Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πως το ζαχαροκάλαμο γίνεται ζάχαρη

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πως το ζαχαροκάλαμο γίνεται ζάχαρη"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Πως το ζαχαροκάλαμο γίνεται ζάχαρη

2 Η καλλιέργεια του ζαχαροκάλαμου είναι πολύ κοπιαστική εργασία
Η καλλιέργεια του ζαχαροκάλαμου είναι πολύ κοπιαστική εργασία. Απαιτείται χρήση λιπασμάτων και ξεχορτάριασμα για 11 με 18 μήνες πριν έρθει η ώρα της συγκομιδής. Τα ζαχαροκάλαμα κόβονται από τη βάση τους με μεγάλα μαχαίρια. Οι αγρότες αφήνουν τις ρίζες στο έδαφος ώστε να φυτρώσουν τα ζαχαροκάλαμα της επόμενης συγκομιδής. Όπου είναι δυνατόν τα ζαχαροκάλαμα καίγονται πριν τη συγκομιδή για να αφαιρεθούν τα φύλλα τους.

3

4 Τα ζαχαροκάλαμα μεταφέρονται στο τοπικό εργοστάσιο ζάχαρης ή σε μια περιοχή όπου τα επεξεργάζονται με το χέρι. Αυτό γίνεται με φορτηγά ή τρένα αλλά μερικές φορές ακόμη και με κάρα. Η μεταφορά πρέπει να γίνει γρήγορα γιατί τα ζαχαροκάλαμα καταστρέφονται όταν παραμένουν στο ζεστό και υγρό κλίμα που επικρατεί εκεί. Ένα εκτάριο (10.000μ2) δίνει κατά μέσο όρο 50 τόνους ζαχαροκάλαμο, από τους οποίους μπορούν να παραχθούν 7 τόνοι ζάχαρη.

5

6 Το ζαχαροκάλαμο είναι παρόμοιο με το μπαμπού, έχει δηλαδή ένα σκληρό και γυαλιστερό εξωτερικό περίβλημα που προστατεύει τη γλυκιά ξυλώδη εσωτερική ίνα. Τα καλάμια κόβονται σε μικρά κομμάτια και διαλύονται για να βγει το υγρό από το εσωτερικό τους Σε πολλά εργοστάσια τα καλάμια συνθλίβονται σε μεγάλους μύλους. Αν δεν υπάρχει κάτι τέτοιο τότε οι εργάτες δένουν ένα ζώο με σκοινιά το οποίο γυρνάει ένα είδος μύλου που διαλύει τα ζαχαροκάλαμα.

7

8 Το καφετί υγρό που βγαίνει από τα διαλυμένα καλάμια είναι ακόμα αρκετά βρώμικο από το χώμα των χωραφιών. Ψεκάζεται με ζεστό νερό για να καθαρίσει και φιλτράρεται για να παραχθεί ένας υγρός χυμός. Ο χυμός αυτός βράζεται σε μεγάλα καζάνια ώστε να σχηματιστεί ένα παχύρρευστο σιρόπι

9 Έτσι δημιουργείται ένα επιφανειακό στρώμα, και στη συνέχεια με τη βοήθεια κάποιας μηχανής που χρησιμοποιεί τη φυγόκεντρο διαχωρίζεται η ακατέργαστη καφέ ζάχαρη από το υπόλοιπο σιρόπι. Η ζάχαρη φορτώνεται σε πλοία και μεταφέρεται στις χώρες προορισμού

10 Εκεί πηγαίνει σε εργοστάσια όπου καθαρίζεται εντελώς από τις ακαθαρσίες και τα υπολείμματα από το σιρόπι. Έτσι μένουν μόνο μικροί άσπροι κρύσταλλοι. Αυτοί οι κρύσταλλοι χρησιμοποιούνται για να δημιουργηθεί άσπρη ζάχαρη, κύβοι ζάχαρης, γλυκά, ποτά και τόσα άλλα. Στο τέλος αυτά τα προϊόντα συσκευάζονται, διαφημίζονται και πωλούνται σε διάφορα καταστήματα.

11


Κατέβασμα ppt "Πως το ζαχαροκάλαμο γίνεται ζάχαρη"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google