Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

AIDS Μια εργασία για την ενημέρωση μικρών και μεγάλων για τον ιό του AIDS!

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "AIDS Μια εργασία για την ενημέρωση μικρών και μεγάλων για τον ιό του AIDS!"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 AIDS Μια εργασία για την ενημέρωση μικρών και μεγάλων για τον ιό του AIDS!

2 Η έρευνά μας Πριν από λίγες μέρες έγινε μία δειγματοληπτική έρευνα στο σχολείο μας με θέμα το AIDS.Τα αποτελέσματα ήταν αυτά που ενίσχυσαν την άποψή μας ότι η ενημέρωση σας είναι ελλειπής!Ελπίζουμε με το τέλος αυτής της εργασίας να είστε πλήρως ενημερωμένοι!

3 Τι είναι ο ιός HIV; Ο HIV είναι ένας ιός.Μερικοί ιοί, όπως αυτοί που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα ή την γρίπη, παραμένουν στο σώμα μόνο για μερικές μέρες. Άλλοι ιοί, όπως ο HIV, δεν φεύγουν ποτέ. Ο ιός του ΗΙV είναι ένας ρετροϊός· έχει δηλαδή γενετικό υλικό το RNA, το οποίο με τη δράση ενός ενζύμου μετατρέπεται σε DNA για να ενσωματωθεί στο γονιδίωμα του ανθρώπου. Ενα χαρακτηριστικό του ιού HIV, είναι η πολύ μεγάλη μεταλλακτικότητά του. Όταν κάποιος μολύνεται με τον HIV, γίνεται "HIV οροθετικός" και θα είναι για πάντα HIV οροθετικός. Με την πάροδο του χρόνου, η HIV νόσος μολύνει και εξοντώνει τα λευκά αιμοσφαίρια τα οποία μπορεί να αφήσουν το σώμα ανίκανο να καταπολεμήσει κάποιες μολύνσεις και καρκινογενέσεις.Ένα υγιές άτομο έχει συνήθως από 600 εώς 1200 λευκά αιμοσφαίρια. Όταν αυτά πέσουν κάτω από τα 200, το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου αποδυναμώνεται σοβαρά και αυτό το άτομο διαγνώσκεται με AIDS, ακόμα και αν δεν έχει αρρωστήσει από άλλες μολύνσεις.

4 Τι είναι το AIDS; AIDS σημαίνει Acquired Immune Deficiency Syndrome δηλαδή Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας και προκαλείται από τον HIV.Οι ονομασίες HIV και AIDS μπορεί να συνγχέονται γιατί και οι δύο αυτοί όροι περιγράφουν την ίδια νόσο.Σκεφτείτε το AIDS σαν μια προχωρημένη HIV νόσο.Ένα άτομο με AIDS έχει ένα ανοσοποιητικό σύστημα τόσο αποδυναμωμένο από τη δράση του HIV που συνήθως αρρωσταίνει από μία ή περισσότερες ευκαιριακές λοιμώξεις όπως πνευμονία ή Σύνδρομο Επίσχνασης (απώλεια βάρους), βλάβες στην μνήμη, ή καρκίνους. Αν κάποιο άτομο με HIV διαγνωσθεί με κάποιες από αυτές τις ευκαιριακές λοιμώξεις, τότε λέμε ότι έχει AIDS. Το AIDS συνήθως παίρνει καιρό για να αναπτυχθεί από την στιγμή που το άτομο μολυνθεί με HIV - συνήθως μεταξύ 2 εώς 10 χρόνια ή και περισσότερο.

5 Είναι το AIDS ασθένεια που έχει θεραπεία;
Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει ριζική θεραπεία για τον HIV. Αλλά υπάρχουν πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος.Μιας και αυτή είναι η σημερινή πραγματικότητα, είναι σημαντικό τα άτομα που δεν έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV να παραμείνουν αρνητικά και τα άτομα που έχουν μολυνθεί να παραμείνουν υγιή.Για τα άτομα που έχουν μολυνθεί με τον HIV, η ανάπτυξη των φαρμάκων έχει βοηθήσει στην αλλαγή της πορείας της νόσου. Κάποτε η μόλυνση με HIV σήμαινε βέβαιο θάνατο, αλλά η αντιρετροϊκή θεραπεία βοήθησε πολλούς ανθρώπους να επιμηκύνουν την διάρκεια και να βελτιώσουν το επίπεδo της ζωής τους.Υπάρχουν διαφορετικά έίδη αντιρετρο’ι’κών φαρμάκων, αλλά όλα λειτουργούν έτσι ώστε να καθυστερούν ή να εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό του ιού. Παρόλο που αυτά τα φάρμακα δεν είναι ικανά να σκοτώσουν τον ιό HIV, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα επίπεδα του ιού που κυκλοφορεί στο αίμα.Στο μέλλον, θα αναπτυχθούν πιο αποτελεσματικά φάρμακα, που δεν θα επιτρέπουν στον ιό HIV να εισβάλλει στα λεμφοκύτταρα του ανθρώπου.

6 Ποιοι προσβάλλονται κυρίως από AIDS;

7 Πώς μεταδίδεται το AIDS;
Ο ιός μεταδίδεται κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής,μέσω της απευθείας επαφής με μολυσμένο αίμα και την μητέρα προς το έμβρυο.Τα σωματικά υγρά που περιέχουν HIV είναι: 1)Αίμα(και αυτό της περιόδου) 2)Σπέρμα και πιθανώς προσπερματικά υγρά 3)Κολπικά υγρά 4)Μητρικό γάλα Άλλοι τρόποι μετάδοσης είναι: 1)Κοινή χρήση βελόνων για ναρκωτικές ουσίες 2)Μη επαγγελματικό τατουάζ και τρύπημα αυτιών 3)Μεταγγίσεις μολυσμένου αίματος

8 Ο ιός ΔΕΝ μεταδίδεται με:
1)Σάλιο, δάκρυα, ιδρώτα, κόπρανα ή ούρα 2)Αγκαλιά 3)Φιλί 4)Μασάζ 5)Χειραψία 6)Τσιμπήματα εντόμων 7)Συγκατοίκηση με κάποιον οροθετικό 8)Κοινή χρήση τουαλέτας ή ντους

9 Πόσο ασφαλή είναι τα φιλιά στο στόμα;
Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ο ιός του AIDS δεν βρίσκεται στο σάλιο ή βρίσκεται σε απειροελάχιστες ποσότητες. Οταν δύο "υγιή" στόματα φιλιούνται, ακόμα κι όταν η γλώσσα εισέρχεται βαθιά στο στόμα του άλλου, δεν υπάρχει ιδιαίτερος κίνδυνος. Ομως, ο καθένας μας έχει φορές που παρουσιάζει αιμορραγία από τα ούλα ή κάποια μικρή πληγή στα ούλα. Μερικοί δε, το έχουν αυτό πολύ συχνά. Αν αυτό ισχύει και για τους 2 που φιλιούνται και περάσει αίμα από το στόμα του ενός στο στόμα του άλλου, τότε υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού. Πάντως δεν γνωρίζουμε ακριβώς τις πιθανότητες αυτές.

10 Ποια είναι κάποια από τα συμπτώματα του AIDS ;
-συχνά κρυολογήματα και γρίπες για ανεξήγητους λόγους -αναίτιος πονοκέφαλος και πρησμένοι αδένες -εύκολη κούραση -ηπατίτιδα,φυματίωση και τοξοπλάσμωση

11 Πως μπορείτε να προστατευτείτε;
Οι τρεις βασικότεροι εχθροί του AIDS είναι είτε η αποχή είτε η μονογαμία είτε οι προφυλάξεις.Προστατεύστε τον εαυτό σας κάνοντας, όσο μπορείτε, ώριμες επιλογές. Φροντίστε να γνωρίζετα καλά τον σύντροφό σας πριν προχωρήσετε μαζί του, αλλά ακόμα και σε αυτή την περίστωση χρησιμοποιήστε προφυλάξεις.Επίσης μην κάνετε ποτέ έρωτα υπό την επήρεια αλκοόλ ή άλλων ουσιών που θολώνουν το μυαλό.

12 Πώς μπορείτε να μάθετε αν έχετε μολυνθεί από τον ιό;
Αυτό μπορείτε να το διαπιστώσετε κάνοντας το τεστ ανίχνευσης του ιού, ΕΛΙΖΑ, σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο δωρεάν και ανώνυμα.Αν έχετε υποψίες ότι ήρθατε σε επαφή με τον ιό να θυμάστε ότι υπάρχει μια περίοδος το λεγόμενο «σιωπηλό παράθυρο», περίπου τριών μηνών κατά την οποία ο ιός δεν ανιχνεύεται.Αν λοιπόν το τεστ γίνει μέσα σε αυτό το διάστημα μπορεί τα αποτελέσματα να είναι ψευδώς αρνητικά.Γι’αυτό και πρέπει το τεστ να επαναληφθεί μερικές εβδομάδες αργότερα.

13 Γενικές πληροφορίες Σήμερα ζουν περίπου 12εκατομμύρια νέοι ηλικείας ετών με AIDS και 36 εκατομμύρια ενήλικες.Αν και το 44% από εσάς απάντησε σωστά στο ερώτημα οτι είναι λάθος πως καθημερινά μολύνονται ατομα σίγουρα το κάνατε γιατί σας φάνηκε υπερβολικός ο αριθμός, όμως καθημερινά μολύνονται εκ των οποίων οι περισσότερο είναι νέοι. 3,5 εκατομμύρια νέοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 2005 από τον ιό.Εξαιρετικά ανησυχητική είναι και η κατάσταση στη χώρα μας, όπου τον τελευταίο χρόνο δηλώθηκαν 485 νέα περιστατικά, αύξηση δηλαδή των κρουσμάτων κατά 25%. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι στα επόμενα 24 χρόνια, το AIDS θα έχει γίνει τρίτη αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο και οι θάνατοι θα αυξηθούν από 2,8 εκατ. το 2002 στα 6,5 εκατ. το 2030.

14 Οι ερωτήσεις,οι απαντήσεις και τα ποσοστά του ερωτηματολογίου
Οι ερωτήσεις,οι απαντήσεις και τα ποσοστά του ερωτηματολογίου

15 1)Είναι το AIDS ασθένεια που έχει θεραπεία; Όχι

16 2)Ποιοι προσβάλλονται κυρίως από AIDS; Γυναίκες,παιδιά

17 3)Μεταδίδεται το AIDS με το βήχα; Όχι

18 4)Γνωρίζετε ένα σύμπτωμα του AIDS; Πολλές πιθανές απαντήσεις

19 5)Μπορεί το να μεταδοθεί με ανταλλαγή υγρών του σώματος; Ναι

20 6)Καθημερινά μολύνονται από το 6.000 άνθρωποι. Λάθος

21 7)Δυο βασικές αιτίες εξάπλωσης του ιού είναι οι ναρκομανείς και οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις Σωστό

22 8)Δεν υπάρχει τεστ ανίχνευσης του ιού Λάθος

23 9)Το AIDS αλλιώς ονομάζεται ιός HOV. Λάθος

24 10)Μια μητέρα δεν μπορεί να μετα΄φέρει τον ιό στο παιδί της. Λάθος

25 11)Η σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις εγκυμονεί κινδύνους. Σωστό

26 12)Το στα πρώτα στάδια έχει συμπτώματα παρόμοια με ιώσεις. Σωστό

27 Το προλαμβάνειν μείζον εστί του θεραπεύειν!!!!

28

29 Αυτή ήταν η εργασία μας!!!! Ελπίζουμε να μάθατε κάποια πράγματα για το AIDS... ...που σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμα!!! Εβίνα Κωνστανταρέα Μαριαλένα Φιλιππίδη Γ3/Γ


Κατέβασμα ppt "AIDS Μια εργασία για την ενημέρωση μικρών και μεγάλων για τον ιό του AIDS!"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google