Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ Εργασία 6: Η θέση της γυναίκας στην ομηρική εποχή & η σύγκριση με άλλες εποχές, καθώς και σύγκριση με την σύγχρονη εποχή. Ρωμανός.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ Εργασία 6: Η θέση της γυναίκας στην ομηρική εποχή & η σύγκριση με άλλες εποχές, καθώς και σύγκριση με την σύγχρονη εποχή. Ρωμανός."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ Εργασία 6: Η θέση της γυναίκας στην ομηρική εποχή & η σύγκριση με άλλες εποχές, καθώς και σύγκριση με την σύγχρονη εποχή. Ρωμανός Πετρίδης Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ε. Γκόνου

2 Πηνελόπη Στην ραψωδία ά παρουσιάστηκε η Πηνελόπη για πρώτη φορά μέσα στο έπος. Κατέβαινε από το διαμέρισμά της με τις συνοδούς της. Όπως μας αναφέρει ο Όμηρος η Πηνελόπη , μόλις κατέβηκε και αντίκρισε τους μνηστήρες, χλόμιασε και ζήτησε από τον αοιδό Φήμιο να σταματήσει το τραγούδι. Άρα πληροφορούμαστε ότι: Το διαμέρισμά της βρίσκεται στον επάνω όροφο, χωριστά από το υπόλοιπο μέγαρο. Αποτελεί σύμβολο συζυγικής πίστης και αφοσίωσης προς τον Οδυσσέα, αλλά και σύμβολο ιδανικής συζύγου και μητέρας.

3 Επίσης, από την απάντηση που της δίνει ο Τηλέμαχος στους στοίχους , αλλά και από την στάση της ίδιας, πληροφορούμαστε ότι η γυναίκα στην ομηρική εποχή: Ασχολείται με οικιακές εργασίες Δεν συμμετέχει ενεργά στην δημόσια ζωή Υπακούει τον αρχηγό της οικογένειας

4 Ναυσικά Η Ναυσικά παρουσιάζεται ευγενική, σεμνή και καλοσυνάτη. Δείχνει έναν φόβο και σεβασμό προς τον πατέρα της, αφού διατάζει να φτάσει πρώτη αυτή στο παλάτι και ύστερα ο Οδυσσέας. Αρήτη Η Αρήτη είναι πολύτιμη σύμβουλος του συζύγου της. Επίσης επηρεάζει και τις αποφάσεις του. Συμπέρασμα: Μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οι γυναίκες στην ομηρική εποχή είχαν δικαίωμα να εκφράζουν ελευθέρα τις απόψεις τους και μπορούσαν να αναπτύξουν δραστηριότητες εκτός σπιτιού. Μέσα στο σπίτι όμως, είναι υποταγμένες στον αρχηγό της οικογένειας.

5 Σύγκριση: με Στην αρχαία Αθηνά η γυναίκα δεν είχε την προνομιακή θέση που είχε κατά την ομηρική εποχή. Δεν είχε πολιτικά δικαιώματα και βρισκόταν κλεισμένη στο σπίτι. Στην Σπάρτη η γυναίκα βρισκόταν σε προνομιακή θέση. Είχε επίσης αρκετά δικαιώματα Θέση γυναίκας στην ομηρική εποχή θέση γυναίκας στην αρχαία Αθήνα Θέση γυναίκας στην ομηρική εποχή θέση γυναίκας στην Σπάρτη.

6 Αντιθέτως με την ομηρική εποχή, τον 21ό αιώνα η γυναίκα:
θέση γυναίκας στην Βιομηχανική επανάσταση. Θέση γυναίκας στην ομηρική εποχή με Στην βιομηχανική επανάσταση σημειώθηκαν σημαντικές αλλαγές, καθώς η γυναίκα άρχισε να εργάζεται εκτός σπιτιού. Σύγκριση με σήμερα: Αντιθέτως με την ομηρική εποχή, τον 21ό αιώνα η γυναίκα: Έχει ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις με τον άντρα Ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση Πολιτικά Δικαιώματα Κοινωνική ελευθερία

7 ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ!


Κατέβασμα ppt "ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ Εργασία 6: Η θέση της γυναίκας στην ομηρική εποχή & η σύγκριση με άλλες εποχές, καθώς και σύγκριση με την σύγχρονη εποχή. Ρωμανός."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google