Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Υπευθυνη καηθηγητρια:κ.χατζηγεωργιου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Υπευθυνη καηθηγητρια:κ.χατζηγεωργιου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Υπευθυνη καηθηγητρια:κ.χατζηγεωργιου
AIDS η ομαδα μασ: Ζγουρη θεοδωρα πνευματικου μαριλενα Πασχαλιδησ χρηστοσ Φλωροσ βαγγελησ Μπαρτζου αννα Μπαρλακα αννα-μαρια Πλουμησ εμμανουηλ Μπαλμπαγαδη χρυσα Mπαδιαβασ διομηδησ Υπευθυνη καηθηγητρια:κ.χατζηγεωργιου

2 Παρουσίαση του ιού Η λοίμωξη με τον Ιό Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας (Human Immunodeficiency Virus Infection) και το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας (AIDS) είναι μια νόσος του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλείται από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV). Η νόσος παρεμβαίνει στο ανοσοποιητικό σύστημα και παρεμποδίζει τη λειτουργία του, κάνοντας τα άτομα με AIDS περισσότερο πιθανά να αποκτήσουν λοιμώξεις, όπως ευκαιριακές λοιμώξεις και όγκους που συνήθως δεν προσβάλουν τα άτομα με λειτουργικά ανοσοποιητικά συστήματα. Αυτή η ευπάθεια χειροτερεύει με την εξέλιξη της νόσου. Ο ιός HIV προσκολλάται στο δέκτη CD4 που βρίσκεται στα Τ-λεμφοκύτταρα καθώς και στα μακροφάγα. Το RNA του ιού αυτού μπαίνει στο κύτταρο του ξενιστή όπου και αντιγράφεται με τη βοήθεια της αντίστροφης μεταγραφάσης σε DNA. Αυτό πλέον το DNA του ιού ενσωματώνεται με το DNA των χρωμοσωμάτων του ξενιστή. Από εκεί και πέρα μπορεί πλέον ο ιός να ελέγξει τη παραγωγή νέων σωματίων HIV που εξέρχονται από το αρχικά προσβαλλόμενο κύτταρο του ξενιστή. Εναλλακτικά το ενσωματωμένο DNA μπορεί ακόμα να μείνει αδρανές και να μην εντοπιστεί από το ανοσοποιητικό σύστημα. Ο HIV αποφεύγει σταθερά την ανοσοαπόκριση παραμένοντας στα κενοτόπια μέσα στα μακροφάγα. Σημειώνεται επίσης ότι ο HIV μπορεί να δεχθεί υψηλά ποσοστά αντιγονικής ποικιλότητας επειδή σφάλματα κατά την αντιγραφή του RNA του ιού σε DNA προκαλούν μεγάλες αλλαγές στη φύση των περιβαλλουσών πρωτεϊνών του ιού. Αν και ένα μικρό ποσοστό φορέων του HIV (περίπου 1 στους 500) δεν αναπτύσσουν AIDS, όλοι οι φορείς του HIV μπορούν να μεταδώσουν τον ιό. Ο μέσος χρόνος από της προσβολής από τον ιό και της εμφάνισης του AIDS είναι περίπου 10 χρόνια.

3 Προέλευση του ιού 1η εκδοχη: Η πρώτη εκδοχή για την προέλευση του ιού λέει πως ο ιός προήλθε από τις μαύρες φυλές της Δυτικής Αφρικής και πρωτοανακαλήφθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα. Λέγεται ότι πλέον έχει περάσει στο DNA των κατοίκων και μεταδίδεται από την μητέρα στο παιδί. 2η εκδοχή: Σύμφωνα με την δεύτερη εκδοχή ο ιός προέρχεται από τον «πράσινο πίθηκο». 3η εκδοχή: Η τρίτη εκδοχή αναφέρει πως ο ιός προέρχεται από το αποτέλεσμα ενός πειράματος σε ένα εργαστήριο στην Αμερική.

4 Θύματα & Ασθενείς ανά τον κόσμο
Η Υποσαχάρια Αφρική είναι η περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο. Το 2011, περίπου 69% του παγκόσμιου συνόλου των φορέων (23,5 εκατομμύρια, από τους οποίους 3,1 εκατομμύρια παιδιά) ζούσαν στην περιοχή αυτή, όπου σημειώθηκε και το 70% των θανάτων και το 72% των νέων μολύνσεων παγκοσμίως. Αυτό σημαίνει ότι έχει μολυνθεί περίπου το 5% του πληθυσμού και το AIDS πιστεύεται πως ευθύνεται για το 10% του συνόλου των θανάτων παιδιών. Εδώ επίσης, σε αντίθεση με άλλες περιοχές, οι γυναίκες αποτελούν την πλειοψηφία των οροθετικών και μάλιστα το 60%. Η Νότια Αφρική είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό φορέων του HIV στον κόσμο, με 5,6 εκατομμύρια.  Το προσδόκιμο ζωής έχει πέσει δραματικά στις χώρες που έχουν πληγεί χειρότερα από το HIV/AIDS. Για παράδειγμα το 2006 εκτιμάται πως στη Μποτσουάνα είχε πέσει από τα 65 χρόνια, όπου ήταν πριν την έκρηξη του AIDS, στα 35 χρόνια ζωής.

5 Θύματα & Ασθενείς ανά τον κόσμο
Η Νότια και Νοτιοανατολική Ασία είναι οι περιοχές στη δεύτερη χειρότερη κατάσταση. Το 2011 στην περιοχή αυτή ζούσαν περίπου 4 εκατομμύρια οροθετικοί ή 12% των περιπτώσεων παγκοσμίως, και σημειώθηκαν περίπου θάνατοι. Περισσότερο από το 50% των περιπτώσεων αυτών των περιοχών καταγράφονται στην Ινδία. Τα χαμηλότερα ποσοστά μολύνσεων εμφανίζονται στη Δυτική Ευρώπη (0,2%) και την Ανατολική Ασία (0,1%). Στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2009 υπήρχαν περιπτώσεις και καταγράφηκαν 516 θάνατοι. H Ανατολική Ευρώπη, η Κεντρική Ασία και η Μέση Ανατολή είναι οι μόνες περιoχές όπου τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται σαφής αυξητική τάση στον αριθμό νέων μολύνσεων ανά έτος, μετά από μια σχετική σταθεροποίηση στα μέσα της δεκαετίας του 2000. Όσον αφορά την κατάσταση στη Βόρεια Αμερική, το 2008 στις ΗΠΑ περίπου 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν με τον HIV, και καταγράφηκαν περίπου θάνατοι από AIDS. Το CDC εκτιμούσε ότι το % των φορέων αγνοούσαν ότι είχαν προσβληθεί από τον ιό. Στον Καναδά το 2008 καταγράφονταν φορείς και 53 θάνατοι.

6 Γιατί μας απασχολεί το θέμα, ρυθμοί αύξησης του ιού.
Ο ιός και η νόσος αναφέρονται συχνά μαζί ως HIV/AIDS. Η νόσος είναι τεράστιο πρόβλημα υγείας σε πολλά μέρη του κόσμου, και θεωρείται πανδημία, δηλαδή μία έκρηξη της ασθένειας που επηρεάζει μια ευρεία περιοχή και εξαπλώνεται ενεργά. Το 2010 περίπου 34 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν HIV λοίμωξη παγκοσμίως. Από αυτούς περίπου 16,8 εκατομμύρια είναι γυναίκες και 3,4 εκατομμύρια είναι κάτω από 15 ετών. Το αποτέλεσμα είναι περίπου 1,8 εκατομμύρια θάνατοι από AIDS το 2010, χαμηλότερα σε σχέση με τα 3,1 εκατομμύρια θανάτους του 2001. Από το 1981, που το AIDS αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά, έως το 2009 προκάλεσε σχεδόν 30 εκατομμύρια θανάτους. Το HIV/AIDS είναι πλέον μια παγκόσμια πανδημία. Το 2011 περίπου 34 έως 36 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν φορείς του ιού παγκοσμίως. Από αυτούς, περίπου 16,8 εκατομμύρια ήταν γυναίκες και 3,4 εκατομμύρια κάτω των 15 ετών, ενώ στις ηλικίες οι φορείς αποτελούν το 0,8% του παγκόσμιου πληθυσμού. Από ασθένειες σχετιζόμενες με το AIDS πέθαναν το 2011 περίπου 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι, αριθμός μειωμένος κατά 25% σε σχέση με το 2005 οπότε πέθαναν 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι ωστόσο ισοδύναμος με τα θύματα ενός πολέμου μεγάλης κλίμακας. Από το 1981, που θεωρείται ότι ξεκίνησε η επιδημία, έχουν πεθάνει συνολικά περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι.

7 Κατάργηση των ομάδων υψηλού κινδύνου
Παλαιότερα υπήρχαν ομάδες που χαρακτηρίζονταν ως «υψηλού κινδύνου» επειδή ήταν περισσότερο εκτεθειμένες στον ιό. Τέτοιες ομάδες ήταν οι ομοφυλόφιλοι, γιατροί και νοσηλευτές καθώς και οι άνθρωποι που βρίσκονταν στο κοντινό περιβάλλον των ασθενών. Πλέον οι ομάδες αυτές έχουν καταργηθεί καθώς ο ιός παραμονεύει παντού και κανείς δεν είναι περισσότερο ή λιγότερο εκτεθειμένος στον ιό. Έτσι με την πάροδο του χρόνου οι ειδικοί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως η μοναδική λύση για να μην νοσήσει κάποιος είναι η πρόσληψη. Και αυτό γιατί κάνεις δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το «περιεχόμενο» του ατόμου με το όποιο συνομιλεί.

8 Τι είναι φορέας, τρόποι μετάδοσης
Φορέας ονομάζεται το άτομο που έχει μολυνθεί από τον ιό του Aids και μπορεί να τον μεταδώσει σε οποιοδήποτε άτομο. Ο HIV μεταδίδεται μέσω τριών κυρίων οδών: τη σεξουαλική επαφή την έκθεση σε μολυσμένα σωματικά υγρά, ιστούς, σύριγγες και μετάγγιση από τη μητέρα στο παιδί (γνωστή ως κάθετη μετάδοση) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού και του θηλασμού. Είναι δυνατή επίσης η μόλυνση με περισσότερα του ενός στελέχη του HIV, κάτι που είναι γνωστό ως HIV υπερλοίμωξη.

9 Λίστα με προσωπικά αντικείμενα
Προσωπικά αντικείμενα: 9.φακοί επαφής 1.ξυραφάκι 10. ψαλιδάκια 2.οδοντόβουρτσα 11.λίμες 3.καλλυντικά 12.σεξουαλική επαφή 4.μπουκάλι 13.εργαλείο που έχει πάνω αίμα 5.εσώρουχα, μαγιό 6.μαχαιροπίρουνα 7.σύρεγγες 8.σκουλαρίκια


Κατέβασμα ppt "Υπευθυνη καηθηγητρια:κ.χατζηγεωργιου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google