Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Δύναμη 2 ο Λύκειο Αγίας Βαρβάρας Τι είναι η δύναμη ; Ξέρουμε ότι η δύναμη προκαλεί παραμόρφωση στα σώματα. Ξέρουμε επίσης ότι η δύναμη μεταβάλλει την.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Δύναμη 2 ο Λύκειο Αγίας Βαρβάρας Τι είναι η δύναμη ; Ξέρουμε ότι η δύναμη προκαλεί παραμόρφωση στα σώματα. Ξέρουμε επίσης ότι η δύναμη μεταβάλλει την."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Δύναμη 2 ο Λύκειο Αγίας Βαρβάρας

3 Τι είναι η δύναμη ; Ξέρουμε ότι η δύναμη προκαλεί παραμόρφωση στα σώματα. Ξέρουμε επίσης ότι η δύναμη μεταβάλλει την κινητική κατάσταση των σωμάτων.

4 ΄Έχετε ακούσει ότι : « Δύναμη είναι η αιτία που προκαλεί παραμόρφωση ή μεταβολή της κινητικής κατάστασης των σωμάτων » Το παραπάνω δεν είναι ορισμός της δύναμης. Είναι σαν να σας ρωτήσουν : « Τι είναι το curling ; » και ν΄απαντήσετε : « Curling είναι το άθλημα που προκαλεί αφόρητη βαρεμάρα στους Έλληνες θεατές »

5 Η δύναμη είναι διανυσματικό μέγεθος. Έχει φορέα. Έχει σημείο εφαρμογής. Έχει μέτρο, διεύθυνση και φορά. Μονάδα είναι το 1 Ν Ένα σώμα μάζας 1kg έχει βάρος 9,81 Ν περίπου. Ο

6 Μέτρηση της δύναμης Μετράμε μια δύναμη από τα αποτελέσματά της. Ευκολότερο είναι να την μετρήσουμε από την παραμόρφωση που προκαλεί. Η παραμόρφωση που μια δύναμη προκαλεί είναι ανάλογη της δύναμης.

7 Μέτρηση της δύναμης Το παραπάνω δίνει την ιδέα της κατασκευής του δυναμόμετρου. Θα μπορούσαμε αντί των μηκών να γράψουμε τα μέτρα των δυνάμεων. Π.χ στο 1 cm θα γράφαμε 10 Ν ενώ στα 2,5 cm θα γράφαμε 25 Ν.

8 Νόμος του Hooke Οι ελαστικές παραμορφώσεις είναι ανάλογες των δυνάμεων που τις προκαλούν. x F = k.x Η σταθερά k ονομάζεται σταθερά του ελατηρίου. Μονάδα της είναι το :

9 Συνισταμένη δυνάμεων Συνισταμένη δύο ή περισσοτέρων δυνάμεων που ασκούνται στο ίδιο σώμα είναι η δύναμη εκείνη που αν ασκηθεί στο σώμα αυτό θα φέρει το ίδιο αποτέλεσμα. Η συνισταμένη είναι το διανυσματικό άθροισμα των δυνάμεων.

10 Δυνάμεις ίδιας διεύθυνσης Ίδιας φοράς F ολ = F 1 + F 2 Αντίθετης φοράς F ολ = F 1 - F 2

11


Κατέβασμα ppt "Δύναμη 2 ο Λύκειο Αγίας Βαρβάρας Τι είναι η δύναμη ; Ξέρουμε ότι η δύναμη προκαλεί παραμόρφωση στα σώματα. Ξέρουμε επίσης ότι η δύναμη μεταβάλλει την."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google