Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΈΚΤΟΡΑΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΈΚΤΟΡΑΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΈΚΤΟΡΑΣ

2 Ο Έκτορας αποτελεί για την τρωική εποχή το πρότυπο του ήρωα ως πολεμιστή, συζύγου και πατέρα. Κινείται στα πλαίσια που υπαγορεύει το ηρωικό πρότυπο. Αγαπά την πατρίδα και την οικογένεια του αλλά στο πρώτο βαθμό μπαίνει η αγάπη στην πατρίδα.

3 Οι βιαστικές κινήσεις του Έκτορα στο κείμενο (Ζ
Οι βιαστικές κινήσεις του Έκτορα στο κείμενο (Ζ.370) δείχνουν τη σφοδρή του επιθυμία να συναντήσει τη γυναίκα του και το γιο του που φοβάται ότι θα δει για τελευταία φορά. Αυτό δείχνουν και τα άστοχα ερωτήματα που απευθύνει στις παρακόρες. Η συνάντηση με την Ανδρομάχη ήταν εντελώς τυχαία γιατί και οι δύο μετακινούνταν με σκοπό να βρει ο ένας τον άλλο (Ζ 393-5). Οι πρώτες χειρονομίες δείχνουν τη μεγάλη τρυφερότητα που τρέφει για την οικογένεια του. Στην απάντηση του Έκτορα προς την Ανδρομάχη διακρίνουμε το ηρωικό και ηθικό ανάστημα του Εκτόρα που βάζει πάνω απ’ όλα το χρέος προς την πατρίδα και το λαό του. Συνάμα φοβάται τις συνέπειες που θ’ ακολουθήσουν για την Ανδρομάχη και το γιο του (Ζ )

4 Η σκηνή του Έκτορα με τον γιο του στην αγκαλιά, δείχνει πόσο τρυφερός και στοργικός πατέρας είναι. Τα όνειρα που κάνει για το γιο του συνοψίζουν το ηρωικό ιδανικό της εποχής. Τιμή και δόξα είναι αυτά που επιζητούν (Ζ ) Στη συνέχεια παρηγορεί τη γυναίκα του και λέει ότι αν δεν είναι γραφτό κανένας δε θα τον στείλει στον τάφο. Η πίστη στη μοίρα είναι απαράβατος κανόνας (Ζ ).

5 Επίσης πιστεύει ότι τα πολεμικά έργα είναι χρέος των ανδρών ενώ τα εργόχειρα είναι χρέος των γυναικών (Ζ 490-3) Στη συνάντηση του με τον Πάρη φαίνεται πόσο ευγενικός και συγκρατημένος ήταν . Έμμεσα επιπλήττει τον Πάρη και του αποδίδει ευθύνες για τον Τρωικό πόλεμο. Η αισιοδοξία του φαίνεται στους τελευταίους στίχους όπου εκφράζει την πίστη του ότι θα νικήσουν τους Αχαιούς (Ζ )

6 Γενικά ο Έκτορας που είναι ο γενναιότερος πολεμιστής της Τροίας συγκεντρώνει και άλλες αρετές. Αλλά πάνω απ’ όλα βάζει την υπεράσπιση της πατρίδας την τιμή των όπλων και τη δόξα που θα αποκτήσει επειδή μάχεται ηρωικά.

7 Εργασία από τους μαθήτες
Κατερίνα Μαντέλου Αλεξάνδρα Κοσμίδου Γιάννης Καρακασσίδης Βασίλης Ιωσηφίδης


Κατέβασμα ppt "ΈΚΤΟΡΑΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google