Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κώστας Μπάρτζης Α.Π.Θ. Π.Τ.Δ.Ε. 1 Ο Πρότυπο Πειραματκό Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νικης 2014-2015.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κώστας Μπάρτζης Α.Π.Θ. Π.Τ.Δ.Ε. 1 Ο Πρότυπο Πειραματκό Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νικης 2014-2015."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κώστας Μπάρτζης Α.Π.Θ. Π.Τ.Δ.Ε. 1 Ο Πρότυπο Πειραματκό Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νικης 2014-2015

2  Ο Αισχύλος (525/4 π.Χ.- 456/5 π.Χ.) έγραψε τραγωδίες, όπως ο Προμηθέας Δεσμώτης, για να δείξει την δύναμη των θεών και την αδυναμία των ανθρώπων. Το γεγονός ότι πολέμησε για να υπερασπιστεί την Αθήνα το θεωρούσε σημαντικότερο από τα λογοτεχνικά του κατορθώματα.

3  Ο Σοφοκλής (496 π.Χ.-456 π.Χ.) κατείχε σπουδαία αξιώματα στην Αθήνα. Δύο από τις πιο διάσιμες τραγωδίες του είναι ο Οιδίποδας Τύρρανος, όπου ο πρωταγωνιστής προκαλεί δυστυχία στην πατρίδα του επειδή παντρεύεται τη μητέρα του, και η Αντιγόνη, που θάβει τον αδερφό της παρά την απαγόρευση του βασιλιά.

4  Ο Ευριπίδης (π. 480 π.Χ.- 406 π.Χ.). Οι Αθηναίοι τον θεωρούσαν ιδιόρρυθμο. Αποτραβήχτηκε από τη δημόσια ζωή κι έγραψε έργα που ορισμένοι θεωρούσαν προκλητικά, γιατί αμφισβητούσαν τη δύναμη των θεών. Στην Αθήνα δε γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία όσο ζούσε.

5  Η τραγωδία αντλούσε τα θέματά της από τη μυθολογία και είχε στόχο τόσο να διαπαιδαγωγήσει το κοινό, όσο και να το οδηγήσει στην > τη λύτρωση δηλαδή, την απαλλαγή από τη συναισθηματική ένταση που του είχε προκαλέσει η πλοκή. Οι Αθηναϊκές θεατρικές παραστάσεις, εμπνευσμένες από τη λατρεία του Διονύσου, αποτελούσαν μέρος του προγράμματος των διονυσιακών γιορτών, στις οποίες οι πολίτες συμμετείχαν είτε ως ηθοποιοί είτε ως θεατές.

6  Στις ρίζες της τραγωδίας βρίσκεται ο διθύραμβος, αρχαίος ύμνος προς τιμήν του Διόνυσου, τον οποίο τραγουδούσε μια ομάδα ανδρών εκτελώντας χορευτικές κινήσεις (χορός).

7  Οι Σάτυροι, μισοί άνθρωποι και μισοί τράγοι, μέλη της συνοδείας του Διόνυσου εκδήλωναν τον τολμηρό και εύθυμο χαρακτήρα τους.

8  Όλοι η ηθοποιοί ήταν άνδρες και πολίτες της Αθήνας. Φορούσαν μάσκες και κοθόρνους, παπούτσια με πολύ ψηλές σόλες, που στερεώνονταν με λουριά. Επίσης τον 4 ο αιώνα π.Χ. υπήρχαν ήδη ηθοποιοί-βεντέτες, διάσημοι σε ολόκληροι την Ελλάδα.

9  Οι ηθοποιοί φορούσαν μάσκες που έδειχναν ποιο πρόσωπο υποδύονταν και τις εκφράσεις του. Το άνοιγμα για το στόμα λειτουργούσε ως ηχείο και επέτρεπε στον ηθοποιό να ακούγεται καθαρά μέχρι τις τελευταίες θέσεις του θεάτρου.

10  Χορός είναι μια ομάδα ανδρών που τραγουδάνε εκτελώντας χορευτικές κινήσεις.Επίσης σχολιάζουνε την πλοκή του έργου.

11  Οι χορηγοί ήταν ορισμένοι πλούσιοι πολίτες που χρηματοδοτούσαν τις θεατρικές παραστάσεις, για αυτό και έπαιρναν, όπως ακριβώς και οι ποιητές, βραβεία από την πολιτεία.

12  Στη πομπή των Παναθήναιων ήταν ο Διόνυσος και από πίσω ήταν οι σάτυροι, οι οποίοι ήταν οι ακόλουθοι και τραγουδούσαν και χόρευαν. Τότε (ο Θέσπης) συνέχεια μιλούσε και σχολίαζε τους άλλους για την εξωτερική εμφάνηση. ‘Ετσι, χάρη στον (Θέσπη) ξεκίνησε το θέατρο.

13  Η τραγωδία αντλούσε τα θέματά της από τη μυθολογία και είχε στόχο να διαπαιδαγωγήσει το κοινό. Η τραγωδία επιτρεπόταν και για μικρούς και για μεγάλους. Ενώ η κωμωδία είχε διασκεδαστικά και φανταστικά θέματα, υπήρξε σημαντική για το αθηναϊκό θέατρο, όμως τον 5 ο αιώνα π.Χ. θα θεωρούνταν ακατάλληλες για ανήλικους. Τα αστεία ήταν χοντροκομμένα και τα κείμενα όλο αισχρολογίες.

14  Ο Αριστοφάνης (450-388π.Χ. περίπου) ύπηρξε ο πιο διάσιμος κωμικός ποιητής της Αττικής. Ένα από τα έργα του λεγόταν Νεφέλες. Ο Αριστοφάνης κορόϊδευε κι άλλους πολλούς από τους συγχρόνους του και υποστήριζε ακούραστα την ειρήνη με τη Σπάρτη. Επίσης ο δεύτερος σημαντικότερος κωμωδιογράφος της αρχαιότητας ήταν ο Μένανδρος.

15  Τα πιο γνωστά αρχαία θέατρα της Ελλάδας είναι: Aρχαίο θέατρο Διονύσου

16 Aρχαίο θέατρο Eπιδαύρου

17 Αρχαίο θέατρο Δελφών

18 Αρχαίο θέατρο Δωδώνης

19 Αρχαίο θέατρο Φιλίππων

20  Οι επίσημοι προσκεκλημένοι ήταν οι ιερείς, οι ανώτατοι αξιωματούχοι κ.α. Επίσης υπήρχαν για αυτούς θέσεις κρατημένες εκ των προτέρων.

21 Εγκυκλοπαιδικές πηγές:

22 Κώστας Μπάρτζης Α.Π.Θ. Π.Τ.Δ.Ε. 1 Ο Πρότυπο Πειραματκό Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νικης 2014-2015


Κατέβασμα ppt "Κώστας Μπάρτζης Α.Π.Θ. Π.Τ.Δ.Ε. 1 Ο Πρότυπο Πειραματκό Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νικης 2014-2015."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google