικών οδών χορήγησης των θρεπτικών συστατικών στους παιδιατρικούς ασθενείς. Εξέταση.
ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΒΟΟΕΙΔΩΝ
Μάθημα διαιτολογίας C.D.A. College Limassol Χειμερινό εξάμηνο 2014 ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ.
H αιγοπροβατοτροφία στην περίοδο 2004 – 2010 ΒΕΡΔΙΚΟΥΣΙΑ & ΛΙΒΑΔΙ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ – 16&17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011 (Κυριάκος Ζέρβας – Ιάκωβος Ορφανίδης – Δημήτρης Τσώκος)
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΒΑΤΟΣΤΑΣΙΟ ΤΟΥ Γ.Π.Α.
Τεχνολογία & Ποιοτικός Έλεγχος Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων Ενότητα 3 (Μέρος Α): Προσδιορισμός Νοθειών στο γάλα και τα προϊόντα του. Ελένη Μαλισσιόβα,
Οικονομοτεχνικές Μελέτες στην Εκπαίδευση Πληθυσμός, εργασία & Υγεία.
Εκτροφή Μηρυκαστικών Θεματική ενότητα 1: Εκτροφή προβάτων & αιγών. Εισαγωγή Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκων: Μπιζέλης Ιωσήφ.
Δημήτριος Κυφωνίδης Παιδίατρος Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής «Μποδοσάκειου» Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας.
Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα : ΕΚΤΡΟΦΗ ΠΡΟΒΑΤΩΝ & ΑΙΓΩΝ Γαλακτοπαραγωγική ικανότητα του προβάτου 2/2 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής &
Πρωτεΐνες ή Λευκώματα:. Πρωτεϊνες Το όνομά τους « πρωτεΐνες » προέρχεται από το ρήμα πρωτεύω και υποδηλώνει την πρωταρχική τους σημασία για τη ζωή, αν.
Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα : Εκτροφή προβάτων & αιγών. Γαλακτοπαραγωγική ικανότητα του προβάτου 1/2 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής &
Ισοζύγιο Ενέργειας Και Έλεγχος Βάρους θεωρεία & Άσκηση Πράξης ΕΞΑΜΗΝΟ Γ’
Παραπροϊόντα και υποπροϊόντα της βιομηχανίας τροφίμων στη διατροφή των παραγωγικών ζώων ως λειτουργικά συστατικά για την παραγωγή κρέατος με βελτιωμένα.
ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ.
Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα 2: Εκτροφή προβάτων & αιγών. Αναπαραγωγική λειτουργία στα μικρά μηρυκαστικά-2/3 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής.
Εργαστήριο Γενικής & Ειδικής Ζωοτεχνίας, Τμήμα ΕΖΠ&Υ Γ.Π.Α.
Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα: Εκτροφή προβάτων & αιγών_Κρεοπαραγωγή Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μπιζέλης.
ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ.
ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΒΆΡΟΥΣ Παπαηλιού Άννα -Διαιτολόγος.
Διατήρηση γενετικών πόρων στο πλαίσιο του ΠΑΑ
Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία
6o ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΤΡΟΦΗ ΜΗΡΥΚΑΣΤΙΚΩΝ
8o Διατροφή και ποιότητα κτηνοτροφικών προϊόντων
7o ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ
Σύγκριση μεταξύ αμνών και εριφίων ως προς το προφίλ των λιπαρών οξέων του κρέατος όταν διατρέφονται με φυσικό ή τεχνητό θηλασμό Δ. Σπαράγγης1, Ε. Τσιπλάκου2,
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΥΖΩΙΑ.
Σχεδιασμός Διαιτολογίου για Φυσιολογικές Καταστάσεις ΙΙ
Εφαρμογές της Βιοτεχνολογίας στη γεωργία και την κτηνοτροφία
Κατάρτιση διαιτολογίου
Noσήματα Αγροτικών Ζώων Κεφάλαιο 6ο - Ενότητα 2η Λιστερίωση
ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ M.Sc., Ph.D
ΚΑΠ 2014 – 2020 Κλειδί για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας Παναγιώτης Πεβερέτος Πρόεδρος ΣΕΚ Τρίκαλα, 7 Νοεμβρίου 2013.
8. ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΜΗΡΥΚΑΣΤΙΚΩΝ
Το φυσιολογικό νεογέννητο βρέφος
Διατροφή και Ασθένειες
OΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ
Μαστρανεστάσης A.Ιωάννης Τεχνολόγος Γεωπόνος MSc
ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΡΗΣΗ και ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΕΚΤΡΟΦΗΣ
ΑΣΚΗΣΗ-1. ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΥΞΗΣΗ – ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΡΟΦΗΣ
ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ! ΓΙΑΤΙ και ΤΙ πρέπει να κάνουμε!
ΔΙΑΤΡΟΦΗ και ΟΜΑΔΟΠΟΙΗΣΗ των ζώων
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Σύγχρονες Τάσεις στη διατροφή των αιγοπροβάτων Γεώργιος Ζέρβας Καθηγητής Φυσιολογίας Θρέψεως και Διατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Στη χώρα μας εκτρέφεται το:  10% των προβάτων της ΕΕ (Μ. Βρετανία: 39%, Ισπανία: 25%, Γαλλία: 11%)  45% των αιγών (Ισπανία: 25%, Γαλλία:10,4%, Ιταλία: 8,3%) Ετήσιο ποσό επιδοτήσεων: 240 εκατ. ευρώ (100% από ΕΕ)

Η αιγοπροβατοτροφία μας παράγει το:  Το 30% του συνολικού παραγόμενου αιγοπρόβειου γάλακτος στην ΕΕ (χωρίς να υπάρχει ποσόστωση) (Ιταλία: 26%, Γαλλία: 20%, Ισπανία: 17%)  Το 12% του συνολικά παραγόμενου αιγοπρόβειου κρέατος στην ΕΕ

 To 95% των αιγοπροβάτων είναι αμελγόμενα (9 εκατ. πρόβατα, 4,8 εκατ. αίγες)  Το 80% των εκμεταλλεύσεων βρίσκεται σε μειονεκτικές περιοχές (90% των προβάτων και το 90% των αιγών)  Παράγονται τόνοι προβείου (40%) και τόνοι αιγείου (21%) γάλακτος, το οποίο πηγαίνει κατά κύριο λόγο για παραγωγή τυριών (το 90% του προβείου και το 80% του αίγειου  21 πιστοποιημένα τυριά ΠΟΠ

Πλαίσιο λειτουργίας του κλάδου-προϋποθέσεις  Ποιοτικά και ασφαλή για τον καταναλωτή προϊόντα (γάλα - κρέας)  Ελάχιστη περιβαλλοντική επιβάρυνση (αειφορία φυσικών νομευτικών πόρων – διαχείριση αποβλήτων κτην. μονάδων)  Διασφάλιση ευζωίας εκτρεφόμενου ζωικού κεφαλαίου (αιγοπροβατοστάσια – συνθήκες στέγασης)

Αποτελεσματική χρησιμοποίηση: - εδάφους - νερού - θρεπτικών συστατικών - ενέργειας  Μείωση απωλειών (πέψης –μεταβολισμού)  Μεγιστοποίηση μετατρεψιμότητας τροφής σε κτηνοτροφικά προϊόντα (αποτύπωμα C)  Max αυτονομία σε πρωτεΐνες και ενέργεια

 Εκτροφή κατάλληλων ζώων (είδος – φυλή) για κατάλληλα παραγωγικά συστήματα κατά περιοχή υποστηριζόμενα από κατάλληλη διαχείριση.  Επάρκεια τροφίμων (food sufficiency- security), οικονομική βιωσιμότητα εκτροφών.  Max φυσιολογικά όρια (ευζωία – ασθένειες)

 Τα εφαρμοζόμενα παραγωγικά συστήματα στην αιγοπροβατοτροφία της χώρας μας παρουσιάζουν μεγάλη παραλλακτικότητα: εκτατικά εντατικά  Παραλλακτικότητα παρατηρείται ως προς: τη διατροφή τη διαχείριση τις αποδόσεις το οικονομικό αποτέλεσμα

Εκτατικό σύστημα:  Αβελτίωτες φυλές, λιτοδίαιτες, ανθεκτικές  Μη ισόρροπη διατροφή (ενέργεια, Ν-χες ουσίες, κλπ.)  Χρήση βοσκοτόπων ποικίλης απόδοσης (~50% αναγκών, εποχικότητα)  Χαμηλές αποδόσεις  Χαμηλή αποτελεσματικότητα  Ποιότητα γάλακτος (?)  Εξάρτηση από επιδοτήσεις

Εντατικό σύστημα:  Βελτιωμένες φυλές, υψηλών απαιτήσεων και αποδόσεων  Ισόρροπη διατροφή ( ± )  Υψηλότερη αποτελεσματικότητα  Καλύτερη ποιότητα γάλακτος  Συνήθως μη εξαρτώμενο από επιδοτήσεις Σημερινή τάση: προς εντατικές, συστηματικές, επιχειρηματικής μορφής εκτροφές (μονάδες)

Συγκριτική αξιολόγηση αποτελεσματικότητας διατροφής Ετήσιες ανάγκεςΚόστος /kg γάλακτος Παραγωγικό σύστημα Γαλακτοπαραγωγή (kg /έτος) Ενέργεια MJ ΚΕΓ ΟΑΟ (kg) MJ ΚΕΓ g OAO Eν.OAO Εκτατικό150 (1,2) , Ημιεντατικό250 (1,4) , Εντατικό350 (1,5) ,

Προβληματισμοί:  Επενδεδυμένο κεφάλαιο  Λειτουργικό κόστος μονάδας  Κόστος διατροφής (ιδιοπαραγόμενες-αγοραζόμενες)  Χημική σύσταση γάλακτος (λ%, πρωτ. %, ΛΟ)  Τιμή γάλακτος (σε σχέση με τη χημική σύσταση)  Ποιότητα γάλακτος (μικροβιακό φορτίο)  Ποιμνιοστάσια (λειτουργικότητα, ευζωία)

Μείωση κόστους παραγωγής  Παραγωγικότερα ζώα  Ισόρροπη διατροφή  Ιδιοπαραγόμενες ζωοτροφές Τριφύλλι Συγκαλλιέργεια ψυχανθών – αγρωστωδών*  Χρησιμοποίηση υποπροϊόντων (βάμβακος – ηλιόσπορου κλπ.)

Επίδραση του επιπέδου διατροφής στην παραγωγικότητα των αιγοπροβάτων Ποσοστό κάλυψης αναγκών (%) 70 υποσιτισμός 100 Κανονικό ΕΔ 130 υπερσιτισμός Παραγόμενη ποσότητα γάλακτος (kg /ημέρα) μειωμένηΚανονικήαυξημένη Λιποπεριεκτικότητα γάλακτος (%)αυξημένη«ανεπηρέαστη Πρωτεϊνοπεριεκτικότητα γάλακτος (%)μειωμένη« Ποσότητα λίπους (g /ημέρα)μειωμένη«αυξημένη Ποσότητα πρωτεΐνης (g /ημέρα)μειωμένη«αυξημένη Σωματικό βάροςμειωμένο«αυξημένο * Tsiplakou, Chadio, Zervas (2012) *αυξημένη συγκέντρωση λεπτίνης και ινσουλίνης

 Οι αγελάδες έχουν αποκτήσει μέγιστη ανοχή στην απώλεια σωματικού βάρους κατά την α’ φάση της γαλακτικής περιόδου (αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας) και δεν επηρεάζεται η γαλακτοπαραγωγή τους.  Στα πρόβατα δεν έχει αναπτυχθεί κάτι ανάλογο.

Στα αιγοπρόβατα υψηλών αποδόσεων:  Προσθήκη προστατευμένης μεθειονίνης  Τεχνητός θηλασμός αμνοεριφίων  Θηλασμός τις (10) πρώτες ημέρες και στη συνέχεια μία φορά /ημέρα (+ 400 g/ημέρα)  Προγραμματισμός τοκετών γαλακτοπαραγωγή όλο το έτος

 Αποφυγή υπερπάχυνσης (περιγεννητική περίοδος – λεπτίνη – τοξιναιμία κύησης).  Ένα μήνα προ του τοκετού αποφεύγεται η αποκλειστική χορήγηση τριφυλλιού λόγω φυτοοιστρογόνων (πρόπτωση μήτρας).  Όταν χρησιμοποιείται σύστημα διατροφής TMR οι χονδροειδείς ζωοτροφές (τριφύλλι, ενσίρωμα) πρέπει να τεμαχίζονται περισσότερο απ’ ότι στις αγελάδες γιατί μειώνεται η καταναλισκόμενη ποσότητα τροφής μείωση γαλακτοπαραγωγής.

 Μέσω της διατροφής μπορούμε να επηρεάσουμε σημαντικά το προφίλ των λιπαρών οξέων του λίπους του γάλακτος: αύξηση πολυακόρεστων (ω-3, CLA) και μείωση κορεσμένων με χρήση: βοσκής 1 ελαιοφύλλων 2 στεμφύλων οινοποιίας 2 σογιελαίου + ιχθυελαίου 3  Το γάλα αυτό και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που προκύπτουν από αυτό ασκούν αποδεδειγμένα θετική επίδραση επί της υγείας των καταναλωτών (προστιθέμενη αξία ;) Βλέπε Tsiplakou & Zervas (2006 1, , )

 Στα αιγοπρόβατα η αναπαραγωγική τους ικανότητα επηρεάζεται από τη φωτοπερίοδο και τη διατροφή.  Για τη βελτίωση της αναπαραγωγικής λειτουργίας εφαρμόζεται τελευταία η στοχευμένη διατροφή (focus feeding), η οποία βασίζεται στη χορήγηση ειδικά σχεδιασμένων σιτηρεσίων κατόπιν μελέτης των αναγκών κάθε σταδίου αναπαραγωγής, από τη σύλληψη έως την ενήβωση (ήβη).

 Εφαρμόζεται σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους και για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, που πρακτικά αποβλέπουν στη βελτίωση της παραγωγής σπέρματος, του ρυθμού ωοθυλακιορρηξίας και της παραγωγής πρωτογάλακτος.  Μεταξύ των διαφόρων ειδών ζώων υπάρχουν σημαντικές διαφορές ως προς τις χρονικές περιόδους παρέμβασης για βελτίωση της παραγωγικής τους ικανότητας και της αναπαραγωγικής τους λειτουργίας.

 Στις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής πιθανολογείται ότι ο στόχος μεγιστοποίησης της γαλακτοπαραγωγής επηρέασε αρνητικά τη γονιμότητα και τη μακροβιότητα, αν και οι ιδιότητες αυτές είναι πολυπαραγοντικές.  Στα αιγοπρόβατα όμως δεν συμπίπτει η περίοδος αναπαραγωγής με την α’ φάση της γαλακτικής περιόδου, οπότε τα πράγματα είναι απλούστερα.  Τόσο στις αγελάδες όμως όσο και στα αιγοπρόβατα, η σωματική (θρεπτική) κατάσταση του ζώου BCS) επηρεάζει την αναπαραγωγική λειτουργία.

Πίνακας 7.7. Επίδραση των μεταβολών της σωματικής κατάστασης και του σωματικού βάρους στο ρυθμό ωοθυλακιορρηξίας προβατινών Σωματική κατάστασηΣωματικό βάροςΡυθμός αβαβωοθυλακιορρηξίας 3,53,067642,11 3,0 62 2,11 2,53,060612,00 2,01,552471,00 1, ,11 1,01,539491,09 α: έξι εβδομάδες προ της οχείας, β: κατά την οχεία

Πίνακας 7.8. Στοιχεία διαχείρισης σωματικής κατάστασης και συγκέντρωσης ουρίας στο γάλα γαλακτοπαραγωγών προβατινών και αναμενόμενης γονιμότητας και πολυδυμίας αυτών. Σωματική κατάσταση Ουρία γάλακτος (mg /100 ml) Αναμενόμενα αποτελέσματα ΓονιμότηταςΠολυδυμίας < 2,525χαμηλή 2,5 – 3, άριστη >3,0> 45χαμηλήπολύ υψηλή

Εφαρμογή τόνωσης (flushing)  Αν η σωματική κατάσταση των ζώων είναι μη ικανοποιητική (αδύνατα ζώα) εφαρμόζεται η τόνωση για 2 – 3 εβδομάδες προ των οχειών.  Η τόνωση διακόπτεται την ημέρα της οχείας και το επίπεδο διατροφής περιορίζεται στο 90% του κανονικού για 3 – 4 εβδομάδες μετά την οχεία. Διαφορετικά μειώνεται η πολυδυμία λόγω εμβρυϊκής θνησιμότητας τις δύο πρώτες εβδομάδες της κυοφορίας.  Οι ανάγκες κυοφορίας τον πρώτο μήνα είναι ουσιαστικά μηδαμινές.

Εμβρυϊκός προγραμματισμός:  Το έμβρυο τρέφεται από τον μητρικό οργανισμό μέσω του πλακούντα.  Η καλή θρέψη του μητρικού οργανισμού εξασφαλίζει την ορθή θρέψη του εμβρύου.  Ο τρόπος εφοδιασμού του εμβρύου με θρεπτικά συστατικά μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες, ακόμα και μετά τη γέννησή του.  Ο μηχανισμός αυτός αντίδρασης του εμβρύου αναφέρεται ως “εμβρυϊκός προγραμματισμός”.

 Max ανάπτυξη του πλακούντα περί την 80 η ημέρα από τη σύλληψη.  Υποσιτισμός 30 η – 80 η ημέρα επηρεάζει την ανάπτυξη του πλακούντα, άρα και του εμβρύου.  Κατά την πρώτη φάση ανάπτυξης του εμβρύου πραγματοποιείται η διαφοροποίηση των κυττάρων και η οργανογένεση που είναι εξαιρετικής σημασίας για την κανονική ανάπτυξη του νέου οργανισμού και τη μετέπειτα φυσιολογική εξέλιξη της ζωής του.

 Μακράς διάρκειας και έντονος υποσιτισμός προβατινών κατά το τελευταίο στάδιο της κυοφορίας μπορεί να προκαλέσει: μειωμένο ρυθμό ανάπτυξης του εμβρύου σημαντικά μειωμένο ΣΒ αμνών κατά τη γέννηση αλλαγές στην οργανογένεση θνησιμότητα νεογνών δυσλειτουργία πεπτικού και αναπνευστικού συστήματος

 Αυξημένη διατροφή κατά 30% των μητέρων για δέκα ημέρες προ του τοκετού αυξάνει την παραγωγή πρωτογάλακτος.  Ο υπερσιτισμός των μητέρων μπορεί να προκαλέσει αύξηση του βάρους των εμβρύων με αποτέλεσμα να προκύψουν δυστοκίες.