Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

«ΤΟ ΝΕΡΟ ΩΣ ΒΑΣΙΚΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΥΛΗΣ» ΗΛΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ 12ο Γυμνάσιο Πάτρας 2008-2009.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "«ΤΟ ΝΕΡΟ ΩΣ ΒΑΣΙΚΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΥΛΗΣ» ΗΛΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ 12ο Γυμνάσιο Πάτρας 2008-2009."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 «ΤΟ ΝΕΡΟ ΩΣ ΒΑΣΙΚΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΥΛΗΣ» ΗΛΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ 12ο Γυμνάσιο Πάτρας 2008-2009

3 «Νερό…» Το νερό (ή στη καθαρεύουσα ύδωρ, λέξη από την οποία και πολλοί οι παράγωγοι όροι: υδατικό, ένυδρο κ.λπ.) είναι η περισσότερο διαδεδομένη χημική ένωση που είναι απαραίτητη σε όλες τις γνωστές μορφές ζωής στον πλανήτη μας. Οι άνθρωποι και τα ζώα έχουν στο σώμα τους 60-70% νερό (κατά βάρος), ενώ φθάνει μέχρι και το 90% εκείνου των κυττάρων. Το νερό αποτελείται από υδρογόνο και οξυγόνο.

4 ΘΑΛΗΣ Ο ΜΙΛΗΣΙΟΣ Ο Θαλής ο Μιλήσιος ήταν προσωκρατικός φιλόσοφος, που δραστηριοποιήθηκε στις αρχές του 6ου αιώνα π.Χ. στη Μίλητο Ο Θαλής ήταν ο πρώτος Έλληνας φιλόσοφος που αναζήτησε την πρώτη αρχή των όντων και των κοσμικών φαινομένων.

5 Ως πρώτη αιτία όρισε το νερό. Η ζωτική δύναμη του νερού και η τεράστια σημασία του στη φύση ήταν η αιτία που έκανε τον Θαλή να το ορίσει ως πρωταρχικό στοιχείο. Ο Θαλής ακόμη θεωρούσε πως τα πάντα προέρχονται από το νερό. Με αυτό ο Θαλής ίσως πίστευε πως όλοι οι οργανισμοί γεννιούνται μέσα στο υγρό στοιχείο και επιστρέφουν σε αυτό πεθαίνοντας.

6 Στην Ορφική μυθολογία βρίσκουμε το «Ύδωρ» και την "Ύλη" σαν τα πρωταρχικά στοιχεία δημιουργίας της πρωτοΰλης του σύμπαντος. Η "Ύλη" δεν ορίζεται με την σημερινή επιστημονική έννοια, αλλά αποτελεί μια μορφή κοσμικής ύλης. Το νερό, ο αέρας είτε άλλο στοιχείο είναι κατά τους Προσωκρατικούς φιλοσόφους συνυφασμένο με την ζωή, την ψυχή και τη δύναμη της φύσεως που κινεί τα πάντα (φύεσθαι).

7 ΑΝΑΞΙΜΕΝΗΣ Ο Αναξιμένης έζησε από το 570-526 π. Χ. Ο Αναξιμένης θεωρούσε σαν πρωταρχικό στοιχείο τον αέρα. Βέβαια ο Αναξιμένης, αφού αργότερα του Θαλή, φυσικό είναι να γνωρίζει της θεωρίες του για το νερό. Όμως ο Αναξιμένης θεωρούσε πως το νερό είναι πυκνός αέρας και το χώμα ακόμη πιο πυκνός (υπερπυκνός) αέρας, ενώ η φωτιά θεωρούσε πως είναι αραιωμένος αέρας. Κατά τη γνώμη του λοιπόν το νερό και η φωτιά προέρχονται από τον αέρα.

8 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ Ολόκληρος ο γήινος κόσμος", έγραψε ο Αριστοτέλης, "αποτελείται από τέσσερα στοιχεία: φωτιά, αέρα, νερό και γη. Αυτά μπορούν να μετασχηματισθούν το ένα στο άλλο, το καθένα βρίσκεται κρυμμένο μέσα στα υπόλοιπα". Οι απόψεις του Αριστοτέλη είναι η πρώτη προσπάθεια να ερμηνευτεί ο καιρός χωρίς τη βοήθεια δαιμόνων και θεών. 4ος αιώνας π.Χ.

9 ΕΜΠΕΔΟΚΛΗΣ Στο Περί Φύσεως προσπαθεί να δώσει τις βασικές αρχές της φυσικής φιλοσοφίας του, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από την εναλλασσόμενη κυριαρχία της Φιλίας (=Φιλότης) και της Διαμάχης (=Νείκος) πάνω στα τέσσερα ριζώματα (=πυρ, αήρ, ύδωρ, γή). Η ουσία του σύμπαντος νοείται από τον Εμπεδοκλή σε μια δίχως τέλος μεταλλαγή καταστάσεων από το ένα στα πολλά.

10 ΠΗΓΕΣ http://el.wikipedia.org/wiki/ http://www.tmth.edu.gr/el/kiosks/environm ent/atmosphere/envi_ha3.htmlhttp://www.tmth.edu.gr/el/kiosks/environm ent/atmosphere/envi_ha3.html http://users.ira.sch.gr/fergadioti/elm/index. php/ergasiesmau/136-biogra/1468-milisioshttp://users.ira.sch.gr/fergadioti/elm/index. php/ergasiesmau/136-biogra/1468-milisios

11 ΗΛΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ 12ο Γυμνάσιο ΠΑΤΡΑΣ 2008-2009 Σας ευχαριστώ που με παρακολουθήσατε


Κατέβασμα ppt "«ΤΟ ΝΕΡΟ ΩΣ ΒΑΣΙΚΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΥΛΗΣ» ΗΛΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ 12ο Γυμνάσιο Πάτρας 2008-2009."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google