Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΟΚΟΛΑΤΑ 54Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΒΑΛΒΗ ΡΟΔΟΠΗ ΚΑΛΥΒΑΚΗ ΝΙΚΟΛΕΤΑ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΟΚΟΛΑΤΑ 54Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΒΑΛΒΗ ΡΟΔΟΠΗ ΚΑΛΥΒΑΚΗ ΝΙΚΟΛΕΤΑ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΟΚΟΛΑΤΑ 54Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΒΑΛΒΗ ΡΟΔΟΠΗ ΚΑΛΥΒΑΚΗ ΝΙΚΟΛΕΤΑ

2 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
Η ιστορία της σοκολάτας στην Ευρώπη ξεκινάει με την ανακάλυψη της Αμερικής, πριν από 500 περίπου χρόνια. Μέχρι τότε οι κάτοικοι της Ηπείρου μας, δεν ήξεραν τίποτα για το συναρπαστικό αυτό φυσικό και απολαυστικό προϊόν, που έμελλε να γίνει με τα χρόνια η πιο αγαπημένη γεύση μικρών και μεγάλων. Οι πρώτες πληροφορίες που έχουμε για την καλλιέργεια κακαόδεντρων είναι από την εποχή του πολιτισμού των Μάγια κάπου στο 600 μ.Χ.

3 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ
Η ιστορία της ζαχαροπλαστικής έχει καταγραφές τουλάχιστον 4,000 ετών, όταν οι Αιγύπτιοι απεικόνιζαν τις λιχουδιές τους σε πάπυρο. Τα ζαχαρωτά ήταν εμπορεύσιμο προϊόν ήδη από το 1566 π.χ. Παρ' όλα αυτά, η σοκολάτα δεν εμφανίζεται στο προσκήνιο, μέχρι που οι πολιτισμοί των Ατζέκων και των Μάγια ανακάλυψαν την αξία του κακαόδενδρου.

4 TO ΡΟΦΗΜΑ ΤΩΝ ΑΖΤΕΚΩΝ Στην εποχή των Αζτέκων το είδος ήταν σπάνιο και άξιζε όσο και το χρυσάφι. Οι καρποί προσφέρονταν συνήθως στους Θεούς και τους βασιλιάδες και χρησίμευαν ακόμα ως μέσο εμπορικών συναλλαγών, ως χρήμα

5 TO ΡΟΦΗΜΑ ΤΩΝ ΑΖΤΕΚΩΝ H σοκολάτα όμως δεν ήταν τότε γνωστή με τη σημερινή στερεά μορφή της. Οι Αζτέκοι χρησιμοποιούσαν τους καρπούς του κακάο - αφού πρώτα τους έτριβαν μεταξύ τους και τους έκαναν σκόνη - για την παρασκευή ενός ροφήματος που το ονόμαζαν "Choclatl". Το ρόφημα αυτό, στο οποίο πρόσθεταν και άλλα μπαχαρικά, το έπιναν ζεστό και θεωρούσαν ότι ήταν χωνευτικό, δυναμωτικό και το καλύτερο φάρμακο της εποχής εκείνης, που μπορούσε να γιατρέψει κάθε αρρώστια.

6 HERNANDO CORTEZ O πρώτος Ευρωπαίος που Θεωρείται ότι ανακάλυψε και έφερε το κακάο στην Ευρώπη είναι o Hernando Cortez, o οποίος το Πάσχα του 1519 προσάραξε με το στόλο του στη χερσόνησο Γιουκατάν. Εκεί τον υποδέχτηκε ο βασιλιάς των Αζτέκων, Μοντεζούμα, που του πρόσφερε χρυσάφι, πολύτιμους λίθους και ένα καλάθι γεμάτο με κόκκους κακάο.

7 HERNANDO CORTEZ Κατά την επιστροφή του στην Ισπανία το 1528, o Cortez έφερε μαζί του τους πρώτους καρπούς του κακάο και τα απαραίτητα σύνεργα για την προετοιμασία του ροφήματος "Choclatl".  Το νέο αυτό ρόφημα κατέκτησε αμέσως τη Βασιλική Αυλή της Ισπανίας και απέκτησε σύντομα πιστούς φίλους μεταξύ της Ισπανικής αριστοκρατίας. Στα επόμενα χρόνια το ρόφημα έγινε μόδα της εποχής, που απλώθηκε σιγά - σιγά σε όλη την Ευρώπη.

8 "Ο Μύλος του Καφέ" Για πρώτη φορά σοκολάτα σε στερεά μορφή παρασκεύασε το παραδοσιακό μαγαζί του Λονδίνου "Ο Μύλος του Καφέ", που το 1674 παρουσίασε σοκολατένια ραβδάκια "αλά ισπανικά" και ένα γλύκισμα σοκολάτας σε συμπαγή μορφή.

9 ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΚΑΚΑΟΔΕΝΤΡΟΥ
Το κακαόδεντρο ευδοκιμεί αποκλειστικά σε τροπικά μέρη, σε μια ζώνη μοιρών βόρεια και νότια του Ισημερινού και η ζώνη αυτή ονομάζεται «ζώνη του κακάο». Οι χώρες που ανήκουν στη «ζώνη του κακάο» είναι η Βραζιλία, η Βενεζουέλα, το Μεξικό, η Νικαράγουα, η Γουατεμάλα, η Κολομβία, τα νησιά της Καραϊβικής, η Τζαμάικα, η Μαλαισία, η Ινδονησία και η Σρι Λάνκα. Το κακάο καλλιεργείται επίσης στην Ακτή Ελεφαντοστού, την Γκάνα, τη Νιγηρία και το Καμερούν.

10 Ελβετία Οι πιο φημισμένες Ευρωπαϊκές χώρες για την σοκολάτα τους:
 Η Ελβετία καταναλώνει την περισσότερη σοκολάτα από κάθε άλλη χώρα εξάλλου εκεί βρίσκονται και οι πιο γνωστές σοκολατοβιομηχανίες. Cailler -Nestle, Lindt, Toblerone, Treuscher και Sprungli είναι μόνο μερικές από τις οποίες έχουν εργοστάσια και καταστήματα στην πόλη. Αν τύχει και βρεθείτε στην Ελβετία, να πάρετε το τρένο «The Swiss Chocolate Train», το όποιο θα σας ξεναγήσει στα εργοστάσια Σοκολάτας της Nestle.

11 ΒΕΛΓΙΟ Βέλγιο: Είναι γεγονός πως το Βέλγιο έχει ταυτιστεί έντονα και με τη Σοκολάτα καθώς παράγει τόνους σοκολάτας . Η χώρα διαθέτει 12 εργοστάσια σοκολάτας, 16 μουσεία και περισσότερα από καταστήματα σοκολάτας. Η πρωτεύουσα είναι γεμάτη μπουτίκ σοκολάτας, όπου μπορείτε να επισκεφθείτε και να γευτείτε σοκολατένιες λιχουδιές. Η Grand Sablon, είναι μια μικρή πλατεία στο κέντρο της πόλης, οπού περιμετρικά της βρίσκονται μερικά από τα καλύτερα καταστήματα σοκολάτας.

12 «Musee du Cocao et du Chocolate»

13 ΙΣΠΑΝΙΑ Ισπανία: Οι Ισπανοί θεωρούν την σοκολάτα εθνικό τους προϊόν. Δεν έχουν άδικο καθώς οι Ισπανοί ήταν οι πρώτοι Ευρωπαίοι που γεύτηκαν την σοκολάτα. Η Βαρκελώνη υπήρξε το κέντρο της σοκολάτας. Στην Ισπανία κατασκευάστηκε η πρώτη μηχανή παρασκευής σοκολάτας περίπου το Η ιστορία της σοκολάτας στεγάζεται στο μουσείο Museo de la Xocolata. Το μουσείο δημιουργήθηκε το 2000, οπού εκεί κάποιος μπορεί να θαυμάσει σοκολατένια γλυπτά και να δοκιμάσει άφθονη σοκολάτα!

14 ΙΤΑΛΙΑ Ιταλία: Κάθε χρόνο, τον Οκτώβριο στην Ιταλία και συγκεκριμένα στην πόλη Perugia διοργανώνεται το Φεστιβάλ Σοκολάτας. Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να δείτε εντυπωσιακά σοκολατένια γλυπτά και να δοκιμάσετε άφθονη σοκολάτα. Γλύπτες στους δρόμους επεξεργάζονται μεγάλα κομμάτια σοκολάτας κατασκευάζοντας σοκολατένια έργα τέχνης.

15 ΛΟΝΔΙΝΟ Λονδίνο: Στα Harrods έχετε την ευκαιρία στο Chocolate Bar έχετε την ευκαιρία να γευτείτε πραλίνες και οποία άλλη σοκολατένια λιχουδιά θέλετε. Εκτός, από τα Harrods επισκεφθείτε το »Charbonnel et Walker» και ξεχωρίστε τα διάσημα Ginger Sticks, τα Rose & Violet Creams και οι πολυτελείς τρούφες –με σαμπάνια, με φράουλες, με καπουτσίνο, με Πόρτο και βατόμουρα μεταξύ άλλων.

16 ΟΔΟΝΤΟΚΡΕΜΑ ΑΠΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑ
ΟΔΟΝΤΟΚΡΕΜΑ ΑΠΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑ Οι ερευνητές στο εργαστήριο της εταιρίας Theodent ανακάλυψαν μια ουσία στους κόκκους του κακάο που φέρεται να έχει ευεργετική επίδραση στα δόντια. Την κατοχύρωσαν ως «Rennou» και υποστηρίζουν πως συμβάλλει στην ανάπτυξη του σμάλτου των δοντιών κάτι που συνεπάγεται υγιή και δυνατά δόντια.

17 ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΚΑΚΑΟ Το δέντρο του κακάο είναι ένα τροπικό φυτό που ευδοκιμεί αποκλειστικά σε τροπικά κλίματα, εκεί που υπάρχει ζέστη και πολύ υγρασία. Είναι δέντρο ύφους 6-8 μέτρων με πυκνή φυλλωσιά και χρειάζεται περίπου 4 χρόνια από τη στιγμή που φυτεύεται για να αποδώσει καρπούς. Κάθε δέντρο παράγει κατά μέσο όρο 20 με 30 καρπούς το χρόνο από τους οποίους συλλέγονται 2 κιλά κόκκοι κακάο.

18 ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ!!!


Κατέβασμα ppt "ΣΟΚΟΛΑΤΑ 54Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΒΑΛΒΗ ΡΟΔΟΠΗ ΚΑΛΥΒΑΚΗ ΝΙΚΟΛΕΤΑ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google