Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

KYKΛAΔITIKΟΙ ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΙ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "KYKΛAΔITIKΟΙ ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΙ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 KYKΛAΔITIKΟΙ ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΙ
ΕΛΛΗ ΜΑΡΙΝΟΥ Ε΄2 Α΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΙΟΠΕΤΡΙΟΥ

2 ΜΕΡΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ…

3 ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ Οι ανεμόμυλοι στις Κυκλάδες χτίστηκαν πριν από 150 χρόνια περίπου, από πέτρα και ένα είδος άμμου. Είναι χτισμένοι σε υψώματα, γιατί εκεί φυσάει πολύ. Έχουν κυλινδρικό σχήμα και η σκεπή τους είναι κωνική, η οποία καλύπτεται συνήθως από χόρτο που τοποθετείται πάνω από τον ξύλινο σκελετό της. Η είσοδός του είναι μια μικρή ξύλινη πόρτα, ενώ ψηλά υπάρχει ένα μικρό παραθυράκι, σαν φεγγίτης. Γύρω από τον ανεμόμυλο υπάρχει ένας μικρός πέτρινος περίβολος, πάνω στον οποίο συνηθίζουν να κάθονται οι ντόπιοι και οι επισκέπτες και ν’ αγναντεύουν το πέλαγος. Το πιο εντυπωσιακό του στοιχείο είναι η μεγάλη φτερωτή του με τις ακτινωτές ξύλινες αντένες της και τα λευκά πανιά της.

4 ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ Εσωτερικά οι μύλοι έχουν δυο πατώματα. Απ' την πόρτα του μύλου μπαίνει κανείς στο χώρο που άφηναν τα σακιά με το σιτάρι και το κριθάρι. Οι δυο αυτοί χώροι (πάνω και κάτω) επικοινωνούσαν με μια μικρή, στενή σκάλα, που την έφτιαχναν έτσι, γιατί δεν είχαν χώρο να τη φτιάξουν μεγαλύτερη. Οι μυλόπετρες, δυο στρογγυλές πέτρες, βρίσκονται στον πάνω χώρο - κάτω από τη σκεπή - και εκεί άλεθαν. Για να καταλάβουμε πώς γυρνούσαν οι μυλόπετρες, θα πρέπει να μπούμε μέσα και να δούμε πώς τα πανιά που γυρνούσαν στο ρυθμό του ανέμου συνδέονταν με τις μυλόπετρες και τις έκαναν να γυρίζουν. Η σπουδαιότερη χρήση του ανεμόμυλου στις Κυκλάδες ήταν για το άλεσμα των σιτηρών.

5 Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΜΥΛΩΝΑ Σε κάθε μύλο εργαζόταν ένας μόνο άνθρωπος, ο ιδιοκτήτης. Τον έλεγαν μυλωνά. Αυτός ανέβαζε ένα-ένα τα σακιά με το σιτάρι ή το κριθάρι από τα σκαλάκια στο πάνω μέρος του μύλου για να τ' αλέσει και να βγάλει αλεύρι. Όταν δε φυσούσε, οι μύλοι δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν. Εκείνες τις μέρες όμως που είχε δυνατό αέρα, δούλευαν ώρες πολλές, ακόμα και τη νύχτα. Βέβαια, όταν δεν είχαν σιτάρι ή κριθάρι ν' αλέσουν, τότε έδεναν τα πανιά, για να μη γυρνάνε και να σπάσουν. Ο μυλωνάς δεν πληρωνόταν με χρήματα, αλλά με αλεύρι, ανάλογα με τη ποσότητα που άλεθε. Αυτός με τη σειρά του το πουλούσε σε όσους κατοίκους δεν καλλιεργούσαν σιτάρι ή κριθάρι, δεν είχαν δηλαδή δικό τους αλεύρι.

6 ΟΙ ΜΥΛΟΙ ΣΗΜΕΡΑ Οι ανεμόμυλοι λειτουργούσαν στις Κυκλάδες μέχρι το περίπου. Σήμερα, οι μύλοι δε χρησιμοποιούνται πια για το άλεσμα των δημητριακών. Όσοι έχουν απομείνει διατηρούνται κυρίως για τουριστικούς λόγους. Μάλιστα, ένας από αυτούς λειτουργεί ως τουριστικό γραφείο, το καλοκαίρι. Να μια καλή ευκαιρία να τον επισκεφτείτε και να δείτε έναν ανεμόμυλο εσωτερικά!

7 ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΜΕ ΑΚΟΥΣΑΤΕ!
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΜΕ ΑΚΟΥΣΑΤΕ! ΕΛΛΗ ΜΑΡΙΝΟΥ Ε'2


Κατέβασμα ppt "KYKΛAΔITIKΟΙ ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΙ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google