Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΕΝΤΑΛΟΦΟΣ-ΕΒΡΟΥ Το έθιμο του Μπέη.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΕΝΤΑΛΟΦΟΣ-ΕΒΡΟΥ Το έθιμο του Μπέη."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΕΝΤΑΛΟΦΟΣ-ΕΒΡΟΥ Το έθιμο του Μπέη

2 Το έθιμο του Μπέη Ο Μπέης Το έθιμο του "Μπέη" ή "Κιοπέκ Μπέη", τελείται στις περιοχές Διδυμότειχου, Ορεστιάδας και Τριγώνου, την περιόδο της Αποκριάς με διάφορες παραλλαγές. Στην βασική του μορφή, ένας άρχοντας ο "Μπέης" με τους ακολούθους του, περιέρχεται τα σπίτια του χωριού, όπου δέχεται κεράσματα και δίνει ευχές. Ακολουθεί στην πλατεία, αναπαράσταση οργώματος και της σποράς, ο συμβολικός θάνατος και η ανάστασή του.

3 Η ιστορια του εθίμου Ο αρχαιολόγος και λαογράφος Κωνσταντίνος Ρωμαίος ( ), κατέληξε ότι "τα έθιμα αυτά, έχουν καταπληκτική μακροβιότητα, απαντούν σαν ιστορική αρχαιότητα και φτάνουν παραλλαγμένα κάπως και κρυμμένα από την κοινή αντίληψη έως τη δική μας εποχή". Το έθιμο αυτό γίνεται (κατά το Ρωμαίο), επειδή ο αγροτικός λαός παρακολουθεί μέσα στο χειμώνα τον λήθαργο της φύσης και την μάχη για την επαναφορά στη ζωή και με μαγικές πράξεις έρχεται να την βοηθήσει. Το συμπέρασμά του είναι: "Το έθιμο της Τυρικής Δευτέρας είναι το αρτιώτερο παράδειγμα μιας ευετηριακής τελετής ενιαίας, που διατηρείται σε όλους τους ελληνικούς τόπους, με ποικίλες μορφές και ονόματα". (Κ. Ρωμαίου, Λαϊκές λατρείες στη Θράκη-Αρχείο Θρακικού Λαογραφικού και Γλωσσικού Θησαυρού τ. ΙΑ' σ.1-131).

4 Πεντάλοφος Το όνομά του προέρχεται από τους πέντε λόφους, όπως και η Επτάλοφος Βασιλεύουσα. Φημολογείται ότι η καταγωγή των κατοίκων είναι Κωνσταντινοπολίτικη. Χτίστηκαν εδώ κάστρα Βυζαντινών πάνω σε αρχαία θρακικά, για να αποκρούσουν τις ορδές των βαρβάρων. Σήμερα είναι ένα πλούσιο και όμορφο χωριό, με πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις, κυρίως το καλοκαίρι. Την 21η Μαΐου εορτή των αγίων "Κωνσταντίνου και Ελένης" οργανώνεται μεγάλο πανηγύρι. Την καθαρή Δευτέρα αναβιώνουν το παλαιό έθιμα του "Μπέη". Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και μέχρι το 1920, ήταν έδρα Δημαρχίας. Στο Δήμο Πενταλόφου υπαγόταν η Ασπάλω, η Παλαίστρα, το Δρέπανο, η Μπάρα και η Γυαλιά. Το τοπωνύμιο Μπάρα είναι Ηπειρωτικής προελεύσεως και υπάρχουν ομώνυμα χωριά στην Ήπειρο μέχρι σήμερα.

5 Φωτογραφίες Στον Πεντάλοφο βρέθηκε θαμμένος κάτω από τους τύμβους (τούμπες) ένας αρχαίος θρακικός πολιτισμός. Το 1993, στη θέση Τρεις Τούμπες, η εφορία αρχαιοτήτων άρχισε τις πρώτες ανασκαφές. Στους τύμβους αυτούς βρέθηκαν τάφοι της υστεροελληνικής εποχής, και ακόμη αρκετά αντικείμενα από την εποχή του βασιλιά των Οδρυσών, Σπαραδόκου όπως το διώβολο (ασημένιο νόμισμα Σπαραδόκου π.χ), τετράδραχμα κ.λ.π. Είναι το πρώτο διώβολο που βρέθηκε στον Ελλαδικό χώρο και κόπηκε μάλλον στην Όλυνθο. Τα ευρήματα αυτά έχουν τεράστια σημασία και περισσότερο τα νομίσματα, γιατί αποδεικνύουν ότι την εποχή που οι Αθηναίοι έχτιζαν την Ακρόπολη, οι Θράκες χρησιμοποιούσαν το ελληνικό αλφάβητο και είχαν αναπτύξει οικονομικές συναλλαγές με την Αθήνα και άλλες πόλεις - κράτη.

6 www.trigono.gr www.e-evros.gr
LINKS

7 Παρουσίαση από Α.Ε.


Κατέβασμα ppt "ΠΕΝΤΑΛΟΦΟΣ-ΕΒΡΟΥ Το έθιμο του Μπέη."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google