ΚΑΡΚΙΝΟΣ. Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ  ΑΠΟ ΤΟ 1985 Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΧΕΙ ΚΥΡΗΞΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ. Ο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ,

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Καρκίνος Ο Καρκίνος είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα υγείας που παρατηρούνται σήμερα στις αναπτυγμένες χώρες.Μπορεί να υπάρξει σε πολλά μέρη του.
Advertisements

Υγιεινή Εισαγωγικές έννοιες.
Προληψη καρκινου: ΑλλαγεΣ στο τροπο ζωηΣ απο την παιδικη ηλικια
ΚΑΠΝΙΣΜΑ.
Παγκόσμια Ημέρα Κατά του AIDS
16ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Ε.Γ.Β.Ε ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Η ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΟΜΙΛΗΤΡΙΑ : ΘΕΟΧΑΡΟΥΛΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ
Τι είναι ο καρκίνος Ο καρκίνος (όγκος) είναι η ανώμαλη ανάπτυξη κύτταρων με αποτέλεσμα τη δημιουργία όγκων σε διάφορα σημεία του σώματος. Προέλευση της.
Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής
Εγκαύματα ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Πρώτου βαθμού – κοκκίνισμα και πόνος στο δέρμα
Project με θέμα: Υγιεινή διατροφή, Αθλητισμός και παχυσαρκία
ΕΠΑΛ ΑΓΙΑΣ Σχολικό Έτος:
Μεσογειακή Διατροφή Εκδήλωση «Μεσογειακό γεύμα»
ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Β’ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ
ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ: ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΟΥ ΝΑΝΣΥ ΣΤΑΓΓΑ ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ
Χρόνια Απροφρακτική Πνευμονοπάθεια
ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΣΩΜΑ PROJECΤ ΝΕΡΟ
Πιλοτικό Πρόγραμμα Προληπτικής Ιατρικής Ενηλίκων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
ΥΓΙΗΣ ΚΑΡΔΙΑ.
Εργασία Οικιακής Οικονομίας με θέμα: ΥΠΕΡΒΙΤΑΜΙΝΩΣΗ&ΥΠΟΒΙΤΑΜΙΝΩΣΗ.
ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΜΑΥΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΓΛΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Αντισύλληψη.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ
ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ Η πρωτογενής φροντίδα του σώματος, την οποία πρέπει να εφαρμόζει συστηματικά κάθε άτομο είναι η σωματική υγιεινή. Έχει ως στόχο την.
ΚΑΚΟΗΘΕΙΣ ΝΕΟΠΛΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ
ΚΑΠΝΙΣΜΑ.
ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ – Σ.Μ.Ν..
ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΑLZHEIMER
Κεφάλαιο 5ο.
ΠΑΛΑΙΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΟΝΤΑΞΑΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΗΛΙΑΣ.  Δεν έχει εξακριβωθεί πότε αρχίζει στην ανθρώπινη ιστορία, η χρήση του αλκοόλ, ούτε η εμφάνιση του μπορεί να συσχετισθεί.
Θεωρίες Συμπεριφορών και Υγεία ΨΥΧ-258 ftp://ftp.soc.uoc.gr/psycho/manola/
1 τσιγάρο στερεί 5,5 λεπτά ζωής…
ΔΕΫΔΡΟΕΠΙΑΝΔΡΟΣΤΕΡΟΝΗ (DHEA)
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ Στα πλαίσια του μαθήματος της ερευνητικής εργασίας αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με το θέμα του καρκίνου του μαστού και της μαστεκτομής.Με.
Κονδυλώματα (HPV).
Μετάβαση υγείας Περιγράφει τον τρόπο σύμφωνα με τον οποίο μεταβάλλονται διαχρονικά οι ανάγκες για την υγεία παγκοσμίως.
1 Διατροφή και Πρόληψη Νοσημάτων. 2 Προτεραιότητες Προληπτικής Ιατρικής & η θέση της Διατροφής τον 21ο Αιώνα.
Ορισμοί-Είδη επιδημιολογικής έρευνας
 Είναι ο τρίτος σε σειρά συχνότερος καρκίνος στην γυναίκα μετά τον καρκίνο του μαστού και του ενδομητρίου.
ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΡΚΙΝΟΙ Καρκίνος μαστού Καρκίνος μαστού Καρκίνος τραχήλου μήτρας Καρκίνος τραχήλου μήτρας Καρκίνος ενδομητρίου Καρκίνος ενδομητρίου Καρκίνος.
ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 5 ο ΓΕΛ Χαλανδρίου Εργασία Βιολογίας του μαθητή Κ. Ηλία.
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ.
Εισαγωγή στη Νοσηλευτική Επιστήμη
Ομάδα: Τζαγκαράκη Ειρήνη
Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα. Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα είναι ασθένειες ή λοιμώξεις οι οποίες προκαλούνται από οργανισμούς οι οποίοι μεταδίδονται.
Ηράκλειο, 11 Σεπτεμβρίου 2016 Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης στην αντιμετώπιση των ασθενειών και η συμβολή της τεχνολογίας. Δρ. Μελάς Χρήστος, Επίκουρος.
ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ. Σύνοψη κεφαλαίου: Υγεία παιδιών. Υγεία γυναικών. Υγεία ανδρών. Υγεία ηλικιωμένων ενηλίκων.
Σκοποί αγωγής υγείας-συμβουλευτικής  Διατήρηση σωματικής ισορροπίας ατόμου: υγιεινή, διατροφή, άσκηση  Διατήρηση ψυχικής-κοινωνικής ισορροπίας ατόμου-
Κανονική Κατανομή.
ΣΤΑΣΙΝΟΥ ΑΓΝΗ ΕΣΔΥ/ΤΕΙ: ΕΦΗΡΜΟΣΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
ΓΝΩΣΗ, ΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ
ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ.
«ΕΡΩΤΗΣΗ 1» Κατά τη διάρκεια της περιόδου οι ετήσιοι αριθμοί θανάτων από καρκίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες από ανήλθαν στις , δηλαδή.
Προληπτικη ιατρικη.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ορισμός υγείας: Στόχοι για την προώθηση της και την πρόληψη ασθένειας Mosby στοιχεία και των παραγώγων στοιχείων © 2010, 2006, 2002 από Mosby,
ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΠΝΦ
Παπαπαντελής Νικήτας Καθηγητής Φυσικής Αγωγής
11 ερωτήσεις για τη διατροφή
άνθρωποι είναι αλκοολικοί μόνο στην Ευρώπη;
ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ
ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΣΩΜΑ PROJECΤ ΝΕΡΟ Από τους μαθητές: Τσιλίκας Σάββας Τσαντίλας Αλέξανδρος Ηλιάσκος Ξενοφώντας Σωτηρόπουλος Κωνσταντίνος.
Δημήτρης Μίλτος Γιάννης Π.
Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ HPV ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΖΩΕΣ.
Πρωτοβάθμια πρόληψη Αναφέρεται σε προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται ώστε το άτομο να μην έλθει όσο το δυνατόν σε επαφή με νοσογόνους παράγοντες ή να έχει.
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΜΗΤΡΑΣ - ΠΡΟΛΗΨΗ
O ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ & Ο ΙΟΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΘΗΛΩΜΑΤΩΝ (HPV) Λύκειο Ιδαλίου.
1) ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ) ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ 2) ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ – ΤΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΈΝΑ ΤΣΙΓΑΡΟΣΥΣΤΑΤΙΚΑ – ΤΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΈΝΑ ΤΣΙΓΑΡΟ 3) ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙΑΣΘΕΝΕΙΕΣ.
Φροντίδα των ηλικιωμένων στην κοινότητα
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ  ΑΠΟ ΤΟ 1985 Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΧΕΙ ΚΥΡΗΞΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ. Ο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ, ΠΡΩΤΟΣΥΝΤΑΧΘΗΚΕ ΤΟ 1987 ΚΑΙ ΑΝΑΘΕΩΡΗΘΗΚΕ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ.

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ Η ΜΙΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΕΓΙΝΕ ΤΟ 1994 ΚΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟ 2003, ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΟΜΑΔΑ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΑΠΟ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ. ΟΙ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΑΡΤΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΑΠΟΣΚΟΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ, ΟΔΗΓΩΝΤΑΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΣΕ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΕΝΟΣ ΥΓΙΕΙΝΟΤΕΡΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΖΩΗΣ.

Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ, ΚΑΤΑ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ. ΟΜΑΔΑ ΑΙΤΙΩΝ ΘΑΝΑΤΟΥ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΛΥΘΗΣΜΟ ΗΛΙΚΙΑΣ 35 ΕΩΣ 64 ΕΤΩΝ. ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΠΤΥΞΟΥΝ ΚΑΡΚΙΝΟ, ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΣΟ ΑΥΤΗ ΓΙΑΤΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟ ΣΤΑΔΙΟ. Η ΠΡΟΛΗΨΗ, Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, Η ΕΓΚΑΙΡΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ & ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΟΝΑ ΟΠΛΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ.

ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΚΑΙ Η ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 50% ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΩΝ ΚΑΡΚΙΝΩΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ, ΟΠΩΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ( ΚΑΘΙΣΤΙΚΗ ΖΩΗ, ΔΙΑΤΡΟΦΗ Κ. Α.), ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ. Η ΑΠΟΦΥΓΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΠΡΟΛΗΨΗ. ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΤΥΠΟΙ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΟΥΝ ΕΑΝ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕΤΕ ΕΝΑ ΥΓΙΕΙΝΟΤΕΡΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ. ΗΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ ! ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΚΑΡΚΙΝΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΟΥΝ ΕΝΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΟΥΝ ΕΓΚΑΙΡΑ.

ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΑ ΜΕΡΗ 1 ΕΩΣ 7 ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΙΗΣΗ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΖΩΗΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΚΑΡΚΙΝΩΝ. ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΡΚΙΝΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΟΥΝ ΚΑΙ Η ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ ΕΝΑ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕΤΕ ΥΓΙΕΙΝΟΤΕΡΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ.

7. ΕΦΑΡΜΟΣΤΕ ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΟΥ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΘΕ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΕ ΓΝΩΣΤΕΣ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ. ΔΗΛΑΔΗ 1. ΜΗΝ ΚΑΠΝΙΖΕΤΕ. 2. ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΗΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ. 3. ΑΥΞΗΣΤΕ ΤΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ, ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ. 4. ΥΙΟΘΕΤΕΙΣΤΕ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ. 5. ΑΥΞΗΣΤΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ, ΜΕ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΡΕΣΚΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ. 6. ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ ΤΗΝ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ.

ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣΙΑΤΡΟΓΕΝΕΙΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

ΓΕΝΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΕΣΔΙΑΤΡΟΦΗ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΗ ΚΑΙ ΚΑΦΕΣ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΛΟΙΜΩΔΕΙΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗ Οι περισσότερο καρκίνοι μπορούν να θεραπευτούν εάν ανιχνευτούν εγκαίρως. Τα παρακάτω συμπτώματα και ενδείξεις, δεν πρέπει να αγνοούνται, αλλά μόλις εντοπιστούν πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, παρόλο που πολλά από αυτά από αυτά δεν αφορούν τον καρκίνο.

Βραχνάδα Επίμονο βήχα Κάποιο εξόγκωμα Ανεξήγητη απώλεια βάρους Καούρα και δυσκολία στην κατάποση Μία πληγή που δεν επουλώνεται ακόμα και στο στόμα Μια ελιά ή κρεατοελιά που αλλάζει σχήμα, μέγεθος, χρώμα Ανεξήγητη αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου ή της ούρησης Μία μη φυσιολογική αιμορραγία όπως αιμόπτυση, αίμα στα ούρα - κόπρανα 8. Επισκεφθείτε ένα γιατρό εάν παρατηρήσετε :

9. Γυναίκες 25 ετών και άνω, να συμμετέχετε σε προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ( τεστ Παπανικολάου ). Το test Παπανικολάου (Test Pap) στις γυναίκες 25 ετών και άνω ελαττώνει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας κατά 80%. Υπάρχει εμβόλιο που γίνεται προληπτικά σε κορίτσια ετών.

test Παπανικολάου (Test Pap) φυσιολογικός τράχηλοςεξάπλωση του καρκίνου

10. Γυναίκες να ελέγχετε τακτικά το στήθος σας, ειδικότερα άνω των 50 ετών, να συμμετέχετε σε προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού ( μαστογραφία ). Κάθε μαστός συμπιέζεται κάθετα και οριζόντια και λαμβάνονται ανάλογες λήψεις

Η μαστογραφία έχει την δυνατότητα αποκάλυψης του καρκίνου του μαστού σε στάδιο που κλινικά δεν ανιχνεύεται. Στις γυναίκες ετών με τη μέθοδο αυτή σε ετήσιο προληπτικό έλεγχο ελαττώθηκε κατά 25-35% η θνησιμότητα από τον καρκίνο του μαστού όπως φάνηκε από διάφορες στατιστικές μελετών ελέγχου σε διάφορες χώρες.

11. Άνδρες 45 ετών και άνω, κάντε το test (PSA), για την ανίχνευση καρκίνου του προστάτη κάθε χρόνο. Το test αυτό είναι απλό, φθηνό, παραδεκτό και το αποτέλεσμα γίνεται γρήγορα.

Συμμετέχετε στον εμβολιασμό για την μόλυνση από τον ιό της ηπατίτιδας Β. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάθε χρόνο γίνεται διάγνωση νέων περιπτώσεων καρκίνου του ήπατος. Χρόνια ηπατίτιδα B και C ευθύνονται για την ανάπτυξη καρκίνου του ήπατος κατά 70% των περιπτώσεων. 12. Όλα τα άτομα 50 ετών και άνω, να συμμετέχετε σε προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου για την ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου με το test της αφανούς αιμορραγίας στα κόπρανα (Haemoccult Test) ή και σε συνδυασμό με κολονοσκόπηση

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ.