ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Γιώργος Σούλτης.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Γιάννης Τούρλος, ΠΕ 17 Ηλεκτρολόγος,
Advertisements

Α. Αναλυτικό Α’ Γυμνασίου
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Τηλεπικοινωνιών και δικτύων Εργασία για το μάθημα: Διδακτική της πληροφορικής.
• ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ • ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ • ΣΤΟΧΟΙ • ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ • ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ - ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ.
Ο Σχολικός σας Σύμβουλος
Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης για τα Νέα Αναλυτικά Προγράμματα Πληροφορικής και Επιστήμης Η/Υ Σειρά Διδασκαλίας Μαθημάτων / Προαπαιτούμενες.
Ιδέες Συνεργασιών Η παρουσίαση αυτή απευθύνεται κυρίως στους χρήστες που έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα eTwinning αλλά δεν έχουν συνάψει ακόμα συνεργασία.
Μια εργασία των μαθητών της Στ τάξης
Γραπτη εργαςια ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Μάθημα Αγγλικής Γλώσσας 3ο Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου
Γιατί να μελετούμε Ιστορία;
Το μάθημα της Πληροφορικής Η πραγματικότητα σήμερα!!! ΗΥ-302:Διδακτική της Πληροφορικής Επιμέλεια-Παρουσίαση Γεωργία Αδαμοπούλου Εύα Νοικοκυράκη.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΑΤΖΗΦΩΤΕΙΝΟΥ M.Sc. Computation, Univ. of London
Ατομικό έργο Προβληματισμοί και προτάσεις για τη διδασκαλία του μαθήματος Γιάννης Τούρλος, ΠΕ 17 Ηλεκτρολόγος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών.
Μεθοδολογικά εργαλεία για το μάθημα της Πληροφορικής
Ομάδα Α Διδακτική της Γλώσσας Γ’-Δ’ Δημοτικού
«ΠΙΡΠΙΡΟΥΝΑ» Πειραματισμός για τη διδασκαλία της παραδοσιακής μουσικής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Δέσποινα Μπογδάνη – Σουγιούλ Ιούνιος 2002.
1 ο ΠΕΚ Θεσσαλονίκης Σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις για την ανάπτυξη κριτικής-δημιουργικής σκέψης Προετοιμασία μαθήματος με.
Τίτλος εκπαιδευτικής δραστηριότητας: «Ασφαλής πλοήγηση στο Διαδίκτυο» Όνομα Εκπαιδευτικού: Μιχαηλίδης Θανάσης Σχολείο: Δ.Σ. Ερατεινού-Πετροπηγής- Ποντολιβάδου.
Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Παίζοντας & ζωγραφίζοντας
Βασίλης Κόμης Αναπληρωτής Καθηγητής
1. ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ( ) 300 επιμορφωτές επιμορφωμένοι εκπαιδευτικοί (ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04, ΠΕ60/70) 2.
Ενότητα 1.2 Μοντέλα εισαγωγής ΤΠΕ στην εκπαίδευση ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Β΄ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΣΤΙΣ Τ.Π.Ε. – ΠΕ03 Γιώργος Γεωργιόπουλος Μαθηματικός M.Sc., M.Ed.
5. Χαρακτηρισμός των μαθηματικών γνώσεων των μαθητών.
Ενιαίο Πλαίσιο Προγράμματος Σπουδών Πληροφορικής.
Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία Ιστορικό Ιδρυσης Το Μάρτη του 1918, μία ομάδα μαθηματικών αποφάσισε να δημιουργήσει την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, με.
Καλώς ορίσατε στη 2 η εκδήλωση στη 2 η εκδήλωση για τις για τις Φυσικές Επιστήμες.
Διδακτική της Πληροφορικής Παρουσίαση εκπαιδευτικών παιχνιδιών με σκοπό την κατανόηση βασικών αρχών της πληροφορικής Αντωνακάκη Δέσποινα Α.Μ 933 Καντεράκης.
Η χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών στα σχολεία
1.5 Γλώσσες Προγραμματισμού
Διδασκαλία των Θρησκευτικών με Νέες Τεχνολογίες
Φυλλο του Καθηγητη. Teacher’s Age Ποιο ειναι το αντικειμενο διδασκαλιας σας?
Ε.Κ.Φ.Ε ΕΥΟΣΜΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
ΟΙ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΨΥΧΑΡΗΣ
Πρόγραμμα Σπουδών ΤΠΕ-Τεχνολογίες Πληροφορίας Επικοινωνίας Δ’ τάξης.
ΑΝΑΛΥΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
Προγραμματισμός ύλης Β’-Γ’ Γυμνασίου
Σχολικά Μαθηματικά, Δάσκαλος των Μαθηματικών, Μαθητής Καθηγητής Μαθηματικών Μαθητής Σχολικά Μαθηματικά Ακαδημαϊκά Μαθηματικά Φροντιστήρια ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
Διδακτική Πληροφορικής
Ε ΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ Υ ΛΙΚΟ Χ ΗΜΕΙΑΣ ΣΤΗ Β /θμια Ε ΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Δρ. Γεωργιάδου Αναστασία Δρ. Γεωργιάδου Αναστασία Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αναβρύτων Δρ. Γεωργιάδου.
 Το project με το οποίο ασχοληθήκαμε ονομάζεται «παιχνίδι της γνώσης». Χωριστήκαμε σε ομάδες όπου η κάθε μία ασχολήθηκε με ένα ξεχωριστό διδασκόμενο μάθημα.
Διδακτική Πληροφορικής
Διδακτική Πληροφορικής Ενότητα 2: Η εξέλιξη των εργαλείων της Εκπαίδευσης. Διδάσκων: Γεώργιος Σούλτης, Επίκουρος Καθηγητής. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής,
Διδακτική Πληροφορικής Ενότητα 3: Η Πληροφορική στην Εκπαίδευση. Διδάσκων: Γεώργιος Σούλτης, Επίκουρος Καθηγητής. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής, Τεχνολογικής.
ΜΑΘΗΣΗ ΜΕΣΩ ΚΙΝΗΤΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ
Δικαιούχος φορέας Συμπράττοντες φορείς ● Επιμόρφωση εκπαιδευτικών στις αρχές παιδαγωγικής αξιοποίησης των ΤΠΕ, καθώς και στην απόκτηση.
Ελευθερία στα σχολεία Οδηγός εγκατάστασης Ubuntu Ltsp + Εκπαιδευτικό υλικό.
§Από την δεκαετία του ‘60 κάποιοι σκέφτονται ότι ο υπολογιστής μπορεί να αποτελέσει ένα θαυμάσιο εκπαιδευτικό εργαλείο.
ΚΑΤΑΝΟΩ ΤΙΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ SCRATCH Χρήστος Μανώλης, Πληροφορικός ΠΕ 19 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ / ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015 Ομάδα ανάπτυξης 6 ο εσπερινό ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης.
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Γιώργος Σούλτης.
Παρουσίαση Αξιολόγηση μαθητή και διδασκαλίας Κατσίρας Λεωνίδας, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ 13, Νομικών- Πολιτικών Επιστημών Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας.
Εκπαιδευτικές τεχνικές Π.Απόστολος. Προσχολική ηλικία Της Εύας της αρέσουν οι δραστηριότητες του νηπιαγωγείου αλλά καμιά φορά κολλάει στην αγαπημένη της.
Διδακτική της Πληροφορικής
ΡΟΖΜΑΡΙ ΤΣΙΝΑ ΣΤ’2 17/9/2015.
Μαθαίνω να χρησιμοποιώ με ασφάλεια το διαδίκτυο
Αυδίκος Αθανάσιος – Πήχας Στέφανος
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εθισμός σε αυτά
Εκπαιδεύοντας τον παππού στο διαδίκτυο
Παρουσίαση της ύλης του μαθήματος «Εφαρμογές Υπολογιστών»
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ (Κ.Α) Ετήσιο Πρόγραμμα Τάξης Γ΄2
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ (Κ.Α) Ετήσιο Πρόγραμμα Τάξης A΄1
Αναζητώντας το καλό κλίμα στο σχολείο
Η Πρακτική σας Άσκηση στο πλαίσιο της Διδακτικής Μαθηματικών ΙΙ
3ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής 2o Δημοτικό Σχολείο Κρύας Βρύσης Πέλλας “Η Τάξη του Μέλλοντος” Ηλεκτρονική Εφημερίδα.
Μεθοδολογικά εργαλεία για το μάθημα της Πληροφορικής
7ο Δημοτικό Σχολείο Χίου
Ενημέρωση Μαθητών Για Τo Μάθημα Δίκτυα CISCO
Καλώς ορίσατε, μαθητές! Το όνομα του καθηγητή.
Οι Κατευθύνσεις στο τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής
Η χρήση του Kidspiration στη Διδασκαλία των γραμμάτων
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Γιώργος Σούλτης

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Πρέπει να δούμε με μεγάλη προσοχή το θέμα της εισαγωγής της Πληροφορικής στο ΔΗΜΟΤΙΚΟΠρέπει να δούμε με μεγάλη προσοχή το θέμα της εισαγωγής της Πληροφορικής στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ Εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι η πληροφορική πρέπει να μπει στο δημοτικό.Εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι η πληροφορική πρέπει να μπει στο δημοτικό. Σαν εργαλείο για το δάσκαλοΣαν εργαλείο για το δάσκαλο Σαν εποπτικό εργαλείοΣαν εποπτικό εργαλείο Σαν πηγή πληροφορίαςΣαν πηγή πληροφορίας Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη ότι ο κόσμος σήμερα είναι διαφορετικός και τα παιδιά γεννιούνται, γνωρίζουν και θα ζήσουν σε έναν άλλο κόσμοΠρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη ότι ο κόσμος σήμερα είναι διαφορετικός και τα παιδιά γεννιούνται, γνωρίζουν και θα ζήσουν σε έναν άλλο κόσμο

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Από τις μικρές τάξεις τα παιδιά πρέπει να εξοικειώνονται με τις έννοιες της πληροφορικής, αυτό μπορεί να γίνει π.χ :Από τις μικρές τάξεις τα παιδιά πρέπει να εξοικειώνονται με τις έννοιες της πληροφορικής, αυτό μπορεί να γίνει π.χ : Να γίνει εισαγωγή σε όλα τα βιβλία θεμάτων που έχουν σχέση με την πληροφορική, το διαδίκτυο, τους υπολογιστές κλπΝα γίνει εισαγωγή σε όλα τα βιβλία θεμάτων που έχουν σχέση με την πληροφορική, το διαδίκτυο, τους υπολογιστές κλπ Κάθε φορά που ο δάσκαλος χρησιμοποιεί με οποιοδήποτε τρόπο τον υπολογιστή να αναφέρεται σε σε ανάλογα θέματα…Κάθε φορά που ο δάσκαλος χρησιμοποιεί με οποιοδήποτε τρόπο τον υπολογιστή να αναφέρεται σε σε ανάλογα θέματα… Στα μαθηματικά και τη φυσική να μπούν θέματα τεχνολογίας, αλγορίθμων και πληροφορικήςΣτα μαθηματικά και τη φυσική να μπούν θέματα τεχνολογίας, αλγορίθμων και πληροφορικής

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΜΕΣΗ Επαφή των παιδιών του Δημοτικού με τους ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ, μπορεί να γίνει με 2 τρόπους:ΑΜΕΣΗ Επαφή των παιδιών του Δημοτικού με τους ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ, μπορεί να γίνει με 2 τρόπους: 1)Με την χρήση των υπολογιστών στα πλαίσια όλων των μαθημάτων, και τις εν γένει εξωσχολικές δραστηριότητες 2)Μέσα από την δημιουργία νέων ειδικών μαθημάτων

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Χρήση των υπολογιστών στα πλαίσια όλων των μαθημάτων Σε όλα τα μαθήματα μπορεί οι μαθητές να έρθουν σε επαφή με τους υπολογιστές, π.χ Να πάνε στο εργαστήριο και να αναπτύξουν διάφορες δραστηριότητες πάνω στους υπολογιστές Να κάνουν εργασίες όπου θα χρησιμοποιήσουν Υπολογιστές Να κάνουν ασκήσεις ΤΕΣΤ Να ωθηθούν να ασκήσουν σχολικές δραστηριότητες χρησιμοποιώντας Υπολογιστή (εφημερίδα, κάρτες, επικοινωνία κλπ) Να τον χρησιμοποιούν σε ελεύθερο χρόνο (παιχνίδια, επικοινωνία)

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Χρήση των υπολογιστών στα πλαίσια όλων των μαθημάτων Στην περίπτωση αυτή οι μαθητές μαθαίνουν να χειρίζονται τους υπολογιστές από τον ίδιο το δάσκαλο μέσα από την επαφή τους. Ο δάσκαλος επεξηγεί λίγα πράγματα ώστε να καλύπτει τις απορίες των μαθητών, ανάλογα με το επίπεδο στο οποίο βρίσκονται. Οι μαθητές πρέπει να κάθονται ανά ομάδες στους υπολογιστές (2 – 4 άτομα) Η επαφή των μαθητών με τους υπολογιστές πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ελεύθερη. (Να μην φοβηθούν το μηχάνημα)

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Χρήση των υπολογιστών στα πλαίσια όλων των μαθημάτων Στην περίπτωση αυτή οι μαθητές σιγά σιγά και ανάλογα με την τάξη θα πρέπει να μάθουν με τη σειρά: Το βασικό χειρισμό ποντίκι – παράθυρα (Β τάξη) Να ζωγραφίζουν σε ένα απλό πρόγραμμα..( Β – Γ) Τον βασικό υπερμεσικό χειρισμό (Β-Γ) Να μάθουν να γράφουν σε έναν κειμενογρ. (Γ-Δ) Να μάθουν να ξεχωρίζουν τα κύρια περιφερειακά ενός συστήματος και να διακρίνουν το δίκτυο (Ε) Να αρχίσουν να ξεχωρίζουν το λειτουργικό και τις εφαρμογές (Ε-ΣΤ) Να αρχίσουν να καταλαβαίνουν την έννοια των αρχείων σε υπολογιστή (Ε-ΣΤ)

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Μέσα από την δημιουργία νέων ειδικών μαθημάτων Θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα μονόωρο μάθημα στην Ε και ΣΤ τάξη και ίσως και Δ: Το μάθημα πρέπει να διδάσκεται από ειδικά πιστοποιημένο δάσκαλο ή καθηγητή. Το μάθημα δεν πρέπει να έχει χαρακτήρα αποκλειστικά ΤΕΧΝΙΚΟ. Ο τίτλος δεν πρέπει να παραπέμπει άμεσα σε ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ και ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Πρέπει να γίνεται σε εργαστήριο, αλλιώς να μη γίνεται Δεν πρέπει να λάβει τη μορφή ΑΥΣΤΗΡΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ,

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Μέσα από την δημιουργία νέων ειδικών μαθημάτων ΣΤΟΧΟΙ του ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Να βοηθήσει τους μαθητές στην εκμάθηση της χρήσης, που χρειάζεται στα άλλα μαθήματα (πρέπει να είναι σε συνεχή συνεργασία με το δάσκαλο) Η χρήση δεν πρέπει να ξεπερνάει αυτά που ήδη έχουμε αναφέρει. Να προσπαθεί να κάνει τους μαθητές να καταλάβουν τι μπορούν να κάνουν με τα εργαλεία της πληροφορικής Να τους περάσουν σιγα σιγα βασικές αρχές λειτουργίας Υπολογιστών και αλγοριθμικές σκέψης Να συζητούν την εξέλιξη και τις κοινωνικές επιπτώσεις της πληροφορικής επανάστασης

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Μέσα από την δημιουργία νέων ειδικών μαθημάτων ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ του ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Ιστορική εξέλιξη και πρόοδος της επιστήμης και της Τεχνολογίας Ιστορική εξέλιξη της Ηλεκτρονικής της πληροφορικής και των επικοινωνιών Βασικός χειρισμός (Windows, Word, Ζωγραφική και Ι. Explorer) Στοιχεία Τεχνικών θεμάτων (δυαδικό σύστημα,΄λογική άλγεβρα, ηλεκτρολογία, ηλεκτρονική) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ με τη LOGO Πλοήγηση στο ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ Κοινωνικά Θέματα της εξέλιξης της Τεχνολογίας

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Μέσα από την δημιουργία νέων ειδικών μαθημάτων ΠΙΘΑΝΟΙ ΤΙΤΛΟΙ του ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ