Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΕΓΑΡΩΝ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΕΓΑΡΩΝ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΕΓΑΡΩΝ
Ερευνητική Εργασία στη θεματική ενότητα «Τέχνη και Πολιτισμός» και θέμα: «Η καθημερινή ζωή των αρχαίων Ελλήνων μέσα από την τέχνη» – «Η γυναίκα στην αρχαία Αθήνα και Σπάρτη μέσα από την τέχνη»

2 Με τι θα ασχοληθούμε: Ο γάμος στην αρχαία Αθήνα
Ο γάμος στην αρχαία Σπάρτη Ο καλλωπισμός των γυναικών (ενδυμασία, μακιγιάζ, κόμμωση) στην αρχαία Αθήνα Αρώματα και αρωματικά έλαια και η χρήση τους

3 Η γαμήλια τελετή στην αρχαία Αθήνα
Ο γάμος σφραγίζει για την αρχαία Αθηναία την μετάβαση από τον οίκο του πατέρα στον οίκο του συζύγου. Η διαδικασία ενός γάμου ξεκινούσε με την προφορική συμφωνία (ένα είδος συμβολαίου) που δίνονταν ανάμεσα στον πατέρα της νύφης και τον γαμπρό. Λεπτομέρεια αττικής ερυθρόμορφης λουτροφόρου με παράσταση της προγαμιαίας συμφωνίας

4 Ο γάμος διαρκούσε 3 μέρες και πραγματοποιούνταν σε 3 φάσεις:
Ο γάμος διαρκούσε 3 μέρες και πραγματοποιούνταν σε 3 φάσεις: Τα προαύλια: οι μελλόνυμφοι προσφέρουν θυσίες που είχαν κυρίως εξευμενιστικό χαρακτήρα προς τους θεούς. Εν συνεχεία πραγματοποιούνταν το λουτρό της νύφης και του γαμπρού, ένα αναπόσπαστο κομμάτι της γαμήλιας τελετουργίας που σηματοδοτεί το τέλος και την έναρξη μιας νέας περιόδου.

5 Την επόμενη μέρα γίνονταν η κύρια τελετή
Την επόμενη μέρα γίνονταν η κύρια τελετή. Η νυμφεύτρια, η υπεύθυνη δηλαδή του γάμου, φρόντιζε για την ένδυση και τον καλλωπισμό της νύφης-όπως φανερώνουν και οι αναπαραστάσεις από τα αθηναϊκά αγγεία. Ο καλλωπισμός της νύφης πριν από τη γαμήλια τελετή. Λεπτομέρεια από το ερυθρόμορφο επίνητρο του ζωγράφου της Ερέτριας. Περίπου π.Χ.

6 Ακολουθούσε γιορτή και το γαμήλιο δείπνο, ενώ σημαντικότατο στοιχείο του αθηναϊκού γάμου αποτελεί η γαμήλια πομπή με άρμα που σκοπό είχε να συνοδέψει τη νύφη στη νέα της κατοικία. Γαμήλια πομπή Ο γαμπρός οδηγεί τη νύφη στο νέο της σπίτι. Λεπτομέρεια από αττική ερυθρόμορφη λουτροφόρο. Περίπου 425 π.Χ.

7 Την επόμενη του γάμου, τα επαύλια, οι συγγενείς προσέφεραν δώρα στη νύφη και στο γαμπρό.
Απεικόνιση των επαυλίων. Γυναίκες προσφέρουν δώρα στη νύφη. Αττικός ερυθρόμορφος λέβητας του ζωγράφου του Λούβρου

8 Η γαμήλια τελετή στην αρχαία Σπάρτη
Η τελετή σε αντίθεση με την αρχαία Αθήνα δεν αποτελούσε δημόσιο γεγονός. Χωρίς συγγενείς ή προσκεκλημένους ο γαμπρός απήγαγε, όπως όριζε το έθιμο, τη νύφη. Όπως αναφέρει ο Πλούταρχος η νυμφεύτρια αναλάμβανε το «αιχμάλωτο» κορίτσι που περίμενε το μέλλοντα σύζυγό του. Η πρακτική αυτή, να επισκέπτεται δηλαδή κρυφά ο γαμπρός τη νύφη στη συζυγική κλίνη θα συνεχιζόταν μέχρι να γίνει ο άντρας 30 έτών ή να αποκτίσουν παιδιά.

9 Σημαντική εμπειρία στα πλαίσια των Ερευνητικών Εργασιών ήταν η επίσκεψή μας στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και στην έκθεση με τίτλο: «Σκηνές από την καθημερινή ζωή στην αρχαιότητα», αφού έτσι μας δόθηκε η δυνατότητα να περιηγηθούμε και να παρακολουθήσουμε τις δραστηριότητες των γυναικών και των ανδρών στον ιδιωτικό και δημόσιο χώρο, με τη βοήθεια εικογραφημάτων και δύο μικρών μήκους ταινιών.


Κατέβασμα ppt "1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΕΓΑΡΩΝ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google