2 ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πόλεως Ρόδου. ΑναφορέςΠεριεχόμενο σχετικό με το ελαιόλαδο Τροποποίηση (CEE) αρ.136/66/CEE του Συμβουλίου της 22 ης Σεπτεμβρίου.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ελένη Μαρτσέλου Μαρία Κουρή Πάολα Αλυσανδράτου
Advertisements

ΤΟ ΤΥΡΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ
Οι διατροφικές συνήθειες και διάφορες συνταγές κατά τη Βυζαντινή εποχή
ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΜΑΓΕΙΡΟΙ TΗΣ Γ ΄2 ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ….
ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ.
ΒΟΥΡΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΙΒΑΔΙΩΝ ΧΙΟΥ
Συνταγή φιλίας Εκτέλεση ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!! Παρουσίαση
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ.
Παραδοσιακές Συνταγές
ΚΡΗΤΗ ΜΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ :ΣΤΕΦΑΝΟ ΜΠΟΥΡΑΖΑ ΚΑΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
Η καριέρα του Michel Roth ξεκίνησε το 1975 στο Auberge de La Charrue d’Or στη δυτική Γαλλία, όπου κέρδισε τον τίτλο του Καλύτερου Μαθητευόμενου Γάλλου.
Ιταλία Από τις Ελένη Χριστοδούλου Εύη Χατζούδα ΣΤ’1
ΥΛΙΚΑ:  ½ Kg κιμά μοσχαρίσιο  1 και ½ Kg μελιτζάνες  3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα  2 τομάτες αποφλοιωμένες και πολτοποιημένες  1 χούφτα μαϊντανό ψιλοκομμένο.
ΖΥΜΑΡΙΚΑ.
Παραδοσιακές Συνταγές Μυτιλήνης
ΔΟΥΚΙΣΣΑ Μαρία Αγαθοκλέους.
ΤΡΟΠΟΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
Τούρτα Spider-man Μάριος Αντώνης.
ΓΛΥΚΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ από το Μιχάλη Αλεξανίδη Στ΄1 Δημοτικό Αγίας Μαρίνας Στροβόλου (Κ.Β.) Δεκέμβριος 2013.
Ετοιμασία και παράθεση σαλατών και ντρέσινγκς
ΕΛΙΑ – ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ – ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
Λάβα - Κέικ.
Γαλλία-ratatouille.
4o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ‘’ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ’’
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΑ ΓΛΥΚΑ
ΣΑΛΟΜΙΔΟΥ ΕΥΗ ΟΜΠΟΥΚΟΒΙΤΣ ΠΑΟΛΑ
Μαγειρική Χώρου Εστίασης Θέμα: Παρασκευές Βοδινών
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
Σαλατες - Salads.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΣΤ1
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΓΛΥΚΑ ΤΑΨΙΟΥ
Ερευνητική εργασία Β Λυκείου Βολιμών
Μάθημα Οικιακής Οικονομίας Καθηγήτρια: Γκουτζουρέλα Μαρία
Ζυμαρικά - Pasta.
Ορέστης Γεωργιάδης Θέμης Αντωνίου Κωνσταντίνος Δημητρίου
ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ
Ενότητα: 5 Ετοιμασία και Παράθεση Σάλτσες Σαλατών και Σαλάτες Κεφάλαιο Caesar dressing, Thousand island dressing.
Ενότητα: 5 Ετοιμασία και Παράθεση Σάλτσες Σαλατών και Σαλάτες Κεφάλαιο Vinaigrette, Citronette, Roquefort dressing.
Μάθημα: Φλαμπέ Ενότητα: 15.2 Επιμελημένη παράθεση Ορεκτικών Θέμα: Ριγκατόνι Ριβιέρα (Rigatoni Riviera) 1.
Project στο μάθημα Τ.Π.Ε Μυκονιάτικη Κουζίνα.
Τρούφες Υλικά: Για το παντεσπάνι σοκολάτας 3/4 φλιτζανιού αλεύρι [που
Μαγειρική Χώρου Εστίασης Θέμα: Παρασκευές Βοδινών
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΙΧΘΥΩΝ
4ο Γυμνάσιο Πύργου Ηλειακή κορινθιακή σταφίδα
Λουΐζα Παντζιαρά Δ΄2 τάξη 10/2/2015. Για τη ζύμη  1 κιλό αλεύρι σκληρό (περίπου)  2 φακελάκια μαγιά ξερή  1 κ.γ.κοφτό αλάτι  2-3 ποτήρια νερό χλιαρό.
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΓΛΥΚΑ
Μάθημα: Φλαμπέ Ενότητα: 19 - Μαγειρική χώρου εστίασης Κεφάλαιο 1 - Αστακός Νιούμπουργκ (Lobster Newburg) 1.
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Όταν το λάδι συνάντησε τα βότανα! Μία καινοτόμος δράση συνεργασίας των περιβαλλοντικών ομάδων: 1 ου Γυμνασίου Πύργου με τίτλο :«Βότανα και αρωματικά φυτά.
ΥΛΙΚΑ 1 ΚΙΛΟ ΚΑΡΥΔΙΑ (ΦΛΟΥΔΑ) 1 ΚΙΛΟ ΖΑΧΑΡΗ 1 ΚΙΛΟ ΚΟΝΙΑΚ 10 ΓΑΡΥΦΑΛΛΑ 1 ΞΥΛΟ ΚΑΝΕΛΑ.
ΙΤΑΛΙΑ.
Αλγόριθμοι
Υλικά : 1 κιλό κρέας 3 σκελίδες σκόρδο 2 κουταλιές βιτάμ αλάτι και πιπέρι Εκτέλεση : Ξεθερμίζουμε το κρέας, το στραγγίζουμε και το βάζουμε σε μια λαδόκολλα.
Χριστουγεννιάτικοι στολισμοί και συνταγές από όλο τον κόσμο Πολιτιστικό πρόγραμμα: «Γνωρίζοντας τον κόσμο μέσα από γεύσεις και εικόνες» Γυμνάσιο Μελίκης.
Γαλλική κουζίνα και πολιτισμός
Η Πάτρα είναι το μεγαλύτερο οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο της Πελοποννήσου και της δυτικής Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων χιλιετιών.
Κλινική διαιτολόγια ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ-ΚΑΤΑΡΤΗΣΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟΥ
Μεσογειακή Διατροφή Μεσογειακή Διατροφή είναι ένας ορός όπου έχει επινοηθεί από τον φυσιολόγο Άνσελ Κις. Το 1995 μια ομάδα επιστημόνων του.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΠΙΤΕΣ ΘΡΑΚΗΣ: ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΗ ΑΛΜΥΡΗ ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ
ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ ΥΛΙΚΑ Για τη ζύμη και τα φύλλα: 6 φύλλα κρούστας
5 Ελληνικά φαγητά που ο υπόλοιπος κόσμος δεν καταλαβαίνει
Εργασία των μαθητών της τάξης Ε1
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ Αυτή είναι η συνταγή για το παστίτσιο, που φτιάχνανε οι μαμάδες κι οι γιαγιάδες μας και δεν το χορταίναμε ποτέ. Πλούσιο, γευστικό,
Παραδοσιακά φαγητά διαφόρων χωρών
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2016 Εβδομαδιαίο μενού 5/9 – 9/9/2016
ΙΑ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΦΟΥ Αγίου Σπυρίδωνα
Γαστρονομικός τουρισμός : τις κουζίνες του κόσμου
«Μαθαίνοντας μαγειρική από τα λάθη μου»
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ΤΑΞΗ Α’ ΤΜΗΜΑ 2 ΣΧ. EΤΟΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

2 ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πόλεως Ρόδου

ΑναφορέςΠεριεχόμενο σχετικό με το ελαιόλαδο Τροποποίηση (CEE) αρ.136/66/CEE του Συμβουλίου της 22 ης Σεπτεμβρίου 1966 «κοινή οργάνωσης της αγοράς στον τομέα των λιπαρών ουσιών» Πρώτο κείμενο που καθορίζει τις ονομασίες και τους ορισμούς των ελαιολάδων στο στάδιο του εμπορίου (άρθρο 35 και 35β και Παράρτημα) Τροποποίηση (CEE) αρ.2568/91 της Επιτροπής της 11 ης Ιουλίου 1991 «σχετικά με τα χαρακτηριστικά των ελαιολάδων και των διαφόρων μεθόδων ανάλυσης» Ημερομηνία δημοσίευσης της τελευταίας έκδοσης των μετατροπών: 1 η Ιανουαρίου 2008 Ορίζει τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των ελαιολάδων όπως ορίζει η τροποποίηση ν. 136/66/CEE, τις ονομασίες και τους ορισμούς. Περιγράφει τις μεθόδους ανάλυσης, δίνει το σχετικό λεξιλόγιο με τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και περιγράφει τη διαδικασία εκτίμησης για την ταξινόμηση των λαδιών. Τροποποίηση (CEE) αρ. 2913/92 του Συμβουλίου της 12 ης Οκτωβρίου 1992 «σχετικά με τον κώδικα δασμών της Ένωσης» Ημερομηνίας δημοσίευσης της τελευταίας έκδοσης των μετατροπών: 1 η Ιανουαρίου Ορίζει τους συμβατικούς κανόνες περιγραφής της προέλευσης ενός λαδιού που προέρχεται από Τρίτη χώρα (άρθρα 22-26) Τροποποίηση (CEE) αρ.1019/2002 της Επιτροπής της 13 ης Ιουνίου 2002 «σχετικά με τον κανονισμό εμπορίου του ελαιολάδου» Ορίζει τις επιλογές συσκευασίας, τις ετικέτες, την οργάνωση των ελέγχων σε κάθε κράτος-μέλος. Σημείωση: Τα πρωτότυπα κείμενα, τις τροποποιήσεις και τα τελικά κείμενα μπορείτε να τα δείτε στην ιστοσελίδα Βασικοί ευρωπαϊκοί κανονισμοί για την επιλογή ελαιόλαδου…

Υλικά 3 ποτήρια λάδι 1 ποτήρι μπύρα 1 φλιτζάνι σουσάμι καβουρδισμένο 1 φλιτζάνι αμύγδαλα καβουρδισμένα 2 μπέικιν πάουντερ 2 ποτήρια ζάχαρη 2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα 1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλο 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα ξύσμα λεμονιού Ανακατεύουμε τη σόδα με τη μπύρα. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και στη συνέχεια ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός από τα αμύγδαλα και το σουσάμι που τα ρίχνουμε στο τέλος. Όταν η ζύμη γίνει μαλακιά και εύπλαστη την απλώνουμε σε μία επιφάνεια και κόβουμε με κουπ πατ τα σχήματα που θέλουμε. Βάζουμε τα μπισκοτάκια σε ταψί, στο οποίο έχουμε βάλει αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε στους 160 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά. Είναι πολύ ΝΟΣΤΙΜΑ!!!!! Ελένη Στεφανίδη Εκτέλεση Μπισκότα με λάδι

ΜΠΟΥΡΕΚΙ ΧΑΝΙΩΤΙΚΟ Υλικά για το φύλλο 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις η καλαμποκάλευρο 50 ml ελαιόλαδο εξαιρετικό Παρθένο Χανιά γρ. στραγγιστό γιαούρτι 1 πρέζα αλάτι (μισό κοφτό κουταλάκι του γλυκού) 1 ποτηράκι του κρασιού λευκό η κόκκινο ξηρό κρασί 220 ml έτοιμο ζωμό λαχανικών ( 1 Knorr σπιτικός ζωμός Λαχανικών διαλυμένος σε 500ml καυτό νερό Για τη γέμιση 600 γρ. Καθαρισμένες και ξεφλουδισμένες πατάτες,κομμένες σε λεπτές φέτες (όπως τα τσίπς) 600 γρ. Καθαρισμένα, πλυμένα κολοκύθια κομμένα σε λεπτές μακρόστενες φέτες 4 κουταλιές της σούπας φρέσκο ψιλοκομμένο δυόσμο 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις η καλαμποκάλευρο 1 κιλό μαλακή ξινομυζήθρα η ανθότυρο ή τυρί φέτα 300 γρ. γραβιέρα Κρήτης τριμμένη 200 ml Ελαιόλαδο Εξαιρετικό Παρθένο 220 ml φρέσκο γάλα 3 μέτρια αυγά 3 κουταλιές στάκα η Φυτίνη με ελαιόλαδο 1 κουταλιά της σούπας λευκό σουσάμι Ανάλογο αλάτι και πιπέρι

Οδηγίες Μαγειρέματος 1. Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι και κάνουμε μια πρόχειρη λακουβίτσα 2. Στην συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης ξεκινώντας πρώτα με το ελαιόλαδο, το γιαούρτι, το αλάτι, το κρασί, και στο τέλος τον ζωμό λαχανικών 3. Ζυμώνουμε καλά μέχρι η ζύμη να γίνει εύπλαστη και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της λεκάνης 4. Ίσως να μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο αλεύρι η ζωμό ώστε η ζύμη να πάρει την τελική της μορφή 5. Τέλος χωρίζουμε την ζύμη σε δυο μέρη και την αφήνουμε σε λαδωμένο ταψί να ξεκουραστεί για 20 λεπτά σκεπασμένη με βαμβακερό πανί η μεμβράνη διαφανής. 6. Κατά την διάρκεια που ξεκουράζετε η ζύμη, φτιάχνουμε την γέμιση της πίτας 7. Πρώτα χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά με το γάλα 8. Στην συνέχεια αλείφουμε ένα ταψί με ελαιόλαδο και ανοίγουμε το πρώτο φύλλο και το τοποθετούμε στο ταψί.

9.Κατόπιν βάζουμε σε στρώσεις εναλλάξ τις πατάτες με τα κολοκύθια και ενδιάμεσα τους ρίχνουμε την μαλακή μυζήθρα η τα άλλα λευκά τυριά και την τριμμένη γραβιέρα και πουδράρουμε με το αλεύρι. 10. Όταν οι στρώσεις από τα υλικά τελειώσουν περιχύνουμε τα χτυπημένα αυγά, την λιωμένη στάκα και λίγο ελαιόλαδο 11. Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο και το τοποθετούμε από πάνω από τα υλικά της γέμισης και κλείνουμε την πίτα 12. Τέλος αλείφουμε το φύλλο με λίγο ελαιόλαδο και πουδράρουμε με το σουσάμι 13. Ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 175 C για 50 λεπτά περί-που μέχρι να δέσουν τα υλικά της γέμισης και πάρει χρώμα το φύλλο,εάν θέλουμε χτυ-πάμε έναν κρόκο αυγού με λίγο γάλα και αλείφουμε το φύλλο πριν το πασπαλίσουμε με το σουσάμι.

Φακές κοκκινιστές Υλικά 300 γραμ. φακές 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες 2 ώριμες ντομάτες 1 κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ ¾ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο 2 δαφνόφυλλα 2 κουταλιές της σούπας ξύδι ¼ κουτ. γλυκού ζάχαρη ½ κουτ. γλυκού ρίγανη αλάτι –- φρεσκοτριμμένο πιπέρι Εκτέλεση Καθαρίζουμε τις ντομάτες και τις περνάμε από το μούλτι. Βράζουμε τις φακές, σε νερό που να τις σκεπάζει για 5', τις στραγγίζουμε, τις ξεπλένουμε σε σουρωτήρι και πετάμε το νερό. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, το λάδι και τα σωτάρουμε έως ότου γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε και τις φακές και συνεχίζουμε το σωτάρισμα, για 3' ακόμη. Βάζουμε τον πελτέ, το χυμό ντομάτας, τα δαφνόφυλλα, τη ζάχαρη, την ρίγανη, το αλάτι, το πιπέρι και κρύο νερό, δυο - τρία δάχτυλα πάνω από τις φακές. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε έως ότου χυλώσουν οι φακές και απορροφήσουν όλα τα υγρά τους, ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να μην μας κολλήσουν. (Αν χρειαστεί κι άλλο νερό, προσθέτουμε). Προς το τέλος, ρίχνουμε και το ξύδι.

ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ Υλικά 4-5 ντομάτες τσαμπί, γύρω στα 350 γρ., κομμένες σε χοντρουλές φέτες ½ μεγάλο αγγούρι, ξεφλουδισμένο, κομμένο σε λεπτές ροδέλες ½ μεγάλη πράσινη πιπεριά, κομμένη σε ροδέλες ½ μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε δαχτυλίδια ελιές Καλαμών 200 γρ. φέτα, σε ένα ή δυο μεγάλα κομμάτια 1 ½ κουταλιά σούπας κόκκινο ξίδι 4-6 κουταλιές σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο 1 ½ κουταλάκι γλυκού ξερή ρίγανη Αλάτι, κατά βούληση Προετοιμασία Ανακατέψτε ελαφρά μέσα σε ένα μπωλ την ντομάτα, το αγγούρι, την πιπεριά, το κρεμμύδι και το αλάτι και μεταφέρετέ τα σε ένα βαθύ πιάτο ή μια σαλατιέρα. Προσθέστε από πάνω τις ελιές και την φέτα και πασπαλίστε με την ρίγανη. Ρίξτε το ξίδι πάνω απ' τη σαλάτα και τέλος περιχύστε όλα τα υλικά με το ελαιόλαδο. Σερβίρετε αμέσως με μπόλικο ψωμί.

ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ Υλικά: 1 ποτήρι του νερού ελαιόλαδο 1 ½ ποτήρι του νερού ζάχαρη 2 ½ ποτήρια χυμό πορτοκάλι ½ ποτήρι νερό ½ ποτήρι του κρασιού κονιάκ 1 κ.γ. σόδα 2 πακέτα φαρίνα ΓΙΩΤΗ Εκτέλεση: Χτυπάμε δύο λεπτά το λάδι μέσα σε ένα μπολ και μετά βάζουμε τη ζάχαρη και ξαναχτυπάμε. Μετά το χυμό πορτοκαλιού, το νερό, το κονιάκ και το αλεύρι, μέσα στο οποίο έχουμε ρίξει τη σόδα. Το ζυμώνουμε καλά και το ψήνουμε για μια ώρα σε ανάλογο ταψί και μέτριο φούρνο. Καλή επιτυχία! Άγγελος Ταμπουράς

ΚΕΪΚ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ Υλικά: ¾ κούπας ελαιόλαδο 1 κ.σ. βιτάμ 2 κούπες ζάχαρη 4 αυγά 1 κούπα γάλα 2 βανίλιες 1 φαρίνα 1 κ.σ. κανέλα 1 κ.γ. γαρύφαλλο Εκτέλεση: Ανακατεύουμε με το μίξερ το λάδι, το βιτάμ, τα αυγά και τη ζάχαρη σε μεσαία ταχύτητα. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα και τη βανίλια και αφού χαμηλώσουμε την ταχύτητα προσθέτουμε τη φαρίνα. Τέλος, ρίχνουμε την κανέλα και το γαρύφαλλο. Τοποθετούμε το μείγμα σε βουτυρωμένη φόρμα και ψήνουμε στους 200 ο C για περίπου 40 λεπτά. Τρόπος σερβιρίσματος: Σερβίρουμε σε πιατάκι του γλυκού συνοδεύοντας με γάλα, τσάι ή καφέ.

ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ ΛΑΔΕΡΑ Υλικά: 1 κιλό φασολάκια 1 κρεμμύδι 1 ματσάκι μαϊντανό 1 κολοκυθάκι 2 πατάτες 1 ποτήρι ελαιόλαδο 1 ντομάτα στον τρίφτη αλάτι και πιπέρι Εκτέλεση: Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το ψιλοκόβουμε. Κάνουμε το ίδιο στον μαϊντανό. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ρίχνουμε το λάδι. Μόλις κάψει ρίχνουμε το κρεμμύδι και τον μαϊντανό και το τσιγαρίζουμε. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τα φασολάκια, το κολοκυθάκι και τις πατάτες. Προσθέτουμε και την ντομάτα. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και μισό ποτήρι νερό και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 1 ώρα. Είναι έτοιμο όταν όλα τα υγρά του έχουν σωθεί και σερβίρουμε.

ΜΠΡΙΑΜ ΦΟΥΡΝΟΥ Υλικά: 2 μελιτζάνες 2 κολοκυθάκια 2 πατάτες 1 κρεμμύδι 1 ματσάκι μαϊντανό 2 ντομάτες στον τρίφτη 1 ποτήρι λάδι αλάτι και πιπέρι Εκτέλεση: Καθαρίζουμε τα λαχανικά και τα τοποθετούμε μέσα σε ένα ταψί. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τον μαϊντανό. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με τον μαϊντανό. Προσθέτουμε και τις ντομάτες και ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι. Μόλις βράσει η σάλτσα την αδειάζουμε στο ταψί με τα λαχανικά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για μια ώρα και σερβίρουμε.

ΑΡΑΚΑΣ ΛΑΔΕΡΟΣ Υλικά: 1 κιλό αρακά 1 κούπα λάδι 4 κρεμμυδάκια φρέσκα 4 με 5 ντομάτες ½ κούπα άνηθο αλάτι και πιπέρι Εκτέλεση: Βάζουμε το λάδι σε κατσαρόλα να κάψει. Ρίχνουμε και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια. Ρίχνουμε τον αρακά και τα υπόλοιπα υλικά και μία κούπα νερό. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε τον αρακά ώσπου να μαλακώσει και να μείνει με λίγη σάλτσα. Νικόλας Ρίζος

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΡΟΔΙ Υλικά: 1 ρόδι 1 χούφτα ξηρούς καρπούς (κάσιους) ½ κ.σ. κουκουνάρι 1 μαρούλι 2 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο 1 ντομάτα 1 αγγούρι λίγο λάδι Εκτέλεση: Σε ένα τηγάνι καβουρδίζω το κουκουνάρι και τους ξηρούς καρπούς (κάσιους). Μέσα σε ένα μπολάκι βάζω το ρόδι, ψιλοκομμένο το μαρούλι, το μπαλσάμικο ξίδι, την ντομάτα και το αγγούρι. Αφού ρίξω τα κάσιους και το κουκουνάρι, τα ανακατεύω με τα υπόλοιπα υλικά και προσθέτω το λάδι. Βάζω όλα τα υλικά σε ένα μπολάκι και βάζω 2 ξύλινες κουτάλες στα πλάγια για να μπορώ να πιάσω τη σαλάτα. Στη συνέχεια, απολαμβάνω τη σαλάτα μου. Νεκταρία Ρότσου

ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ Υλικά: 1 κιλό αλεύρι μαλακό 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ 1 ½ φλιτζανιού ζάχαρη 1 ½ φλιτζανιού λάδι 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι 1 ½ κ.γ. σόδα (μέσα στο χυμό) 1 κ.γ. κανέλα 1 κ.γ. γαρύφαλλο 1 σφηνάκι κονιάκ σουσάμι (λίγο βρεγμένο για πασπάλισμα) Εκτέλεση: Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το λάδι, προσθέτουμε τη κανέλα, το γαρύφαλλο και το κονιάκ, μετά το χυμό με τη σόδα και τέλος το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Η ζύμη να είναι μαλακή (όχι πολύ ζύμωμα). Ψήνουμε στους 180 ο για 20 λεπτά. Και τέλος τα κουλουράκια πορτοκαλιού μπορείτε να τα φάτε τραγανά τραγανά.

ΚΑΡΜΠΟΝΑΡΑ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ Υλικά: 1 πακέτο μακαρόνια 2 αυγά 1 πακέτο μπέικον 1 κουτάκι κρέμα γάλακτος λίγο τυρί λίγο λάδι Εκτέλεση: Βράζουμε τα μακαρόνια ώστε να μην είναι πολύ μαλακά. Βάζουμε σε ένα μπολ τα αυγά και τα χτυπάμε. Ύστερα ρίχνουμε και την κρέμα γάλακτος και τα ξαναχτυπάμε μέχρι να δέσουν και να γίνουν μια σφικτή σάλτσα. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το λάδι και σοτάρουμε λίγο το μπέικον και το ρίχνουμε μέσα στο μπολ με τη σάλτσα. Μετά ρίχνουμε τη σάλτσα στα μακαρόνια και ανακατεύουμε πολύ καλά ώστε η σάλτσα να πάει παντού. Βάζουμε τα μακαρόνια σε μια πιατέλα και τα σερβίρουμε ζεστά και προαιρετικά με τυράκι.

ΜΙΚΡΑ ΕΛΑΙΟΨΩΜΑ Υλικά (για 6 άτομα): 300 γρ. αλεύρι κίτρινο για ζυμωτό ψωμί 100 γρ. αλεύρι σκληρό για τσουρέκι 100 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης 1 φακελάκι μαγιά ξηρή 10 γρ. ζάχαρη 100 γρ. και 130 γρ. ζεστό νερό 50 γρ. ελαιόλαδο 1 κ.γ. αλάτι 4 κλαράκια φρέσκο θυμάρι (ψιλοκομμένο χωρίς το κλωνάρι) 1 κλαράκι φρέσκο δεντρολίβανο (ψιλοκομμένο χωρίς το κλωνάρι) 100 γρ. ελιές κομμένες σε ροδέλες Εκτέλεση: Φτιάχνουμε το προζύμι. Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι κίτρινο και τα 100 γρ. ζεστού νερού και ανακατεύουμε. Το αφήνουμε λίγο να ενεργοποιηθεί. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τις ελιές και φτιάχνουμε ένα ζυμάρι που δεν κολλάει. Το αφήνουμε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί. Τότε προσθέτουμε και τις ελιές. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 190 ο C και στρώνουμε λαδόκολλα στη λαμαρίνα. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 μπαλάκια, τα λαδώνουμε ελαφρά και τα ψήνουμε στο φούρνο για λεπτά. Τρόπος σερβιρίσματος: Τοποθετούμε τα ψωμάκια σε μια πιατέλα στολίζοντάς τα με φρέσκα μυρωδικά της φύσης και ελίτσες.

Σαλάτα με κρίθινο παξιμάδι ΥΛΙΚΑ  2 παξιμάδια κρίθινα  1 κ. σ. ξύδι  4 κ. σ. ελαιόλαδο  1 κ. γλ. χυμό λεμονιού  1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη  1 κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες  1 αγγούρι κομμένο σε καρέ  2 ντομάτες κομμένες σε καρέ  ½ φλ. τσαγιού ελιές ψιλοκομμένες  1 κ. σ. βασιλικό ψιλοκομμένο ΕΚΤΕΛΕΣΗ Σπάμε τα παξιμάδια σε μπουκιές. Σε μπολ βάζουμε το κρεμμύδι.. Περιχύνουμε με το ξύδι, το λεμόνι και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το σκόρδο και αλατίζουμε. Τα ανακατεύουμε πολύ καλά να μαραθεί το κρεμμύδι. Κόβουμε κατά μήκος το αγγούρι και αφαιρούμε τους σπόρους. Το κόβουμε σε καρέ. Το βάζου-με σε σαλατιέρα. Κόβουμε τις ντομάτες, τις προσθέτουμε στη σαλατιέρα και στη συνέχεια προσθέτουμε τα παξιμάδια, τις ελιές, το βασιλικό και τα μαριναρισμένα κρεμμύδια, καθώς και όλα τα υγρά τους. Ανακατεύουμε πολύ καλά. Παγώνουμε τη σαλάτα για 15 λεπτά.  Η χορταστική αυτή σαλάτα με το βασιλικό και το σκόρδο προσφέρεται σε ένα φιλικό γεύμα. Σερβίρεται με κρέατα ή θαλασσινά. Δε θα μείνει ούτε ψίχουλο … παξιμαδιού! Μια συνταγή της γιαγιάς μου Μαρίνας… Από την Παναγιώτα- Ευστρατία Κουσουτζή