Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ – PROGECT B TEΤΡΑΜΗΝΟΥ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ – PROGECT B TEΤΡΑΜΗΝΟΥ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ – PROGECT B TEΤΡΑΜΗΝΟΥ
ΣΟΚΟΛΑΤΑ : ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

2 ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Να γνωρίσουν οι μαθητές :
ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Να γνωρίσουν οι μαθητές : Την διατροφική αξία της σοκολάτας Τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας Την ανάπτυξη και καλλιέργεια του κακαόδεντρου Την επεξεργασία και τυποποίηση της σοκολάτας

3 ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΜΕ ΑΛΛΑ ΔΙΔΑΣΚΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΜΕ ΑΛΛΑ ΔΙΔΑΣΚΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑ ΧΗΜΕΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

4 Πρόσβαση σε πληροφορίες μέσω internet Πρόσβαση σε πληροφορίες μέσω της
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ Πρόσβαση σε πληροφορίες μέσω internet Πρόσβαση σε πληροφορίες μέσω της σχολικής βιβλιοθήκης Ερωτηματολόγιο Συνέντευξη με ειδικό Στατιστικά στοιχεία Παρουσίαση της εργασίας μέσω power point

5 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Διατροφική αξία της σοκολάτας - παραγωγή
Διατροφική αξία της σοκολάτας - παραγωγή Η σοκολάτα θεωρείται ως ένα από τα πιο θρεπτικά φυσικά προϊόντα. Δίνει ενέργεια, χαρίζει ευεξία, είναι τονωτική, ενισχύει την πνευματική διαύγεια και αποτελεί πλούσια πηγή ζωτικότητας για τον ανθρώπινο οργανισμό. Περιέχει επίσης μικρές ποσότητες καφεΐνης που αποτελεί διεγερτικό για το κεντρικό νευρικό σύστημα. Για την παρασκευή της σοκολάτας χρειάζεται μεγάλη πείρα, πολλή φροντίδα και ιδιαίτερη προσοχή σε όλα τα στάδια της παραγωγής που γίνεται με αυτόματες μηχανικές εγκαταστάσεις υψηλής τεχνολογίας

6 ΣΟΚΟΛΑΤΑ : ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ
ΣΟΚΟΛΑΤΑ : ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

7 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

8 TI EINAI ΣΟΚΟΛΑΤΑ Η σοκολάτα αποτελεί χωρίς αμφιβολία ένα από τα δημοφιλέστερα τρόφιμα, ειδικά μεταξύ των γυναικών, το οποίο επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι το 40% των γυναικών και 15% των ανδρών δηλώνουν εθισμένοι (chocoholics). Μια γλυκιά απόλαυση, η σοκολάτα, που παρότι χαρακτηρίζεται από πολλούς ως «αμαρτία», τα οφέλη που φέρει για την υγεία δεν περνούν σε καμία περίπτωση απαρατήρητα.

9 ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΠΟ ΤΟΥ ΚΑΚΑΟ ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ
ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΠΟ ΤΟΥ ΚΑΚΑΟ ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ Η ΙΟΝ είναι η μόνη εταιρεία στην Ελλάδα που έχει ολοκληρωμένη διαδικασία παραγωγής σοκολάτας και κακάο, από τον καρπό του κακάο έως το τελικό προϊόν.  Εισάγει, κατόπιν αυστηρής διαδικασίας επιλογής, καρπούς υψηλής ποιότητας από τις διάφορες χώρες παραγωγής κακάο , τους αναμειγνύει, ώστε να επιτευχτεί το καλύτερο μίγμα για κάθε κατηγορία προϊόντων, τους καβουρντίζει και τους αλέθει παράγοντας την μάζα κακάο. Στην συνέχεια ολοκληρώνει την παραγωγή σοκολάτας και κακάο σε σκόνη. 

10 ΚΑΚΑΟΔΕΝΤΡΟ

11 ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

12

13 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

14

15 ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ Η ιστορία της σοκολάτας στην Ευρώπη, ξεκινάει με την ανακάλυψη της Αμερικής, πριν από περίπου χρόνια. Μέχρι τότε οι κάτοικοι της Ηπείρου μας δεν ήξεραν τίποτα για το συναρπαστικό αυτό φυσικό και απολαυστικό προϊόν, που έμελλε να γίνει με τα χρόνια η πιο αγαπημένη γεύση μικρών και μεγάλων. Οι πρώτες πληροφορίες που έχουν για την καλλιέργεια κακαόδεντρων είναι από την εποχή του πολιτισμού των Mάγια κάπου στο 600 μ.Χ.

16 Οι Αζτέκοι χρησιμοποιούσαν τους καρπούς του κακάο - αφού πρώτα τους έτριβαν μεταξύ τους και τους έκαναν σκόνη - για την παρασκευή ενός ροφήματος που το ονόμαζαν <Choclatl>. Το ρόφημα αυτό, στο οποίο πρόσθεταν και άλλα μπαχαρικά, το έπιναν ζεστό και θεωρούσαν ότι είναι χωνευτικό, δυναμωτικό και το καλύτερο φάρμακο της εποχής εκείνης, που μπορούσε να γιατρέψει κάθε αρρώστια.

17 Η ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Ο πρώτος Ευρωπαίος που θεωρείται ότι ανακάλυψε και έφερε το κακάο στην Ευρώπη είναι ο Hernado Cortez , ο οποίος το Πάσχα το προσάραξε με το στόλο του στη χερσόνησο Γιουκατάν. Κατά την επιστροφή του στην Ισπανία το 1528, ο Cortez, έφερε μαζί του τους πρώτους καρπούς του κακάο και τα απαραίτητα σύνεργα για την προετοιμασία του ροφήματος . Στα επόμενα χρόνια το ρόφημα έγινε μόδα της εποχής, που απλώθηκε σιγά σιγά σε όλη την Ευρώπη.

18 ΜΕ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ «ΣΟΚΟΛΑΤΑ»
Προσδιορίζεται μια σειρά από προϊόντα διατροφής που έχουν ως βασικό συστατικό το κακάο. Έχει ωστόσο επικρατήσει όταν λέμε απλώς «σοκολάτα», χωρίς άλλο προσδιορισμό, π.χ. «ρόφημα σοκολάτας», να εννοούμε την πλάκα σοκολάτας, δηλαδή τη στερεά, συμπαγή μορφή της.

19 ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΣΟΚΟΛΑΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ
ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΣΟΚΟΛΑΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ Κακαοβάλανοι Ζάχαρη Γάλα σκόνη Γλυκόζη αμυλοσιρόπιο Βούτυρο κακάο Φυτικά λίπη Λεκιθίνη Αμυγδαλόψιχα Φουντουκόψιχα Καρύδα Ρύζι διογκωμένο Βαμβακέλαιο ραφινέ Λακτόζη Βούτυρο γάλακτος

20 Διατροφική αξία της σοκολάτας
Η σοκολάτα, ιδίως δε η μαύρη, περιέχει δεκάδες διαφορετικά διατροφικά στοιχεία, κάποια από τα οποία με χαρακτηριστικές ιδιότητες, όπως: Πολυφαινόλες και φλαβονοειδή: Φυτοθρεπτικά με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, βοηθούν ιδιαίτερα το κυκλοφορικό σύστημα και μπορεί να ενισχύσουν την προσπάθεια πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

21 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ - ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ - ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ Μαγνήσιο: Μεταλλικό στοιχείο απαραίτητο για την καλή υγεία του νευρικού, του μυϊκού, του καρδιαγγειακού και του ανοσοποιητικού συστήματος, βοηθά στη χαλάρωση και στη μείωση του άγχους. Ανανδαμίδη: Λιπίδιο που δρα ως νευροδιαβιβαστής, δεσμεύεται από τους κανναβινοειδείς υποδοχείς του εγκεφάλου και προκαλεί ηρεμία και ψυχική ευφορία.

22 Β-φαινυλαιθυλαμίνη: Γνωστή και ως «μόριο της αγάπης», έχει ήπια ψυχοδιεγερτική, ευφραντική και αντικαταθλιπτική δράση, ενώ της αποδίδονται και αφροδισιακές ιδιότητες. Θεοβρωμίνη: Διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα, διευκολύνει την αναπνευστική λειτουργία, ελαττώνει το βήχα και έχει αναλγητικές ιδιότητες. Καφεΐνη: Δεν χρειάζεται συστάσεις! Απλώς πρέπει να θυμάστε ότι όσο περισσότερο κακάο περιέχει μια σοκολάτα τόσο μεγαλύτερη η περιεκτικότητά της σε καφεΐνη.

23 Σοκολάτα και υγεία Ρυθμίζοντας το σύνολο της διατροφής μας ανάλογα με τις ενεργειακές μας ανάγκες, μπορούμε να απολαμβάνουμε τη σοκολάτα μας χωρίς ενοχές, χωρίς προβλήματα, μόνο με οφέλη...

24 Λευκή σοκολάτα: Όσο περίεργο και αν σας φαίνεται η λευκή σοκολάτα δεν είναι σοκολάτα. Κι αυτό γιατί δεν περιέχει κακάο, αλλά μόνο φυτικά βούτυρα τεχνητά γευστικά πρόσθετα που δίνουν γεύση κακάο, γάλα, ζάχαρη και βανίλια.

25 Σοκολάτα γάλακτος Η αδυναμία των περισσοτέρων. Η σοκολάτα γάλακτος από θρεπτικής αξίας είναι αναμφίβολα καλύτερη από τη λευκή. Περιέχει κακαοβούτυρο αλλά και κακαόμαζα, άρα και ωφέλιμα αντιοξειδωτικά! Έχει επίσης φώσφορο, ασβέστιο και βιταμίνη Β τα οποία όμως (δυστυχώς για εμάς) συνοδεύονται από πολλά ζωικά λιπαρά και πλούσιο θερμιδικό περιεχόμενο.

26 Μαύρη σοκολάτα Η βασίλισσα της σοκολάτας!
Μαύρη σοκολάτα Η βασίλισσα της σοκολάτας! Κατέχει την πρωτιά όσο αφορά την περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και περιέχει λιγότερες θερμίδες από τις προηγούμενες. Η μαύρη σοκολάτα περιέχει ένα μεγάλο αριθμό αντιοξειδωτικών ουσιών (περίπου 8 φορές τον αριθμό που βρέθηκε σε φράουλες).

27 Τα διατροφικά της στοιχεία με μια ματιά
Τα διατροφικά της στοιχεία με μια ματιά

28 Μερικά ακόμη οφέλη της μαύρης σοκολάτας
Μερικά ακόμη οφέλη της μαύρης σοκολάτας Είναι αντιγηραντική Είναι αντικαρκινική Έχει αντιβηχική δράση Χαρίζει μακροζωία Δεν προκαλεί εθισμό Ωφελεί τους διαβητικούς Μειώνει την πίεση

29 Η ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΜΑΥΡΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ:
Η ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΜΑΥΡΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ: Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Παρεμποδίζει την οξείδωση της «κακής» LDL-χοληστερίνης. Συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Μειώνει τη συσσώρευση αιμοπεταλίων και τον κίνδυνο θρομβώσεων. Ελαττώνει την παραγωγή φλεγμονωδών ουσιών

30 Μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Αυξάνει την ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη, ενισχύει το μεταβολισμό του σακχάρου. Επιδρά διεγερτικά στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Αυξάνει την ενδογενή παραγωγή ουσιών με ευφραντικές και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες, βελτιώνει τη διάθεση. Έχει αντιβηχική και αναλγητική δράση.

31 Υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις;
Υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις; Η σοκολάτα έχει κατηγορηθεί κατά καιρούς ως μία από τις κύριες αιτίες για την πρόκληση διαφόρων ανεπιθύμητων καταστάσεων και προβλημάτων υγείας, όπως π.χ. πρόκληση ημικρανιών, πεπτικές διαταραχές, βλάβες στα δόντια, δερματίτιδες, εκδήλωση ακμής, παχυσαρκία, εθισμός κ.ά

32 ΕΡΕΥΝΑ Εντούτοις, τίποτα από αυτά δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά και σίγουρα τίποτα από αυτά δεν αφορά τη λελογισμένη κατανάλωση στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.

33 Θρεπτική Ταυτότητα Θρεπτική αξία ανά Σοκολάτα υγείας Σοκολάτα γάλακτος Θερμίδες (kcal) Πρωτεΐνη (g) ,9 Λιπαρά (g) ,7 Υδατάνθρακες (g) Φυτικές Ίνες (g) , ,4 Ασβέστιο (mg) Σίδηρος (mg) , ,4 Φώσφορος (mg) Κάλιο (mg) Νάτριο (mg) Χαλκός (mg) , ,4 Χοληστερίνη (mg) Καφεΐνη (mg)

34 ΚΑΚΑΟΔΕΝΤΡΟ - ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Τα δέντρα κακάο είναι μικρά και ευδοκιμούν σε εύφορα και καλά στραγγιζόμενα εδάφη στις περιοχές γύρω από τον Ισημερινό.

35 Το κακαόδεντρο αναπτύσσεται συνήθως κάτω από δάση, φυτεμένα στη σκιά δέντρων ή ενδιάμεσα άλλων εμπορικών καλλιεργειών που προστατεύουν τα δέντρα του κακάου.

36 Το ύψος του κακαόδεντρου διατηρείται περί τα 3 με 5 μέτρα, ώστε η διαχείριση της καλλιέργειας καθώς και της συγκομιδής να είναι ευκολότερη.

37 ΚΑΚΑΟΒΑΛΑΝΟΙ

38 ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ Η συγκομιδή απαιτεί πολλά εργατικά χέρια για μια σχετικά μικρή και απρόβλεπτη περίοδο. Μετά τη συγκομιδή οι κόκκοι ζυμώνονται και ξηραίνονται από τους καλλιεργητές ή στο κέντρο ζύμωσης και στη συνέχεια τους εμπορεύονται. 

39

40 ΣΥΛΛΟΓΗ

41 ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΟΙ ΣΠΟΡΟΙ

42

43

44 ΜΕΤΑΦΟΡΑ- ΣΤΑΔΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ
ΜΕΤΑΦΟΡΑ- ΣΤΑΔΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ

45 ΓΡΑΜΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Ποιοτικός Έλεγχος: Τα παραγόμενα από την εταιρεία ΙΟΝ προϊόντα πληρούν τις τεθείσες για κάθε προϊόν προδιαγραφές (οι οποίες έχουν γίνει αποδεκτές και από τον καταναλωτή) και εξασφαλίζουν την υγιεινή και την ασφάλεια του καταναλωτή

46 Η Εταιρεία ΙΟΝ εφαρμόζει συστήματα ποιότητας σε όλα τα στάδια παραγωγικής διαδικασίας για την ορθή εφαρμογή τους ,από Διεθνείς Φορείς Πιστοποίησης. Συγκεκριμένα: ISO 22000:2005. Πρότυπο για την Πιστοποίηση εφαρμογής συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων. ISO 9001: Πρότυπο για την εφαρμογή Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας της Εταιρίας. ISO 14001:2004. Πρότυπο για την εφαρμογή Συστήματος Περιβαντολλογικής Διαχείρισης.

47

48

49

50

51

52 ΣΤΑΔΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
ΣΤΑΔΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ 1. Συγκομιδή καρπών κακάο 2. Καβούρντισμα 3. Άλεση 4. Ανάμειξη 5. Ραφινάρισμα 6. Κονσάρισμα 7. Tελικό Στάδιο

53

54

55 ΡΟΦΗΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

56 ΠΑΓΩΤΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

57

58 ΤΟΥΡΤΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

59

60 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΕ ΔΕΙΓΜΑ 100 ΑΤΟΜΩΝ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΕ ΔΕΙΓΜΑ ΑΤΟΜΩΝ

61

62

63

64

65

66

67

68

69

70

71

72 VIDEO : ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

73 ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ 2 ΕΠΑΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ:2014-2015
ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ 2 ΕΠΑΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 1. ΖΕΡΒΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 2. ΚΑΨΙΩΧΑ ΔΗΜΗΤΡΑ 3. ΚΟΣΚΙΝΙΩΤΗ ΧΡΥΣΗ 4. ΚΟΤΡΩΤΣΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 5. ΚΟΥΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ 6. ΛΙΑΚΟΥ ΕΛΕΝΗ 7. ΛΟΥΚΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ 8. ΜΑΚΡΗΣ ΜΙΧΑΗΛ 9. ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 10. ΣΑΡΚΑ ΝΑΝΤΙΑ 11. ΤΣΙΜΑΚΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ 12. ΦΙΛΟΜΟΥΖΗ ΓΕΩΡΓΙΑ 13. ΧΑΤΖΗ ΜΑΡΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : ΑΥΓΕΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ


Κατέβασμα ppt "ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ – PROGECT B TEΤΡΑΜΗΝΟΥ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google