Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

54 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "54 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 54 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΧΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΑΚΑΡΑΚΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ ΓΙΑΤΡΟΠΟΥΛΟΣ Ε΄2

2 Η Χίος είναι νησί του Ανατολικού Αιγαίου
Η Χίος είναι νησί του Ανατολικού Αιγαίου. Απέχει ελάχιστα από τις ακτές της Μικράς Ασίας. Μόλις 3,5 ναυτικά μίλια τη χωρίζουν, από το ακρωτήριο Πούντα ως τη χερσόνησο της Ερυθραίας στο ύψος του Τσεσμέ.

3 Το νησί της Χίου κατοικήθηκε από τα βάθη των αιώνων και οι παλαιότερες ενδείξεις προέρχονται από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού. Σημαντικό ρόλο αρχίζει να διαδραματίζει στην Ιστορία της Χίου η εγκατάσταση των Ιώνων γύρω το 1100 π.χ. Οι Ίωνες που θεωρείται ότι κατάγονταν από την ηπειρωτική Ελλάδα, αποίκισαν μια σειρά από νησιά χτίζοντας πόλεις κατά μήκος των ανατολικών ακτών της Μικράς Ασίας. Σύντομα οι πόλεις αυτές ανέλαβαν πρωτεύοντα ρόλο στην εξέλιξη του Ελληνικού πολιτισμού. Είναι γενικά αποδεκτό ότι ο Όμηρος καταγόταν από τη Χίο και έζησε σε αυτήν τον 8ο αιώνα π.χ. Ιστορία

4 ΑΓΙΑ ΜΑΡΚΕΛΛΑ Το μεγαλύτερο προσκύνημα που γίνεται στη Χίο είναι στις 22 Ιουλίου κάθε χρόνο, γιορτή της Αγίας Μαρκέλλας. Εδώ και πολλά χρόνια πιστοί απ’ όλη τη Χίο (και όχι μόνο) ξεκινούν από το προηγούμενο βράδυ της εορτής και πηγαίνουν περπατώντας έως την εκκλησία της Αγίας Μαρκέλλας , περίπου 7 χιλιόμετρα Βορειοδυτικά της Βολισσού και 48 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου. Μ’ αυτό τον τρόπο ο λαός θέλει να δείξει την πίστη του και να ζητήσει τη βοήθεια της θαυματουργού Αγίας.

5 Η ΑΓΙΑ ΜΑΡΚΕΛΛΑ Η Αγία Μαρκέλλα είναι μια από τους Αγίους που έζησαν και μαρτύρησαν στην Χίο.Γεννήθηκε στη  Βολισσό περίπου το 1500 μ.Χ. Σύμφωνα με την παράδοση, η Αγία δεν ήθελε να υπακούσει στις ανήθικες επιθυμίες του ειδωλολάτρη πατέρα της. Εκείνος την κυνήγησε  μέσα στα άγρια βουνά και την βρήκε στην παραλία , κρυμμένη σ’ ένα βάτο και την σκότωσε.

6 Παράλιες … Μαύρα βόλια Γλαροί Λιμνή

7 Μουσεία Χίου Το Αρχαιολογικό Μουσείο
Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Χίου κτίστηκε σε ορθοπεδική έκταση που παραχώρησε ο Δήμος Χίου τη δεκαετία του ΄60 και τα εγκαίνια της πρώτης έκθεσης έγιναν το 1977, την περίοδο της μεταπολίτευσης, όταν Υπουργός Πολιτισμού ήταν ο Χίος φιλόλογος και ιστορικός Κωνσταντίνος Τρυπάνης. Την αρχιτεκτονική μελέτη εκπόνησε το ζεύγος Δ. και Μ. Αντωνάκη.

8 Βυζαντινό Μουσείο Χίου
Το Βυζαντινό Μουσείο της Χίου στεγάζεται στο Οθωμανικό Τζαμί του 19ου αιώνα που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πόλης.  Το μουσείο λειτουργεί από το 1980 και περιλαμβάνει εκθέματα που είτε αποτελούν δωρεές είτε αποτελούν ευρήματα που ανακαλύφθηκαν σε τοπικές εσκαφές.

9 Μουσείο Νέας Μονής Το Μουσείο της Νέας Μονής στεγάζεται σε ένα διώροφο κελί  που βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά της Μονής. Στις αρχές του 1980 αναπαλαιώθηκε με δωρεά που πραγματοποιήθηκε από τον κ. Χανδρή. 

10 Ναυτικό Μουσείο Χίου Το Ναυτικό Μουσείο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης τηςΧίου και στεγάζεται σε ένα αρχοντικό (19ου αιώνα) που ανήκει στην οικογένεια Αναστασίου και Μαρουκώς Πατέρα. 

11 ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ Το στολισμένο παραδοσιακό καραβάκι αποτελεί παράδοση για την Ελλάδα, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το ξενόφερτο χριστουγεννιάτικο δέντρο «εκτόπισε» το κατ’ εξοχήν ελληνικό αυτό έθιμο.

12 Ο ρουκετοπόλεμος του Βροντάδου: Ο Βροντάδος βρίσκεται βόρεια της πόλης της Χίου και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νομού. Στο Βροντάδο κατοικούν πολλοί ναύτες και καπετάνιοι. Το έθιμο του ρουκετοπόλεμου προέρχεται από την τουρκική κατοχή. Πρόκειται για μια ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στις δυο μεγαλύτερες ενορίες της πόλης αυτής του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερυθιανής. Πάσχα

13 ΜΑΣΤΙΧΑ ΧΙΟΥ Ο πολλαπλασιασμός των μαστιχόδεντρων γίνεται αποκλειστικά με μοσχεύματα. Για καλλιέργεια συνήθως επιλέγονται τα αρσενικά δέντρα (καρπόσκοινα). Τα μοσχεύματα φυτεύονται το Φεβρουάριο και το Μάρτιο σε βάθος 40 εκατοστών. Για γρηγορότερα αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται ενέσεις ριζοβολίας.

14 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "54 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google