Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

4ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: EΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: «Η ΜΟΔΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ» ΤΑΞΗ Α΄ ΟΜΑΔΑ Δ΄

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "4ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: EΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: «Η ΜΟΔΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ» ΤΑΞΗ Α΄ ΟΜΑΔΑ Δ΄"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 4ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: EΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: «Η ΜΟΔΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ» ΤΑΞΗ Α΄ ΟΜΑΔΑ Δ΄

2 Σχολικό Έτος Επιβλέπουσα Καθηγήτρια: Κώτση Ελένη Μαθητές: Ανδρεαδάκης Γιώργος Γογγολίδης Χαράλαμπος Τριπόδης Iωάννης Τσάπαλος Αλέξανδρος Χρονόπουλος Χαράλαμπος

3 H ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ Η ενδυμασία των αρχαίων Ελλήνων
Η ενδυμασία των αρχαίων Ελλήνων συνδεόταν με την κοινωνική θέση τους. Η χρησιμότητα και η άνεση ήταν τα κριτήρια επιλογής τα ενδυμάτων. Βασικά ενδύματα: χιτώνας, ιμάτιον, πέπλο, χλαμύδα «Περιβλήματα’ φορούσαν αν το απαιτούσαν οι καιρικές συνθήκες. Αρέσκονταν στα λευκά και τα πορφυρά φάσματα και όχι στα έντονα χρώματα ή τους συνδυασμούς χρωμάτων. Το μαύρο χρώμα ήταν ένδειξη πένθους.

4 Η ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

5 Βοιωτικό ειδώλιο του 550 π.Χ. με σκηνή ανδρικού καλλωπισμού.
Η ΚΟΜΜΩΣΗ Για τους Αθηναίους η κόμμωση υποδείκνυε την κοινωνική τάξη. Τα μαλλιά τους ήταν συνήθως κοντά. Οι υψηλές τάξεις μπορούσαν να έχουν γένια και μακριά μαλλιά. Οι Σπαρτιάτες ενήλικοι είχαν μακριά μαλλιά και τα παιδιά κοντά. Οι άνδρες έβαφαν τα μαλλιά τους ξανθά ή κόκκινα, ενώ οι γυναίκες ξανθά. Οι γυναίκες έκαναν περίτεχνα κουρέματα, ενώ οι άνδρες απλοϊκά. Βοιωτικό ειδώλιο του 550 π.Χ. με σκηνή ανδρικού καλλωπισμού.

6 ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ Οι Έλληνες κυκλοφορούσαν συνήθως ξυπόλητοι εντός, αλλά και εκτός σπιτιού. Τα σανδάλια ήταν το πιο συνηθισμένο υπόδημα. Οι άντρες τα φορούσαν άβαφα ενώ οι γυναίκες με ζωηρά χρώματα. Οι άντρες στρατιώτες, ταξιδιώτες, κυνηγοί διάλεγαν ειδικές μπότες τις ενδρομίδες Οι ηθοποιοί ανέβαιναν στους κοθόρνους, ξύλινα υποδήματα με ψηλούς πάτους Στη Σπάρτη απαγορεύονταν έφηβοι και στρατιώτες να φοράνε υποδήματα.

7 ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ Τα πρώτα κοσμήματα με πολύτιμους λίθους
Τα πρώτα κοσμήματα με πολύτιμους λίθους χρονολογούνται στο 1400π.Χ. Μινωικά δαχτυλίδια Οι άντρες φόραγαν μόνο δαχτυλίδια. Οι γυναίκες είχαν μεγάλη ποικιλία κοσμημάτων. Από την αρχαϊκή στην κλασική εποχή έγινε αλλαγή στο βάρος. Τα κοσμήματα έδειχναν τον πλούτο Μυκηναϊκό δαχτυλίδι και την κοινωνική θέση μιας γυναίκας. Θέμα των κοσμημάτων ήταν η φύση και οι 12 θεοί. Δίάδημα του 7ου αι. π.Χ. Σκουλαρίκια και βραχιόλι της Ελληνιστικής εποχής (3ος αι.π.Χ.) Μακεδονικό διάδημα του 4ου αι.π.Χ

8 ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΑ
Πολλά αντικείμενα καλλωπισμού βρέθηκαν στο Δίον, στα μινωικά και μυκηναϊκά ανάκτορα, σε ανδρικούς και γυναικείους τάφους. Πολλές γυναίκες διέθεταν ολόκληρο εργαστήριο καλλωπισμού, με τριχολαβίδες, καρφίτσες, μπουκαλάκια αρωμάτων και ουσιών, δοχεία με κρέμες, τις "πυξίδες, ξύλινα συνήθως ή πήλινα, που περιείχαν φυσικές κρέμες και αλοιφές. Πυξίδα Για το βάψιμο του προσώπου και των χειλιών χρησιμοποιούσαν σκόνη χένας, χυμό από μούρο, μολύβια ή τη ρίζα του φυτού αλκέα (μολόχα). Μαύριζαν τα φρύδια με καπνά ή τριμμένο αντιμόνιο ενώ τα βλέφαρα τα σκίαζαν ελαφρά με κάρβουνο. Πούδρες, και διάφορα έλαια ανακατεμένα με χρωστικές ουσίες ορυκτής ή φυτικής προέλευσης προσέφεραν τη δυνατότητα ποικιλίας χρωμάτων.

9 Στα μαλλιά έβαζαν λάδι από μπουμπούκια δάφνης και κέδρου,
Δεν έλειπαν επίσης τ’ αποτριχωτικά, παρασκευασμένα από ασβέστη κι αρσενικό. Στα μαλλιά έβαζαν λάδι από μπουμπούκια δάφνης και κέδρου, για να είναι εύκαμπτα και σκουρόχρωμα. Τα αρωματικά έλαια ήταν ευώδη Γνωστά αρώματα ήταν: το Ίρινον, το Νάρδον, το Βάλσαμο, η Στάκτη, το Μέλίνιο. Αρώματα εισάγονταν επίσης από την Ανατολή. Τρεις γυναίκες καλλωπίζονται πάνω από πολυτελή λουτήρα (στάμνος του Ε' αιώνα π.Χ.). Η πρώτη από δεξιά συγκρατεί τα μαλλιά της με ταινία και πλένει τα χέρια στον λουτήρα. Η μεσαία περιποιείται τα μαλλιά της με βούρτσα, ενώ η τρίτη ( με ταινία επίσης στα μαλλιά) τακτοποιεί τα φορέματά της, πριν αρχίσει το λουτρό. (Μόναχο, Αρχαιολ. Μουσείο)

10 ΜΟΔΑ ΚΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ Η αρχαία ελληνική Μόδα σχετιζόταν με την ιδεολογία του μέτρου. Η ενδυμασία συνδεόταν με την επαγγελματική και κοινωνική θέση κάθε ατόμου. Ο Σόλωνας και ο Λυκούργος είχαν νομοθετήσει για τον περιορισμό της υπερβολής στην ενδυμασία . Υπήρχαν αρμόδιοι του κράτους που επέβλεπαν την τήρηση των κανονισμών ένδυσης.

11 EΠΙΡΡΟΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΜΟΔΑΣ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ


Κατέβασμα ppt "4ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: EΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: «Η ΜΟΔΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ» ΤΑΞΗ Α΄ ΟΜΑΔΑ Δ΄"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google