Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ο.Κ.Ρ O ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ο.Κ.Ρ O ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ο.Κ.Ρ O ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Εμμανουήλ Παναγιωτούνης και Αθανάσιος Νένδος Ο.Κ.Ρ (ΟΜΑΔΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ) ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΟΣΜΟΥ

2 ΑΣ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΤΗΝ ΕΝNΟΙΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ
Ρατσισμός είναι η αντίληψη ότι οι άνθρωποι δεν είναι όλοι ίσοι μεταξύ τους, αλλά διαχωρίζονται σε ανώτερους  και κατώτερους, διακρινόμενοι είτε από το χρώμα του δέρματος, είτε από την εθνικότητα είτε από τη θρησκεία Οι φυλετικοί ρατσιστές πιστεύουν σε βιολογικές διαφορές μεταξύ των φυλών, βάσει των οποίων και προσδιορίζουν αυτές σε ανώτερες και κατώτερες. Έτσι, με την θεωρία αυτή υποστηρίζουν ότι η φυλή με συγκεκριμένα (ανώτερα) εξωτερικά ή ανθρωπολογικά χαρακτηριστικά, έχει βιολογικά το δικαίωμα να θεωρεί αυτή ανώτερη από τις άλλες. .

3 «Ο φόβος για το διαφορετικό είναι έμφυτος στον άνθρωπο όπως και η αλληλεγγύη»

4 Η  ραγδαία  ανάπτυξη  της  επιστήμης,  οι  σπουδαίες  τεχνολογικές  εξελίξεις 
στα  μέσα  επικοινωνίας  και  συγκοινωνίας,  η  διάδοση  της  γνώσης  και  η  ορθολογιστική  οργάνωση  της  σύγχρονης  ζωής  είναι  γεγονότα  που  προωθούν  το  σύγχρονο  πολιτισμό.  Παράλληλα,  οι  σχέσεις  ανάμεσα  στα  έθνη  που  έγιναν  πιο  στενές  και  η  συγκρότηση  υπερεθνικών  κοινοτήτων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης  δίνει το μήνυμα της συμφιλίωσης των λαών  ή  τουλάχιστον,  τη  συνεργασία  τους. Μέσα  σε  αυτές  τις  συνθήκες  είναι κάπως  παράδοξο  να παρουσιάζεται και να επεκτείνετε  το  φαινόμενο  του ρατσισμού,  που  όχι  μόνο  δεν προωθεί  το  πολιτισμό,  αλλά  αντίθετα  τον γυρίζει πολλά χρόνια πίσω

5 ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν ηθικές αρχές που θέτουν συγκεκριμένα πρότυπα ανθρώπινης συμπεριφοράς και συνήθως προστατεύονται ως νόμιμα δικαιώματα κατά το εθνικό και διεθνές δίκαιο. Αυτά περιλαμβάνουν αστικά και πολιτικά δικαιώματα όπως το δικαίωμα στη ζωή και την ελευθερία, την ελευθερία σκέψης και έκφρασης, καθώς και την ισότητα ενώπιον του νόμου. Στα ανθρώπινα δικαιώματα περιλαμβάνονται, επίσης, κοινωνικά, πολιτιστικά και οικονομικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα της συμμετοχής στον πολιτισμό, το δικαίωμα στην τροφή, την ιατρική περίθαλψη, δικαίωμα στην εργασία, την εκπαίδευση και το δικαίωμα στην παροχή στέγης.

6 ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΣΥΝΑΝΤΑΜΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ
Ακαδημία Πλάτωνος – σκηνοθέτης: Φίλιππος Τσίτος (103 λεπτά) Τέσσερις φίλοι περνούν τις μέρες τους χασομερώντας και σχολιάζοντας υποτιμητικά τους μετανάστες που δουλεύουν στην περιοχή, μέχρι την ημέρα που η μητέρα ενός από αυτούς αναγνωρίζει στο πρόσωπο ενός Αλβανού μετανάστη το χαμένο της γιο.

7 σκηνοθέτης: Λουκία Ρικάκη (68 λεπτά)
Όνειρα σε άλλη γλώσσα σκηνοθέτης: Λουκία Ρικάκη (68 λεπτά) Έχει σημασία σε ποιά γλώσσα ονειρεύεται ένα παιδί; Δεν θα έπρεπε αλλά όταν η ζωή ακολουθεί τη δική της πολυπλοκότητα τότε και τα όνειρα μιλούν τη δική τους γλώσσα. Γλώσσα με αλήθεια, χιούμορ, πίκρα, απορία, τρυφερότητα, αγάπη. Και τα όνειρα γίνονται τόπος και δύναμη ζωής σε όποια γλώσσα, σε όποια συνθήκη και αποκαλύπτονται όταν βρουν γόνιμη γη. (2010)

8 Αλέξανδρος και Αϊσέ: Δημήτρης Κολλάτος (2001)
Η ταινία εξιστορεί τις δοκιμασίες δύο νέων ανθρώπων που έχουν διαφορετική θρησκεία. Και επειδή ο ρατσισμός δεν εκφράζεται μόνο σε φυλετικές διακρίσεις, αλλά και σε θρησκευτικές και σε πολλές άλλες, οι δύο νέοι δέχονται πιέσεις, εκβιασμούς και απειλές, ο ένας από την οικογένεια του άλλου. Ο νεαρός χριστιανός και η Μουσουλμάνα αγαπημένη του θέλουν να ζήσουν μαζί, διατηρώντας ο καθένας τη θρησκεία του. Το κοινωνικό και οικογενειακό τους περιβάλλον όμως αντιδρά βίαια, υποστηρίζοντας το καθένα τη δική του πίστη.

9 Passport please Πρόσφυγες, λαθρομετανάστες, η δραματική περιπέτεια αμήχανων λαών που αναζητούν ασφάλεια, ένα κομμάτι ψωμί. Τα μπλε γυαλιά (μικρού μήκους, σκηνοθέτης: Γιάννης Κουφονίκος & μαθητές του 4ου Δημ. Σχολείου Αλεξάνδρειας Ημαθίας) Ο Γιώργος πηγαίνει στο νέο σχολείο του φορώντας τα μπλε γυαλιά του. Δεν ξέρει ότι όλοι υποστηρίζουν μια ομάδα με μωβ χρώμα. Τα παιδιά παροτρύνουν το Νίκο να του πάρει τα μπλε γυαλιά. Εκείνος το κάνει και μάλιστα τον απειλεί να μη μιλήσει σε κανέναν. Τι θα γίνει τελικά; Τη λύση θα δώσουν τα ίδια τα μπλε γυαλιά.

10 ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΞΕΤΑΣΤΕ…
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΞΕΤΑΣΤΕ… ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ, ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΣΑΣ, ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΑΣ!

11 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ MΟΥΣΙΚΗ: ΑΕΡΙΚΑ & ΛΕΚΚΑΣ , ΑΛΚΙΝΟΟΣ


Κατέβασμα ppt "Ο.Κ.Ρ O ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google