ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΡΕΣΙ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Modern Greek Lessons
Advertisements

6η Ενότητα:Τρόποι Μεταφοράς Πιάτων
Πληροφορικη Γ’ Γυμνασιου
Εκστρατεία ενημέρωσης για την εξοικονόμηση ενέργειας.
H Αιμιλία πήγε στο σχολείο ενώ δεν αισθανόταν πολύ καλά
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΙΣΙΔΩΡΑ
ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΜΑΓΕΙΡΟΙ TΗΣ Γ ΄2 ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ….
ΒΟΥΡΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΙΒΑΔΙΩΝ ΧΙΟΥ
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ.
Έτσι κάνουμε εμείς τα αγόρια όταν θέλουμε να ουρήσουμε!
Επιμέλεια: Τίκβα Χριστίνα
γράφτηκε από τη Νάου Χριστοδούλη
ΣΟΥΠΕΣ.
Πάσχα!.
Η Νότια Κορέα, επίσημα Δημοκρατία της Κορέας, είναι κράτος της ανατολικής Ασίας, στο νότιο μέρος της κορεατικής χερσονήσου. Προς τον Βορρά συνορεύει.
ΖΥΜΑΡΙΚΑ.
Μαρία Κουφέλου Όλγα Δουγραματζή Μαρία Παυλή Θάλεια Τσουκαρέλλη
Όσπρια Σήμερα θα : 1. Μάθουμε να αναγνωρίζουμε και να ονομάζουμε τα διάφορα όσπρια 2. Μάθουμε για τη θρεπτική τους αξία, άρα και γιατί πρέπει να τα βάζουμε.
Παραδοσιακές Συνταγές Μυτιλήνης
Τις διακοπές τις πέρασα…
ΣΠΙΤΙΚΟ ΓΛΥΚΟ ΚΥΔΩΝΙ.
Παρασκευές επιδορπίων
1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Α.Π.Θ ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΑΣΑΚΗΣ Ε΄2
ΕΛΙΑ – ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ – ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
ΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΡΕΜΕΣ.
ΠΩΣ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΙ!; Συγχαρητήρια! Είσαι πια αρκετά μεγάλος για να χρησιμοποιείς την ηλεκτρική κουζίνα ή το φούρνο μικροκυμάτων η μαμά σου σού είπε πως μπορείς.
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΑ ΓΛΥΚΑ
ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ
ΣΑΛΟΜΙΔΟΥ ΕΥΗ ΟΜΠΟΥΚΟΒΙΤΣ ΠΑΟΛΑ
1ο Πρότυπο Πειραματικό δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
Σαλατες - Salads.
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΓΛΥΚΑ ΤΑΨΙΟΥ
Καθαριότητα «Φροντίζω τον εαυτό μου!»
Φανή Λαζάρου – Τρανού Ε ο πρότυπο πειραματικό δημοτικό σχολείο Θεσ / νίκης.
Τα παλιά τα χρόνια… Τα παλιά χρόνια που δεν υπήρχαν ψυγεία για να διατηρηθεί το κρέας, οι άνθρωποι είχαν βρει διάφορες μεθόδους συντήρησης ακόμα και στο.
` «Το αγαπημένο μου φαγητό» Ελισσάβετ Χριστίνα Μελιάδη
Ορέστης Γεωργιάδης Θέμης Αντωνίου Κωνσταντίνος Δημητρίου
ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ
Χαλλούμι ''Το τυρί της Κύπρου''
ΣΑΛΤΣΕΣ - SAUCES.
ΕΝΟΤΗΤΑ:6 ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΑΡΑΘΕΣΗΣ ΦΑΓΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΜΕΡΟΣ Δ΄ ΣΤΟΧΟΙ:
Project στο μάθημα Τ.Π.Ε Μυκονιάτικη Κουζίνα.
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ
Τρούφες Υλικά: Για το παντεσπάνι σοκολάτας 3/4 φλιτζανιού αλεύρι [που
Μαγειρική Χώρου Εστίασης Θέμα: Παρασκευές Βοδινών
ΜΕΘΟΔΟΙ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ ΠΟΣΕ / POACHING
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ.
Μάθημα: Φλαμπέ Ενότητα: 19 - Μαγειρική χώρου εστίασης Κεφάλαιο 1 - Αστακός Νιούμπουργκ (Lobster Newburg) 1.
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ
ΥΛΙΚΑ 1 ΚΙΛΟ ΚΑΡΥΔΙΑ (ΦΛΟΥΔΑ) 1 ΚΙΛΟ ΖΑΧΑΡΗ 1 ΚΙΛΟ ΚΟΝΙΑΚ 10 ΓΑΡΥΦΑΛΛΑ 1 ΞΥΛΟ ΚΑΝΕΛΑ.
ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΕΞΑΕΡΩΣΗΣ, ΤΗΣ ΥΓΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΞΑΤΜΙΣΗΣ. Πανεπιστήμιο Πατρών Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής.
Τσικνοπέμπτη. Τοπικά έθιμα Σύμφωνα με τη λαογραφία την ημέρα της Τσικνοπέμπτης στη Θήβα αρχίζει ο "βλάχικος γάμος" που ξεκινά με το προξενιό δύο νέων,
Αλγόριθμοι
Υλικά : 1 κιλό κρέας 3 σκελίδες σκόρδο 2 κουταλιές βιτάμ αλάτι και πιπέρι Εκτέλεση : Ξεθερμίζουμε το κρέας, το στραγγίζουμε και το βάζουμε σε μια λαδόκολλα.
Καλλιέργεια βακτηρίων
ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ ΥΛΙΚΑ Για τη ζύμη και τα φύλλα: 6 φύλλα κρούστας
5 Ελληνικά φαγητά που ο υπόλοιπος κόσμος δεν καταλαβαίνει
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ Αυτή είναι η συνταγή για το παστίτσιο, που φτιάχνανε οι μαμάδες κι οι γιαγιάδες μας και δεν το χορταίναμε ποτέ. Πλούσιο, γευστικό,
4o Γυμνάσιο Σπάρτης «Γ. Ρίτσος» Τάξη Α’ Τμήμα Α1 Σχ
Διάφορες πληροφορίες για τα Δωδεκάνησα
ΙΑ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΦΟΥ Αγίου Σπυρίδωνα
Γιάννης Β. Ντελής Δάσκαλος – Φυσικός Συνεργάτης του Ε.Κ.Φ.Ε Καρδίτσας.
Το Σχολειό μου.
Cupcakes Κατερίνα + Μαρβίνα.
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ΤΑΞΗ Α’ ΤΜΗΜΑ 2 ΣΧ. EΤΟΣ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Πως το ζαχαροκάλαμο γίνεται ζάχαρη
Από τον Παναγιώτη Κάρκουλα
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΡΕΣΙ

ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΡΕΣΙ Το κυπριακό ρέσι  είναι το κατ εξοχήν παραδοσιακό έδεσμα του κυπριακού γάμου κυρίως στην περιοχή της Πάφου και της ορεινής Λεμεσού. Τόσο η διαδικασία προετοιμασίας του όσο και του μαγειρέματος  του αποτελεί μέρος του τελετουργικού του παραδοσιακού κυπριακού γάμου και αν κρίνουμε από το ένα από τα δύο βασικά του συστατικά που είναι το σιτάρι, πρέπει η ιστορία του να χάνεται στα βάθη των αιώνων και να φτάνει μέχρι την αρχαιοελληνική κουζίνα.

Την Πέμπτη πριν από τον γάμο το βράδυ μαζεύονταν όλοι οι συγγενείς, για να πλύνουν το σιτάρι, που θα χρησιμοποιήσουν για την κατασκευή του ρεσιού, με την συνοδεία βιολιού  λαούτου και τραγουδιών. Την Παρασκευή το βράδυ μαζεύονται πάλι όλοι οι συγγενείς, για να χτυπήσουν το σιτάρι με τις «φαούτες» (για να σπάσει το σκληρό περίβλημα του σιταριού) και να ψηθεί πιο εύκολα, το πατροπαράδοτο αυτό φαγητό.

Στην Πάφο που  τηρούσαν όπως είπαμε στον μεγαλύτερο   βαθμό την παράδοση για το ρέσι, το έπαιρναν στη βρύση νέοι και νέες και εκεί κάτω, υπό τους ήχους των «βιολιών» το καθάριζαν, το έπλεναν, το στράγγιζαν και με αυτό έφτιαχναν την επόμενη μέρα ως ένα από τα κύρια φαγητά του γάμου  Ήταν επομένως ένα είδος πιλαφιού με σπαστούς κόκκους σιταριού, που ψηνόταν στο ζωμό πολλών ορνίθων, χοιρινών κρεάτων κ.λ.π., μέσα σε ένα ή και δύο μεγάλα καζάνια, ανάλογα με τον πληθυσμό του τόπου και προσφερόταν σε όλους τους συνδαιτυμόνες.  

Για το ρέσι τραγουδούσαν διάφορα τραγούδια οι νέοι και οι νέες στη βρύση, καθώς και οι μουσικοί. Το κύριο όμως τραγούδι με το οποίο άρχιζαν τη διαδικασία αυτή, ήταν: «Πέντε μαντίλια κότσιηνα τζι έναν ωραίο φέσι, ελάτε κοπελλούες μου να πλύννουμεν το ρέσι. Ελάτε ούλες του χωρκού στη βρύση για να πάμεν, να πλύννουμεν το ρέσιν τους, στον γάμον τους ναφάμεν. Ω! Παναϊα της Κορφής με το θρονίν στη μέση, έλα τζιαι σου βοήθα μας ν’ αλέσουμεν το ρέσι. Ελάτε κοπελλούες μου να ψήσουμεν το ρέσι, να φάει τζιαι ο νιόγαμπρος, να δούμεν αν τ’ αρέσει.»

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βάζουμε 15 ποτήρια νερό να βράσουν ώστε αν χρειαστούμε λίγο ακόμα να μην βάλουμε κρύο. Βράζουμε ένα ενάμισι  κρέας μαζί με μισό κιλό ουρά και άλλα παχάκια αρνιού. Τα βράζουμε δύο με δυόμισι ώρες ώσπου το κρέας να ξεκοκαλίζεται με το χέρι εύκολα. Εντωμεταξύ το πρώτο ζουμί που έχει γίνει καφέ από το αίμα το χύνουμε πλένουμε και λίγο το κρέας και συνεχίζουμε το βράσιμο ξαφρίζοντας το αν ακόμα εξακολουθεί  κάνει αφρό.

Άμα ψηθεί το αφήνουμε να κρυώσει λίγο ώστε να μπορούμε να το κόψουμε κομματάκια αλλά με τα χέρια μας ανοίγοντας τις ίνες και  όχι με μαχαίρι. Βάζουμε οκτώ ποτήρια σιτάρι με είκοσι ποτήρια ζωμό να βράσουν και άμα κοχλάσει προσθέτουμε τα κρέατα. Το ανακατεύουμε συνέχεια και το βράζουμε για μισή ώρα περίπου και μέχρι να φουσκώσει το σιτάρι και να ανοίξει. Τότε το αλατίζουμε. Προσέχουμε να μην πήξει το ρέσι και αν χρειαστεί προσθέτουμε ένα ποτήρι καυτό νερό   στην  δε ανάγκη ακόμα ένα. Το κατεβάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν το σερβίρουμε.

ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΡΕΣΙ