Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΚΕΡΑΥΝΟΙ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΚΕΡΑΥΝΟΙ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΚΕΡΑΥΝΟΙ

2 Τι είναι ο κεραυνός Ο κεραυνός είναι η ηλεκτρική εκκένωση
μεταξή συννέφου και εδάφους σε ώρα καταιγίδας.

3 Οι κεραυνοί στα αρχαία χρόνια
Ο κεραυνός στα αρχαία χρόνια θεωρούταν θεϊκό μήνυμα για τιμωρία ή έπαινο των ανθρώπων.Τους κεραυνούς έφτιαχνε ο Ήφαιστος στην Αίτνα και τους έριχνε ο Δίας από τον Όλυμπο.

4 Οι πρώτες εξηγήσεις για το φαινόμενο του κεραυνου
Αρκετά νωρίς άρχισαν όμως οι φιλόσοφοι να ξεφεύγουν από τις θεοκρατικές αντιλήψεις και να συσχετίζουν τον κεραυνό με τη νέφωση. Οι μαθητές του Θαλή, Αναξίμανδρος και Αναξιμένης (6ος αιώνας π.Χ.) έδωσαν μάλλον την πρώτη φυσική εξήγηση για το φαινόμενο του κεραυνού! Θεωρούσαν ότι αιτία του κεραυνού ήταν ο άνεμος. Η πίεση του αέρα στα σύννεφα οδηγούσε σε τριβές, οι οποίες δημιουργούσαν (χωρίς θεϊκή παρέμβαση) τη λάμψη και τη βροντή. Ο Αναξαγόρας (5ος αιώνας π.Χ.) έδωσε μία διαφορετική, αλλά επίσης φυσική εξήγηση για τον κεραυνό!Ο Λεύκιππος και ο Δημόκριτος θεωρούσαν ότι οι κεραυνοί κρύβονται από τη φύση στα σύννεφα και διαφεύγουν προς τη Γη με διάφορες αφορμές.

5 Η έννοια του κεραυνού στον χριστιανισμό
Με την επιβολή του χριστιανισμού παραμερίζονται οι ελληνικές φυσιοκρατικές ερμηνείες για τον κεραυνό και επανέρχονται οι θεοκρατικές. Σύμφωνα λοιπόν με τη χριστιανική αντίληψη, ο κεραυνός αποτελεί τη φωνή του θεού (Ιωάννης 12,19)! Στην ύστερη Αρχαιότητα και στο Μεσαίωνα οι κεραυνοί έπαιζαν σημαντικό ρόλο στην επιβεβαίωση ενεργειών αυτοκρατόρων, πατριαρχών και του πάπα, αλλά και στην πρόβλεψη του μέλλοντος.

6 Η παραμέριση των θεοκρατικών ερμηνειών
Μετά την ανακάλυψη της ηλεκτρικής φύσης του κεραυνού κατά το 18ο αιώνα, παραμερίστηκαν όλες αυτές οι θεοκρατικές ερμηνείες, αποσιωπήθηκαν ή ξεχάστηκαν τα θρησκευτικά κείμενα που αναφέρονται σε κεραυνούς, άλλαξαν οι παλαιές αντιλήψεις και τοποθετήθηκε σταδιακά από ένα αλεξικέραυνο σε όλους τους ναούς και όλα τα τεμένη, που είναι κατά κανόνα τα υψηλότερα κτήρια στις μικρές και μεσαίες πόλεις και πλήττονται συχνά από κεραυνούς!

7 Η διαφορά του κεραυνού και της αστραπής
Ο κεραυνός διαφέρει από την αστραπή στο εξής: Στην αστραπή η ηλεκτρική εκκένωση γίνεται ανάμεσα σε δυο σύννεφα με αντίθετο ηλεκτρικό φορτίο, ενώ στον κεραυνό γίνεται ανάμεσα στο σύννεφο και στο έδαφος. ΑΣΤΡΑΠΗ ΚΕΡΑΥΝΟΣ


Κατέβασμα ppt "ΚΕΡΑΥΝΟΙ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google