Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

1.Ιστορική αναδρομή της Οικιακής Οικονομίας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "1.Ιστορική αναδρομή της Οικιακής Οικονομίας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 1.Ιστορική αναδρομή της Οικιακής Οικονομίας
1.1.Οικιακή Οικονομία στην Αρχαία Αθήνα, Κρήτη και Σπάρτη 1.2.Οικιακή Οικονομία στο Βυζάντιο 1.3.Οικιακή Οικονομία στα μεταβυζαντινά χρόνια

2 Η οικογένεια…… στο πέρασμα του χρόνου
Παλαιολιθική εποχή ΜΗΤΡΙΑΡΧΙΑ (πριν από το άροτρο) Αρχαία Αθήνα ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ και αρχαία Σπάρτη ΙΣΟΤΗΤΑ Μινωική Κρήτη ΜΗΤΡΙΑΡΧΙΑ Χριστιανισμός ΙΣΟΤΗΤΑ Βιομηχανική επανάσταση ΙΣΟΤΗΤΑ χρόνια περίπου έως το π.Χ Αρχαϊκή περίοδος ( π.Χ.) Κλασική περίοδος ( π.Χ.) Ελληνιστική εποχή ( π.Χ) π.Χ 0….. 19ος αιώνας

3 1.2.Οικιακή Οικονομία στην Αρχαία Ελλάδα

4 Η οικογένεια στην αρχαία Αθήνα
Η θέση της γυναίκας-μητέρας ήταν πολύ υποβιβασμένη. Όλη τη μέρα ήταν κλεισμένες στο σπίτι κι ασχολούνταν με τις οικιακές δουλειές. Επίσης στερούνταν πολιτικών και δικαστικών δικαιωμάτων Τα κορίτσια μάθαιναν να ράβουν και να γνέθουν ενώ μάθαιναν ελάχιστα να γράφουν και να διαβάζουν. Δεν έβγαιναν έξω από το σπίτι χωρίς συνοδεία δούλων. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι τα παιδιά είχαν ελάχιστη επικοινωνία με τον πατέρα, ο οποίος ή θα εργαζόταν όλη μέρα (χαμηλή - μεσαία τάξη) ή θα ασχολούνταν με τα ζητήματα του δήμου. Αυτονόητο, λοιπόν, είναι ότι την ανατροφή των παιδιών -όσο της επέτρεπαν οι δυνατότητές της- την είχε η μάνα, η οποία όντας φυλακισμένη στο σπίτι και μη μπορώντας να αντιδράσει στον υποβαθμισμένο ρόλο που της είχε δοθεί, δεν μπορούσε να προσφέρει τις κατάλληλες γνώσεις και την σωστή αγωγή στα παιδιά της Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι τα παιδιά στην κλασσική Αθήνα που γεννιόταν με ελαττώματα γενετικής φύσεως, τα πουλούσαν ως δούλους ή τα εξέθεταν· κάτι που σημαίνει ότι η τύχη τους ήταν αμφίβολη και αβέβαιη.

5 Η οικογένεια στην αρχαία Σπάρτη
Η θέση της γυναίκας-μητέρας δεν ήταν υποβαθμισμένη και τύγχανε του ιδίου σεβασμού με τον άντρα-πατέρα. Η ίδια μορφωνόταν, και προσπαθούσε να έχει γνώμη για όλα τα θέματα, ακόμα και για τα πολιτικά. Τα αγόρια σε ηλικία 6 ετών πήγαιναν σε στρατόπεδα για να διαμορφωθούν ως ικανοί πολεμιστές (ηρωικό ιδεώδες της αγωγής) και την αγωγή τους την αναλάμβαναν παιδοκόμοι. Τα κορίτσια λάβαιναν αισθητική αγωγή μετά τα δέκα τους χρόνια

6 Η οικογένεια στη μινωική Κρήτη
Οι γυναίκες είχαν τα ίδια δικαιώματα με τους άνδρες, κυκλοφορούσαν ελεύθερες, συμμετείχαν στην τέχνη, έπαιρναν μέρος στο κυνήγι, στις γιορτές, στις ταυρομαχίες και στις θρησκευτικές τελετές. Ασχολούνται επίσης και με την γεωργία. Στην μινωική Κρήτη όπως και στην Κύπρο αρχηγός της οικογένειας ήταν η γυναίκα.

7 Οικιακή Οικονομία στην Αρχαία Ελλάδα Διατροφή
Οι Αρχαίοι Έλληνες ήταν λιτοδίαιτοι. Στην εποχή μας έχει εκτιμηθεί η αξία της αρχαίας ελληνικής διατροφής λόγω της μεγάλης χρήσης του ελαιόλαδου, δημητριακών, φρούτων, λαχανικών . Αποτελεί τη βάση της Μεσογειακής Διατροφής.

8 Οικιακή Οικονομία στην Αρχαία Ελλάδα Διατροφή
Δεν έβλεπαν το φαγητό σαν κάτι απαραίτητο για να ζήσουν αλλά ως μέσο επικοινωνίας, ψυχαγωγίας και πολιτισμού. Γνώριζαν : το κρασί, το ελαιόλαδο, το ψωμί. Μεγάλο ρόλο στην οικογενειακή ζωή διαδραμάτιζαν : Η φιλοξενία Τα συμπόσια Ο σεβασμός των μεγαλυτέρων.

9 1.2.Οικιακή Οικονομία στο Βυζάντιο

10 1.2.Οικιακή Οικονομία στο Βυζάντιο Οργάνωση οικογενειακής ζωής
1.2.Οικιακή Οικονομία στο Βυζάντιο Οργάνωση οικογενειακής ζωής Στο Βυζάντιο οι αρχές της οικογενειακής ζωής επηρεάστηκαν από το χριστιανικό πνεύμα. Οι άνδρες είχαν σαν κύρια απασχόλησή τους τις υποθέσεις εκτός σπιτιού. Οι γυναίκες είχαν την φροντίδα της οικογένειας. Εισήγαγαν στην ανατροφή των παιδιών και την διδασκαλία των ιερών γραμμάτων θρησκευτικά

11 Χριστιανισμός Γυναίκα ισότιμη με τον άνδρα
Αγάπη, αλληλοκατανόηση, σεβασμός μεταξύ των μελών της

12 1.2.Οικιακή Οικονομία στο Βυζάντιο Διατροφή
Η διατροφή άλλαξε με την επίδραση διαφόρων παραγόντων: Αλλαγή του κλίματος (ψυχρότερο) Νέα προϊόντα (πορτοκάλια, μελιτζάνες) Κατάκτηση ελαιοπαραγωγών περιοχών Επίδραση χριστιανικής θρησκείας (νηστείες)

13 1.2.Οικιακή Οικονομία στο Βυζάντιο
Βασικές τροφές: άγρια χόρτα, βολβοί, όσπρια, οπωρικά, γαλακτοκομικά, λίπη, κρέατα, κρασί, σιτηρά, ψάρια, λιγοστό ελαιόλαδο, καρυκεύματα. Μεγάλο ρόλο στην οικογενειακή ζωή διαδραμάτιζαν : Η φιλοξενία Ο σεβασμός των μεγαλυτέρων.

14 1.2.Οικιακή Οικονομία στα μεταβυζαντινά χρόνια

15 1.3.Οικιακή Οικονομία στα μεταβυζαντινά χρόνια
Οι άνδρες είχαν σαν κύρια απασχόλησή τους τις υποθέσεις εκτός σπιτιού. Οι γυναίκες είχαν την φροντίδα της οικογένειας, ενώ ταυτόχρονα όλο και περισσότερο προσφέρουν και στις εξωτερικές δουλειές του σπιτιού (αγροτικές)

16 1.3 Οικιακή Οικονομία στα μεταβυζαντινά χρόνια
Ελληνική παραδοσιακή διατροφή: Ψωμί- όσπρια- ελάχιστο κρέας Λαχανικά-χόρτα-λάδι (πεδινές περιοχές) Ψάρια -θαλασσινά (νησιωτικές περιοχές) Γαλακτοκομικά προϊόντα (ορεινές περιοχές) Σημαντικό ρόλο στην οικογενειακή ζωή διαδραμάτιζαν : Η φιλοξενία Ο σεβασμός των μεγαλυτέρων

17 Ευχαριστώ για την προσοχή σας!

18 Παιδιά πεινάτε?

19 Μουσακάς

20 Χωριάτικη σαλάτα

21 Κουλούρι Θεσσαλονίκης

22 Εργασία Διαβάστε τον πίνακα παρουσίας προϊόντων στην Ελλάδα.
Να γράψετε πότε εμφανίστηκαν τα υλικά των παρακάτω συνταγών στην Ελλάδα: Μουσακάς, Κουλούρι, Χωριάτικη σαλάτα Σχολιάστε τα ευρήματα σας.


Κατέβασμα ppt "1.Ιστορική αναδρομή της Οικιακής Οικονομίας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google