Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τι είναι το Καπαλί Τσαρσί To Καπαλί Τσαρσί (Kapalıçarşı = Σκεπαστό Παζάρι ) ή αλλίως Μπουγιούκ Τσαρσί (Büyük Çarşı = Μεγάλο Παζάρι ) είναι μια από τις.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τι είναι το Καπαλί Τσαρσί To Καπαλί Τσαρσί (Kapalıçarşı = Σκεπαστό Παζάρι ) ή αλλίως Μπουγιούκ Τσαρσί (Büyük Çarşı = Μεγάλο Παζάρι ) είναι μια από τις."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Τι είναι το Καπαλί Τσαρσί To Καπαλί Τσαρσί (Kapalıçarşı = Σκεπαστό Παζάρι ) ή αλλίως Μπουγιούκ Τσαρσί (Büyük Çarşı = Μεγάλο Παζάρι ) είναι μια από τις μεγαλύτερες και παλιότερες κλειστές αγορές στον κόσμο που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπουλη. Το Καπαλί Τσαρσί είναι ένα σημείο από το οποίο περνάνε όλοι οι τουρίστες.

2

3 Ιστορική αναδρομή Η κατασκευή της αγοράς άρχισε λίγο μετά την Άλωση, το 1455 από τον Μωάμεθ τον Πορθητή, και ολοκληρώθηκε το 1461. Έκτοτε καταστράφηκε, κυρίως από φωτιά αλλά και από το μεγάλο σεισμό του 1894, και ξαναφτιάχτηκε αρκετές φορές. Αξίζει να αναφέρουμε ότι μέχρι το 1894 η αγορά δεν αποτελούνταν από καταστήματα με τη δυτική έννοια του όρου. Οι έμποροι στεκόταν εκατέρωθεν του δρόμου μπροστά από τις ξύλινες προθήκες τους με μήκος 2-2,5 μέτρα και βάθος περίπου 1 μέτρο. Οι προθήκες αυτές ονομαζόταν στα τουρκικά dolap ( εξού και ντουλάπι )!

4 Τι περιλαμβάνει Το Καπαλί Τσαρσί είναι ένα περίπλοκο συγκρότημα που καλύπτει 60 δρόμους και στεγάζει περισσότερα από 3000 καταστήματα που πουλάνε τα πάντα, από δερμάτινα και χρυσαφικά μέχρι ρολόγια, κουζινικά και λοιπά. Οι περισσότεροι ξέρουν και ελληνικά, απόρροια του πόσοι πολλοί συμπατριώτες μας επισκέπτονται την αγορά αυτή. Η αγορά Καπαλί Τσαρσί καλύπτει μια έκταση 1.336 τετραγωνικών μέτρων και διαθέτει 19 χαμάμ. Γύρω από την αγορά υπάρχουν δρομάκια ξεσκέπαστα με εμπορεύματα, κυρίως φτηνά ρούχα, αλλά και γραφικά χάνια. Ένα εξαιρετικά εντυπωσιακό χάνι είναι το Βαλιντέ Χάνι, το οποίο είναι το μεγαλύτερο χάνι στην Κωνσταντινούπολη. Κτίστηκε το 1651 ως προσωπική περιουσία της Κεσέμ, μητέρας του σουλτάνου Μωάμεθ Δ ’. Σήμερα το χάνι αυτό πάλλεται στο ρυθμό εκατοντάδων αργαλειών. Πηγή : WWW.pamekonstantinoupoli.gr

5

6

7


Κατέβασμα ppt "Τι είναι το Καπαλί Τσαρσί To Καπαλί Τσαρσί (Kapalıçarşı = Σκεπαστό Παζάρι ) ή αλλίως Μπουγιούκ Τσαρσί (Büyük Çarşı = Μεγάλο Παζάρι ) είναι μια από τις."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google