Από τι είναι φτιαγμένος ο κόσμος μας; Ποιο είναι το πιο έξυπνο παιγνίδι του κόσμου;

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Στάσιμα κύματα.
Advertisements

Ιστορική Εξέλιξη της δομής της Ύλης
ΑΡΜΟΝΙΑ ΣΩΜΑΤΟΣ - ΝΟΥ –ΨΥΧΗΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΓΙΟΓΚΑ
Μάθημα 7ο.
Μάθημα 2ο 20/10/2012.
Ένα κιλό πατάτες, έξι αυγά και δώδεκα αθώα ερωτήματα
Ένα ταξίδι στο μικρόκοσμο
Τι χαρακτηριστικά έχουν τα Υλικά Σώματα;
Παιχνίδια με τις γεωγραφικές συντεταγμένες
ΗΧΟΣ.
Η Φυσική είναι ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ, ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ , ΕΝΝΟΙΕΣ, ΝΟΜΟΙ.
Τι ξέρετε για την ΟΡΑΣΗ;
Πάντα οι άνθρωποι αναζητούν την αλήθεια.
2.8 Άτομα και μόρια.
ΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ
ΥΛΙΚΑ ΣΩΜΑΤΑ Εισαγωγή στη Δομή της Ύλης που θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις καλύτερα τις έννοιες των μαθημάτων που ακολουθούν. Δεν υπάρχει αντίστοιχο μάθημα.
ΕΚΦΕ Ν. Σμύρνης Μετρήσεις Μάζας – τα διαγράμματα Ηλ. Μαυροματίδης
Η προσέγγιση της αλήθειας:
Από την Αλχημεία στη Χημεία
5.3 XAΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
ΓΝΩΣΕΙΣ, ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ....
Από τι είναι φτιαγμένος ο κόσμος μας;
άτομα και μόρια Άτομα και μόρια
Κεφάλαιο 11 Στροφορμή This skater is doing a spin. When her arms are spread outward horizontally, she spins less fast than when her arms are held close.
Μάθημα 4ο 03/11/2012.
Το Στομάχιον Παιχνίδι της αρχαιότητας ή αρχές της συνδυαστικής ανάλυσης; Παντελής Ι. Σαλλιάρης Ιστορίες Αγνώστων Θ+Φ Νάουσα 2009.
Μάθημα 6ο.
Κοσμολογία και Αρχαία Ελλάδα
Χημεία Α΄Λυκείου 1ο κεφάλαιο Άτομα, μόρια, ιόντα Υποατομικά σωματίδια
2ο Λύκειο Αγίας Βαρβάρας
Υποατομικά σωματίδια – Ιόντα
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
«ΤΟ ΝΕΡΟ ΩΣ ΒΑΣΙΚΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΥΛΗΣ» ΗΛΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ 12ο Γυμνάσιο Πάτρας
2. Η ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ 2.3.
6.4 ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ, ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ & ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ
Η Φυσική με Πειράματα Α΄ Γυμνασίου.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ.
Isaac Newton Gottfried Wilhelm Leibniz Οι πρόδρομοι της ατομικής θεωρίας Robert Boyle 1627–1691 Roger Boschovich
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Θανάσης Θεοφιλόπουλος
Κ. Μόδη: Γεωστατιστική και Εφαρμογές της (Κεφάλαιο 4) 1 Από κοινού κατανομή πολλών ΤΜ Ορίζεται ως από κοινού συνάρτηση κατανομής F(x 1, …, x n ) n τυχαίων.
2ο ΛΥΚΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ
ΑΤΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ: ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΑ.
Άτομα και μόρια.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.
Η Γραμμή Μενού. Περιοχή Σχεδίασης Διαθέσιμα Χρώματα. Για να δημιουργήσετε νέο χρώμα κάντε κλικ στην Επεξεργασία χρωμάτων ΕΝΟΤΗΤΑ 3 – Κεφάλαιο 9: Ζωγραφική.
Ως τώρα ασχοληθήκαμε με τα μεγέθη Μήκος (L) Εμβαδόν (S) και Όγκο (V) Με τη μέτρηση τους μπορέσαμε να απαντήσαμε σε ερωτήματα σαν τα παρακάτω: Πόσο μακριά.
ΘΡΗΣΚΕΙΑ & ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΦΥΣΙΚΗ
Δρ. Μάνος Δανέζης Επίκουρος Καθηγητής Αστροφυσικής Τμήμα Φυσικής ΕΚΠΑ Η Φύση και οι Έλληνες.
Ιστορία της φιλοσοφίας: Προσωκρατικοί Σ. Σταυριανέας Τμήμα Φιλοσοφίας Παν/μίου Πατρών 14/10/2015.
Θαλής ο Μιλήσιος Ο Θαλής γεννήθηκε στη Μίλητο το 640 ή 624 π.Χ. (οι ακριβείς ημερομηνίες της γέννησης και του θανάτου του Θαλή δεν είναι γνωστές, αλλά.
Μ.Ε.Κ. Ι Κεφάλαιο 2 Θερμοκρασία- Σχετική & Απόλυτη Θερμ.
ΒΑΡΟΣ – ΜΑΖΑ – ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ
ΑΤΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ: ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΑ.
Το Ηλεκτρικό Πεδίο Στη μνήμη τού Ανδρέα Κασσέτα.
Από τι είμαστε φτιαγμένοι ;
Αριστοτέλης: Γνωσιοθεωρία Μεταφυσική
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ
ATOMIKH ΘΕΩΡΙΑ ● Η ύλη αποτελείται από εξαιρετικά μικρά σωματίδια: τα άτομα , τα οποία δεν μπορούν να διαιρεθούν (δεν τέμνονται) σε μικρότερα. ● Τα άτομα.
Ψηφιακός Κόσμος Ιωάννα Γαρδίκη
Σχετική ατομική και μοριακή μάζα
ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 ο ΜΕΤΡΗΣΗ ΜΗΚΟΥΣ – ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ. Παρατηρώντας εικόνες από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων στην αρχαία Ελλάδα …… Βλέπουμε ότι κάποια ¨πράγματα¨
Θερμότητα.
ΚΕΡΑΥΝΟΙ.
ΥΛΙΚΑ ΣΩΜΑΤΑ.
Υποατομικά σωματίδια – Ιόντα
Μείγματα.
Ηλιακό Σύστημα.
ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟΥΣ
ΕΝΟΤΗΤΑ 1 – Γνωρίζω τον υπολογιστή ως ενιαίο σύστημα
ΑνΑκλαση και διAθλαση του φωτΟΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Από τι είναι φτιαγμένος ο κόσμος μας; Ποιο είναι το πιο έξυπνο παιγνίδι του κόσμου;

Από τι είναι φτιαγμένος ο κόσμος μας; Σε αντίθεση με ότι πιστεύουμε σήμερα Οι περισσότεροι στην αρχαιότητα πίστευαν ότι κάτι υπήρχε από πάντα. Τρεις φιλόσοφοι από τη Μίλητο Θαλής Αναξίμανδρος Αναξιμένης Και οι τρεις πίστευαν σε ένα και μόνο πρωταρχικό στοιχείο.

Τρεις φιλόσοφοι από τη Μίλητο Θαλής Όλα από το Νερό Αναξίμανδρος Οι αμέτρητοι κόσμοι που υπάρχουν γεννιούνται και καταλήγουν σε κάτι που το ονόμαζε άπειρο. Αναξιμένης 585 – 525 Αφετηρία όλων ο αέρας

Από τι είναι φτιαγμένος ο κόσμος μας; Πως κάτι όμως μπορεί να αλλάξει και να γίνει κάτι άλλο; Παρμενίδης ο Ελεάτης Τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει Οι εντυπώσεις που έχουμε μέσω τον αισθήσεων πρέπει να είναι λανθασμένες Ηράκλειτος ο Εφέσιος Όλα αλλάζουν Οι εντυπώσεις που έχουμε μέσω τον αισθήσεων είναι αληθινές και ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα

Από τι είναι φτιαγμένος ο κόσμος μας; Ποιος από τους δύο είχε δίκιο ο Παρμενίδης ή ο Ηράκλειτος; Εμπεδοκλής ο Ακραγαντινός Εν μέρει και οι δύο έχουν δίκιο αλλά και άδικο. Το νερό δεν μπορεί να αλλάξει και να γίνει κάτι άλλο αλλά πρέπει να πιστεύουμε ότι και οι αλλαγές που βλέπουμε γύρω μας είναι πραγματικές. Ποιο είναι το λάθος; Δεν μπορεί να υπάρχει ένα μόνο πρωταρχικό στοιχείο αλλά παραπάνω. Κατά τη γνώμη του αυτά είναι: Η Γη, το Νερό, ο Αέρας και η Φωτιά

Από τι είναι φτιαγμένος ο κόσμος μας; Αναξαγόρας Κάτι από όλα μέσα σε όλα. Τη φύση την αποτελούν αόρατα μικροσκοπικά κομματάκια. Όλα μπορούν να χωριστούν σε μικρότερα κομματάκια όλα όμως περιέχουν κάτι και από τα 4 βασικά στοιχεία. Οι Αθηναίοι τον κατηγόρησαν για ασέβεια στους Θεούς και τον έδιωξαν από την πόλη.

Ποιο είναι το πιο έξυπνο παιγνίδι του κόσμου; ή Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι’ όλα τα ίδια μένουν

Από τι είναι φτιαγμένος ο κόσμος μας; Δημόκριτος ο Αβδηρίτης Ο Δημόκριτος κατ’αρχήν συμφώνησε με όσους είχαν υποστηρίξει ότι, αν και παρατηρούμε αλλαγές στη φύση, αυτό δε σημαίνει ότι οπωσδήποτε κάτι αλλάζει αληθινά. Ο κόσμος είναι φτιαγμένος από μικρά αόρατα τουβλάκια αιώνια, άφθαρτα, αναλλοίωτα. Τα ονόμασε άτομα Κατά τον Δημόκριτο υπάρχουν πολλά είδη ατόμων τα οποία είναι συμπαγή και σταθερά με πολλά και διαφορετικά σχήματα με άγκιστρα και θηλιές για να πιάνονται μεταξύ τους και οι αμέτρητοι συνδυασμοί τους συνθέτουν τα αντικείμενα του κόσμου μας.

Ποιο είναι το πιο έξυπνο παιγνίδι του κόσμου; ή Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι’ όλα τα ίδια μένουν

Το 1803 ο 'Αγγλος δάσκαλος Ντάλτον διατύπωσε την ατομική θεωρία. Σ' αυτήν ορίζει σαφώς ότι τα άτομα διαφορετικών στοιχείων έχουν διαφορετικό μέγεθος, μάζα κ.α.Ντάλτον Υπομονή που είχε ο Δημόκριτος να περιμένειΔημόκριτος πάνω από 2000 χρόνια για να δικαιωθεί!

Για να συνειδητοποιήσεις πόσο μικρό είναι το μέγεθος των ατόμων αρκεί να σου πώ ότι σε 12g άνθρακα, που είναι περίπου η μάζα 180 μυτών μηχανικού μολυβιού. περιέχονται περίπου ή Τα ή άτομα χαλκού έχουν μάζα περίπου 63,5 g, που είναι περίπου η μάζα ενός χάλκινου σύρματος με μήκος 1m Για τις ανάγκες της διδασκαλίας αναπαριστάνουμε τα άτομα με χρωματιστές μικρές σφαίρες. Το μέγεθος της σφαίρας είναι ανάλογο του μεγέθους του κάθε ατόμου, ( Τα πραγματικά άτομα δεν έχουν χρώμα)

Τα άτομα ενός στοιχείου είναι όμοια μεταξύ τους, ενώ τα άτομα διαφορετικών στοιχείων διαφέρουν μεταξύ τους το κατά το μέγεθος, τη μάζα, κ.ά. Στα χημικά φαινόμενα τα άτομα ενός στοιχείου δε μετατρέ- πονται σε άτομα άλλου στοιχείου, ούτε δημιουργούνται εκ του μηδενός. Κάθε στοιχείο συμβολίζεται με το αρχικό γράμμα της λατινικής του ονομασίας με κεφαλαίο. Όταν το αρχικό γράμμα είναι ίδιο σε ένα ή περισσότερα στοιχεία χρησιμοποιείται και δεύτερο γράμμα της λατινικής του ονομασίας με μικρό.

Τα υποατομικά σωματίδια θα τα μάθεις παίζοντας... Κάνε κλικ εδώ file:///C:/Program%20Files%20%28x86%29/PhET/en/simulatio n/build-an-atom.html