Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εργασία Οικιακής Οικονομίας με θέμα: ΥΠΕΡΒΙΤΑΜΙΝΩΣΗ&ΥΠΟΒΙΤΑΜΙΝΩΣΗ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εργασία Οικιακής Οικονομίας με θέμα: ΥΠΕΡΒΙΤΑΜΙΝΩΣΗ&ΥΠΟΒΙΤΑΜΙΝΩΣΗ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εργασία Οικιακής Οικονομίας με θέμα: ΥΠΕΡΒΙΤΑΜΙΝΩΣΗ&ΥΠΟΒΙΤΑΜΙΝΩΣΗ

2

3 Η χρησιμότητα και η σπουδαιότητα των βιταμινών στον ανθρώπινο οργανισμό είναι γνωστή και έχει επισημανθεί στους περισσότερους ανθρώπους. Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες σε μικρές ποσότητες ως διατροφικό στοιχείο από κάθε οργανισμό, καθώς δεν μπορούν να συντεθούν σε επαρκή ποσότητα από τον οργανισμό και για αυτό πρέπει να ληφθούν από την τροφή. Η χρησιμότητα και η σπουδαιότητα των βιταμινών στον ανθρώπινο οργανισμό είναι γνωστή και έχει επισημανθεί στους περισσότερους ανθρώπους. Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες σε μικρές ποσότητες ως διατροφικό στοιχείο από κάθε οργανισμό, καθώς δεν μπορούν να συντεθούν σε επαρκή ποσότητα από τον οργανισμό και για αυτό πρέπει να ληφθούν από την τροφή. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι, συνήθως σε περιόδους υπερβολικής σωματικής ή και πνευματικής κόπωσης ή σε περίπτωση ελλιπής διατροφής καταφεύγουν στη λύση της λήψης συμπληρωμάτων χωρίς τη σύσταση ειδικού και χωρίς να γνωρίζουν τι μπορεί να προκαλέσει η υπερβολική πρόσληψη βιταμινών, η υπερβιταμίνωση. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι, συνήθως σε περιόδους υπερβολικής σωματικής ή και πνευματικής κόπωσης ή σε περίπτωση ελλιπής διατροφής καταφεύγουν στη λύση της λήψης συμπληρωμάτων χωρίς τη σύσταση ειδικού και χωρίς να γνωρίζουν τι μπορεί να προκαλέσει η υπερβολική πρόσληψη βιταμινών, η υπερβιταμίνωση.

4  Στην ομάδα των υδατοδιαλυτών βιταμινών υπάγονται οι βιταμίνες που περιλαμβάνονται στο σύμπλεγμα βιταμινών Β ( θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νικοτινικό οξύ, πυριδοξίνη, βιοτίνη, κλπ. ) και η βιταμίνη C. Η ιδιαιτερότητά τους είναι ότι διαλύονται σε υδατικά διαλύματα και απαντώνται σε τρόφιμα που περιέχουν νερό, κυρίως στα δημητριακά, φρούτα και χορταρικά, και δεν απαιτείται η παρουσία λιπών στο έντερο για την απορρόφησή τους, δεδομένου ότι διαλύονται στο αίμα. Εάν υπάρξει υπερβολική κατανάλωσή του ο οργανισμός απεκκρίνει την ποσότητα που δεν χρειάζεται μέσω των ούρων, για αυτό σε καμιά περίπρωση δεν προκαλούν κλινική εικόνα υπερβιταμίνωσης. Στην ομάδα των λιποδιαλυτών βιταμινών συμπεριλαμβάνονατι οι βιταμίνες A, D, E, K. Η ιδιαιτερότητά τους είναι ότι διαλύονται μόνο σε κάποιο λιπαρό μέσο και απαντώνται μόνο σε τρόφιμα που περιέχουν ορισμένη ποσότητα λίπους, κυρίως ζωικής προέλευσης και η απορρόφησή τους από το έντερο απαιτεί πάντα την απορρόφηση λιπών. Επιπροσθέτως, δεδομένου ότι έχουν την τάση να αποθηκεύονται στους λιπώδεις ιστούς, αν καταναλωθούν σε υπερβολικές ποσότητες, μπορούν να συσσωρευθούν στον οργανισμό και να προακαλέσουν παθολογική κλινική εικόνα, γνωστή ως υπερβιταμίνωση. Στην ομάδα των λιποδιαλυτών βιταμινών συμπεριλαμβάνονατι οι βιταμίνες A, D, E, K. Η ιδιαιτερότητά τους είναι ότι διαλύονται μόνο σε κάποιο λιπαρό μέσο και απαντώνται μόνο σε τρόφιμα που περιέχουν ορισμένη ποσότητα λίπους, κυρίως ζωικής προέλευσης και η απορρόφησή τους από το έντερο απαιτεί πάντα την απορρόφηση λιπών. Επιπροσθέτως, δεδομένου ότι έχουν την τάση να αποθηκεύονται στους λιπώδεις ιστούς, αν καταναλωθούν σε υπερβολικές ποσότητες, μπορούν να συσσωρευθούν στον οργανισμό και να προακαλέσουν παθολογική κλινική εικόνα, γνωστή ως υπερβιταμίνωση.

5  Η υπερβολική πρόσληψη βιταμινών ( υπερβιταμίνωση) μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον οργανισμό, όπως και η έλλειψή της ( υποβιταμίνωση- αβιταμίνωση ). Θυμηθείτε πάντα ότι η λήψη συμπληρωμάτων θα πρέπει να γίνεται με συμβουλή ειδικού. Για τον οργανισμό είναι απαραίτητο να λαμβάνει όλες τις τροφές σε ορισμένες ποσότητες ώστε να καλύπτει τις ανάγκες του.  Για το λόγο αυτό, το καθημερινό διαιτολόγιο θα πρέπει να βασίζεται στην ποικιλία των τροφών. Η σωστή διατροφή διασφαλίζει την καλή θρέψη και υγεία. Φροντίστε τον ευατό σας!

6

7 Το άσθμα αποτελεί μιαν από τις μεγαλύτερες μάστιγες στη δημόσια υγεία Στην Κύπρο, από μελέτη που έγινε στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο, για την περιβαλλοντική και δημόσια υγεία, διαφάνηκε ότι η συχνότητα του παιδικού άσθματος συνεχίζει να αυξάνεται, με ιδιαίτερα έντονο το φαινόμενο στις αγροτικές περιοχές της Κύπρου, σε σχέση με τις αστικές. Στην Κύπρο, από μελέτη που έγινε στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο, για την περιβαλλοντική και δημόσια υγεία, διαφάνηκε ότι η συχνότητα του παιδικού άσθματος συνεχίζει να αυξάνεται, με ιδιαίτερα έντονο το φαινόμενο στις αγροτικές περιοχές της Κύπρου, σε σχέση με τις αστικές. Το άσθμα αποτελεί μιαν από τις μεγαλύτερες μάστιγες στη δημόσια υγεία, καθώς είναι η πιο συχνή χρόνια πάθηση, κυρίως στα παιδιά. Τριακόσια εκατομμύρια άτομα ανά τον κόσμο διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με ασθματικές παθήσεις, ενώ προκαλούν 250 χιλιάδες θανάτους τον χρόνο σε παγκόσμια κλίμακα. Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, η συχνότητα του παιδικού άσθματος λαμβάνει τρομακτικές διαστάσεις. Το άσθμα αποτελεί μιαν από τις μεγαλύτερες μάστιγες στη δημόσια υγεία, καθώς είναι η πιο συχνή χρόνια πάθηση, κυρίως στα παιδιά. Τριακόσια εκατομμύρια άτομα ανά τον κόσμο διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με ασθματικές παθήσεις, ενώ προκαλούν 250 χιλιάδες θανάτους τον χρόνο σε παγκόσμια κλίμακα. Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, η συχνότητα του παιδικού άσθματος λαμβάνει τρομακτικές διαστάσεις.

8 Οι αιτίες του παιδικού άσθματος Σύμφωνα με την παιδίατρο Ουρανία Κολοκοτρώνη, οι αιτίες του παιδικού άσθματος είναι ποικίλες. «Μια θεωρία είναι η ανεπάρκεια της βιταμίνης D. Γνωρίζουμε όλοι ότι η βιταμίνη αυτή δρα στον μηχανισμό για την αύξηση του επιπέδου του ασβεστίου στο αίμα και βοηθά στον μεταβολισμό των οστών. Σύμφωνα με την παιδίατρο Ουρανία Κολοκοτρώνη, οι αιτίες του παιδικού άσθματος είναι ποικίλες. «Μια θεωρία είναι η ανεπάρκεια της βιταμίνης D. Γνωρίζουμε όλοι ότι η βιταμίνη αυτή δρα στον μηχανισμό για την αύξηση του επιπέδου του ασβεστίου στο αίμα και βοηθά στον μεταβολισμό των οστών. Αλλά, απ’ ό,τι φαίνεται, εμπλέκεται και στην ανάπτυξη άλλων ασθενειών όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης, η υπέρταση και το άσθμα», ανέφερε. Τα στοιχεία αυτά, επιβεβαιώνουν και αρκετές έρευνες από ιατρικά επιστημονικά κέντρα του εξωτερικού, τόνισε η κ. Κολοκοτρώνη. Αλλά, απ’ ό,τι φαίνεται, εμπλέκεται και στην ανάπτυξη άλλων ασθενειών όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης, η υπέρταση και το άσθμα», ανέφερε. Τα στοιχεία αυτά, επιβεβαιώνουν και αρκετές έρευνες από ιατρικά επιστημονικά κέντρα του εξωτερικού, τόνισε η κ. Κολοκοτρώνη.

9 Ψηλά τα ποσοστά υποβιταμίνωσης Σύμφωνα με τη Δρα Κολοκοτρώνη, στον υγιή παιδικό πληθυσμό φάνηκε ότι υπήρχε ψηλό ποσοστό υποβιταμίνωσης D. Τα φυσιολογικά επίπεδα είναι μέχρι 20 ng /mL. «Φάνηκε, λοιπόν, ότι στα υγιή παιδιά, ένα ποσοστό 34,7% έχει επίπεδα βιταμίνης D πιο χαμηλά από το κατώτερο φυσιολογικό όριο», ανέφερε. Σύμφωνα με τη Δρα Κολοκοτρώνη, στον υγιή παιδικό πληθυσμό φάνηκε ότι υπήρχε ψηλό ποσοστό υποβιταμίνωσης D. Τα φυσιολογικά επίπεδα είναι μέχρι 20 ng /mL. «Φάνηκε, λοιπόν, ότι στα υγιή παιδιά, ένα ποσοστό 34,7% έχει επίπεδα βιταμίνης D πιο χαμηλά από το κατώτερο φυσιολογικό όριο», ανέφερε. Όπως τόνισε η Δρ Κολοκοτρώνη, σε μια χώρα ηλιόλουστη όπου η παραγωγή της βιταμίνης D γίνεται κατά κύριο λόγο μέσω του δέρματος, από την ηλιακή ακτινοβολία, θεωρείται αρκετά ψηλό τοποσοστό. Ένα άλλο εύρημα της μελέτης καταγράφει ποσοστό 4% των παιδιών που έχουν επίπεδα υποβιταμίνωσης D, κάτω από 12 ng /mL και οδηγεί σε κλινικά συμπτώματα όπως ραχίτιδα. Επίσης, ποσοστό 84% των υγιών παιδιών είχαν επίπεδο υποβιταμίνωσης κάτω των 30 ng/mL. Όπως τόνισε η Δρ Κολοκοτρώνη, σε μια χώρα ηλιόλουστη όπου η παραγωγή της βιταμίνης D γίνεται κατά κύριο λόγο μέσω του δέρματος, από την ηλιακή ακτινοβολία, θεωρείται αρκετά ψηλό τοποσοστό. Ένα άλλο εύρημα της μελέτης καταγράφει ποσοστό 4% των παιδιών που έχουν επίπεδα υποβιταμίνωσης D, κάτω από 12 ng /mL και οδηγεί σε κλινικά συμπτώματα όπως ραχίτιδα. Επίσης, ποσοστό 84% των υγιών παιδιών είχαν επίπεδο υποβιταμίνωσης κάτω των 30 ng/mL.

10 Τα κορίτσια πιο ευάλωτα Η ΜΕΛΕΤΗ καταδεικνύει, εξάλλου, ότι τα κορίτσια είναι πιο ευάλωτα από τα αγόρια, καθώς τα επίπεδα βιταμίνης D ήταν χαμηλότερα, σε σύγκριση με το αντίθετο φύλο, όπως επίσης και στα λιποβαρή ή παχύσαρκα παιδιά. Στα πλαίσια των ερευνών διαφάνηκε, εξάλλου, ότι τα παιδιά τα οποία έχουν συμπτώματα άσθματος και διάγνωση άσθματος, δηλαδή τα 69 παιδιά που συμμετείχαν στο ερευνητικό πρόγραμμα, είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D σε σχέση με τα υγιή παιδιά ή τα παιδιά τα οποία έχουν συμπτώματα άσθματος τους τελευταίους μήνες, αλλά δεν είχαν διάγνωση άσθματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ερευνητικό έργο συνεχίζεται, υπεύθυνος του οποίου είναι ο πνευμονολόγος Παναγιώτης Γιάλλουρος και συνεργάτες του είναι καταξιωμένοι γιατροί. Η ΜΕΛΕΤΗ καταδεικνύει, εξάλλου, ότι τα κορίτσια είναι πιο ευάλωτα από τα αγόρια, καθώς τα επίπεδα βιταμίνης D ήταν χαμηλότερα, σε σύγκριση με το αντίθετο φύλο, όπως επίσης και στα λιποβαρή ή παχύσαρκα παιδιά. Στα πλαίσια των ερευνών διαφάνηκε, εξάλλου, ότι τα παιδιά τα οποία έχουν συμπτώματα άσθματος και διάγνωση άσθματος, δηλαδή τα 69 παιδιά που συμμετείχαν στο ερευνητικό πρόγραμμα, είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D σε σχέση με τα υγιή παιδιά ή τα παιδιά τα οποία έχουν συμπτώματα άσθματος τους τελευταίους μήνες, αλλά δεν είχαν διάγνωση άσθματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ερευνητικό έργο συνεχίζεται, υπεύθυνος του οποίου είναι ο πνευμονολόγος Παναγιώτης Γιάλλουρος και συνεργάτες του είναι καταξιωμένοι γιατροί.

11 ΤΕΛΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ Σπύρος Γεωργαντάς Σπύρος Γεωργαντάς Σπύρος Γεωργαντάς Σπύρος Γεωργαντάς Αχιλλέας(Αργύρης)Αργυρόπουλος Αχιλλέας(Αργύρης)Αργυρόπουλος Αχιλλέας(Αργύρης)Αργυρόπουλος


Κατέβασμα ppt "Εργασία Οικιακής Οικονομίας με θέμα: ΥΠΕΡΒΙΤΑΜΙΝΩΣΗ&ΥΠΟΒΙΤΑΜΙΝΩΣΗ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google