Δεκαπενθήμερο Ενημέρωσης για την Πρόσβαση στην Εκπαίδευση, 12-24 Οκτωβρίου 2015 «Προσβάσιμο Εκπαιδευτικό και Εποπτικό Υλικό για τα Αγγλικά σε Μαθητές με.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Advertisements

Πρότυπο Εκπαιδευτήριο Ευρωπαϊκή Παιδεία
Σχεδιασμός και ανάπτυξη προσβάσιμου εκπαιδευτικού και εποπτικού υλικού για μαθητές με αναπηρίες ΗΜΕΡΙΔΑ Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ ΣΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ.
Νοέμβριος 2009 Κατερίνα Φυτράκη Φιλόλογος ΜΑ
Εκπαιδευτικο Σενάριο (Σχέδιο Εργασίας)
ΦΑΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Προσδιορισμός του διδακτικού στόχου, των κριτηρίων και των στοιχείων της αξιολόγησης Επιλογή της τεχνικής Ερμηνεία των πληροφοριών Αποτύπωση.
Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Αναστασία Οικονόμου, Προϊσταμένη Τομέα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών σε θέματα.
ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Διαδραστικοί πίνακες Δέγγλερη Σοφία.
ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ
Σχεδιασμός και ανάπτυξη προσβάσιμου εκπαιδευτικού και εποπτικού υλικού για μαθητές με αναπηρίες 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Εκπαιδευτικών για τις ΤΠΕ Σύρος.
Σωφρ. Χατζησαββίδης Η διδασκαλία της Πρώτης Γραφής και Ανάγνωσης
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΤΜΗΜΑ Π 2 ΓΟΓΟΥΛΟΥ ΑΓΟΡΙΤΣΑ ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 5.4 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ, ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ.
Tσουλής Μιλτιάδης: – Βασικές έννοιες στη Διδακτική με την υποστήριξη των ΤΠΕ.
Η Διδασκαλία της Αγγλικής σε Μικρά Παιδιά Πράξη «ΝΕΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Η ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΣΕ ΠΡΩΙΜΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ»
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Π.Ε.
ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΘΕΜΑΤΟΣ.
Κεφ. 8 ο : Εκπαιδευτικό Λογισμικό Γενικοί ορισμοί: Γενικοί ορισμοί: (software): –Λογισμικό (software): οι καταγραφές σε υλικό –Υλικό hardware –Υλικό (hardware):
1. ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ( ) 300 επιμορφωτές επιμορφωμένοι εκπαιδευτικοί (ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04, ΠΕ60/70) 2.
Σενάριο.
Γεωρ. Λασκαράκης Εισήγηση με θέμα
Δεκέμβριος 2014 Γιώτα Γιαννοπούλου – Αθηνά Μακροπόδη Αρσάκεια –Τοσίτσεια Δημοτικά Σχολεία της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Γιώτα Γιαννοπούλου – Αθηνά Μακροπόδη.
1ο ΠΕΚ Θεσσαλονίκης Σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις για την ανάπτυξη κριτικής-δημιουργικής σκέψης Σύγχρονες μέθοδοι εκπαίδευσης Καρακούσης.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΤΑΡΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟ.
Η Διδασκαλία της Αγγλικής σε Μικρά Παιδιά Πράξη «ΝΕΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Η ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΣΕ ΠΡΩΙΜΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ»
Το ΠΕΑΠ στα Νέα Σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα 11/10/2010 Μ. Μ. (MEd)
Αναπτύσσοντας, κινητοποιώντας και βελτιώνοντας δεξιότητες: η εφαρμογή μαθησιακού προγράμματος σε ομάδα τμήματος του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου.
Καλέμας Απόστολος, ΚΣΕ ΔΗΜΗΤΡΑ, Λάρισα Μάιος 2008 Επιμόρφωση εκπαιδευτικών στη χρήση και αξιοποίηση των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διδακτική διαδικασία Αναλυτικό.
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ
Υποέργο 03: Επιμόρφωση Επιμορφωτών και Εκπαιδευτικών για την εφαρμογή του Προγράμματος Εκμάθησης της Αγγλικής Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών ΠΕΑΠ.
ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ Ι
Διδακτική Πληροφορικής
Μια σημαία, χίλιες λέξεις: Πολυγραμματισμοί και Ανάγνωση Πολυτροπικών Κειμένων στα Πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών Μαρία Εμμανουηλίδου Εκπαιδευτικός.
1 + 1 = 12 Νέα Εκπαιδευτικά Λογισμικά για Κωφούς μαθητές
Διδακτική Πληροφορικής
Διδακτική Πληροφορικής Ενότητα 3: Η Πληροφορική στην Εκπαίδευση. Διδάσκων: Γεώργιος Σούλτης, Επίκουρος Καθηγητής. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής, Τεχνολογικής.
7o Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου
Δεκαπενθήμερο Ενημέρωσης για την Πρόσβαση στην Εκπαίδευση, Οκτωβρίου 2015 «Προσβάσιμο Εκπαιδευτικό και Εποπτικό Υλικό για αμβλύωπες Μαθητές» Βουγιουκλίδης.
1 ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ Μαυρομμάτη Ευφημία Σχολική Σύμβουλος.
Δεκαπενθήμερο Ενημέρωσης για την Πρόσβαση στην Εκπαίδευση, Οκτωβρίου 2015 « Προσβάσιμο Εκπαιδευτικό και Εποπτικό Υλικό για Μαθητές με Αναπηρίες »
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
Δεκαπενθήμερο Ενημέρωσης για την Πρόσβαση στην Εκπαίδευση, Οκτωβρίου 2015 «Προσβάσιμο Εκπαιδευτικό και Εποπτικό Υλικό για Κωφούς και Βαρήκοους Μαθητές»
Προγραμματισμός και οργάνωση διδακτέας ύλης, εκπόνηση σχεδίου μαθήματος 1.
Διάλεξη : είναι η μετάδοση γνώσεων από τον δάσκαλο στο μαθητή με το λόγο, την επίδειξη αντικειμένων, την υποδειγματική εκτέλεση δεξιοτήτων ( πνευματικών.
Δεκαπενθήμερο Ενημέρωσης για την Πρόσβαση στην Εκπαίδευση, Οκτωβρίου 2015 « Προσβάσιμο Εκπαιδευτικό και Εποπτικό Υλικό για κωφούς και βαρήκοους μαθητές.
1ο βήμα : επιλογή ενός θέματος από το Α.Π της γνωστικής περιοχής. 2 ο βήμα: καταγραφή των μαθησιακών στόχων- επιδιώξεων. 3ο βήμα : σχεδιασμός δράσεων.
Παρουσίαση Αξιολόγηση μαθητή και διδασκαλίας Κατσίρας Λεωνίδας, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ 13, Νομικών- Πολιτικών Επιστημών Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας.
Εκπαιδευτική Τεχνολογία και Διδασκαλία (Roblyer) Ε. Αλεξοπούλου, Ε.Π.ΠΑΙ.Κ., Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Ενσωμάτωση εργαλείων.
Τα καινοτόμα χαρακτηριστικά του Διαδικτύου και η ευρεία του αποδοχή από τις νεαρές ηλικίες καλλιέργησαν την ιδέα της αξιοποίησής του ως ένα εργαλείο στην.
Άποψη πρόσοψης Point Ν. Κόσμου
Η ένταξη των μαθητών με αναπηρία στη φυσική αγωγή
Η διδασκαλία, εκμάθηση, πιστοποίηση της ελληνικής σε ΑμεΑ
Διδακτική της Πληροφορικής
Παιδαγωγική: Ειδική Διδακτική των Αρχαιογνωστικών Μαθημάτων
Ανακαλυπτική μάθηση Γνώση προϊόν του μαθητή Διαδικασία ανακάλυψης η έρευνα για τον εντοπισμό του ακαθορίστου Μέσα από τα ερεθίσματα που του δίνει ο εκπαιδευτικός.
Δημοτικά Σχολεία με ΕΑΕΠ, Σ Παπαπέτρου
Άποψη πρόσοψης Point Ν. Κόσμου
Οι διαταραχές όρασης Αθανάσιος Κ. Ρισβάς.
Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής
Δημιουργία σεναρίου.
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ:
Το ΠΕΑΠ στα Νέα Σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα
Αναζητώντας το καλό κλίμα στο σχολείο
Ένας Χρόνος ΠΕΑΠ Επίκουρη Καθηγήτρια Ευδοκία Καραβά
ΣΜΕΑΕ Ορεστιάδα 27/1/2016.
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( PROJECT)
Αναλυτικό Πρόγραμμα Προσχολικής Αγωής
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
Η Συνθετική Δημιουργική Εργασία ως εναλλακτική μορφή αξιολόγησης της Αγγλικής Γλώσσας στο Γυμνάσιο: Ένα παράδειγμα Χριστίνα Κάλφογλου Πειραματικό Γυμνάσιο.
Εκπαιδευτικο Σενάριο (Σχέδιο Εργασίας)
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Δεκαπενθήμερο Ενημέρωσης για την Πρόσβαση στην Εκπαίδευση, Οκτωβρίου 2015 «Προσβάσιμο Εκπαιδευτικό και Εποπτικό Υλικό για τα Αγγλικά σε Μαθητές με προβλήματα όρασης Α’ & Β’ Δημοτικού» Δρ. Αθανασία Ευσταθίου

Καθολικός Σχεδιασμός (Universal Design ή Design for All): Στοχεύοντας: σε ίσες ευκαιρίες πρόσβασης, μάθησης και αξιολόγησης στις ιδιαίτερες ανάγκες των μαθητών Διαφοροποιημένα: εκπαιδευτικά περιβάλλοντα εργαλεία εκπαιδευτικό υλικό υποστηρικτικές υπηρεσίες

Το έργο «Η Εκμάθηση της Αγγλικής σε Πρώιμη Παιδική Ηλικία» (ΠΕΑΠ) συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και εθνικούς πόρους λειτουργεί πιλοτικά από το γενικευμένη εφαρμογή του ΠΕΑΠ στις Α’ και Β’δημοτικού Στόχοι: κοινωνικός εγγραμματισμός (επικοινωνιακά ορθή χρήση γλώσσας) και όχι σχολικός (όχι διδασκαλία ανάγνωσης/γραφής) αγάπη και ενδιαφέρον παιδιών να μάθουν Αγγλικά

Σκοπός προσβάσιμου έργου 574 δραστηριότητες: Α΄ Δημοτικού 530 δραστηριότητες: Β΄ Δημοτικού Παρουσίαση: μεθοδολογίας προδιαγραφών προσαρμογών

Περιεχόμενα χαρακτηριστικά μαθητών με προβλήματα όρασης εκπαίδευση μαθητών με προβλήματα όρασης σε διεθνές και εθνικό επίπεδο επίδραση μητρικής γλώσσας στην ξένη γλώσσα διδασκαλία Αγγλικών σε μαθητές με προβλήματα όρασης στην Ελλάδα βάσεις ανάπτυξης του προτεινόμενου υλικού (Δ. Δ.Ε.Π.Π.Σ. και Α.Π.Σ.: ανάπτυξη προφορικού λόγου, γραπτού λόγου και λεξιλογίου, γραμματική, διαχείριση πληροφορίας, εικαστικά, θέατρο, μουσική, πληροφορική) η εκμάθηση της Αγγλικής σε πρώιμη παιδική ηλικία (ΠΕΑΠ) γενικοί Στόχοι μαθήματος (Α.Π.Σ.) προσαρμογές στους στόχους του υλικού

Περιεχόμενα προσβάσιμο εκπαιδευτικό υλικό προδιαγραφές ανάπτυξης προσβάσιμου εκπαιδευτικού υλικού κατηγορίες δραστηριοτήτων υλικού προς προσαρμογή ανάλυση της συχνότητας των δραστηριοτήτων που εμφανίζονται στο εκπαιδευτικό υλικό για τα Αγγλικά της Α΄ και Β΄ τάξης δημοτικού παραδείγματα προτεινόμενων προσαρμογών υλικού- διαδικασιών- μέσων κριτήρια προσβασιμότητας υλικού και διδακτικής μεθοδολογίας 4 παραρτήματα με όλο το απαραίτητο υλικό και βήμα- βήμα καθοδήγηση για το πώς να το σχεδιάσουν/αναπτύξουν οι εκπαιδευτικοί μόνοι τους

Ορισμοί « Εκπαιδευτικά τυφλός»: ανεπαρκής όραση για έντυπο υλικό βλεπόντων υπόλοιπες αισθήσεις & γραφή Braille ή με ακουστικές μεθόδους συχνά μικρό ποσοστό αξιοποιήσιμης όρασης (Παπαδόπουλος, 2005˙ Salisbury, 2008˙ Kelly & Clark- Bischke, 2011˙ Πολυχρονοπούλου, 2012) «Μαθητές με μειωμένη όραση- αμβλύωπες»: εργάζονται κυρίως μέσω του έντυπου μεγεθυσμένου υλικού με ή χωρίς τη χρήση διορθωτικών φακών ή υποστηρικτικών τεχνολογιών (π.χ. μεγεθυντές) γράφουν συχνά στη γραφή των βλεπόντων (Παπαδόπουλος, 2005˙ Πολυχρονοπούλου, 2012)

1. Δραστηριότητες ζωγραφικής 1.ομαδικές απτικές κατασκευές/κολλάζ 2.με ξυλομπογιές, μαρκαδόρους, μαρκαδόρους 3D 3.απλό χαρτόνι με δαχτυλομπογιές 4.με τη γραφομηχανή Braille 5.σε εικόνες Πιαφ/ θερμοφόρμ

2. Βίντεο – ιστότοποι - παρουσιάσεις λεκτική περιγραφή στη μητρική (περιγραφές: συντομία, σαφήνεια και απλούστευση) διακόπτεται η ροή & ελέγχεται με ερωτήσεις η κατανόηση ζητάμε από τους μαθητές να κάνουν υποθέσεις για στοιχεία της ιστορίας & ρόλους των προσώπων ομαδική κ ατασκευή της ιστορίας

3. Δραστηριότητες με οπτικά ερεθίσματα 1.αληθινά αντικείμενα 2.πλαστικά, τρισδιάστατα ή κατασκευές 3.λεκτική περιγραφή 4.«περιγράφοντας» …Παντομίμα 5.απόδοση με γευστικό και οσφρητικό ερέθισμα 6.απόδοση με ακουστικό ερέθισμα 7.εικόνες PIAF/θερμοφόρμ 8.μεταγραφή σε Braille (με Η/Υ, πρόγραμμα «μετάφρασης» σε Braille & εκτυπωτή Braille βλ. rsManual.pdf ) rsManual.pdf

Κλιμάκωση απόδοσης οπτικών ερεθισμάτων Αληθινό Τρισδιάστατο (ολόγλυφο) Ανάγλυφο Έννοια

4. Μουσικοκινητικά τραγούδια και παιχνίδια προσανατολισμού στο χώρο λεκτικές περιγραφές κινήσεων, με την αφή και την κιναισθητική τροπικότητα (modality) (Larsen – Freeman, 2003˙ Conroy, 2005˙ Milian, 2011) εφαρμογή της μεθόδου της Ολικής Σωματικής Απόκρισης (Total Physical Response) σημαντική συμβολή αυτών των δραστηριοτήτων: δεξιότητες προσανατολισμού, καλλιέργεια αυτοεικόνας και αίσθησης του εαυτού τους και κατάκτηση γλώσσας στα αρχικά της επίπεδα (Larsen – Freeman, 2003˙ Conroy, 2005)

5. Παιχνίδια εξωτερικού χώρου 1 η περίπτωση: ο μαθητής με προβλήματα όρασης κατευθύνεται από μικρό αριθμό βλεπόντων μαθητών ηχητικό σημάδι αύλιος χώρος 2 η περίπτωση: ομαδική τυφλόμυγα, ηχητικό σημάδι ο χώρος διεξαγωγής: 5Χ5, δίχτυ για όρια

6. Δραστηριότητες αντιστοίχισης εικόνων με λέξεις Παρέχουμε αυτοκόλλητα χάρτινες κατασκευές αντικείμενα από μαγνήτη Και ζητάμε να τις ταιριάξουν με λέξεις σε μαγνήτες (σε μεγέθυνση ή Braille)

7. Προσαρμογή φύλλων εργασίας κατασκευές κολλάζ εικόνες Πιαφ σε θερμοφόρμ 8. Δραστηριότητες στον υπολογιστή ατομικές δραστηριότητες  ομαδικές δραστηριότητες

Εμπλουτισμός υλικού 1. ακουστικό υλικό (CD για τον μαθητή) 2. δραστηριότητες συμπλήρωσης κενού, σωστού- λάθους, ελεύθερης ανάπτυξης, συμπλήρωσης πίνακα, πολλαπλής επιλογής, επιλογής περισσότερων απαντήσεων της μιας, διόρθωσης λανθασμένων προτάσεων, υπογράμμισης των σωστών απαντήσεων και εισαγωγής γλωσσικών στοιχείων σε κατηγορίες

Ακουστικό υλικό:International English

Ακουστικό υλικό

Συμπεράσματα Διαφοροποιημένη διδασκαλία για όλους Ετερογένεια ομάδας μαθητών με προβλήματα όρασης Φύση εκπαιδευτικών προκλήσεων Ετερογένεια ομάδας μαθητών χωρίς προβλήματα όρασης

Συμπεράσματα κατανόηση δυσκολιών και αναγκών των μαθητών με προβλήματα όρασης αναγνώριση θεμάτων προσβασιμότητας εμπλουτισμός προσαρμογών (γνώση, προσωπική αντίληψη, χρόνος, εμπειρία και πρωτοβουλία εκπαιδευτικού)

Σας ευχαριστώ πολύ!